Periodum: Türkiye'nin Periyodik Tablosu Şimdi Yayında!
Periodum, Türkiye'deki lise ve üniversitelerin etkili, eğlenceli ve detaylı kimya anlatımı ihtiyacına hitap etmesi amacıyla ürettiğimiz, Türkçe ve interaktif bir periyodik tablo! Şimdi, tamamen ücretsiz bir şekilde kullanımda!
- Periodum'a gitmek için: https://periodum.com/
Periodum, kademeli olarak bir kimya öğrenim/öğretim platformu olacak biçimde evrimleşecek şekilde tasarlandı. Ama daha şimdiden Periodum'u kullanarak yapabileceğiniz birçok şey var!
Periodum'da, periyodik tablo üzerindeki elementlere ait istemediğiniz kadar bilgiyi tek tıkla bulabileceksiniz. Bunu yapabilmeniz için, aylarca uğraşarak müthiş kapsamlı bir veritabanı hazırladık ve liselerde ve üniversitelerde kullanılabilecek çok keyifli bir interaktif periyodik tablo sitesi ortaya çıkardık.
Periodum şu haliyle öğretmenler, öğrenciler ve araştırmacılar tarafından rahatlıkla kullanılabilecek bir yapıda. Şimdi gidip kurcalamaya başlayabilirsiniz!
Ama bu, henüz tamamlanmış bir proje değil, eklemek istediğimiz bir dolu harika özellik var. Bunları yavaş yavaş yapacağız ama bunu açık kaynak bir şekilde, Evrim Ağacı ailesindeki yazılımcı dostlarımızla birlikte yapmak istiyoruz! Eğer yazılımcıysanız, açık kaynak projemize katılmak için buraya tıklayın.
Aşağıda, site hakkında daha fazla bilgiyi bulabilirsiniz.
Periodum: Neler Yapabilirsiniz?
Sitenin en son sürümünde yapabilecekleriniz şunlardır:
Elementler Hakkında Bilgi Alın!
Periyodik tablo üzerindeki herhangi bir elemente tıkladığınızda, sol taraftan bir menünün açıldığını göreceksiniz. Bu menü, element hakkında çok kapsamlı bilgiler alabileceğiniz bir paneldir:
Element bilgi panelinde (sol panel) Detaylı Bilgi tuşuna tıklamanız hâlinde, Evrim Ağacı internet sitesinde o element hakkında yazılmış yazıya ulaşabilirsiniz:
Bunun haricinde, sol panelde şu anda element hakkında alabileceğiniz bilgiler şunlardır:
- Türkçe İsim
- İngilizce İsim
- Sembol
- Atom Numarası
- Allotrop İsimleri
- Kırılma İndisi
- Faz (NŞA)
- Tanımlayıcı Numaralar: CAS, CID, DOT, RTECS, Mendeleev, Pettifor, Uzay Grup, Glawe
- Kütle (22 farklı birimde)
- Periyodik Tablo Koordinatları & Periyot/Grup Bilgileri
- Sınıflandırma: Blok, Kategori, Elektrik Tipi, Jeokimyasal Sınıf, Goldschmidt Sınıfı
- Bulunma Sıklığı: Şehir Toprağında, Deniz Suyunda, Güneş'te, Dünya Kabuğunda, İnsan Vücudunda, Güneş Sistemi'nde, Meteoritlerde (Her biri birden fazla kaynaktan görülebilir)
- Renk
- Atomik Yarıçap: 19 farklı ölçüm
- Sıcaklık Özellikleri: Erime/Donma, Kaynama/Yoğunlaşma (3 farklı kaynak, 4 farklı birimde)
- Yoğunluk Özellikleri: Katı Yoğunluğu ve Yoğunluk (NŞA) (3 farklı kaynak, 2 farklı birimde)
- Isı Özellikleri: Molar Hacim, Atomik Hacim, Füzyon Isısı, Buharlaşma Isısı, Yanma Isısı, Molar Isı, Spesifik Isı Kapasitesi, Spesifik Isı, Termal İletkenlik, Termal Genleşme, Adiyabatik İndis
- Ses Hızı Özellikleri: Uzunlamasına, Enine, Ekstensiyonel
- Elektriksel Direnç: 6 farklı sıcaklıkta ölçüm
- Manyetik Özellikler: Manyetik Sıralanma, Manyetik Duyarlılık
- Elastik Özellikler: Kesme Modülü, Esneklik Modülü, Poisson Oranı, Young Modülü
- Sertlik: Mohs Sertliği, Brinell Sertliği, Vickers Sertliği
- Etimolojik Özellikler: Tanım, Orijinal Kelime Dili, Kelimenin Kökeni, Orijinal Kelime, Sembolün Kökeni, Etimolojik Tanım
- Keşif & İzolasyon Özellikleri: Gözleyen/Öngören, Gözlem/Keşif Yılı, İlk Örneği Toplayan, İlk Örnek Yılı
- Üretim & Kullanım
- Radyoaktif Özellikler: Radyoaktivite, Yarı Ömür, Ömür, Nötron Kütle Emilimi, Nötron Kesiti
- Elektron İlgisi
- Dipol Kutuplanabilirliği: Kabul Edilen, Belirsizlik Değeri ve C6 GB
- Kafes Özellikleri: Kafes Sabiti İç Yarıçapı, Kafes Yapısı, Kafes Açıları
- Elektron & Kuantum Özellikleri: Oksidasyon Durumları, Elektron Konfigürasyonu, Kuantum Sayısı, Elektron Konfigürasyonu (Semantik), Kabuk Değerleri, İyonizasyon Enerjileri
- Monoizotropik mi?
