Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sevgililer Günü Rahibinin "Gerçek" Yüzü: Aziz Valentine, Aşkın Koruyucusu Değildi!

Aziz Valentine ile Sevgililer Günü veya Aşk Arasında Ne İlişki Var?

Sevgililer Günü Rahibinin "Gerçek" Yüzü: Aziz Valentine, Aşkın Koruyucusu Değildi! The Manual
6 dakika
21,586
Tüm Reklamları Kapat

14 Şubat'ta kutlanan Sevgililer Günü (veya kökeni itibariyle Aziz Valentin Günü), her yaştan çiftin, Aziz Valentine adına birbirlerine kart, çiçek, şeker veya daha lüks hediyeler verdiği bir gündür. Fakat bu modern kutlamanın kökeninin bir kurmacadan ibaret olduğunu söyleyebiliriz: Aziz Valentine, sanıldığının aksine, bir "aşk koruyucusu" değildi.

Aslına bakarsanız Sevgililer Günü, üçüncü yüzyılda yaşamış 1 ya da belki 2 Hristiyan kurbanın başının kesilmesini kutlamak için, ayinsel bir şölen olarak ortaya çıktı. Peki, Sevgililer Günü'nde kurban vermekten, hediye vermeye nasıl geçtik?

Aziz Valentine'ın Kökenleri

Antik kaynaklar, 14 Şubat'ta ölen birden fazla "Aziz Valentine" olduğunu ortaya koyuyor. Bunlardan ikisi, Roma İmparatoru Claudius Gothicus'un MS 269-270 yıllarında, Hristiyanlara yönelik zulmün yaygın olduğu bir dönemde, idam edildi.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Bunu nereden biliyoruz? Çünkü, Belçikalı bir keşiş tarikatı, bilinen dünyanın dört bir yanındaki el yazması arşivlerinden azizlerin yaşamlarına dair kanıt toplamak için tam üç yüzyıllarını harcadı. 1643'ten başlayarak, 68 adet folyodan oluşan devasa Acta Sanctorum (Tür: "Azizlerin Hayatları") ciltlerini yayınlamaya başlayan bu tarikata, bir Cizvit bilgini olan Jean Bolland'dan ötürü Bollandistler deniyor.[2]

O zamandan beri, ardı ardına gelen keşiş kuşakları, 1940'ta son cilt yayınlanana kadar çalışmaya devam ettiler. Kardeşler, ayin takvimindeki her aziz hakkında her türlü bilgiyi aradılar ve azizlerin bayram günlerine göre düzenlenmiş metinleri bastılar.[3]

Valentine Kurbanları

14 Şubat'ı kapsayan cilt, 3. yüzyılda yaşamış bir avuç "Valentini"nin hikâyelerini içeriyor. Bu cilt, aynı zamanda, bilinen ilk üçünün ölümüne dair bilgiler de veriyor.

Bilinen en ilk Valentinus'un 24 askerle birlikte Afrika'da öldüğü söyleniyor. Ne yazık ki, Bollandistler bile onun hakkında daha fazla bilgi bulamadılar. Keşişlerin bildiği gibi, bazen azizlerin geride bıraktıkları tek şey, bir isim ve ölüm günüydü.

Tüm Reklamları Kapat

Aziz Valentine bir sara hastasını kutsuyor.
Aziz Valentine bir sara hastasını kutsuyor.
Wikimedia Commons

Diğer iki Valentine hakkında biraz daha fazla şey biliyoruz.

Tarihi değeri hakkında Bollandist eleştirilerin eşlik ettiği Acta'da yeniden basılan geç bir ortaçağ efsanesine göre, Valentinus adında bir Romalı rahip, İmparator Gothicus döneminde tutuklandı ve Asterius adlı bir aristokratın gözetimine verildi.

