Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Saç Telinizde Yapılacak Bir Analiz, Şizofreninin Erken Teşhisini Sağlayabilir!

Saç Telinizde Yapılacak Bir Analiz, Şizofreninin Erken Teşhisini Sağlayabilir! Flickr Public Domain
Şizofreni
3 dakika
3,488
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Hastalıkları erken teşhis edebilmek modern tıbbın en önemli hedeflerinden birisidir; çünkü ancak o sayede problemler büyümeden ve hasta hayatını olumsuz etkilemeden müdahale edilebilir. Örneğin zihin hastalıklarına yönelik araştırmaların özünde, güvenilir ve objektif bir belirteç tespit edebilmek vardır. Bu sayede zihin problemleri daha başlamadan önlenebilir veya en azından gerekli adımlar atılabilir.

İşte şizofreni teşhisi koyarken dikkat edilenlerden biri, ön uyaran aracılı inhibisyonun (prepulse-inhibition, PPI) varlığıdır.

Normalde bizi irkiltebilecek bir gürültüden önce bir ön uyaran ile karşılaşırsak irkilme davranışı sergilemeyiz. Örneğin bir kamp ateşinin çatırdaması, daha sonradan ateşle ilgili daha yüksek bir sese verilen yanıtı azaltacaktır. Çünkü ön uyaran, irkilme yanıtını inhibe eder (baskılar). Ancak şizofreni hastalarında PPI düşüktür. Bu da onların irkilme tepkilerinin, ön uyarıcıya rağmen sönmediği anlamına gelir. PPI testi, şizofrenin ardındaki biyolojiyi anlamamıza doğrudan yardımcı olmasa da iyi bir davranış belirtecidir ve mevcut keşiflere öncülük eden bir başlangıç noktası olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

RIKEN CBS'teki araştırmacılar ilk olarak aşırı düşük ve son derece yüksek PPI sergileyen fare soy hatları arasındaki protein ifadesi farklılıklarını aramaya başladılar. En sonunda, PPI seviyesi daha düşük olan fare suşlarında Mpst denilen genin ifadesinin yoğun olduğunu buldular. Bu enzimin hidrojen sülfit üretmeye yardımcı olduğu bilindiğinden ekip, fare suşlarının hidrojen sülfit seviyelerini ölçmeye karar verdi ve düşük PPI seviyeli farelerde, hidrojen sülfidin daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Ekip lideri Takeo Yoshikawa şöyle diyor:

Hiç kimse hidrojen sülfit ile şizofreni arasında bir nedensellik olabileceğini düşünmemişti. Bunu keşfettikten sonra, bunun nasıl gerçekleşiyor olabileceğini ve farelerdeki bu bulguların şizofreni hastaları için de geçerli olup olmayacağını araştırdık.

Araştırmacılar bu farelerin genlerini daha yakından incelediklerinde, beyinlerinde Mpst isimli bir genin ifadesinin daha yüksek olduğunu tespit ettiler. İlk olarak bu genin hastalıkla ilişkisinden emin olmak için, Mpst gen ifadesi durdurulmuş fareleri ele alarak PPI seviyelerine baktılar ve bu farelerin PPI seviyelerinin, normalde düşük PPI seviyeli farelerden daha yüksek olduğunu gördüler. Nitekim, Mpst miktarını azaltmak farelerin daha normal hale gelmesine yardımcı oldu. Daha sonra, şizofreni hastalarının ölüm sonrasında beyinlerindeki Mpst miktarının normal insanlara göre daha fazla olduğunu buldular. Ayrıca bu beyinlerdeki Mpst protein miktarı ölüm öncesi semptomların ciddiyeti ile de korelasyon içerisindeydi.

Bu şekilde ekip, şizofreninin biyobelirteci olarak Mpst gen ifadesine bakabilecekleri fikrine vardılar. 150'den fazla şizofreni hastasının saç köklerini incelediler ve Mpst mRNA'nın ifadesinin şizofreni olmayan insanlardan çok daha yüksek olduğunu buldular. Sonuçlar mükemmel olmasa da saçtaki Mpst seviyesinin şizofrenin semptomları ortaya çıkmadan önce bir ön belirteç olarak kullanılabileceğini gösteriyor.