- Bilinen İzotoplar
- Stabil İzotoplar
İzotoplar Hakkında Bilgi Alın!
Periodum sadece elementler için değil, aynı zamanda o elementlerin izotopları hakkında da bilgi alabileceğiniz bir periyodik tablo! Bunun için tek yapmanız gereken, herhangi bir elementi seçtikten sonra İzotoplar çubuğunu sağa-sola kaydırmak. Bu çubuk, elementin izotopları arasında geçiş yapmanızı sağlar.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Şu anda izotoplara özgü şu bilgileri alabilirsiniz:
- Bolluk
- Kütle Numarası
- Radyoaktif mi?
- Yarı Ömrü
- Spin
- g Faktörü
- Kuadrupol Momenti
Elementlerin Sıcaklık ve Hâl Bilgisini Alın!
Periodum kullanarak herhangi bir sıcaklıkta hangi elementin hangi hâlde olduğunu görebilirsiniz. Tek yapmanız gereken istediğiniz sıcaklık birimini (°C, °F, K) seçmek ve çubuğu dilediğiniz sıcaklığa sürüklemek (dilerseniz çubuğu sürüklemek yerine sayı da girebilirsiniz):
Bu renkler birkaç saniye ekranda göründükten sonra kaybolacaktır.
Elementleri Filtreleyin!
Periodum sayesinde elementleri belirli özelliklerine göre filtreleyip gösterebilirsiniz. Bunun için periyodik tablonun sağ tarafındaki Filtre kısmını kullanabilirsiniz:
Şu anda elementleri şu özelliklere göre filtreleyebilirsiniz:
- Bloğa Göre: s, d, f, p bloklarına göre
- Kategoriye Göre: Metaller (Alkali Metaller, Toprak Alkali Metaller, Geçiş Metali, Geçiş Sonrası Metali, Lantanitler, Aktinitler), Metalsiler, Ametaller (Soygazlar, Reaktif Ametaller) ve Diğer (Bilinmiyor).
Elementleri Sürükleyip Bırakarak Bileşik Oluşturun!
Periodum kullanarak, elementleri sağ taraftaki Bileşikler paneline sürükleyip bırakabilir ve atom sayısını değiştirerek yeni bileşikler üretebilirsiniz:
Bir bileşiğe dair bilgi alabilmeniz için, o bileşiğin veritabanımızda bulunması gerekmektedir. Şu anda veritabanımızda 262.000'den fazla bileşik bulunsa da, var olduğu bilinen bütün bileşikler bulunmamaktadır. Ayrıca bazı çok popüler bileşikleri de bulamama ihtimaliniz mevcuttur (örneğin CO2). Bu veritabanımız zamanla genişletilecek ve hatta sizden gelen bileşik kombinasyonları veritabanına eklenebilecektir.
Şu anda ulaştığınız bileşikler hakkında şu bilgileri alabilirsiniz:
- Bileşik İsmi
- Bileşik Formülü
- Bileşik Bağ Modeli
- Moleküler Ağırlık
- CAS Numarası
- Atom Stereomerkez Sayısı
- Bağ Steremomerkez Sayısı
Element Arayın!
Periodum kullanarak, arama çubuğuna element isimlerini veya atom numarasını yazarak periyodik tablo üzerinde o elementi hızlıca bulabilirsiniz.
Periodum: Açık Kaynak Periyodik Tablo!
Yukarıda da söz ettiğimiz gibi Periodum, henüz tamamlanmış bir proje değil, eklemek istediğimiz bir dolu harika özellik var. Bunları yavaş yavaş yapacağız ama bunu açık kaynak bir şekilde, Evrim Ağacı ailesindeki yazılımcı dostlarımızla birlikte yapmak istiyoruz!
- Eğer yazılımcıysanız, açık kaynak projemize katılmak için buraya tıklayın.
GitHub komünitemizle Slack üzerinden aktif bir şekilde iletişim halinde olacağız ve hep birlikte Türkiye'nin en kapsamlı, en öğretici ve tamamen ücretsiz kimya veritabanını oluşturacağız.
Periodum'u Kullanın, Anlatın, Kullandırın!
Kod yazmaktan anlamıyorsanız da hiç sorun değil, size de çok iş düşüyor!
Siteyi kurcalayıp, hata ve eksik gördüğünüz yerleri veya yapılmasının faydalı olacağını düşündüğünüz şeyleri bize bildirebilirsiniz. Daha da önemlisi, etrafınızdaki öğrencilere ve öğretmenlere bu araçtan bahsederek, derslerde bu aracı göstererek, periodum'un daha fazla duyulmasını ve kullanılmasını sağlayabilirsiniz.
Bunun bize herhangi bir getirisi yok, ama Türkiye'de kimya eğitiminin en azından bir kısmının ucundan tuttuğumuzu bilmenin getireceği motivasyonun yerini de hiçbir şey dolduramaz.
Not: Bu projede bize hiçbir karşılık beklemeksizin destek olan Bionluk ailesine özel bir teşekkürü borç biliriz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 34
- 15
- 9
- 7
- 7
- 5
- 4
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 12:19:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11356
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.