Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Satürn'ün Uydusu Titan'ın Zorlu Şartlarında, Dünya'daki Lipit Kürelere Benzer Hücre Zarları, Akrilonitril Yapılı Olabilir ve Yaşamı Başlatabilir!

Eğer Hesaplamalar Doğruysa, Dünya Okyanuslarındaki Bakteri Yoğunluğundan 10 Kat Fazla Ön-Hücre Yapısı, Titan'ın Metan Göllerinde Bulunuyor Olabilir!

3 dakika
5,694
Satürn'ün Uydusu Titan'ın Zorlu Şartlarında, Dünya'daki Lipit Kürelere Benzer Hücre Zarları, Akrilonitril Yapılı Olabilir ve Yaşamı Başlatabilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 7 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Cornell Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre, Satürn’ün uydusu Titan’da bulunduğu bilinen akrilonitril isimli organik ve zehirli olan bir kimyasal, Dünya’dakine benzer olmayan, farklı bir yaşam formunun başlangıcını sağlayabilir. Bilgisayarlı analizlerle incelenen bu yapının, Dünya’da evrimleşmiş yaşamın hücresel yapısına benzer bir güç ve esneklikte olduğu gösterildi.

Bu kimyasalı özel yapan şey, bu hücresel özellikleri Dünya’dakinden farklı atmosfer ve yer koşullarında da oluşturabiliyor olması. Bu kimyasalın üreteceği güçlü ve esnek zar yapısı sayesinde, Dünya'da yaşamın başlangıcında olduğuna benzer ama yapısal olarak farklı şekilde, organellerin ve bir tür çekirdek yapısının kimyasal evrim geçirerek oluşması da mümkün olabilir!

Bu önemli bir bulgu; çünkü Dünya'da evrimleşmiş bitkiler ve hayvanların hücre zarları/duvarları, Titan'da pek uzun süre dayanamazdı; çünkü orada yüzey sıcaklıkları -179oC dolaylarındadır ve yüzey, sıvı metan gölleriyle doludur.

Tüm Reklamları Kapat

2015 yılında bir grup bilim insanı, bu düzeyde uygunsuz koşullara sahip Titan'da oluşan herhangi bir organik molekülün, Dünya'daki çift katmanlı yağ kürelerine benzer (dolayısıyla hücrelerin kökeni olabilecek) yapılar inşa edip edemeyecekleri sorusuna yanıt vermeyi başardılar: Akrilonitril, Titan yüzeyindeki şartlar altında hücrenin içini dışından ayırmak için en iyi adaydı.

Fotoğraflar NASA'nın Cassini-Huygens Görevi sırasında çekilmiştir. Fotoğrafta, sağ üstteki karede Titan'ın Huygens İniş Alanı üzerindeki havadan görüntüsü görülmektedir. Sol üstte, aynı noktanın yerden 10 kilometre yüksekten görüntüsü görülmektedir. Alt tarafta ise Satürn'ün en büyük uydusu olan Titan'ın (büyüklüğü Dünya'nın kabaca yarısı veya aşağı yukarı Mars kadardır) yüzeyi görülmektedir.
Fotoğraflar NASA'nın Cassini-Huygens Görevi sırasında çekilmiştir. Fotoğrafta, sağ üstteki karede Titan'ın Huygens İniş Alanı üzerindeki havadan görüntüsü görülmektedir. Sol üstte, aynı noktanın yerden 10 kilometre yüksekten görüntüsü görülmektedir. Alt tarafta ise Satürn'ün en büyük uydusu olan Titan'ın (büyüklüğü Dünya'nın kabaca yarısı veya aşağı yukarı Mars kadardır) yüzeyi görülmektedir.

Bu araştırmacılar, akrilonitril moleküllerinin bir araya gelerek bir hücre zarına benzer bir tabaka oluşturabileceğini gösterdiler. Bu tabaka, azotozom adını verdikleri, içi boş, mikroskobik bir yapı oluşturabilmektedir. Bu küre de, ufak bir depolama ve taşıma alanı görevi görebilir; tıpkı Dünya'da, yaşamın başlangıcında yağ zırhlarının bu görevi görmüş olması gibi... NASA Astrobiyoloji Enstitüsü tarafından desteklenen Goddard Astrobiyoloji Merkezi direktörü Michael Mumma şöyle diyor:

