Pompeii'deki İskelet Keşfi, Depremlerin Etkisini Gözler Önüne Seriyor!
Bu haber 5 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Yaklaşık 2.000 yıl önce Genç Plinius, Vezüv'ün patlamasıyla yer sarsıntısını anlatan mektuplar yazmıştı. Şimdi, İtalyan Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü ve Pompeii Arkeoloji Parkı'ndan araştırmacılar tarafından yürütülen ortak bir çalışma, M.S. 79 yılındaki patlamayla ilişkili sarsıntının etkilerine ışık tutuyor.
Çalışma, birlikte meydana gelen depremlerin etkilerini rapor etme gibi karmaşık bir konuyu masaya yatıran alandaki ilk çalışma olarak dikkat çekiyor. Volkanik ve sismik etkilerin aynı anda veya peş peşe gerçekleşebildiğinden volkanik etkiler depremlerin neden olduğu etkileri gölgede bırakabilir veya tam tersi olabilir. Yani araştırmacıların işi epey zor. İtalyan Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü Vezüv Gözlemevi'nden volkanolog Dr. Domenico Sparice, çalışmanın baş yazarı olarak şöyle diyor:
Bu karmaşıklıklar, resmin tamamını ortaya çıkarmak için tüm parçaların bir araya getirilmesi gereken bir yapboz gibidir. Çalışmamızda, patlama sırasındaki sarsıntıların Pompeii'nin yıkımında önemli bir rol oynadığını ve muhtemelen kaçınılmaz bir ölümle karşı karşıya kalan Pompeii halkının kararlarını etkilediğini kanıtladık.
İtalyan Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü'nde jeolog ve kıdemli araştırmacı olan Dr. Fabrizio Galadini, şunları ekliyor:
Volkanik ve sismik olaylar ile bunların binalar ve insanlar üzerindeki etkileri arasındaki etkileşimi doğru anlamak, bu etkileri yeniden canlandırmak için şarttır.
Kazılar sırasında araştırmacılar yıkılan binalarda bir tuhaflık olduğunu fark ettiler. İtalyan Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü Vezüv Gözlemevi müdürü ve volkanolog Dr. Mauro Di Vito şöyle açıklıyor:
Pompeii hakkındaki volkanoloji literatüründe anlatılan volkanik olayların etkileriyle uyuşmayan özellikler bulduk. Bunun farklı bir açıklaması olmalıydı.
Araştırmacılar ciddi kırık ve travma yaraları olan iki iskelet bulduklarında, bunun nedenini bulmak için daha da motive olmuşlardı.
Patlama Pompeii halkını günlük yaşamlarının tam ortasında yakaladı. Küçük kaya ve kül parçacıkları şehre yağarken insanlar sığınak bulmak için koşturuyordu. Bundan hayatta kalanlar kendilerini güvende hissetmiş olabilir, ta ki hesaba katmadıkları şiddetli depremler başlayana kadar. Pompeii Arkeoloji Parkı Uygulamalı Araştırma Laboratuvarı başkanı antropolog Dr. Valeria Amoretti şöyle açıklıyor:
Sığınaklarını terk etmeyen insanlar muhtemelen depremden dolayı binaların altında kalarak öldü. Bulduğumuz iki kişinin kaderi de buydu.
Araştırmacılar, her ikisi de yaklaşık 50 yaşlarında olan iki erkek iskeleti buldu. Durdukları yerlere bakılırsa ilk birey büyük bir duvar parçasının aniden çökmesiyle ezilmiş ve ağır travmalar sonucu hemen ölmüş. İkinci birey ise tehlikenin farkında gibi duruyor. Araştırmacılar volkanik tortularda ahşap bir nesnenin izlerine rastladı. İkinci birey, bununla kendini korumaya çalışmış olabilir.
Bu bireylerin kül solumaktan ya da aşırı sıcaktan ölmediğine dair birkaç ipucu da var. Araştırmacılar, bireylerin küçük kaya ve kül parçacıklarının altında değil, üzerinde bulunması gibi ayrıntıların her iki kişinin de patlamanın ilk evresinde hayatta kaldığını ancak ortalık biraz durulduğunda duvarlar tarafından ezildiğini gösterdiğini belirtiyor.
Araştırmacılar, herkes tamamen olarak güvende olamasa da kül birikintilerinde bulunan kurbanların sayısının, insanların dışarıya kaçmasını umutsuz da olsa makul bir senaryo haline getirdiğini vurguluyor. Volkanik nedenlerden ya da depremlerin yol açtığı hasardan kaç kişinin öldüğüne dair güvenilir bir tahmin şimdilik bulunmuyor. Pompeii Arkeoloji Parkı Direktörü Dr. Gabriel Zuchtriegel şöyle bitiriyor:
Pompeii'nin yıkımı hakkındaki bu yeni bilgiler, 2000 yıl önce burada yaşayan insanların deneyimlerini çok daha iyi anlamamızı sağlıyor. Araştırmamızın odak noktası bu insanların yaptıkları seçimler ve olayların dinamikleriydi. Bunlar şehrin son saatlerinde yaşam ve ölüm arasındaki farkı belirledi.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- D. Sparice, et al. (2024). A Novel View Of The Destruction Of Pompeii During The 79 Ce Eruption Of Vesuvius (Italy): Syn-Eruptive Earthquakes As An Additional Cause Of Building Collapse And Deaths. Frontiers in Earth Science, sf: 1386960. doi: 10.3389/feart.2024.1386960. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 06:58:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18148
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.