Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Siğilli kurbağa (Bufo bufo)

5 dakika
19,216
Siğilli kurbağa (Bufo bufo) Gökhan Eren
Siğilli kurbağa (Bufo bufo)
Tüm Reklamları Kapat
Siğilli kurbağa
  • Bilimsel Adı Bufo bufo
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Siğilli kurbağa
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Common Toad
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Halk arasında Siğilli kurbağa ya da Göden olarak bilinen Bufu bufo türünü, 30 Kasım 2018 tarihinde Samsun ilinde bulunan, Türkiye'nin ilk ''Tabiat Koruma Alanı'' ilan edilen Hacıosman Ormanı'nda gözlemledik.

Siğilli kurbağa (Bufo bufo) erişkin birey sırtında bulunan siğil benzeri epidermal kabarcıklar, (Samsun).
Siğilli kurbağa (Bufo bufo) erişkin birey sırtında bulunan siğil benzeri epidermal kabarcıklar, (Samsun).
Gökhan Eren

Tanım ve Genel Bilgiler

Sırt kısmı genellikle kahverengi, zeytuni kahverengi veya grimsi kahverengidir. Karın kısmı kirli beyaz veya grimsi kahverengidir. Gövde büyüklüğü erkeklerde 10 cm, dişilerde ise 15 cm'ye kadar ulaşabilir. Gövdelerinde koyu renkli benekler bulunabilir. Gözün iris kısmı altın veya bakır kırmızısı renktedir. Göz bebeği (pupilla) yatay konumdadır. Çenelerinde diş bulunmaz. Erkeklerde ses kesesi bulunmaz. Derilerinde, özellikle de sırt bölgesinde siğil benzeri deri kabartıları bulunur. Erkeklerde dişilere göre daha az bulunur. Dişiler erkeklerden daha büyüktür. Bacaklarda az gelişmiş yüzme zarları bulunur. Gözlerin hemen arkasında gelişmiş paratoid bezler bulunur. Potansiyel avcıları caydırmak için kullanılan zararlı bir madde olan bufotoksin içerirler.

Siğilli kurbağa (Bufo bufo) erişkin bireyinde ki yatay göz bebeği (pupilla) ve bakır kırmızısı iris dikkat çekiyor. Gözün arkasında bulunan şişkin bölgede ki parotid bezi ve derisindeki siğil benzeri deri kabartıları belirgin bir şekilde görülüyor.
Siğilli kurbağa (Bufo bufo) erişkin bireyinde ki yatay göz bebeği (pupilla) ve bakır kırmızısı iris dikkat çekiyor. Gözün arkasında bulunan şişkin bölgede ki parotid bezi ve derisindeki siğil benzeri deri kabartıları belirgin bir şekilde görülüyor.
Gökhan Eren

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Siğilli kurbağa, ilk olarak 1758 yılında Systema Naturaea adlı eserin 10. baskısında İsveçli biyolog Carl Linnaeus tarafından Rana bufo olarak adlandırılmıştır. Linnaeus, bu eserinde bütün kurbağaları (frog) ve siğili kurbağaları (toad) Rana cinsine yerleştirmiştir. Daha sonra bu cinsin bölünmesi gerektiği ortaya çıkmış ve 1768 yılında Avusturyalı doğa bilimci Josephus Nicolaus Laurenti tarafından Siğilli kurbağa, Bufo bufo olarak adlandırılmış ve Bufo cinsine (genus) eklenmiştir. Bu cinsin kurbağaları, Kara kurbağasıgiller olan Bufonidae ailesine dahil edilmiştir. Türkiye'de iki alttürü vardır. Bunlar Orta Anadolu'da yayılış gösteren Bufo bufo bufo ve Trakya’nın güneyi ve Batı Anadolu’da yayılış gösteren Bufo bufo spinosus.

Siğili kurbağa (Bufo bufo) erişkin bireyin önden görünümü, (Sakarya).
Siğili kurbağa (Bufo bufo) erişkin bireyin önden görünümü, (Sakarya).
Gökhan Eren

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Az bitkili veya ormanlık kısımlarda nemli taşlık bölgelerde yaşarlar. Yılda bir defa üremek için göl, havuz gibi alanlara giderler. Küresel ölçekte baktığımızda Avrupa, Asya gibi geniş alanlara yayılan (kozmopolit) bu tür ülkemizde Orta Anadolu'da, Trakya'nın güneyi ve Batı Anadolu'da ve Kuzeydoğu Anadolu'da yaşam alanının uygun olduğu yerlerde dağılım göstermektedir.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

IUCN Kırmızı Liste içerisinde LC yani Asgari Endişe (Least Concern) kategorisinde sınıflandırılmakla birlikte popülasyon eğilimi sabit olarak gösterilmektedir. Bunun nedeni geniş bir dağılıma sahip olmasıdır. Yaprak döken ve iğne yapraklı ormanlarda, çalılıklarda, çayırlarda, parklarda, bahçelerde ve özellikle de yoğun yapraklı nemli alanları tercih ederler. Karşı karşıya olduğu en büyük tehditler arasında habitat (yaşam alanlarının) kaybı, sulak alanların drenajı, tarımsal faaliyetler, kirlilik ve yollardaki ölümler bulunmaktadır. Avrupa'da bazı ülkelerde, kurbağalarda bulaşıcı bir amfibi hastalığı olan Chitridiomycosis'in bazı popülasyonları etkileyebileceği bildirilmiştir.

