Ne Sıklıkla Duş Almalısınız?
- İndir
- Dış Sitelerde Paylaş
Eğer ki pek sık duş almıyorsanız, ancak olası olumsuz görüşlerden korunmak için bunu kendinize saklıyorsanız, yalnız değilsiniz!
Şampuanı tamamen yıkanma seanslarından çıkarılmasının daha sağlıklı sonuçlar verebildiğini iddia eden "anti-şampuancı"ların yükselişe geçmesinden beri, bazı insanlar bunu bir adım öteye götürmeye karar verdiler: Eğer ki şampuanın azaltılması veya tamamen banyolardan çıkarılması daha sağlıklı ve parlak saçlara neden oluyorsa, neden sabunu vücudumuzdan tamamen uzak tutmayalım?
Duş Alma Sıklığıyla İlgili Evrensel Bir Kural Yok!
Her ne kadar saç yıkama sıklığını değiştirmek şampuanların, parabenlerin, cilalayıcıların ve saç kurulama süresinin azalmasına neden oluyorsa da, duş almayı tamamen bırakmak birçok diğer sorunu ve konuyla ilgili farklı fikri de beraberinde getiriyor.
Her gün duş alan birçok insan, duş almamanın daha en başından tamamen sağlıksız ve hatalı bir tercih olduğunu düşünüyor. Düzenli olarak duş almayan insanların, kokuşmuş ve/veya yağlanmış, hatta görülebilir bir şekilde kir içerisinde olacağı varsayılır. Dolayısıyla böyle bir şeyin size fayda sağlaması pek mümkün değildir.
Ancak eğer insanların haftada 1 defadan fazla duş alma geleneğini sadece son 100 yılda edindikleri düşünülecek olursa (Amerika'daki çocuklar arasında Cumartesi, Türkiye'deki çocuklar arasında Pazar geceleri yaygın duş geceleridir), günlük olarak duş almanın tarafsız bakıldığında daha sağlıklı veya daha iyi olduğunu söylemek güçtür.
Buna rağmen, en azından aralıklarla duş almanın bugüne kadar birçok faydası tespit edilmiştir:
- Savunma fonksiyonlarını güçlendirme,
- Kas acı ve ağrılarını dindirme,
- Şişkinliği azaltma,
- Kan akışını hızlandırma,
- Odağı güçlendirme,
- Yorgunluğu azaltma,
- Nefes alışverişini kolaylaştırma.
Dolayısıyla duştan tamamen uzak durmak pek mantıklı gibi gözükmüyor. Zaten vücudunuz, ihtiyacınız olanı size söyleyecektir. Gelin vücudunuzdan gelen hangi işaretlere kulak asmanız gerektiğine bir bakış atalım.
Duş Sıklığını Arttırmanız Gerektiğine Yönelik İşaretler
Duş almanın asıl amacı unutulmamalıdır: Vücudu temiz tutmak. Vücudunuzu temizlemekten kasıt, deriniz üzerinde biriken kir ve ölü deri tabakasından arınmak, derinizdeki iyi ve kötü bakteri oranını dengelemektir. Eğer vücudunuzu yeterince sık temizlemeyecek olursanız, aşağıdaki belirtiler baş gösterebilecektir:
- Vücut kokusunda artma
- Akne
- Deride kabarma
- Deri enfeksiyonları
- Farklı renkte deri bölgeleri
- Ekstrem durumlarda pullu deri tabakalarının oluşumu
Duş Sıklığını Azaltmanız Gerektiğine Yönelik İşaretler
Herkesin derisi ve çalışma şartları farklı olduğu için, genel geçer kurallar belirleyememekteyiz. Ancak eğer şu semptomları görüyorsanız, muhtemelen aşırı sık duş alıyorsunuz demektir:
- Kaşınma
- Kuru, pullu deri
- Deride kabarmalar
- Kuru, kırılgan saçlar
Birçok uzman, günde 1 defadan daha sık duş almanın gereksiz olduğunda hemfikir gözükmektedir. Dolayısıyla bu semptomlara dikkat ederek, duş sıklığınızı ayarlayabilirsiniz.
Hatta ilginç bir şekilde, insanların duş alma sıklığını azaltmak zorunda kalışlarının en yaygın nedenlerinden birisi deri sağlığı sorunlarıdır; üşengeçlik değil! Fiziksel olarak "kirli gözükmek" düşünülecek olursa da birçoğumuzun artık açık havada ve tozlanabileceğimiz, yağlanabileceğimiz, kirlenebileceğimiz ortamlarda çalışmadığımızın göz önüne alınması gerekmektedir. Dolayısıyla doğrudan havayla temas edebilen ellerimiz ve yüzlerimiz haricinde vücudumuzun neredeyse hiçbir bölgesi, kir ile çoğu zaman doğrudan temas etmemektedir.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Daha Az Duş Almak ile Sağlık Arasındaki Bağlantı Nedir?
Deri sorunları yaşayan insanlar çok uzun zamanlardan beridir günlük duş almanın egzama gibi deri hastalıklarına iyi geldiğini bildirmektedir. Ancak birçoğu da, daha az duş almanın ve saçları daha az yıkamanın daha parlak ve sağlıklı olduğunu, benzer sebeplere dayanarak ileri sürmektedir.
