Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

2 Tartışmalı Harita

2 Tartışmalı Harita NewTimes
4 dakika
26,285
Tüm Reklamları Kapat

1) Grönland ve Afrika'nın Aynı Büyüklükte Olduğunu Gösteren Harita

1973’te, Alman film yapımcısı ve gazeteci Arno Peters, “Mercator Haritası” olarak bilinen, yaygın kabul gören dünya haritasının geçersizliğini duyurmak amacıyla bir basın toplantısı düzenledi (ana görselde görünen ve yaygın olarak bilinen harita). İlk olarak Flaman kartograf Gerardus Mercator tarafından 1569’da geliştirilen silindirik bir projeksiyon olan Mercator Projeksiyonu, Peters’ın görüşüne göre, hatalı olduğu gibi büsbütün ırkçıydı da. Peters, Mercator haritasının kuzey yarımküresinde, Kuzey Amerika ve Avrasya ülkelerini olduklarından daha büyük gösterecek şekilde bir bozulma olduğuna dikkat çekti. Örneğin, haritada Grönland ve Afrika, gerçekte Afrika yaklaşık 14 kat daha büyük olmasına rağmen, neredeyse aynı büyüklükte. Aksine, Ekvator boyunca yer alan ülkeler – Afrika, Hindistan ve Güney Amerika – özellikle haritanın bozulmuş kuzey yarısının yanında, daha küçük görünmekte. Peters’ın inanışına göre, bu hata gelişmiş dünyanın birçoğunun, Ekvator çevresindeki daha büyük, daha yoksul ulusların mücadelelerini görmezden gelmelerine sebep oldu.

Elbette ki, Peters’ın bu problemin çözümüyle ilgili bir önerisi vardı: kendi haritası – dünyayı daha doğru, eşitlikçi bir biçimde gösterdiğini iddia ettiği Peters Projeksiyon haritası.

Tüm Reklamları Kapat

image

 Peters’ın haritası gelişmekte olan ülkelerin ölçülerini daha doğru gösterdiği için, o bölgelerde çalışan yardım kurumları hemen destek verdiler. Sonunda, haritası o kadar kabul gördü ki, bazıları Mercator haritasının, kolonyalizmin eski bir sembolü olduğuna inanarak, tamamen yasaklanması için çağrıda bulundu.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında, kartograflar Mercator haritasının geçersiz, yanlış olduğunu ve dünya topraklarını temsil edecek bir harita olmadığını çoktan kabul etmişlerdi. 1940’lardan beri yeni bir projeksiyon kullanımı için çağrıda bulunuyorlardı.

Uzmanların Mercator’dan vazgeçmek istemelerinin sebeplerinden biri haritadaki bozulmaydı. Ancak, haritanın geçerli bir sebep için çarpıtıldığını da biliyorlardı. Mercator haritası, Avrupalı denizciler için, A noktasından B noktasına düz bir çizgi çizebildikleri ve rotalarını az bir sorunla bulabildikleri bir yön bulma aracı olarak düşünülmüştü. Avrupalı denizciler için yapıldığından, Avrupa’yı olduğundan daha büyük göstermesi aslında kullanışlıydı. Bu politik bir durum değil, tamamen kullanım kolaylığı sağlaması için alınan bir karardı.

Ancak, kartograflara yapılan en büyük hakaret Peters projeksiyonunun kendisiydi. Projeksiyonu Peters kendisi oluşturduğunu iddia etse de, gerçekte, 1855’te James Gall isimli bir kartograf tarafından hazırlananla aynıydı. Pek çoğu bu benzerliğin farkına vardı. Artık Peters’ın haritasına “Gall-Peters Projeksiyonu” dendiğini sıklıkla görebilirsiniz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bugün, tartışma büyük oranda sona erdi. Daha hatasız haritalar geliştirildikçe, iki projeksiyon da hatalı görülerek kullanım dışı kaldı. Artık sınıflarda, Robinson Projeksiyonu veya Winkel Tripel Projeksiyonu’nu görmeniz daha olası. Gall-Peters haritası hala bazı organizasyonlar tarafından desteklense de, pek çok harita yayıncısı tarafından basılmıyor bile. Ve tartışmalara rağmen, Mercator projeksiyonu hala dünyada en yaygın kullanılan navigasyon araçlarından biri ve Google Maps’in de temel projeksiyonu.