Siğilli kurbağa (Bufo bufo) bireylerindeki aksiller ampleksus üreme davranışı.
Pedram Türkoğlu

Davranış ve Etoloji

Karasal olan bu türler geceleri aktiftirler. Üreme zamanında, erkeklerde ilk üç parmakta nuptial pedler gelişir. Bunları çiftleşirken dişiyi kavramak için kullanır. Arka ayaklar diğer kurbağaların bacaklarına göre daha kısadır ve arka ayaklarda uzun, açılmamış ayak parmakları vardır. Fazla sıçrayamazlar, karadaki hareketleri yavaştır. Siğilli kurbağalar cinsel olarak dimorfik olma eğilimindedir, dişiler kahverengi olurken erkekler grileşir. Ampleksus (kucaklaşma davranışı) aksiller (koltuktan) tiptedir. Cinsel olgunluğa 4. yılda erişirler. Çiftleşme bir hafta kadar devam edebilir. Yumurtalar iki kordon halinde çıkar (erkekler ayaklarıyla çıkmasına yardım eder) ve dişi tarafından su bitkilerine sarılır. Bir dişi 3000-6000 yumurta bırakabilir. Embriyonik ve larva gelişimi genellikle 1,5-2,5 ay sürer.

Şubat 2016'da Sakarya'nın Karasu ilçesinde gözlemlediğimiz Siğili kurbağa (Bufo bufo) çiftindeki aksiller (koltuktan) tipteki ampleksus (kucaklaşma davranışı). Erkek ve dişi bireyler arasındaki boyut farkı dikkat çekiyor.
Şubat 2016'da Sakarya'nın Karasu ilçesinde gözlemlediğimiz Siğili kurbağa (Bufo bufo) çiftindeki aksiller (koltuktan) tipteki ampleksus (kucaklaşma davranışı). Erkek ve dişi bireyler arasındaki boyut farkı dikkat çekiyor.
Gökhan Eren

Gündüzleri nemli yerlerde, taş altlarında ve oyuklarda gizlenir, geceleri avlanmak için bulundukları yerleri terk ederler. Yağmurlu havalarda çok aktiftirler. Potansiyel bir avcıyla karşı karşıya kalırsa, erişkin kurbağa gövdesini düz bir şekilde kaldırır başı yönünde tehlikeye doğru fırlatır. Hızlı hareket eden küçük boyutlardaki avlarını, dilleriyle hafifçe vurarak yakalarken, daha büyük boyutlardaki avlarını çeneleriyle yakalarlar.

Tüm Reklamları Kapat

Diyet ve Metabolizma

Sümüklü böcek, böcek, tırtıl, sinek, solucan ve hatta küçük fareleri bile yiyebilirler.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Halk arasında yaygın bir şekilde bu türlere dokunulduğunda ellere siğil geçecek endişesi vardır. Bu düşünce muhtemelen siğilli kurbağaların derisinde bulunan siğillerin dokunulduğunda kurbağanın derisinden insanın eline geçecekmiş gibi düşünülmüş olmasından kaynaklanabilir. Aslında insan derisinde görülen siğillerin kurbağa derisinde bulunan siğillerle hiçbir ilgisi yoktur. İnsan elindeki veya genital bölgesindeki siğiller derimizde bulunan epidermis hücrelerinin HPV ailesindeki virüsler ile enfeksiyonu sonucu aşırı çoğalması sonucu oluşan kabarcıklardır. Dolayısı ile farklı yapılar olup, birbiri ile ilişkisi yoktur. Kurbağadaki siğiller zehirli deri bezlerinin sık olarak bir arada bulunmasıyla oluşur. Bu nedenle kurbağaya dokunduktan sonra ellerin yıkanmasında yarar var. Aksi halde eldeki zehirli salgı kalıntısı göz ve dudak gibi ince derili kısımlarda hafif yakıcı etki gösterebilir. Fakat kurbağalar HPV taşımadığı için size bulaştırma olasılığı, herhangi bir yüzeye dokunmanız ile aynıdır. Bazı kurbağalar yakalandıklarında korunma davranışı olarak idrarlarını bırakırlar. Böyle bir olayda da elleri yıkamak yeterli olacaktır.

Siğilli kurbağa (Bufo bufo) erişkin birey, Samsun.
Siğilli kurbağa (Bufo bufo) erişkin birey, Samsun.
Gökhan Eren

Etimoloji

İngilizcede kurbağa ''frog'' olarak adlandırılırken, Bufonidae ailesinde bulunan türler ise ''toad'' olarak adlandırılmıştır. Türkçe de ise bu tür için ''siğilli kurbağa'' yaygın olarak kullanılmakla birlikte bazı yörelerde ''göden'' de kullanılmaktadır, hatta bazı bölgelerde ''göden gözlü'' deyimi de kullanılmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Turkherptil. Bufo Bufo / Siğilli Kurbağa / Common Toad. (15 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 15 Nisan 2019. Alındığı Yer: Turkherptil | Arşiv Bağlantısı
  • Wikipedia. Comman Toad. (15 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 15 Nisan 2019. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • A. BUDAK, et al. (2005). Herpetoloji. ISBN: 975-483-658-2. Yayınevi: EGE ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 14:45:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7754

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Eren, et al. Siğilli kurbağa (Bufo bufo). (17 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7754
Eren, G., Türkoğlu, P. (2019, April 17). Siğilli kurbağa (Bufo bufo). Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7754
G. Eren, et al. “Siğilli kurbağa (Bufo bufo).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 17 Apr. 2019, https://evrimagaci.org/s/7754.
Eren, Gökhan. Türkoğlu, Pedram. “Siğilli kurbağa (Bufo bufo).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, April 17, 2019. https://evrimagaci.org/s/7754.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close