Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Satürn'ün Buzlu Uydusu Enceladus, Hayat Barındırmak İçin Mükemmel Yaşta Olabilir!

2 dakika
5,849
Satürn'ün Buzlu Uydusu Enceladus, Hayat Barındırmak İçin Mükemmel Yaşta Olabilir! NASA
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 5 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Satürn'ün buz kaplı uydusu Enceladus, buz katmanının altında büyük bir okyanus gizliyor. NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden Araştırma Görevlisi Marc Neveu'nın 2019 Astrobiyoloji Bilim Konferansı'nda yaptığı konuşmada, okyanusun muhtemelen 1 milyon yaşında olduğunu söyledi. Bu, okyanusun canlı yaşamı barındırmak için mükemmel yaşta olduğu anlamına geliyor.

Neveu ve meslektaşları Enceladus’un yaşını, Satürn'ün yörüngesinde 13 yıl görev yapan Cassini uzay aracının verilerinin ışığında çeşitli simülasyonlarla hesapladılar. Neveu ve takımının bulguları Nature Astronomy dergisinin Nisan 2019 sayısında yayımlandı.

2017’de görevi sona eren Cassini'nin en büyük keşiflerinden biri, Enceladus'un hidrotermal bacalarla dolu bir okyanusa sahip olduğuydu. Hidrotermal bacalar, Dünya’da canlı yaşamının nasıl başladığı sorusuna cevap olarak görülen oluşumlardan biri. Neveu’ya göre, böylesine küçük uydulardan birinde okyanus olduğunu keşfetmek son derece şaşırtıcı.

Tüm Reklamları Kapat

Küçük uydulardan genellikle ölü kaya ve buz blokları olmalarını beklersiniz. Aktif olmalarını beklemezsiniz.

Yalnızca Washington eyaleti büyüklüğünde olan bu küçük uydu canlı yaşamı için gerekli habitata sahip. Bunun yanı sıra, karbon, nitrojen, hidrojen ve oksijen gibi yaşamın yapı taşı olan kimyasal enerji kaynaklarını da barındırıyor. Neveu şöyle diyor:

Ama yaşanabilirliğin bir başka boyutu da var... Zaman. Eğer okyanus çok gençse, örneğin sadece birkaç milyon yaşındaysa, canlı hayatının başlaması için gerekli malzemeleri bir araya getirecek vakti olmamış demektir. Dahası, bu süre, biz Dünyalıların hayatın küçük kıvılcımlarını keşfedebilmesi için yeterli değil. Çünkü bu sürede yaşam çevreye yeterince yayılamaz. Öte yandan, eğer okyanus çok yaşlıysa, yaşamı destekleyen kimyasal reaksiyonlar, gezegenin ''pili'' bitiyormuşçasına durabilir

Böyle bir gezegende, çözünmesi gereken elementler çözünmüş, oluşması gereken tüm mineraller oluşmuş olur. Bu durumda gezegen bir dengeye ulaşmış olur, ki bu da hayatı destekleyecek kimyasal reaksiyonların gerçekleşemeyeceği anlamına gelir.

Bu iki senaryoyu eleyen Enceladus okyanusu, canlı yaşamını barındırmak için en uygun yaşta olabilir.

Neveau ve ekibi, okyanusun yaşına biraz tahmine dayalı bir yöntemle ulaştı. Cassini'nin ölçümlerine dayalı çeşitli parametreleri uygulayarak yaklaşık 50 simülasyon gerçekleştirdiler. Bu ölçümler arasında Satürn'ün uydularının yörüngeleri, Enceladus'taki kayaların radyoaktiviteleri gibi ölçümler vardı. Bunların yanı sıra takımın uydunun yaşına ve oluşumuna dair tahminleri de yer aldı.

Tüm Reklamları Kapat

Enceladus'un güncel koşullarını en iyi oluşturan simülasyon, okyanusun 1 milyar yaşında olduğunu tahmin etti. Ancak Neveu, bu yaş tahminin tek bir simülasyona dayandığının altını çiziyor. Enceladus'ta görülen birçok koşulu yakalayabilmiş olsa da simülasyon tüm koşullara uymuyor.

''Örneğin, simülasyonun tahminine göre okyanusun şu an donmuş olması gerekiyordu ancak biz donmuş bir okyanus görmüyoruz.'' Yani okyanusun yaşına ihtiyatla yaklaşmak gerekiyor.

Neveu ve takımı şimdi simülasyonlarını hızlandırma üzerine çalışıyorlar. Daha hızlı çalışan simülasyonların ve daha gelişmiş modellerin Enceladus'un okyanuslarının yaşını doğru saptamada büyük rol oynayacağını düşünüyorlar.

Canlı yaşamı aramak için oraya gitmeden önce, gezegenin yaşını bilmek istiyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
72
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 17
  • Muhteşem! 14
  • Bilim Budur! 14
  • Tebrikler! 11
  • Umut Verici! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • İnanılmaz 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Live Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 16:45:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/596

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Y. Şaplakoğlu, et al. Satürn'ün Buzlu Uydusu Enceladus, Hayat Barındırmak İçin Mükemmel Yaşta Olabilir!. (11 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/596
Şaplakoğlu, Y., Yeşilyurt, A., Bakırcı, Ç. M. (2019, July 11). Satürn'ün Buzlu Uydusu Enceladus, Hayat Barındırmak İçin Mükemmel Yaşta Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/596
Y. Şaplakoğlu, et al. “Satürn'ün Buzlu Uydusu Enceladus, Hayat Barındırmak İçin Mükemmel Yaşta Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Aslıhan Yeşilyurt, Evrim Ağacı, 11 Jul. 2019, https://evrimagaci.org/s/596.
Şaplakoğlu, Yasemin. Yeşilyurt, Aslıhan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Satürn'ün Buzlu Uydusu Enceladus, Hayat Barındırmak İçin Mükemmel Yaşta Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Aslıhan Yeşilyurt. Evrim Ağacı, July 11, 2019. https://evrimagaci.org/s/596.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close