Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Dünya'nın İlk Ticari Uçuşu, İki Şehir Arasında Denize İniş Yapmak Zorunda Kalmıştı!

Dünya'nın İlk Ticari Uçuşu, İki Şehir Arasında Denize İniş Yapmak Zorunda Kalmıştı! Future
5 dakika
3,854
Tüm Reklamları Kapat

Dünyanın tarifeli ve yolculu ilk uçuşu, 1 Ocak 1914'te, Florida'nın St. Petersburg ve Tampa şehirleri arasında gerçekleştirildi. St. Petersburg-Tampa hattı sadece 4 ay hayatta kalan kısa bir çalışma olsa da, Dünya'nın her yerinde her an süregelen şehirlerarası uçuşların ve artık hemen her iki nokta arasında neredeyse günlük olarak gerçekleştirilen kıtalararası uçuşların yolunu açmıştır.

İnsanlık tarihinin ilk ticari uçuşunun pilotu, deneyimli bir test ve akrobasi pilotu olan Tony Jannus idi. Daha profesyonel pilotlar haricinde hiçbir tarifeli yolcunun test etmediği bu uçuş için ödeme yapan ilk yolcu, St. Petersburg'un eski belediye başkanı Abram C. Phiel idi. Körfezin karşısından Tampa'ya yapılan 34 kilometrelik uçuş, 23 dakika sürdü. Pilot ve tek yolcusu, St. Louis'li bir havacılık girişimcisi olan Thomas Benoist (Okunuş: "ben-wah") tarafından tasarlanan bir "deniz uçağı" ile insanlık tarihinin ilk ticari uçuşunu gerçekleştirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Gerçek Bir Ticari Hat, Cesur ve Genç Bir Adam Sayesinde Mümkün Oldu!

Tekneler için dizel motor üreten bir imalatçının Floridalı satış temsilcisi olan Percival Elliott Fansler, Benoist'nın sudan havalanabilen ve suya konabilen uçak tasarımını ne kadar geliştirdiğine hayran kalmıştı. İki adam, yazışmaya başladı ve nihayet Fansler "bir yerden başka bir yere giden gerçek bir ticari hat kurmayı" teklif etti. Havayolunun St. Petersburg ve Tampa arasında uçmasını önerdi.

St. Petersburg ve Tampa, günümüz araçlarıyla çok yakın iki kent olsa da, zamanında aşılması zor bir körfezle birbirinden ayrılıyorlardı.
St. Petersburg ve Tampa, günümüz araçlarıyla çok yakın iki kent olsa da, zamanında aşılması zor bir körfezle birbirinden ayrılıyorlardı.
Smithsonian Institute

1913’te, Tampa körfezinin iki karşı yakasında konumlanmış olan bu şehirlerin arasındaki yolculuk gemiyle 2 saat, trenle 4 ile 12 saat arası sürüyordu. Körfezi arabayla dolaşmak ise 20 saat tutuyordu. Uçak ile 20 dakika sürecekti!

Tüm Reklamları Kapat

Fansler, sıra dışı girişimiyle ve bu bariz şekilde avantajlı istatistiklerle Tampa yetkililerinin ilgisini çekmeye çalıştı; fakat reddedildi. St. Petersburg’da ise şansı daha yaver gitti ve birkaç yatırımcıyı bu denemeye destek olmaya ikna etti. Benoist, özenle seçtiği pilotu Tony Jannus ile, 12 Aralık 1913’te St. Petersburg’a geldi.

Tony Jannus
Tony Jannus
Future

Jannus, havacılık dünyasında önceden beri popüler bir figürdü. Esmer, yakışıklı görünüşü ve cesur başarıları, onu romantik pilotların timsali haline getirmişti. Seçkin Havacılık Topluluğu’nun Tony Jannus için yazdığı bir biyografide şöyle deniyordu:

Bir zamanlar korkusuz bir deli fişek ve kadın hayranı olarak bilinen, babaların kızgın tüfeklerinden kaçan ve film yıldızlarıyla flört eden Jannus, aşkta ve savaşta riskler aldı.

Jannus, uçuş gösterileri yapıyor, askeri uçakları test ediyor ve uzun menzilli uçaklar ile deniz uçaklarını kullanıyordu. Makineli tüfeğe sahip uçakların ilk test pilotluğunu yaptı. 1 Mart 1912'de, ilk defa bir uçaktan paraşütle atlayış yapan Kaptan Albert Berry'i havada taşıdı. 1913'te, 24 yaşında, Benoist Uçak Şirketi'nin ana hissedarlarından biri haline geldi.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

İlk Uçuş, Bir Deniz Uçağıyla Yapıldı!

Model 14 bir Benoist deniz uçağı, bu deneme için trenle St. Petersburg a gönderildi. 57 kilo ağırlığında, 8 metre uzunluğunda ve 13 metre kanat genişliğindeydi. Güç kaynağı; Roberts 6 silindirli, sıralı, sıvı soğutmalı, 75 beygir gücüne sahip bir motordu. Uçak, saatte 103 kilometre yapıyordu. Uçağın gövdesi her katmanının arasında kumaş bulunan üç kat ladin ağacından yapılmıştı. Kanatlar, ladin kirişlerin üzerine keten kumaş gerilerek yapılmıştı. Uçak, tek bir ahşap koltukta yalnızca bir pilot ve bir yolcunun yan yana oturabileceği şekilde inşa edilmişti.