Hikâyenin devamına göre Asterius, vaizin konuşmasına izin vermekle hata yapmıştı: Peder Valentinus, İsa Mesih'in putperestleri karanlığın gölgesinden kurtarıp gerçeğin ve kurtuluşun ışığına götürmesinden söz edip durdu. Asterius, Valentinus ile bir pazarlık yaptı: Eğer Valentinus bir Hristiyan olarak Asterius'un kör olan üvey kızını iyileştirebilseydi, dinini değiştirecekti. Valentinus, ellerini kızın gözlerinin üzerine koydu ve zikretti:

Rab İsa Mesih, hizmetçini aydınlat, çünkü sen Tanrı ve Gerçek Işıksın.

İşte bu kadar basit! Ortaçağ efsanesine göre çocuk, artık görebiliyordu! Asterius ve tüm ailesi vaftiz edildi. Ne yazık ki İmparator Gothicus, haberi duyunca, hepsinin idam edilmesini emretti. Fakat bir tek Valentinus idam edildi. Dindar bir dul, Valentinus'un cesediyle birlikte şehirden kaçtı ve onu Roma'dan, günümüzün Rimini'sine kadar uzanan antik yol olan Via Flaminia'daki şehit olduğu yere gömdü.[4] Daha sonra, azizin kalıntılarının üzerine bir şapel inşa edildi.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aziz Valentine, Romantik Biri Değildi!

Hakkında kayıt olan üçüncü Valentinus ise, İtalya'nın Umbria eyaletindeki bir Terni piskoposuydu.

Bu Valentinus hakkındaki efsaneler de bir önceki Valentinus'un hikayesi kadar şaibeli. Bu hikayeye göre, Terni piskoposu da potansiyel olarak dinden dönme konusunu tartışarak ve ardından oğlunu iyileştirerek, kendisinden önceki Valentinus ile benzer bir duruma düştü. Hikâyenin geri kalanı da oldukça benzer: O da İmparator Gothicus'un emriyle idam edildi ve bedeni Via Flaminia'ya gömüldü.[5]

Bollandistlerin de söylediği gibi, aslında muhtemelen kafası kesilmiş iki tane Valentine yoktu; daha ziyade, tek bir aziz efsanesinin, iki farklı versiyonu, hem Roma'da hem de Terni'de ortaya çıkmıştı.

Aziz Valentine diz çöküyor.
Aziz Valentine diz çöküyor.
Wikimedia Commons

Yine de, Afrikalı, Romalı ya da Umbrialı Valentine'lerin hiçbiri romantik değildi. Hatta, modern medyada tekrarlanan Orta Çağ efsanelerine göre Aziz Valentine, Hristiyan evlilik ritüelleri gerçekleştirmesini ve Gothicus tarafından hapsedilen Hristiyan aşıkların mesajlaşmasını sağlayan bir karakterdi.[6] Benzer şekilde, başka hikâyeler, onun iyileştirdiği iddia edilen kör kızla romantik bir ilişkisi olduğunu anlatıyordu. Fakat Bollandistlerin işaret ettiği gibi, bu Orta Çağ hikâyelerinin hiçbirinin üçüncü yüzyıl tarihinde bir temeli yoktu.

Aziz Valentine, Aziz Lucilla'yı vaftiz ediyor.
Aziz Valentine, Aziz Lucilla'yı vaftiz ediyor.
Wikimedia Commons

Hoş, tarihsel doğruluk, Orta Çağ Hıristiyanları için pek bir şey ifade etmiyordu. Onların umursadığı tek şey mucizeler, şehitlik hikâyeleri ve azizin fiziksel kalıntılarıydı. Söylemeye gerek yok; Orta Çağ Avrupa'sındaki birçok farklı kilise ve manastır, hazinelerinde Aziz Valentinus'un kafatası parçalarının bulunduğunu iddia etti. Örneğin Roma Cosmedin'deki Santa Maria, Valentinus'a ait olduğunu iddia ettiği eksiksiz bir kafatasını hâlâ sergiliyor:

Cosmedin, Aziz Mary Bazilikası'ndaki Ternili Aziz Valentine'ın kalıntıları.
Cosmedin, Aziz Mary Bazilikası'ndaki Ternili Aziz Valentine'ın kalıntıları.
Wikimedia

Bollandistlere göre, Avrupa'daki diğer kiliseler de Aziz Valentinus'un vücut parçalarına sahip olduklarını iddia ediyor: Örneğin, Madrid'deki San Anton Kilisesi, Dublin'deki Whitefriar Sokak Kilisesi, Prag'daki Aziz Peter ve Paul Kilisesi, Chelmno'daki Aziz Mary'nin Assumption Katedrali, bunların yanı sıra Malta, Birmingham, Glasgow ve Yunanistan'ın Midilli Adası’ndaki kiliseler...