2) Amerika'ya İlk Gelenlerin Çinliler Olduğunu Gösteren Harita

Görünen o ki, herkes Kristof Kolomb’un ününün en büyük savını çürütmek istiyor. Bu sefer tarihi yeniden yazmakla tehdit eden ise bir Çin haritası.

2001 yılında Liu Gang tarafından Şangaylı bir satıcıdan sadece 500 $’a satın alınan harita, Kuzey ve Güney Amerika’nın gelişmiş bir resmini de içeren bir dünya haritası. Üzerindeki yazı, haritanın 1763 yılında çizildiğini belirtirken, 1418 yılında çizilmiş başka bir haritanın kopyası olduğu iddia ediliyor. Orijinal haritanın, bilinen gezileri Hindistan ve Doğu Afrika’yı da içeren, büyük Çinli kâşif Zheng He’ye ait olduğu söylendi. Ancak sayısız hata ve tarih yanlışları sayesinde, haritanın doğruluğu sorgulanmaya başladı.

image

 Örneğin, Kaliforniya ada olarak gösteriliyor – ki bu hata 17. yüzyıl Avrupa haritalarındaki meşhur hatalardan biri. Ayrıca, nehirlerin detaylı gösterimi, Zheng He tarafından kullanılan, filoları kimi zaman 28.000 adam taşıyan gemiler kadar büyük gemilerle ulaşılamayacak kadar zor olurdu. Son olarak, o dönemde Çinliler, üç boyutlu bir küreyi iki boyutlu bir haritaya geçirme becerisini gerektiren harita projeksiyonu hazırlama anlayışına sahip değillerdi. Kısacası, haritanın çizildiği iddia edilen dönemde, Çinliler harita çizmeyi bile bilmiyorlardı.

Tüm Reklamları Kapat

Harita üzerindeki notlar da büyük oranda hatalı görünüyor. Bunun muhteşem bir örneği Doğu Avrupa ile ilgili bir not: “Buradaki insanların hepsi Tanrı’ya (shang-di) tapıyorlar ve dinlerine “Jing” deniyor.” Ancak, ünlü profesör ve harita eleştirmeni Dr. Geoff Wade’e göre, Hıristiyan Tanrısı için kullanılan “shang-di” terimi 16. yüzyılın sonlarına dek ortaya çıkmamıştı. Belki de en sakıncalıları, Çin etrafındaki sulara ilişkin “Büyük Qing Okyanusu”na verilen referanslar. Ne yazık ki, Qing hanedanı 1644 yılında başladı – orijinal haritanın yapılmış olması gereken tarihten 200 yıl sonra.

Bu kanıta göre, Çinlilerin Yeni Dünya haritasının, Avrupa haritalarının verileriyle kendi zamanının terminolojisini kullanan bir 1763 kartografının bir ürünü olduğu görülüyor. Bu nedenle, Zheng He’nin kesinlikle muhteşem bir kâşif olduğu iddia edilebilirse de, Amerika’ya ulaştığı şüpheli.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Mental Floss | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 01:11:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1938

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Karbondioksit
Sars
Yas
Doğa
Karbon
Diş Hekimliği
Tarım
Dalga
Epistemik
Mitler
Hormon
Hominidae
İyi
Eğitim
Astrofizik
Işık
Evrimsel Biyoloji
Dişler
Uydu
Küresel Isınma
Su
Gebelik
Teyit
Müfredat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Kilim, et al. 2 Tartışmalı Harita. (5 Şubat 2014). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1938
Kilim, C., Bakırcı, Ç. M. (2014, February 05). 2 Tartışmalı Harita. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1938
C. Kilim, et al. “2 Tartışmalı Harita.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Cansu Kilim, Evrim Ağacı, 05 Feb. 2014, https://evrimagaci.org/s/1938.
Kilim, Cansu. Bakırcı, Çağrı Mert. “2 Tartışmalı Harita.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Cansu Kilim. Evrim Ağacı, February 05, 2014. https://evrimagaci.org/s/1938.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close