Percival Elliott Fansler, Abram C. Pheil ve Tony Jannus, St.Petersburg-Tampa Havayolu'nun ilk uçuşu öncesinde poz veriyor.
Percival Elliott Fansler, Abram C. Pheil ve Tony Jannus, St.Petersburg-Tampa Havayolu'nun ilk uçuşu öncesinde poz veriyor.
Space.com

İlk Uçuş!

İlk uçuş, büyük bir törenle, 1914’ün yılbaşında gerçekleşti. İlk biletin açık artırmada satılışını izlemek için yaklaşık 3.000 kişi St. Petersburg şehir merkezinden sahile yürüdü. O zamanlar depo işinde olan Pheil, 400 dolarlık (günümüzde 8.500 dolardan fazla) bir teklifle açık arttırmayı kazandı.

Tampa Bay Times gazetesine göre Fansler, uçuştan hemen önce minik bir konuşma yaptı ve şu sözlerle tarihe geçti:

Dün imkânsız olan, bugün başarılmıştır; yarın ise inanılmaz şeyleri müjdelemektedir.

Birkaç konuşmadan ve çekilen birçok fotoğraftan sonra Jannus ve Pheil, uçağın küçük tahta koltuğuna sıkış tıkış oturdular. Havalanırken Jannus, tezahürat yapan kalabalığa el salladı.

Jannus, uçağı suyun üzerinde en fazla 15,2 metre havalandırdı; bunu günümüzdeki ticari uçakların genelde bulunduğu 10.000 metre ile kıyasladığımızda, ilk ticari uçuşun ne kadar küçük adımlarla başladığını görebilirsiniz. İşin kötü tarafı, yolun yarısında uçağın motoru arızalandı ve ikili, iki şehir arasında, körfezin soğuk sularına iniş yapıp ayarlamalar yaptılar ve tekrar havalandılar.

Tüm Reklamları Kapat

Uçak, Tampa şehir merkezinin yakınındaki Hillsborough Nehri girişine indiğinde, Jannus ve Phiel’in etrafları 3.500 kişilik tezahürat yapan, alkış tutan ve el sallayan kalabalık tarafından sarılmıştı.

Bu başarılı uçuştan sonra Pheil, Tampa'daki işini normal şekilde halletti: Sahip olduğu toptan satış şirketi için birkaç bin dolarlık bir sipariş verdi. Şehirdeki işlerini tamamladıktan sonra, saat 11’de Janus ve Phiel, St. Petersburg'a geri uçtular. Dünya'nın ilk ticari uçuşunun tüm yolculuğu, toplamda 1.5 saatten az sürmüştü.

1 Yolcudan, 1205 Yolcuya...

Dünya'nın ilk ticari havayolu, haftanın 6 günü olmak üzere, günde 2 kez uçuşlara başladı. Normal ücret, kişi başı 5 dolar (günümüzün 100 doları) ve her 45 kiloluk nakliye için ek 5 dolardı. Biletler 16 hafta öncesinden tükeniyordu. Bu başarılı iş modeli dolayısıyla, havayoluna ikinci bir Benoist Deniz Uçağı eklendi ve uçuşlar Sarasotai, Bradenton ve Manatee’ye kadar uzatıldı. Tony Jannus'un kardeşi Roger, ikinci uçağın pilotuydu.

Toplam 1.205 adet yolcu taşıyan havayolu, yaklaşık 4 ay boyunca faaliyet gösterdi. Kış sakinleri kuzeye dönmeye başladığında, yolcuların ilgisi de hızlıca azaldı. 27 Nisan'da Tony ve Roger Jannus, Florida'dan ayrılmadan önce Tampa Körfezi üzerinde bir hava gösterisi yaparak son kez uçtular.

Tüm Reklamları Kapat

Uçak ve Ölüm

Kardeşler uçuş gösterileri vermeye, uçakları test etmeye ve diğer pilotları eğitmeye devam ettiler. 12 Ekim 1916'da uçağı Karadeniz'e düştüğünde, Tony Jannus Rus pilotlarını eğitiyordu. Cesedi hiçbir zaman bulunamadı. Roger Jannus da kardeşi gibi uçarken öldü: 4 Eylül 1918 de Fransa üzerinde yaptığı keşif uçuşu sırasında uçağı düştü.

1964'te Tampa ve St. Petersburg Ticaret Odaları, Tony Jannus onuruna Tony Jannus Seçkin Havacılık Derneği'ni kurdu.

İkilinin başlattığı devrim, günümüzde Dünya'nın her köşesini birbirine bağlayan, yeryüzündeki en hızlı ve en güvenli ulaşım ağlarından birini mümkün kıldı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • İnanılmaz 5
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Space.com | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 05:56:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10253

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. Sharp, et al. Dünya'nın İlk Ticari Uçuşu, İki Şehir Arasında Denize İniş Yapmak Zorunda Kalmıştı!. (18 Mart 2021). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10253
Sharp, T., Topuz, D., Bakırcı, Ç. M. (2021, March 18). Dünya'nın İlk Ticari Uçuşu, İki Şehir Arasında Denize İniş Yapmak Zorunda Kalmıştı!. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10253
T. Sharp, et al. “Dünya'nın İlk Ticari Uçuşu, İki Şehir Arasında Denize İniş Yapmak Zorunda Kalmıştı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Mar. 2021, https://evrimagaci.org/s/10253.
Sharp, Tim. Topuz, Dilar. Bakırcı, Çağrı Mert. “Dünya'nın İlk Ticari Uçuşu, İki Şehir Arasında Denize İniş Yapmak Zorunda Kalmıştı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 18, 2021. https://evrimagaci.org/s/10253.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close