Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

2016'da Peru'da Keşfedilen "Uzaylı" Mumyaları, Yağmalanmış İnsan Vücudu Parçalarından Oluşuyor!

2016'da Peru'da Keşfedilen "Uzaylı" Mumyaları, Yağmalanmış İnsan Vücudu Parçalarından Oluşuyor! Apple TV
4 dakika
15,031
Evrim Ağacı Akademi: UFO ve Uzaylılar Yazı Dizisi

Bu yazı, UFO ve Uzaylılar yazı dizisinin 11. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "UFO'ların Bilimsel Analizi: UFO, Uzaylı Demek Değildir! Uçan Hızlı Nesneler, Uzaylı Ziyaretini İspatlamaz!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 7 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

2018 yılında Peru'da bulunan, üç parmaklı ellere ve mumyamsı bir yapıya sahip 5 vücuda dair fotoğraf ve raporların ortaya çıkmasıyla beraber bu vücutların insan dışı canlılar, hatta uzaylılar olduğu iddia edilmişti. Ancak bunlar bariz şekilde uzaylı iskeletleri değil, o halde neler oluyor? Bunlar gerçekten birer mumya mı?

Live Science, bu mumyalardan bazılarının gerçek insanlara ait vücut parçalarının yağmalanıp birleştirilmesiyle oluşturulmuş kompozisyonlar olabileceğini ortaya çıkardı. Batı Ontario Üniversitesi'nde antropoloji profesörü olan Andrew Nelson, mumyalardan birinin tipik bir Nazca mumyasına benzediğini söylüyor. (Nazcalar; Peru'da yaşayıp mumyalarını kumaşlarla sarmış ve "Nazca çizgileri" adı verilen jeoglifleri oluşturmuş bir uygarlıktır.)

Nazca Çizgileri.
Nazca Çizgileri.
Britannica

Ancak garip bir şekilde mumyalardan birinin (hatta belki de hepsinin) el ve ayakları gerçek insan parçalarıydı ve bir tür sahtecilikle mumyalara eklenmişti. Mumyalara odaklanan araştırmada yer almayan Nelson, bu sahteciliğin izlerini örtmek üzere mumyaların bileklerinin beyaz bir maddeyle kaplandığını söylüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Birtakım başka araştırmacılar da bu sahte mumyaları yaratmak için gerçek insan mumyalarının parçalarının kullanıldığını düşünüyor. On iki Perulu mumya araştırmacısı, bu uygulamanın birçok ulusal ve uluslararası normu ihlal ettiğini söyleyerek sahteciliği kınayan bir bildiri bile yayınladı. Bu bildiriyi imzalayan araştırmacılardan biri olan Cayetano Heredia Üniversitesinden adli bilimler profesörü Guido Lombardi, konu hakkında şunları söylüyor:

Ölmüş insanların bedenlerinin bu şekilde parçalamaya cesaret edilmesini iğrenç buluyorum. Bir insanı bu şekilde insanlıktan çıkaramazsınız!

Mumyalar, sözde 2015'te mezar soyguncuları tarafından Nazca bölgesinde, yani Nazca kültürünün doğduğu bölgede bulunmuş. Inkari-Cusco Enstitüsü başkanı Thierry Jamin ise mumyaların Palpa şehrinden bir grup arkeolojik hazine avcısından çıktığını söylüyor. Jamin, mumyalara odaklanan araştırmanın bir parçası ve bu grubun liderinden "Mario" olarak bahsediyor.

Mumyaları araştıran bilim insanlarıyla birlikte çalışan gazeteci Jaime Maussan Flota'nın söylediğine göre ekip mumyaları görmek, örnekler almak ve röntgen ve tomografilerini çekmek için Mario'ya gizli bir meblağ bile ödemiş. Jamin, Peru'nun Kültür Bakanlığını Mario'nun yaptıkları hakkında bilgilendirdiğini ancak bir geri bildirim alamadığını belirterek şunları söylüyor:

Mario bir hazine avcısı. Nazca bölgesindeki polis ekipleri tarafından gayet iyi tanınıyor. Liderlik ettiği grup 20 yılı aşkın süredir Peru kıyılarındaki arkeolojik alanları yağmalıyor ancak adaletin onu durdurmak için pek bir şey yaptığı yok.

Dahası, Peru Kültür Bakanlığı Live Science'ın bu konuda bir yorum yapmalarına dair isteğini de cevapsız bırakmış.

Tüm Reklamları Kapat

Gizemli Araştırmacı

Mumyaların incelenmesinin gösterildiği videolar, "gaia.com" ve "the-alien-project.com" sitelerinde yayınlanmıştı. Mumyalar üzerine çalışan grubun lideri olan Konstantin Korotkov isimli kişi, yakın zamanda Rusya'ya ait Mir 24 TV adlı kanala röportaj vermişti.[1] RT isimli haber kanalına göre ise Korotkov, mumyaların aynen insanlar gibi 23 çift kromozoma sahip olduğunu ancak anatomilerinin insana benzemediğini şöyle ifade etmiş:[2]

Mumyalar bir tür uzaylı veya biyolojik robot olabilir.

Yukarıda belirttiğimiz sitelerde yayınlanan videolarda ise Korotkov karbon tarihleme sonuçlarına göre mumyalardan birinin (Nelson'un Nazca mumyalarının parçalarından yapılmış gibi göründüğünü söylediği mumyanın) yaklaşık 1.700 yıl öncesine, Nazca kültürünün yeni yeni oluştuğu zamanlara ait olduğunu söylüyor.

