Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Politik Polarizasyon: Sosyal Medya, Bizi Siyasi Anlamda Daha da Kutuplaştırıyor ve Çözüm, Diğer Tarafın Düşüncelerine Maruz Kalmak Olmayabilir!

Politik Polarizasyon: Sosyal Medya, Bizi Siyasi Anlamda Daha da Kutuplaştırıyor ve Çözüm, Diğer Tarafın Düşüncelerine Maruz Kalmak Olmayabilir! John Holcroft
5 dakika
2,865
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya'nın birçok yerinde ülkeler, siyasi olarak giderek daha da fazla kutuplaşıyorlar. Solcular daha solcu, sağcılar daha sağcı hale geliyor; siyasetin merkezi giderek eriyor ve taraflar, birbirlerini dinlemeyi giderek daha sık reddediyorlar. Yapılan çalışmaların birçoğu, sosyal medyanın bu eğilimi daha da körüklediğini gösteriyor; ancak sorunun çözümü konusunda henüz uzlaşmaya varılmış değil.

Birçokları, çözümün, kişilerin "eko odalarından" (İng: "echo chamber") çıkması olduğunu savunuyor. Sosyal medyada, kendi görüşümüzden olan kişilerle arkadaşlık kurup (ya da onları "takibe alıp"), diğer görüşten olanlardan uzaklaşmak çok daha kolay. Bu da, hep halihazırda inandığımız görüşleri duymamıza ve okumamıza neden oluyor; yani bir nevi "eko duvarı" yaratıyor. Bu duvarla çevrili oda içerisinde hem kendi görüşlerimizin daha fazla kişi tarafından tekrarlandığını görüyoruz, hem de karşı tarafın görüşlerinin sürekli alaya alındığını veya küçümsendiğini... Bu durumun, polarizasyonu arttırdığı, dolayısıyla karşı tarafın görüşlerine daha çok maruz kalmanın sorunun çözümlerinden biri olabileceğine inanılıyor. Ancak yapılan yeni çalışmalar, bu çıkarımın doğru olmadığını gösteriyor. Bunu yapmak, tam tersine işleri kötüleştiriyor olabilir.

Eğer son dönemde sosyal medya sizi giderek daha fazla sinirlendiriyorsa, bunun nedeni sosyal medyada gördüklerinizin gerçekten de yurttaşlarınızın görüşleri ve bakış açılarıyla ilgili algılarınızı değiştiriyor olmasıdır. Medya organlarının da giderek partizanlaşması (ki bu tarihin her evresinde az çok görülmüştür; ancak kitlesel medya ile bunun etkisi katlanarak artmaktadır) bunu pekiştiriyor olabilir; fakat elbette, ifade özgürlüğü kapsamında medya da kendi tarafını seçebilir. Teknoloji ile demokrasinin el ele vermesi sonucunda, partizan görüşler de daha belirgin hale gelmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak siyasi kutuplaşmadan söz ederken yapılması gereken bir şey, kutuplaşmadan ne kastedildiğinin izah edilmesidir. Çünkü tek çeşit kutuplaşmadan söz edilemez; polarizasyonun farklı türleri vardır: Bunlardan birisi, afektif polarizasyon olarak bilinen ve bir partiyi destekleyen kişilerin, diğer partiyi (ve destekçilerini) ne düzeyde sevmediğinin ölçüsüdür. Afektif polarizasyon, bugüne kadar çok farklı şekillerde ölçülmüştür ve bunların hepsi, kutuplaşmanın giderek arttığını doğrulamaktadır.[1] Bir diğer kutuplaşma türü ideolojik polarizasyon, her bir partinin her türlü politik sorun hakkında (örneğin kürtaj hakkı veya işçi hakları ile ilgili olarak) birbirinden ne kadar uzakta olduğunu ölçmektedir. Sanabileceğinizin aksine, bu kutuplaşma türü uzunca bir süredir büyük oranda sabit kalmıştır.

Bir diğer deyişle, insanlar birbirinden çok daha fazla nefret ediyor olsa da, eskiye nazaran daha fazla anlaşmazlığa düşmemektedirler.

İşte bunun ana sebeplerinden birisinin, sosyal medya olduğu düşünülmektedir. Ancak sosyal medyanın bizi tam olarak birbirimize nasıl bu kadar düşürdüğüne yönelik akademik çalışmalar henüz nihai sonucu ortaya çıkarabilmiş değildir.[2], [3] Bunun nedenlerinden birisi, toplumlardaki kutuplaşmanın sebeplerini birbirinden izole halde çalışmanın zorluğudur. Üstelik üzerinde çalışılması gereken unsurlar, yani seçmenler ve partiler, zaman içerisinde görüşlerini de değiştirmektedir ve bundan doğan karmaşık dinamikleri isabetli bir şekilde ölçmek güçtür.

Ayrıca korelasyondan nedenselliğe giden yolu inşa etmek de çok zordur. Sonuçta sosyal medya üzerinde kontrollü bir deney yapmak imkansızdır: Bir ülkede Facebook'u tamamen kapatıp, ülkenin yıllar içerisinde nasıl değiştiğini ölçmeye çalıştığınızı hayal edin. Hoş, Türkiye'deki siyasi gündemi ve sosyal medyaya yönelik tavrı düşünecek olursak, yakında bu deneyi Türkiye'de yapmak mümkün olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun yerine bilim insanları, matematikten ve bilgisayar simülasyonlarından faydalanıyorlar. Elbette, bütün simülasyonlar gibi, politik polarizasyona yönelik modeller de gerçek dünyaya yönelik varsayımları tarafından kısıtlandırılmış bir halde; ancak yine de bize bazı içgörüler sağlayıp, test edilebilir hipotezler sunmaları açısından faydalılar.

