Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

"Sevgi Dili" Diye Bir Şey Var mı? Sevgi Dili Teorisi, Bilimsel Olarak Geçerli mi?

3 dakika
1,107
"Sevgi Dili" Diye Bir Şey Var mı? Sevgi Dili Teorisi, Bilimsel Olarak Geçerli mi? LiveScience
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 9 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Baptist bir papaz olan ve kendini evlilik danışmanı olarak tanımlayan Gary Chapman tarafından oluşturulan "sevgi dili" kavramı, ilk olarak yazarın Beş Sevgi Dili (İng: "The 5 Love Languages") isimli kitabında tanıtılmıştı. Chapman'a göre beş sevgi dili şunlardı:

  • Onaylayıcı cümleler,
  • Kaliteli zaman geçirme,
  • Hediye alma,
  • Hizmet davranışları,
  • Fiziksel dokunuş.

Chapman, her insanın partneri ile tek bir birincil dilde konuştuğunu savunmaktadır. Bu, sevgiyi ifade ettikleri ve sevilmeyi en çok arzuladıkları ana yolu yansıtmaktadır. Bu kavram ise son zamanlarda sosyal medyada oldukça yaygın hâle geldi ve insanlar partnerleriyle olan ilişkilerini iyileştirmek için yöntemi kullanmaya çalıştı. Ancak uzmanlar, sevgi dillerinin partnerler arasındaki iletişimi geliştirdiğine dair tutarlı kanıtlar olmadığını ve bu kavramların sevgiyi ifade etme biçimlerini tam olarak yansıtmayabileceğini belirtiyor.

Current Directions in Psychological Science dergisinde yayınlanan bir makalede, araştırmacılar sevgi dili "teorisinin" zayıflıklarını özetliyor ve bu kavrama bilimsel bir alternatif sunuyor.[1] Toronto Üniversitesi'nde psikoloji alanında doktora öğrencisi olan Gideon Park şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Eleştirimiz sevgi dili sisteminin modasının geçtiğini göstermiyor, daha ziyade bilimsel temelden yoksun olduğunu vurguluyor. Makalemiz, insanları keyfi bir şekilde kategorilere koyamayacağınızı gösteriyor.

Sevgi dillerinin bilimsel olarak geçerli olup olmadığını görmek için araştırmacılar mevcut araştırmaları değerlendirdi ve Chapman'ın kitabının son baskısında sunduğu üç ana varsayımı sorguladı. Chapman'ın varsayımları şunlardı:

  • Her insanın birincil bir sevgi dili vardır.
  • Beş farklı sevgi dili vardır.
  • Aynı sevgi dilini konuşmak daha kaliteli bir ilişki sağlar.

Bu varsayımlardaki bir sorun insanların tüm sevgi dillerde sevilmekten hoşlanıyor olmasıdır. Çiftlerle yapılan anket çalışmalarında, insanlar birincil bir sevgi dili seçmek yerine beş dilin de sevgiyi ifade etmek için anlamlı olduğunu belirtmiştir.[2] Tercih edilen diller bağlama göre değişebilir. Örneğin, kaliteli zaman geçirmek günlük yaşamda sevgiyi ifade etmenin bir yolu olabilir, ancak hediye almak Sevgililer Günü veya yıldönümü gibi özel bir günde tercih daha çok tercih edilebilir. Park, şöyle anlatıyor:

Her bir dilin değerini bağımsız olarak değerlendirmelerini istediklerinde insanlar hepsini yüksek oranda değerlendirme eğiliminde oluyorlar. Dolayısıyla, gerçek hayatta özel günde tercih edilen bir dil olmadığında insanlar sevgiyi ifade etmenin beş yolunu da önemli olarak görüyorlar.

Chapman sevgi dillerinin her birini farklı ve ayrı yapılar olarak öne sürse de araştırmalar ve anketler insanların sevgiyi ifade etme biçimlerinin bundan daha bütünleşik ve karmaşık olduğunu göstermektedir.

Sevgiyi ifade etmenin beş yolunun gerçekten de var olduğunu gösteren araştırmalar olsa da bu araştırmalar Chapman'ın sevgiyi beş yolla sınırlamasının ve yeni arkadaşlar edinme gibi davranışları küçümsemesinin yanlış olduğunu savunmaktadır.[3], [4] İnsanların bu tür bir ilişki dışında da bireysel ihtiyaçları olduğundan yeni arkadaşlıklar için onlara alan tanımak oldukça önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Birincil sevgi dillerinin aynı olduğunu belirten çiftler üzerinde yapılan çalışmalarda çiftlere partnerlerinden duydukları memnuniyet düzeyleri sorulmuş ve bunun önemli bir rol oynamadığı görülmüştür.[2] Başka bir çalışmada partnerin tercih edeceği sevgi dili ile yapıldığında ilişkinin kalitenin artacağı bildirilse de araştırmacılar, herhangi bir sevgi dilini kullanması halinde de aynı türden bir memnuniyetin ortaya çıkabileceğini savunuyor.[5]

Park, Chapman'ın "teorisindeki" temel varsayımların zayıf olduğunu ve okurken dikkatli davranılması gerektiğini belirtiyor ancak ilişkideki ihtiyaçlara yönelik farkındalık yaratmasını önemli bulduğunu da ekliyor.

Araştırmacılar, sevginin ve ilişkinin "dengeli beslenme" olarak görülmesini öneriyor. Tıpkı gelişmek için sadece karbonhidratın yanında protein, yağ ve vitaminlere de ihtiyacınız olması gibi tek "sevgi diline" saplanıp kalmak yerine ilişkideki tarafların ihtiyaçlarına uygun şekillerde sevginizi gösterebilirsiniz. Park şöyle anlatıyor:

İnsanlar genellikle kendilerini ve başkalarını keyfi kategorilere koymayı sever. Bu, onların sezgisel yöntemlere ve arketiplere güvenmelerine olanak tanıyarak kendilerini ve dünyayı anlamalarını kolaylaştırır. Ancak insanların ve ilişkilerin sabit varlıklar olmadığını, yeni yaşam koşullarıyla karşılaştıkça zaman içinde değiştiklerini fark etmemiz gerekiyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 12:11:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16883

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. "Sevgi Dili" Diye Bir Şey Var mı? Sevgi Dili Teorisi, Bilimsel Olarak Geçerli mi?. (14 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16883
Derin, U. (2024, February 14). "Sevgi Dili" Diye Bir Şey Var mı? Sevgi Dili Teorisi, Bilimsel Olarak Geçerli mi?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16883
U. Derin. “"Sevgi Dili" Diye Bir Şey Var mı? Sevgi Dili Teorisi, Bilimsel Olarak Geçerli mi?.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 14 Feb. 2024, https://evrimagaci.org/s/16883.
Derin, Ufuk. “"Sevgi Dili" Diye Bir Şey Var mı? Sevgi Dili Teorisi, Bilimsel Olarak Geçerli mi?.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, February 14, 2024. https://evrimagaci.org/s/16883.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close