Korotkov bu konuda bir yorum yapması için götürülen tekliflere cevap vermemiş ve videoların yayınlandığı sitelerden birinin ilişkili olduğunu iddia ettiği Rusya'daki St. Petersburg Üniversitesi'nin internet sitesinde Korotkov'a dair hiçbir şey bulunmuyor. Üniversite yetkilileri ise konu hakkında herhangi bir yorumda bulunmuş değil.

Dahası, internette Korotkov'un St. Petersburg Ulusal Araştırma Üniversitesi adında var olmayan bir üniversiteyle ilişkili olduğu da iddia ediliyor. St. Petersburg'da Ulusal Araştırma Üniversitesinin İktisat Yüksek Okulu için bir kampüsü var, ancak üniversitenin internet sitesinde Korotkov'un adı geçmiyor. Bu üniversitenin yetkilileri de yorum yapmaya yanaşmıyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Korotkov'un kişisel internet sitesinde "insan ışığını" algılayabildiği söylenen "Bio-Well" isminde bir ürün satılıyor. Ancak bu sitede de Rusya'daki St. Petersburg Üniversitesinde veya St. Petersburg'daki Ulusal Araştırma Üniversitesinde profesör olarak çalıştığına dair hiçbir şey yer almıyor.

Mumya Yağmalamaları

Üç parmaklı mumyaların bir tür sahtecilik ürünü olduğu bariz olsa da bilim insanları Peru'da birçok mumyalanmış kalıntı bulmuştu. Bunlar arasında 1.200 yıl öncesine tarihlenen ve Tenahaha bölgesi yakınlarındaki mezarlardan çıkarılan 171 mumya da bulunuyor.[3]

Peru'da bulunan genç bir kadına ait kafatası.
Peru'da bulunan genç bir kadına ait kafatası.
Live Science
Aynı bölgede bulunan dağınık kalıntılar.
Aynı bölgede bulunan dağınık kalıntılar.
Live Science

Peru'da keşfedilmiş bunlar gibi mumyaların yanı sıra bazı mumyalar bilimsel olarak çıkarılmadan önce yağmacılar tarafından çalınabiliyor. İşte bu çalınan mumyalar, "uzaylı" oldukları iddia edilen sahte mumyaları oluşturmak için kullanılmış olabilir. Öyle ki ABD, Peru'daki yağmacılığın önüne geçmek adına Peru'dan eser ithalatını kısıtlamıştı.

Pensilvanya Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi'nde danışmanlık yapan Ann Peters'a göre Mario ve çetesi hâlâ mezar yağmalıyor olabilir, ancak yine de durum iyiye gidiyor. Peters konu hakkında şöyle söylüyor:

Kültür Bakanlığının kurulması, çevre ve kültürel miras araştırmalarına getirilen yasal düzenlemeler yapılması ve daha profesyonel arkeologların iş başına geçmesi sayesinde son on yılda arkeolojik kazı alanları çok daha iyi şekilde korunmaya başlandı.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: UFO ve Uzaylılar Yazı Dizisi

Bu yazı, UFO ve Uzaylılar yazı dizisinin 11. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "UFO'ların Bilimsel Analizi: UFO, Uzaylı Demek Değildir! Uçan Hızlı Nesneler, Uzaylı Ziyaretini İspatlamaz!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 4
  • Grrr... *@$# 3
  • İğrenç! 3
  • Tebrikler! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Üzücü! 2
  • Korkutucu! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Live Science | Arşiv Bağlantısı
  • ^ МИР 24. Тайна Марии: Ученые Петербурга Взялись За Трехпалую Мумию Из Перу. (5 Mart 2018). Alındığı Tarih: 17 Eylül 2023. Alındığı Yer: МИР 24 | Arşiv Bağlantısı
  • ^ RT. 'Alien' Mummies From Peru Have Human Chromosome Numbers, But Not Anatomy – Scientists. (13 Mart 2018). Alındığı Tarih: 17 Eylül 2023. Alındığı Yer: RT International | Arşiv Bağlantısı
  • ^ O. Jarus. Tombs Filled With Dozens Of Mummies Discovered In Peru. (8 Nisan 2015). Alındığı Tarih: 17 Eylül 2023. Alındığı Yer: Live Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 00:11:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15680

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
O. Jarus, et al. 2016'da Peru'da Keşfedilen "Uzaylı" Mumyaları, Yağmalanmış İnsan Vücudu Parçalarından Oluşuyor!. (17 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15680
Jarus, O., Alparslan, E. (2023, September 17). 2016'da Peru'da Keşfedilen "Uzaylı" Mumyaları, Yağmalanmış İnsan Vücudu Parçalarından Oluşuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15680
O. Jarus, et al. “2016'da Peru'da Keşfedilen "Uzaylı" Mumyaları, Yağmalanmış İnsan Vücudu Parçalarından Oluşuyor!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Eda Alparslan, Evrim Ağacı, 17 Sep. 2023, https://evrimagaci.org/s/15680.
Jarus, Owen. Alparslan, Eda. “2016'da Peru'da Keşfedilen "Uzaylı" Mumyaları, Yağmalanmış İnsan Vücudu Parçalarından Oluşuyor!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, September 17, 2023. https://evrimagaci.org/s/15680.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close