Bu modellerden birisi, Northwestern Üniversitesi araştırmacıları tarafından yayınlandı.[4] Modelde, siyaset bilimciler tarafından yakın geçmişte keşfedilen sıra dışı bazı bulgulardan yararlanıldı. Örneğin, Duke Üniversitesi'nden sosyolog Dr. Christopher Bail, uzun bir süredir sosyal medyanın kutuplaşma üzerindeki etkilerini araştırıyor. O ve ekibi, Twitter üzerinden yaptıkları bir çalışmada, insanların kendi görüşlerinden farklı görüşlere tekrar tekrar maruz bırakılmaları halinde, görüşlerini değiştirmek veya yumuşatmak yerine, kendi görüşlerine daha da saplandıkları ve bu görüşlere olan inançlarını güçlendirdiklerini gösterdiler.

Geçmişte sosyal medya devleri, bizlere sadece kendi önyargılarımızı tekrar tekrar göstermekle (yani "eko odalarına kapatmakla") suçlanmışlardı.[5] Çok farklı görüşlerden uzmanların hepsinin ortak olarak önerdikleri çözüm, sosyal medya algoritmalarını değiştirerek, bizimle aynı fikirde olmayan kişilerin görüşlerinin bizlere daha sık gösterilmesini sağlamaktı.[6]

Ancak güncel modelin yaratıcıları olan David Sabin-Miller ve Daniel Abrams'a göre kendimizi diğer görüşlere maruz bırakmak (ki buna nerede maruz kaldığımız önemli değildir), tam da sorunun bir parçası olabilir! Bunun nedeni, Facebook, Instagram, Twitter, YouTube ve hatta televizyon karşısında sağlıksız miktarda vakit geçiren birçokları için oldukça bariz olacaktır: Sosyal medya ve kutuplaşmış televizyon kanalları (ve gazeteler), en güçlü duygusal tepkiyi yaratabilecekleri haberleri size servis etmektedirler; yani "öfkelendiriyorsa, viraldir" mantığı ile çalışmaktadırlar.[7] Farklı bir görüşe maruz kaldığımızda, hele ki bu görüş bize kendi tarafımızda olan bir medya aracı tarafından sunuluyorsa, o içeriği gerçekte olduğundan çok daha toksik ve rahatsız edici buluruz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Her ikisi de matematikçi olan Dr. Sabin-Miller ve Dr. Abrams, bu etkiye geritepme adını veriyor. İkilinin iddiasına göre, kendi eko odalarımızda, kendi görüşlerimizi pekiştiren fikirlerin "çekici" etkisine sürekli maruz kalmaya ek olarak, diğer görüşlere maruz kalmanın yarattığı "itme" etkisi de bizi aynı ideolojik yöne doğru sürükler. Daha da önemlisi, bu itme kuvveti, psikolojik açıdan bakıldığında, çekme kuvvetinin etkisine göre çok daha güçlüdür!

Santa Fe Enstitüsü'nden uygulamalı matematikçi Vicky Chuqiao Yang tarafından geliştirilen bir diğer model, siyaset bilimciler tarafından daha önce araştırılmış bir olguyu ele alıyor: Politik partilerin kendileri zaman içerisinde nasıl daha fazla kutuplaştılar?[8] Onun modeli, politik partilerin daha ekstrem savunucularını tatmin edecek politikalar izlemelerinin, zaten oldukça rastgele bir şekilde bir o partiye, bir bu partiye kayan kişileri hedeflemekten stratejik olarak daha avantajlı olduğunu gösteren araştırmalara dayanıyor.

Bu tür modeller, sosyal medyanın ülkelerdeki politik kutuplaşmanın ana iticisi olmayabileceğini, bunun yerine sosyal medyanın diğer birçok olguyla etkileşiminin ana itici güç olabileceğini düşündürüyor. Elbette bu konuda nihai cevaplara henüz ulaşmış değiliz ve bu tür hipotetik geri besleme döngüleriyle daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
39
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 3
  • Muhteşem! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: The Wall Street Journal | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 06:34:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9528

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Mims, et al. Politik Polarizasyon: Sosyal Medya, Bizi Siyasi Anlamda Daha da Kutuplaştırıyor ve Çözüm, Diğer Tarafın Düşüncelerine Maruz Kalmak Olmayabilir!. (13 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9528
Mims, C., Bakırcı, Ç. M. (2020, November 13). Politik Polarizasyon: Sosyal Medya, Bizi Siyasi Anlamda Daha da Kutuplaştırıyor ve Çözüm, Diğer Tarafın Düşüncelerine Maruz Kalmak Olmayabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9528
C. Mims, et al. “Politik Polarizasyon: Sosyal Medya, Bizi Siyasi Anlamda Daha da Kutuplaştırıyor ve Çözüm, Diğer Tarafın Düşüncelerine Maruz Kalmak Olmayabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Nov. 2020, https://evrimagaci.org/s/9528.
Mims, Christopher. Bakırcı, Çağrı Mert. “Politik Polarizasyon: Sosyal Medya, Bizi Siyasi Anlamda Daha da Kutuplaştırıyor ve Çözüm, Diğer Tarafın Düşüncelerine Maruz Kalmak Olmayabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 13, 2020. https://evrimagaci.org/s/9528.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close