Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hayvanlar (Animalia)

2 dakika
9,011
Hayvanlar (Animalia) Pedram Türkoğlu
Tüm Reklamları Kapat
Hayvanlar
  • Bilimsel Adı Animalia
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Hayvanlar
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Animals
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Tanım ve Genel Bilgiler

Hayvanlar Alemi (Animalia), çok hücreli ökaryotik organizmaları barındıran taksonomik bir alemdir. Birkaç istisna haricinde hayvanlar, organik malzemeler tüketirler, oksijen solurlar, eşeyli olarak ürerler ve embriyonik gelişim sırasında blastula adı verilen içi boş bir küreler yığınından gelişirler. Hayvanlar, 1 metrenin 8.5 milyonda biri kadar ufak olabildikleri gibi, yaklaşık 34 metre uzunluğa erişecek kadar iri olabilirler.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Hayvanlar ilk olarak okyanuslarda evrimleşmiştir. İlk hayvan fosilleri, Güney Avustralya'nın Trezona Formasyonu'nda günümüzden 665 milyon yıl öncesine ait kayaçlarda tespit edilmiştir. Bundan bir sonraki en eski fosiller, günümüzden 610 milyon öncesine, yani Prekambriyen Dönem'in sonlarına ait olan Ediacaran biyotasıdır. Bu canlıların, günümüzdeki hayvan şubelerinin atası olup olmadığı henüz kesinlik kazanmamıştır. Doğrudan ata-torun ilişkisi de olabilir; bu canlılar, günümüzdeki şubelerin kuzenleri de olabilir. Bildiğimiz hayvan şubelerinin büyük bir kısmı, günümüzden 542 milyon yıl önce, Kambriyen Patlaması denen kısmen hızlı bir evrimsel değişim döneminde ilk olarak ortaya çıkmıştır. Burgess Şisti gibi oluşumlarda bu canlılara ait bol miktarda fosil elde edilmiştir.

Artropod soy hatları, bitkilerle neredeyse eş zamanlı olarak, günümüzden 510 ila 471 milyon yıl önce, yani Geç Kambriyen veya Erken Ordovisyen dönemde karaları işgal etmiştir. Tiktaalik gibi lop-yüzgeçli balıklar, günümüzden 375 milyon yıl önce karalara geçecek biçimde evrimleşmiştir.

Davranış ve Etoloji

Hayvanlar, çevreleriyle karmaşık etkileşimlere girebilirler ve oldukça karmaşık beslenme ağları inşa ederler.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Günümüzde hayvanlar, gezegenimizdeki hemen hemen her yaşam alanını işgal etmiş vaziyettedir: tuzlu sular, hidrotermal bacalar, tatlı sular, bataklıklar, sıcak kaynak suları, ormanlar, çöller, kayalar, hava, diğer canlıların vücutları...

Diyet

Hayvanlar, tükettikleri organik malzemeye bağlı olarak etçil (karnivor), otçul (herbivor), hepçil (omnivor) ve parazit olarak dört büyük kategoriye ayrılır. Bu canlılar arasındaki ilişkiler, karmaşık bir beslenme ağı oluşturur. Etçil hayvanlar ile hepçil ile otçul hayvanlar arasındaki ilişki, evrimsel sürecin en önemli etkileşimlerinden biri olan av-avcı ilişkisini doğurur. Buna bağlı olarak av ile avcı arasında evrimsel bir silahlanma/savunma yarışı başlar. Avcılarda, avlarını daha kolay yakalamalarını sağlayan özellikler evrimleşirken; avlarda avcılarından kaçmayı kolaylaştıran özellikler evrimleşir. Avcılık, öylesine hayvansı bir özelliktir ki; yaşayan çok hücreli avcıların neredeyse tamamı Hayvanlar Alemi içerisindedir.

Birçok hayvan türü, enerji elde etmek için bitkileri kullanır. Bitkiler fotosentez yoluyla enerji üreterek gelişirler, otçul ve hepçil hayvanlar da bu bitkileri yiyerek enerjilerini elde edirler. Sonrasında etçiller, otçul ve hepçilleri yiyerek onlardan enerji alır.

Tüm Reklamları Kapat

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Bugüne kadar 1.5 milyon hayvan türü tanımlanmıştır. Bunlardan 1 milyon civarı böcektir. Günümüzde, toplamda 7 milyon civarında hayvan türünün Dünya üzerinde yaşadığı tahmin edilmektedir.

İnsanlarla Etkileşim

İnsan, bilimsel adıyla Homo sapiens, Hayvanlar Alemi içindeki türlerden birisidir. Ayrıca türümüz, bu devasa alem içindeki diğer hayvanlarla yakından ilişki halindedir. İnsanlar, bazı hayvanları et, süt ve yumurta gibi beslenme amacıyla tüketir. Bazı diğerlerinden ise deri ve yün gibi malzemeleri için faydalanır. Hatta taşımacılık, avcılık ve avlanma gibi amaçlarla da kullanılan hayvanlar bulunmaktadır. Birçok hayvan türü, insan mitolojisinin önemli birer parçası olmuştur.

Etimoloji

Hayvanlar Alemi'nin bilimsel adı olan Animalia, Latincedeki animalis, yani "nefesi olan", "ruhu olan", "yaşayan" anlamındaki sözcükten gelmektedir. Günümüzde "hayvan" sözcüğü, hatalı bir şekilde çoğu zaman "insan harici hayvanları" kastetmek için, aşağılama sözcüğü olarak da kullanılmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 9
  • Tebrikler! 9
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:34:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7237

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Hayvanlar (Animalia). (2 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7237
Bakırcı, Ç. M. (2018, July 02). Hayvanlar (Animalia). Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7237
Ç. M. Bakırcı. “Hayvanlar (Animalia).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Jul. 2018, https://evrimagaci.org/s/7237.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Hayvanlar (Animalia).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 02, 2018. https://evrimagaci.org/s/7237.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close