Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çocukotu (Otanthus maritimus)

3 dakika
1,154
Çocukotu (Otanthus maritimus) Ali Emir Orhan
Tüm Reklamları Kapat
Çocukotu
  • Bilimsel Adı Otanthus maritimus
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Çocukotu
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Cotton weed plant
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Yeniköy sahilinde (Türkiye'nin en büyük Longoz Ormanlarından birisine yakın bir alanda) gözlemlenmiştir. Bölge deniz seviyesinde olup sahil kısmı bolca dikenli bitkilere ev sahipliği yapmaktadır.

Çocukotu (Otanthus maritimus), Bursa.
Çocukotu (Otanthus maritimus), Bursa.
Ali Emir Orhan

Tanım ve Genel Bilgileri

Çocukotu, sarı çocukotu, santolina katranı gibi yöresel adlar ile anılan; Papatyagiller (Asteraceae) ailesi, Otanthus cinsinin bilinen tek türü olan ''Otanthus maritimus'' adlı kum bitkisidir. Kuru ve güneşli toprakları özellikle kumsalları sever. Soğuk hava ve donlara dayanıklıdır. Boyu 15-25 cm kadar olabilir. Yapraksı ve yoğun kümeler halinde olup mızrak uçlu keskin dikdörtgen şeklinde yaprakları vardır. Açık sarı renginde çiçekler açar. Mayıs-Kasım ayları arasında çiçek açma mevsimi olsa da kesin bir zaman aralığı söylemek yanlış olur. Odunsu bir gövdeye sahip olabilir. Çok yıllık (yaşam süresi en az üç yıl olan) yabani bir bitkidir.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Otanthus cinsinin bilinen tek türüdür. Papatyagiller (Asteraceae) ailesi Achillea cinsinden ''Achillea maritima'' adı ile sinonim (eş anlamlı) dır. Bu durumda ''Otanthus maritimus'' türü hem Archillea cinsine hem de Otanthus cinsine özgü özellikleri vardır. Sinonim (eş anlamlı) olmak canlıların latince isimlerinin birden fazla olması anlamına gelir.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Güney İrlanda'dan İspanya'ya Kadar Atlantik Dahili, Akdeniz Kıyıların da sıklıkla görülmektedir. Kuzey Afrika ve Kafkasya ülkelerinde de bulunabilir. Türkiye'de Trakya, Doğu ve Batı Anadolu, Marmara kıyılarında daha sık rastlanmaktadır. Bitkinin bilinen bir hastalığı veya paraziti yoktur.

Çocukotu (Otanthus maritimus), Bursa.
Çocukotu (Otanthus maritimus), Bursa.
Ali Emir Orhan

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Sınırlı alanlarda küçük popülasyon olması ve kıyı bölgelerinde turist sayılarının artması, tahrip olmasına ve çoğalmasına engel olmaktadır. Avrupa ülkelerinin birçoğu riskli grup uyarısı yapmakta ve gerekli önlemlerin alınması için çalışmaktadır. Türkiye için ciddi bir risk söz konusu değildir.

Britanya Adaları Soyu Tükenmiş Bitkilerin Listesin'de 1936 sonrası gözlemlenemediği lakin İrlanda da rastlanabileceği belirtilmektedir. İngiltere için son kayıtlar 1933 yılında Cornwall da, 1936'da Scilly Adaları'ndan alınmıştır.[4] Malta'da Flora, Fauna ve Doğal Yaşam Alanlarını Koruma Yönetmeliği LN311/2006 yasal bildiriminin III ve VI. bölümünün ''B-4437'' numaralı sayfasında sıkı korunan türler kapsamında ele alınmıştır.[3] Bulgaristan Cumhuriyeti Kırmızı Veri Kitabın'da bitkinin korunması için acil eylem planının hazırlanması ve mevcut popülasyonların korunması için etkili önlemlerin uygulanması gerektiği uyarısı yapılmaktadır.[2]

IUCN Kırmızı Liste tarafından Kritik Tehlikede, yani Critically endangered (CR) olarak sınıflandırılır. Sınıflandırma tam olarak ''CR B2ab (ii, iii, iv)'' olarak yapılmıştır.[2] -B- bölümünün 2 numaralı bendinin ''a'' şıkkının gerekli yerini detaylandırmak gerekirse ciddi derecede parçalanmış veya sadece tek bir yerde bulunma riski anlamına gelir. -B- bölümünün 2 numaralı bendinin ''b'' şıkkının gerekli yerinde ise habitat alanının, yayılışı veya niteliği, yerlerin veya alt-popülasyon sayısında gözlenen, çıkarsanan veya öngörülen bir süregelen düşüş olduğu anlamına gelmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Çocukotu (Otanthus maritimus), Bursa.
Çocukotu (Otanthus maritimus), Bursa.
Ali Emir Orhan

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Sinonim ismi olan Achillea adını Yunan mitolojinde en büyük savaşçı olarak geçen Kahraman Aşil'den (Achilles) almıştır. Efsaneye göre, Aşil (Achilles) askerlerin yaralarını tedavi etmek için kendisi de Archillea cinsi olan civanperçemi bitkisini kullanmıştır. Bazı ülkelerde asker otu olarak da bilinmesinin nedeni bu mitolojiye dayanan hikayedir.

Bitkinin esansiyel yağlarının farmakolojik aktivitesi, özellikle antifungal ve antienflamatuar özelliklerine önemli bilgiler fark edilmiştir. Bu nedenle, özellikle mantar ve enfeksiyon iltihaplanmaları ile ilgili olan, hoş koku ile birleştirilen yararlı etkileri ve hastalık önleme kullanımları, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde uygulanması için araştırılması tavsiye edilmiştir.[7] Bitki yağının güçlü antibakteriyel ve antifungal aktiviteler yaptığını kanıtlanmıştır. Candida albicans, Botrytis cinerea, Rhizoctonia solani mantarlarına karşı antifungal etki göstermiştir.[6] Staphylococcus aureus ve Campylobacter jejuni'ye karşı antibakteriyel etki göstermiştir.[8]

Yağ krizantenon, filifolon, artemisil asetat, krizantenil asetat ve a-pinen içerir doğada hoş bir koku taşıyan en önemli doğal krizanten kaynaklarındandır.

Etimoloji

Otanthus cinsi ismi Yunanca otos (kulak) ve anhos (çiçek) kelimelerinden türetilmiştir. Yunanca kulak çiçekli (Korolla’nın küçük bir kulağa benzemesine işaret eder); tür adı ise Latince denize yakın anlamına gelir.[5] Achillea cinsi ismini Yunan mitolojinde en büyük savaşçı olarak geçen Kahraman Aşil'den almıştır.[9]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 5
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 15:00:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9067

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Ağacı, et al. Çocukotu (Otanthus maritimus). (3 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9067
Ağacı, E., Türkoğlu, P. (2020, August 03). Çocukotu (Otanthus maritimus). Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9067
E. Ağacı, et al. “Çocukotu (Otanthus maritimus).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 03 Aug. 2020, https://evrimagaci.org/s/9067.
Ağacı, Evrim. Türkoğlu, Pedram. “Çocukotu (Otanthus maritimus).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, August 03, 2020. https://evrimagaci.org/s/9067.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close