Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Salgınlar Nasıl Sona Erer?

Tarih, hastalıkların gücünü kaybettiğini fakat neredeyse hiçbir zaman gerçek anlamda yok olmadığını gösteriyor.

Salgınlar Nasıl Sona Erer?
5 dakika
7,718
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Podcast
7:13
Altay Kenger
Seslendiren
26
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

COVID-19 salgını ne zaman son bulacak? Aylardır dünya çapında 51 milyonu geçkin COVID-19 vaka ve 1.2 milyondan fazla ölüm sayısı ile birlikte giderek artan bir bıkkınlık içerisinde bunun daha ne kadar süreceğini merak ediyor olabilirsiniz.

Salgının başından bu yana epidemiyologlar ve halk sağlığı uzmanları koronavirüsün yayılmasını kontrol altına alma amacıyla ileriyi öngörmek için matematiksel modelleri kullanıyor. Fakat bu bulaşıcı hastalık modeli aldatıcı. Epidemiyologlar modellerin kristal küre olmadıkları konusunda uyarmakta, tahminleri birleştiren yahut yapay zeka öğrenimi kullananları gibi bazı ileri versiyonları dahi, ille de salgının ne zaman son bulacağını veya ne kadar insanın öleceğini söyleyemiyor.

Hastalık ve halk sağlığı üzerine çalışan bir tarihçi olarak, dört gözle ipuçlar beklemek yerine geçmiş salgınları neyin sona erdirdiğini görmek için geçmişe bir bakmanızı öneririm.

Tüm Reklamları Kapat

Şu Anda Salgında Hangi Noktadayız?

Salgının ilk zamanlarında, birçok insan koronavirüsün öylece ortadan kaybolacağını umuyordu. Kimisi yaz sıcağı ile birlikte kendi kendine kaybolacağını savunuyordu. Diğerleri ise yeteri kadar insan enfekte olursa sürü bağışıklığının devreye gireceğini iddia etmişti. Fakat bunların hiçbiri olmadı.

Sıkı testler ve temas takibinden sosyal mesafeyi koruma ve maske takmaya kadar salgını kontrol altına alıp hafifletmek için olan bir takım toplum sağlığı girişimlerinin işe yaradığı kanıtlanmıştır. Bununla birlikte virüsün dünya üzerinde hemen hemen her yere yayıldığını düşünürsek, bu tür önlemler tek başına salgını bitiremez. Şimdi ise gözler eşi benzeri görülmemiş bir hızla sürdürülmekte olan aşı geliştirmeye çevrilmiş durumda.

Yine de uzmanlar bizlere başarılı bir aşı ve etkili tedavi ile bile COVID-19'un hiçbir zaman ortadan kalkamayabileceğini söylüyor. Salgın dünyanın bir noktasında kontrol altına alınsa bile, başka noktalarda bulaşmalara sebep olarak muhtemelen diğer yerlerde devam edecektir. Hatta artık doğrudan bir salgın boyutunda bir tehdit olmasa bile koronavirüs büyük ihtimalle bölgesel bir salgın halini alacaktır ki bu da yavaş, devamlı yayılmanın süreceği anlamına gelmektedir. Koronavirüs mevsimsel grip gibi daha küçük salgınlara yol açmaya devam edecektir. Salgınların geçmişi bu tarz can sıkıcı örneklerle doludur.

Hastalıklar Bir Kez Ortaya Çıktı mı Nadiren Ortadan Kalkıyorlar!

İster bakteri ister virüs veya parazit kaynaklı olsun, geçtiğimiz son birkaç bin yıldır insanları etkilemiş olan hemen hemen bütün patojenler halen aramızda çünkü onları tamamen yok etmek neredeyse imkansız.

Tüm Reklamları Kapat

Aşılama ile yok edilmiş tek hastalık çiçek hastalığıdır. 1960’lar ve 1970’lerde Dünya Sağlık Örgütü tarafından yürütülen toplu aşı kampanyaları başarılı oldu ve 1980’de çiçek hastalığı tamamen yok edilen ilk ve halen tek insan hastalığı olarak ilan edilmişti.

Öyle ki çiçek hastalığı gibi başarı hikayelerine ender rastlanmakta. Daha çok hastalıkların kalıcı olmaları bir kuraldır.

Örneğin sıtma gibi patojenlere bir bakalım. Parazitler aracılığıyla yayılan bu patojen, neredeyse insanlık kadar eskidir ve bugün ağır bir hastalık yüküne zorlamaktadır. 2018’de dünya genelinde yaklaşık 228 milyon sıtma vakası ve 405.000 ölüm gerçekleşmiştir. 1955’ten bu yana DDT ve klorin kullanımı ile desteklenmiş, sıtmayı ortadan kaldırmak için olan küresel programlar bir hayli başarı sağlamıştır fakat hastalık birçok Küresel Güney ülkesinde halen bölgesel salgın halindedir.