Vücudumuzdan doğal olarak salgılanan ve derimizi yağlayarak koruyan vücut yağları ılık (ve özellikle de sıcak) su kullanılarak alınan duşlarda temizlenmektedir. Özellikle sabunun kullanılması bu yağlı tabakayı vücudumuzdan söküp atmaktadır. Bu yağlar olmaksızın vücudumuz bakterilere ve virüslere daha savunmasızdır; üstelik çoğu zaman daha kuru ve rahatsız hissettirir. Vücudumuz deriyi daha sağlıklı ve korunmuş halde tutmaya çalıştığı için, sürekli yıkanan bir insanın vücudu bu yağları aşırı üretmeye meyilli olacaktır. Bu da, yağ üretimi döngüsünün bozulması anlamına gelir. Birçok insan, saçları ve deriyi normalde yaptıklarından daha seyrek yıkamanın daha sağlıklı olduğunu görmüşlerdir. Ancak yıkama sıklığını azalttığınızda, bir geçiş süreci olacaktır. Bu süreçten sonra vücudunuz yağ üretimini azaltacaktır ve böylece zaten daha az yıkanma ihtiyacı duyacaksınızdır.
Tabii ki, ne sıklıkla duş aldığınız aynı zamanda ne kadar aktif bir yaşam sürdürdüğünüzle, ne kadar sağlıklı olduğunuz, spor yapıp yapmamanız, sağlıklı beslenip beslenmemeniz, işiniz gibi faktörlerle de ilgilidir. Hatta yıkanma sıklığı, mevsimlerden de etkilenmektedir.
Nasıl Duş Almalı?
En etkili şekilde duş alabilmek için şu tavsiyelere kulak verebilirsiniz:
- Günde 1 defadan daha sık duş almayın. Mümkünse 2 günde 1 defadan daha sık duş almayın.
- Sıcak suda duş almayın. Bunun yerine ılık suyu tercih edin.
- 5 dakikadan kısa, 10 dakikadan uzun duş almayın.
- Derinize zarar vermeyen bir sabun kullanın. Duştan çıkmadan önce sabunu iyice durulayın.
- Derinize havluyu sürtmeyin. Sadece hafif dokunuşlarla deri üzerine bastırın. Tüm suyu havluya çekmeye çalışmayın. Bir miktar suyu ve nemi deriniz üzerinde bırakın.
- Kokulu ve deodorantlı temizleyicilerden uzak durun. Bunlar derinizi rahatsız edebilir.
- Duştan sonraki ilk 5 dakika içinde nemlendirici kullanın.
Ellerinizi Düzenli Yıkamaktan Asla Vazgeçmeyin!
Fakat asla yıkamaktan vazgeçmemeniz gereken, hatta tam tersine daha sık yıkamanız gereken bir vücut bölgeniz vardır: Elleriniz! Mutlaka ama mutlaka günde en az birkaç sefer, yemeklerden önce ve sonra, hatta elinizi aktif olarak kullandığınız herhangi bir işten sonra da yıkamanız tavsiye edilir. Queen Mary Üniversitesi Tıp ve Diş Okulu'nda virolog olarak görev yapan John Oxford şöyle söylüyor:
İnsanlar ellerini yeterli sıklıkta yıkadığı müddetçe ve kemerlerinin hemen altındaki hassas bölgeye dikkat ettikleri sürece, 2 günde 1 duş almak asla zararlı olmayacaktır. Hatta insanlar günlük olarak taharet musluğu kullanıyor olsalar, haftada 2 defa yıkanmak bile sorun değildir. Çünkü taharet musluğu sayesinde hastalık yapıcı bakterileri bizle birlikte arka kısımlarımızda sağa sola taşımamış oluyoruz.
Sonuç
Dolayısıyla eğer ki her gün duş almak zorunuza gidiyorsa ve sırf aile baskısından ötürü bu sıklıkta duş alıyorsanız ya da sıklığı azalttığınızda hastalanacağınızdan korkuyorsanız, korkmanıza ve bunu sürdürmenize gerek yok. Sıklığı bir miktar gevşetmek sadece vücudunuzun yağ üretim döngüsünü rahatlatmakla kalmayacaktır; aynı zamanda hızla tükenen tatlı su kaynaklarımızı korumak adına da müthiş bir adım olacaktır.
Aşırı aktif işlerde çalışmayan, tam tersine günün çoğunu oturarak geçiren; ancak aynı zamanda sağlıklı olan bir kimsenin 2-3 gün duş almadı diye hastalık yapıcı düzeyde pislenmesi pek mümkün değildir. Size tavsiyemiz, her 2-3 günde bir duş almanız ve bunu yaparken vücudunuzdan gelen sinyallere kulak vermenizdir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 129
- 33
- 22
- 18
- 13
- 10
- 8
- 7
- 6
- 4
- 3
- 2
- P. Magazine. Bubble Trouble. (1 Kasım 2009). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Mother Nature Network | Arşiv Bağlantısı
- Healthline. How Often Should You Shower?. (17 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Healthline | Arşiv Bağlantısı
- AAD. 8 Ways To Stop Baths And Showers From Worsening Your Psoriasis. (17 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2019. Alındığı Yer: American Academy of Dermatology | Arşiv Bağlantısı
- M. Clinic. Skin Care: 5 Tips For Healthy Skin. (12 Ocak 2018). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Mayo Clinic | Arşiv Bağlantısı
- J. Parsons. Hot Showers Harmful To Skin During Winter. (15 Ocak 2015). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Baylor College of Medicine | Arşiv Bağlantısı
- J. Powers. Ask A Dermatologist: Do Long, Hot Showers Damage Your Skin?. (6 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2019. Alındığı Yer: American Academy of Dermatology | Arşiv Bağlantısı
- D. Dresden. What's The Best Shower Frequency?. (12 Mart 2019). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Medical News Today | Arşiv Bağlantısı
- A. Palmer. How Often Should You Shower?. (9 Mart 2019). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Verywell Health | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 12:48:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2650
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.