İç çevreyi dış çevreden ayıran stabil bir zar oluşturmak önemlidir, çünkü bu sayede içeride hapsolan kimyasal maddelerin birbiriyle etkileşmesi için yeterli süre tanınabilir. Eğer zar-benzer yapılar vinil siyanit tarafından oluşturulabilirse, Satürn'ün ayı olan Titan'da yaşamın oluşabilmesi için önemli bir adım atılmış olur.
Sol tarafta Cassini aracı Titan'a ulaşmadan önce teleskoplarımızdan nasıl gördüğümüzü görüyoruz. Sağ tarafta ise yakın çekimde gördüğümüz...
Sol tarafta Cassini aracı Titan'a ulaşmadan önce teleskoplarımızdan nasıl gördüğümüzü görüyoruz. Sağ tarafta ise yakın çekimde gördüğümüz...

Goddard ekibi, akrilonitrilin Titan atmosferinde bolca bulunduğunu da gösterdiler: Şu anda Satürn'ün uydusunda milyarda 2.8 molekül akrilonitril bulunuyor. Bu kimyasal, yerden 200 kilometre yükseklikteki stratosfer tabakasında muhtemelen en fazla bulunuyor. Burada oluşan akrinonitril, nihayet daha soğuk atmosfer tabakalarına ulaşabilir ve burada yoğunlaşarak yağmur olup yüzeye yağabilir.

Araştırmacılar, Titan'ın en büyük ikinci gölü olan Ligeia Mare içerisinde bu maddeden ne kadar birikmiş olabileceğini de hesapladılar (ki bu göl, Dünya'daki Huron Gölü ile Michigan Gölü'nün toplamı kadar bir alan kaplamaktadır): Ölçümlerine göre, Titan'ın ömrü boyunca bu gölde her mililitre sıvı içinde 10 milyon azotozom oluşturabilecek kadar akrilonitril birikmiş olmalıdır. Bunu, Dünya'daki kıyı okyanuslarında gördüğümüz, mililitre başına 1 milyon bakteri ile kıyaslarsanız, ne kadar büyük bir sayı olduğunu görebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, Titan'daki akrilonitrili tespit edebilmek için ALMA teleskobu tarafından elde edilen 11 büyük veri setini bir arada kullandılar. Ekip, aslen teleskop ağı tarafından alınan ışığı kalibre etmek için toplanmış bu veriyi kullanarak, Titan'da yaşam arayışını sürdürdüler.

Birleşik veri setinde Palmer ve arkadaşları, akrilonitrilin parmak iziyle örtüşen 3 spektral çizgi gördüler. Bu bulgu, diğer araştırmacıların NASA'nın Cassini aracındaki kütle spektrometresi cihazını kullanarak Titan'da akrilonitril bulunduğunu gözlemesinden 10 yıl kadar sonra yapılıyor. Araştırmanın baş yazarı Martin Cordiner şöyle diyor:

Bu zor görülen, astrobiyolojik olarak önemli kimyasal madde, Titan gibi buzlu dünyalarda yaşamın başlayıp başlayamayacağını araştıran bilim insanları için heyecan vericidir. Bu bulgu, Güneş Sistemi'mizin kimyasal karmaşıklığına yönelik anlayışımıza önemli bir parça eklemektedir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 9
  • Bilim Budur! 7
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Umut Verici! 4
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Korkutucu! 1
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:35:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4981

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Satürn'ün Uydusu Titan'ın Zorlu Şartlarında, Dünya'daki Lipit Kürelere Benzer Hücre Zarları, Akrilonitril Yapılı Olabilir ve Yaşamı Başlatabilir!. (16 Şubat 2017). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4981
Bakırcı, Ç. M. (2017, February 16). Satürn'ün Uydusu Titan'ın Zorlu Şartlarında, Dünya'daki Lipit Kürelere Benzer Hücre Zarları, Akrilonitril Yapılı Olabilir ve Yaşamı Başlatabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/4981
Ç. M. Bakırcı. “Satürn'ün Uydusu Titan'ın Zorlu Şartlarında, Dünya'daki Lipit Kürelere Benzer Hücre Zarları, Akrilonitril Yapılı Olabilir ve Yaşamı Başlatabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Feb. 2017, https://evrimagaci.org/s/4981.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Satürn'ün Uydusu Titan'ın Zorlu Şartlarında, Dünya'daki Lipit Kürelere Benzer Hücre Zarları, Akrilonitril Yapılı Olabilir ve Yaşamı Başlatabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 16, 2017. https://evrimagaci.org/s/4981.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close