Benzer şekilde verem, cüzzam ve kızamık gibi hastalıklar birkaç bin yıldır bizlerle birlikte. Ve bütün çabalara rağmen, görünürde kesin bir imha görülmemektedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu listeye grip ve COVID-19’a yol açan SARS, MERS ve SARS-CoV-2 dahil koronavirüsler ile birlikte HIV ve Ebola virüs gibi nispeten daha genç patojenleri eklerseniz, genel epidemiyolojik tablo netleşecektir. Hastalıkların küresel yükleri üzerinde bir araştırma çoğu gelişmekte olan ülkelerde meydana gelen bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan yıllık ölüm oranının dünya geneli ölümlerinin ancak üçte biri olduğunu gösteriyor.

Günümüzde küresel havacılık, küresel ısınma ve çevresel sorunlar çağında, bizler canlı ve sağlam kalan çok daha eski hastalıkları çekmeye devam ederken devamlı olarak da bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkması tehdidine maruz kalmaktayız.

İnsan toplumlarını etkileyen patojenler listesine bir kere eklendi mi, çoğu bulaşıcı hastalık kalıcıdır.

Geçmiş Salgınlara Sebebiyet Veren Veba, Halen Birden Çıkabiliyor!

Halihazırda etkili aşıları ve tedavileri olan hastalıklar bile can almaya devam ediyor. Muhtemelen hiçbir hastalık bu konuyu insanlık tarihinin en ölümcül bulaşıcı hastalığı olan vebadan daha iyi anlatamaz. Bugün bile adı dehşet ile eş anlamlı olmaya devam etmektedir.

Veba, Yersinia pestis bakterisinden kaynaklanmaktadır. Son 5.000 yıldır yüz milyonlarca insanı öldürmüş sayısız bölgesel salgın ve belgelenmiş en az 3 veba salgını gerçekleşmiştir. Tüm salgınların bilinen en kötüsü ise 14. yüzyıl ortalarındaki Kara Veba’dır.

Fakat Kara Veba tekil bir patlak kesinlikle değildi. Veba her on yılda bir veya daha sık olarak nüksediyordu, her defasında zaten sarsılmış toplumları vuruyor ve en az 6 asır süresince büyük zararlar veriyordu. 19. yüzyıldaki sıhhi devrimden önce bile, her salgın sıcaklık, nem ve virüs sahiplerinin, taşıyıcıların ve yeterli sayıda duyarlı bireylerin mevcudiyetindeki değişikliklerin bir sonucu olarak aylar ve bazen yıllar içinde yavaş yavaş yatışmakta idi.

Tüm Reklamları Kapat

Bazı toplumlar Kara Veba’nın sebep olduğu zararı nispeten çabuk kapatıyordu. Diğerleri ise hiçbir zaman kapatamadı. Örneğin, ortaçağ Mısır’ı salgının bilhassa tarım sektörünü harap eden kalıcı etkilerinden tam olarak çıkamamıştı. Azalan nüfusların giderek artan etkilerini telafi etmek imkansız hale gelmişti. Memlük Devleti’nin de kademeli gerilemesine ve iki asırdan kısa süre içerisinde Osmanlılar tarafından fethine yol açmıştır.

Aynı devlet yıkan veba bakterisi bugün bile bizlerle birlikte ki bu da patojenlerin çok uzun süre kalıcılıkları ve dirençleri hususunda bir hatırlatıcıdır.

Umarım COVID-19 bin yıllarca sürmeyecektir. Fakat başarılı bir aşı olana kadar, ki hatta olsa bile, hiç kimse güvende değil. Bu noktada politikalar hayati önem taşıyor: Aşılama programları seyreltildiğinde, hastalıklar yeniden zırh giyip kılıç kuşanabilir. Aşılama girişimleri azalır azalmaz tekrardan hortlayan kızamık ve çocuk felcine bir bakın.

Tüm Reklamları Kapat

Bu kadar tarihsel ve güncel örnekleri düşünürsek, insanlık COVID-19'a neden olan koronavirüsün izlenebilir ve yok edilebilir bir patojen olduğunu kanıtlayacağını umabilir. Ancak salgınların tarihi bize aksini düşünmeyi öğretiyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
69
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 36
  • Korkutucu! 27
  • Üzücü! 9
  • Muhteşem! 5
  • Bilim Budur! 5
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 15:26:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9518

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
N. Varlık, et al. Salgınlar Nasıl Sona Erer?. (11 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9518
Varlık, N., Bakırcı, Ç. M., Demir, . (2020, November 11). Salgınlar Nasıl Sona Erer?. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9518
N. Varlık, et al. “Salgınlar Nasıl Sona Erer?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 11 Nov. 2020, https://evrimagaci.org/s/9518.
Varlık, Nükhet. Bakırcı, Çağrı Mert. Demir, . “Salgınlar Nasıl Sona Erer?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 11, 2020. https://evrimagaci.org/s/9518.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close