Pifiloloji Nedir? Pi Sayısının Kaç Hanesini Ezbere Biliyorsunuz?
Pifiloloji, matematiksel bir sabit olan pi sayısını hatırlamak için mnemonik (hafızaya/hatırlamaya yardımcı) yöntemler geliştirme ve olabildiğince fazla hanesini ezberleme uğraşına verilen isimdir. Aslında resmi bir bilim dalı değildir, sadece "pi" sayısı ile "filoloji", yani dilbilimin sahalarından birinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir uğraş adıdır.
Pi sayısının hanelerini ezberlemek için en sık kullanılan yöntem "piir" diyebileceğimiz, "pi" sayısı ile "şiir" sözcüklerinin birleştirilmesinden oluşan kelime oyunlarıdır. Neredeyse tüm dillerde bu tür piirler hazırlanmıştır. Örneğin Türkçede:
Sen, o alan o çevre bölününce ve sonsuz rakam ile çıkan değişken dizilimli sayısın.
Dikkat edilecek olursa, cümlenin her bir kelimesindeki harf sayısı, pi sayısının basamakarını vermektedir: 3.1415926535897
Bu işi abartan insanlar da bulunmaktadır. Örneğin Not A Wake isimli bir kitap, gerçek bir edebi eserdir, 10 bölümden oluşur ve her bir bölümü oluşturan kelimeler, pi sayısının basamaklarına uygun yazılmıştır! Kitabın tamamı, pi sayısının 10.000 basamağını aynı sırada işlemektedir. Ancak aynı zamanda, anlamlı bir hikayeler anlatan şiirlerdir! Kitap boyunca pi sayısının her bir rakamına karşılık gelen harfler, pi sayısıya aynı dizilimde devam etmektedir. Örneğin, ilk bölümün ilk mısrası şu şekildedir:
Now I fall, a tired suburbian in liquid under the trees,
Drifting alongside forests simmering red in the twilight over Europe.
(Şimdi düşüyorum, ağaçların altına yorgunca çöken bir banliyölü,
Tüm Reklamları KapatAvrupa üzerindeki şafakta kaynayan kızıl ormanlarda geziyorum.)
İngilizce versiyondaki kelimelerdeki harf sayısının pi sayısıyla uyumlu olduğuna dikkat ediniz: 3.14159265358979323846 Ayrıca kitabın başlığı da, 3.14'e denk gelmektedir.
Kitabın 3 sayfası (2., 12. ve 79. sayfaları) buraya tıklanarak okunabilir. Buraya tıklayarak da basılı olarak 10 dolara, Kindle versiyonunu, tabii ki, 3.14 dolara, Amazon üzerinden satın alabilirsiniz.
Pi sayısını ezbere bilme rekoru, Çinli bir öğrenci olan Lu Chao'ya aittir. Chao, pi sayısının ilk 67.890 basamağını tek bir hata bile yapmadan, 24 saat 4 dakikada ezbere söyleyebilmektedir!
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 9
- 3
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/01/2025 08:01:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2821
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.