Aşırı büyütülmüş bir insan saçı görseli
Aşırı büyütülmüş bir insan saçı görseli
IFLScience

Bir kişide şizofreninin gelişip gelişmeyeceği hem kişinin genetiği hem de çevresel faktörler ile ilgilidir. Farelerde ve ölüm sonrası insan beyinlerinde yapılan incelemelerde yüksek Mpst seviyelerinin, DNA'da gen ifadesini kalıcı olarak bozan değişikliklerle ilişkili olduğu bulunmuştur. Bu sebeple ekibin bir sonraki adımı, Mpst üretimini kalıcı olarak arttırabilecek çevresel faktörleri araştırmak oldu. Hidrojen sülfit inflamatuvar strese karşı koruma sağladığından dolayı ekip, erken gelişimdeki inflamatuvar stresin ana neden olabileceğini varsaydı. Yoshikiwa'nın sözleri şöyle:

Tüm Reklamları Kapat

Şizofreni hastalarının beyinlerinde, beyin gelişimi sırasında oksidatif stresi ve nöro-inflamasyonu telafi eden antioksidan belirteçlerin (hidrojen sülfit üretimi de buna dahil) Mpst düzeyleri ile ilişkili olduğunu bulduk.

Yoshikawa'nın öne sürdüğüne göre; bir defa aşırı hidrojen sülfit üretimi gerçekleştiğinde bu, DNA'daki kalıcı epigenetik değişiklikler nedeniyle hayat boyu devam ediyor ve sülfit stresine bağlı şizofreniye yol açıyor.

Şizofreni için mevcut tedaviler beyindeki dopamin ve serotonin seviyelerine odaklanmaktadır. Ancak bu ilaçlar pek etkili değildir; ayrıca yan etkileri olduğu için Yoshikiwa, ilaç şirketlerinin yeni ilaçlar geliştirmekten vazgeçtiğini söylüyor.

Yeni ilaçların geliştirilmesi için yeni bir paradigma değişikliğine ihtiyaç var diyerek açıklıyor:

Şu anda, şizofreni hastalarının yaklaşık %30'u dopamin D2 reseptör antagonist tedavisine karşı dirençlidir. Sonuçlarımız, ilaç tasarımları için yeni bir paradigma değişimi sağlıyor. Şu anda hidrojen sülfit sentezinin inhibe edilmesinin şizofrenik fare modellerinde semptomları hafifletip hafifletmeyeceğini test ediyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • İnanılmaz 4
  • Umut Verici! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
  • RIKEN. Biomarker For Schizophrenia Can Be Detected In Human Hair. (28 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 25 Kasım 2019. Alındığı Yer: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 02:50:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8065

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Elektrik
Bakteriler
Madde
Mucize
Doğal
Bebek
Sosyal
Eczacılık
Abd
Darwin
Kanat
Hayvan
İhtiyoloji
Mitler
Süt
Metabolizma
Küresel Isınma
Hindistan
Uzay
Hominid
Fizyoloji
Türkiye
Sars-Cov-2
Yaşamın Başlangıcı
Biyoteknoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
İ. D. Yılmaz, et al. Saç Telinizde Yapılacak Bir Analiz, Şizofreninin Erken Teşhisini Sağlayabilir!. (25 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8065
Yılmaz, İ. D., Ölez, Ş. (2019, November 25). Saç Telinizde Yapılacak Bir Analiz, Şizofreninin Erken Teşhisini Sağlayabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved July 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8065
İ. D. Yılmaz, et al. “Saç Telinizde Yapılacak Bir Analiz, Şizofreninin Erken Teşhisini Sağlayabilir!.” Edited by Şule Ölez. Evrim Ağacı, 25 Nov. 2019, https://evrimagaci.org/s/8065.
Yılmaz, İnci Deniz. Ölez, Şule. “Saç Telinizde Yapılacak Bir Analiz, Şizofreninin Erken Teşhisini Sağlayabilir!.” Edited by Şule Ölez. Evrim Ağacı, November 25, 2019. https://evrimagaci.org/s/8065.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close