Tüm Reklamları Kapat

İnananlar için şehitlerin kalıntıları, azizlerin dindar Hristiyan toplulukları arasındaki görünmez varlıklarını sürdürmeleri anlamına geliyordu. Örneğin 11. yüzyılda Brittany'de bir piskopos, yangınları durdurmak, salgın hastalıkları önlemek ve şeytani ele geçirme (İng: "demonic possession") dahil her türlü hastalığı iyileştirmek için Valentine’ın başı olduğu iddia edilen şeyi kullandı.

Ancak bildiğimiz kadarıyla, azizin kemikleri aşıklara özel hiçbir şey yapmadı.

Pek Gerçekçi Olmayan Pagan Kökenleri

Pek çok bilim insanı, kitaplarda, makalelerde ve blog yazılarında Valentine ve ona atfedilen bu özel günü incelemiştir.[7], [8], [9] Bazıları bu günün, Şubat ortasındaki eski bir Roma kutlaması olan Lupercalia'nın Hristiyan versiyonu olduğunu öne sürmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Lupercalia, keçilerin ve köpeklerin kurban edilmesini içeren kırsal ve eril bir kültün ritüeli olarak ortaya çıktı ve daha sonra kentsel bir karnavala dönüştü. Şenlikler sırasında, yarı çıplak genç adamlar, yeni öldürülmüş keçilerin derilerinden kesilmiş kayışlarla Roma sokaklarında koşuyordu.[10] Hamile kadınlar, bunun sağlıklı bir bebek için şans getireceğini düşünüyordu. Ancak iddiaya göre MS 496'da Papa Gelasius, bu "kabadayı festivalini" kınadı.

Yine de, Papa'nın Lupercalia'yı, şehit Aziz Valentine kültü veya başka herhangi bir Hristiyan kutlaması ile kasten değiştirdiğine dair hiçbir kanıt yok.

Chaucer ve Aşk Kuşları

Aziz Valentine ve aşk arasındaki muhtemel ilk bağlantı, ölümünden yaklaşık 1000 yıl sonra, Canterbury Masalları adlı eserin yazarı Geoffrey Chaucer'ın Aziz Valentine'ın Şubat festivalini "kuşların çiftleşme mevsimi" olarak yazmasıydı. Kuşlar Meclisi adlı kitabında şu satırları yazmıştı:

Çünkü bu, her kuşun eşini seçmeye geldiği Aziz Valentine Günü'ydü.

Görünüşe göre Chaucer'ın zamanında İngiliz kuşları Şubat ayında yumurta üretmek için çiftleşmişler. Kısa süre sonra, doğaya duyarlı Avrupa soyluları kuş çiftleşme mevsiminde aşk notları göndermeye başladı. Örneğin, birkaç yılını Londra Kulesi'nde tutsak olarak geçiren Fransız Orléans Dükü, Şubat 1415'te karısına "zaten aşktan bıktığını" (bununla, "aşk hastalığı"nı kast ediyordu) yazdı ve ona "çok nazik Valentine'ım" dedi.[11]

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Harikalar Karnavalı

Bol Ödüllü SİHİRCİ ÇIRAĞI Macerası

HİÇBİR YER DÜKKANI ÇALINDI.
Hiçbir yerden gelen dükkân, hiçbir iz bırakmadan kayboldu. Bir daha ortaya çıkacak mı acaba?

Daniel ve Ellie kayıp dükkânı ararken sihirli kitapçılarla, terk edilmiş adalarla, kimi ölü kimi diri envaiçeşit sihirciyle karşılaşacak. Bu kadarı yetmezmiş gibi bir de dükkâna içeriden saldırıp serbest kalmaya çalışan tehlikeli bir güç var.

