Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Küpeli su yılanı (Natrix natrix)

Küpeli su yılanı (Natrix natrix) Kaan Yiğit Emer
Juvenil bir Natrix natrix.
3 dakika
12,596
Tüm Reklamları Kapat
Küpeli su yılanı
  • Bilimsel Adı Natrix natrix
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Küpeli su yılanıAlternatif: Yarı sucul yılan
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Grass snake
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Kütahya'nın Domaniç ilçesinde sonradan tabiat alanı ilan edilen bir kamp ve piknik alanında doğal gözlemler yaptığımız sırada bu küçük küpeli yılanı gördük. Yarı sucul yılanlar olsalar da vakitlerinin çoğunu suda ve dere, gölet gibi su kaynaklarının çevresinde geçirmeyi severler. Bu yavru birey de muhtemelen güneş gören ve suyun güvenliğine yakın bu alanda öğlen güneşinin tadını çıkarıyordu.

Tanım ve Genel Bilgiler

Kış uykusundan Mart ayında uyanırlar ve Ekim ayına kadar aktif olabilirler. Yetişkinleri 150 cm uzunluğa rahatlıkla ulaşabilir. Seksüel dimorfizm (cinsiyetler arası görünüş farkı) çok bariz olmasa da dişiler erkeklerden biraz daha iri yapılıdır. Agresif olmayan bir yılan türüdür. Zehirsizdir ve insanlar için bir tehlike oluşturmaz. Çoğu zaman ısırmayı tercih etmez. Savunma sistemini ölü taklidi yapmak (thanatosis) ve kloakından salgıladığı kötü kokulu bir sıvı-gaz karışımı oluşturur. Ayrıca yetişkin olanları kafalarını genişleterek üçgen biçimi verir ve yüksek sesle tıslar. Bu tehdit davranışlarıyla engereklere benzerler.

Siyah varyasyona sahip yetişkin birey.
Siyah varyasyona sahip yetişkin birey.
Kaan Yiğit Emer

Morfolojileri farklılık gösterebilir. Genellikle sırt (dorsal) kısımları koyu gri ya da kahverengi olabilir. Sırt pulları bariz karinalıdır. Sırtlarında enseden başlayan ve kuyruğa kadar boyuna uzanan iki beyaz şerit bulunabilir. Vücudun her iki yanında da enine sıralanmış kısa siyah çizgiler görülmektedir. Çenesinin hemen arkasında, boynunun iki tarafında da görülen sarı-beyaz lekeler vardır. Küpeli yılan ismini de bu lekelerden almaktadır. Karın dahil vücudun alt kısmı (ventral) ise çoğunlukla parlak beyaz renktedir. Tüm bunların yanında ventrali hariç tamamen siyah olan varyasyon (çeşitlilik) sahibi bireyleri de görülebilir.

Natrix natrix türü ovipardır yani yumurtlayarak çoğalır. Türkiye'de yaşayan Natrix tesselata ve Türkiye'de kaydı olmayan Natrix maura türleri ile doğada melezlendikleri bildirilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

İlk olarak 1758 yılında Carl Linnaeus tarafından Coluber natrix olarak isimlendirilmiştir. Sonrasında birçok farklı isim alsa da günümüzde Natrix natrix olarak bilinmektedir. Natrix cinsine ait altı tür vardır. Bunlardan üç tanesi Türkiye'de yaşamaktadır; Natrix natrix, N. tesselata, ve N. megalocephala. Global ölçekte ise N. maura, N. astreptophora, N. helvetica türlerinden bahsedebiliriz.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Suyu seven bir tür olması yönünden nemli orman tabanı, sulak çayırlar ve dere, göl, gölet gibi tatlı su kaynaklarına yakın yaşar.

Türkiye'nin tüm bölgelerinde uygun habitatlarda görmek mümkündür. Dünya'da ise Avrupa, Afrika ve Asya kıtalarının büyük bir kısmına yayılmış haldedir. Görüldüğü ülkelerden bazıları şunlardır; Norveç, Finlandiya, Fransa, İspanya, Belçika, Almanya, Hollanda, Yunanistan, Rusya, Moğolistan, Kuzey Irak, İran, Suriye, Türkiye, Çin.

Yavru birey, Zonguldak.
Pedram Türkoğlu

Popülasyon ve Koruma Statüsü

IUCN Kırmızı Liste'sine göre Least Concern (Asgari Endişe) statüsündedir. Ancak yaşam alanları her geçen gün daralmaktadır ve ülkemizde yılanlara karşı genel olarak sergilenen yanlış tutum nedeniyle çoğu zaman öldürülmektedirler.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Davranış ve Etoloji

İnsanlara karşı çekingendirler. Günlerinin büyük kısmını sulak alanların kenarlarında güneşlenerek geçirirler ve insan gördükleri an kaçarlar. Eğer yakalanırlarsa kloaklarından pis kokulu bir karışım salgılarlar. Bu da avcıyı kaçırmazsa ağızlarını açıp, dillerini çıkarıp yan dönerek ölü taklidi yaparlar (thanatosis). Avlarını genellikle pusuya düşürerek avlarlar ve kafadan yutmaya başlarlar.

Yavru birey, Kütahya.
Yavru birey, Kütahya.
Kaan Yiğit Emer

Diyet ve Metabolizma

Diyetinin büyük bir kısmını sucul canlılar yani kurbağa, semender ve balıklar oluşturur. Kertenkele gibi diğer sürüngenler ile beslendiği de görülmüştür.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Baltık Mitolojisi'nde büyük saygı gören ve uğur getirdiğine inanılan bir yılandır. Hatta evcil olarak beslenildiğinden de söz edilmektedir.

Roman Mitolojisi'nde ise bataklıklarda yaşayan ve çok korkulan canavar bir yılan olarak görülmüştür.

Etimoloji

Halk arasında çoğunlukla küpeli yılan denilmektedir. Yarı sucul yılan veya su yılanı diyenler de vardır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/04/2024 00:37:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10710

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Özellikler
Primatlar
Alzheimer
Yapay Seçilim
Epidemik
Canlı
Fotoğraf
Komplo
Kanser
Evrimsel Antropoloji
Bağışıklık
Karar
Karbon
Doğa Yasası
Madde
Covıd-19
Normal Doğum
Hastalık
Sosyal Medya
İklim
Yeni Koronavirüs
Yıldızlar
Karanlık Madde
Regülasyon
Zaman
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. Y. Emer, et al. Küpeli su yılanı (Natrix natrix). (13 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 17 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10710
Emer, K. Y., Türkoğlu, P. (2021, July 13). Küpeli su yılanı (Natrix natrix). Evrim Ağacı. Retrieved April 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10710
K. Y. Emer, et al. “Küpeli su yılanı (Natrix natrix).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 13 Jul. 2021, https://evrimagaci.org/s/10710.
Emer, Kaan Yiğit. Türkoğlu, Pedram. “Küpeli su yılanı (Natrix natrix).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, July 13, 2021. https://evrimagaci.org/s/10710.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close