Bol ödüllü Sihirci Çırağı’nın merakla beklenen bu devam kitabı, sizi hayal gücünün gerçek güç olduğu
büyülü bir HARİKALAR DİYARI’na ışınlıyor. Unutmayın, burada HER ŞEY MÜMKÜN!

Devamını Göster
₺170.00
Harikalar Karnavalı
  • Dış Sitelerde Paylaş

İngilizler, Şubat ayında çiftleşme fikrini benimsedi. Shakespeare'in aşık Ophelia’sı, kendisinden "Hamlet'in Valentine"ı (yani "Hamlet'in sevgilisi") olarak bahsetti.[12]

Sonraki yüzyıllarda İngiliz kadın ve erkekleri, sevdiklerine şiirler yazmak için 14 Şubat'ı bir bahane olarak kullanmaya başladılar. Sanayileşme, kitlesel olarak üretilen resimli kartlarla süslenmiş şiir ile bunu daha kolay hale getirdi. Ardından Cadbury, Hershey ve diğer çikolata üreticileri, Sevgililer Günü'ne özel çikolatalar ürettiler.

Sevgililer Günü çikolataları.
Sevgililer Günü çikolataları.
Shutterstock

Bugün İngiltere ve ABD'nin her yerindeki dükkanlar, pencerelerini her yıl "Aşk Günü"nü ilan eden kalpler ve pankartlarla süslüyor. Dükkan sahipleri raflarında "Be My Valentine" diye yalvaran şekerler, mücevherler ve Aşk Tanrısı ile ilgili biblolar stokluyor.[13]

Görünmez Valentine'lar

Görünüşe göre aşk bayramının ardındaki antik aziz, aşkın kendisi kadar anlaşılmaz. Yine de, beşinci yüzyılın büyük ilahiyatçısı ve filozofu Aziz Augustine'in Görünmez Şeylere İnanç konulu incelemesinde söylediği gibi, bir şeyleri sevmemiz için onların illâ burnumuzun dibinde olması gerekmez.

Ve tıpkı aşkın kendisi gibi, Aziz Valentine ve onun aşkın koruyucu azizi unvanı, doğrulanabilir tarihin değil, inancın meseleleridir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
38
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • İnanılmaz 4
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Üzücü! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/07/2024 00:00:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11476

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sindirim
Mit
Yüz
Yapay
Etik
Hematoloji
Bitkiler
Toplumsal Cinsiyet
Kadın Doğum
Kalori
Araştırma
Fotosentez
Kahve
Santigrat Derece
Periyodik Tablo
İnsanın Evrimi
Zooloji
Diyet
Çeşitlilik
Nöroloji
Patojen
Nasa
Mantık Hatası
Parazit
Doğa Yasaları
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. Bitel, et al. Sevgililer Günü Rahibinin "Gerçek" Yüzü: Aziz Valentine, Aşkın Koruyucusu Değildi!. (13 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 2 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11476
Bitel, L., Yağız, C. Y., Acar, A. B. (2022, February 13). Sevgililer Günü Rahibinin "Gerçek" Yüzü: Aziz Valentine, Aşkın Koruyucusu Değildi!. Evrim Ağacı. Retrieved July 02, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11476
L. Bitel, et al. “Sevgililer Günü Rahibinin "Gerçek" Yüzü: Aziz Valentine, Aşkın Koruyucusu Değildi!.” Edited by Arsel Berkat Acar. Translated by Can Yunus Yağız, Evrim Ağacı, 13 Feb. 2022, https://evrimagaci.org/s/11476.
Bitel, Lisa. Yağız, Can Yunus. Acar, Arsel Berkat. “Sevgililer Günü Rahibinin "Gerçek" Yüzü: Aziz Valentine, Aşkın Koruyucusu Değildi!.” Edited by Arsel Berkat Acar. Translated by Can Yunus Yağız. Evrim Ağacı, February 13, 2022. https://evrimagaci.org/s/11476.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close