Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Peçeli baykuş (Tyto alba)

3 dakika
3,400
Peçeli baykuş (Tyto alba) Furkan Eren
Tüm Reklamları Kapat
Peçeli baykuş
  • Bilimsel Adı Tyto alba
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Peçeli baykuş
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Barn owl
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Karasu'nun Tuzla mahallesinde gece gözlemlendik. Özellikle gece 12'den sonra aktif haldeydi ve çığlık gibi sesi rahatlıkla duyabiliyordu. Ardiye olarak kullandığımız alanı daha önce kullandığını ve yine orayı tercih edebileceğini düşünerek alanı inceledik. Alanda irili ufaklı dışkılara ve 1 adet pelete rastladık. İncelediğimiz peçeli baykuş peletinden kemirgenlere ait 5 kafa tası, ön ve arka ayak kemikleri ayrıca böcek (Insecta) sınıfından Coleoptera (Kın Kanatlılar) takımının üyelerine ait dış iskelete parçaları bulunmuştur.

Yetişkin birey, Karasu.
Yetişkin birey, Karasu.
Furkan Eren

Tanım ve Genel Bilgiler

Beyaz yüz çehresi ve altın rengi tüyleriyle en çok bilinen baykuş türlerinden biridir. 32-40 cm boya, 107-110 cm kanat açıklığına ve 430-620 gram vücut ağırlığına sahiptir. Dişi ve erkek cinsiyetleri birbirlerine oldukça benzerdir, fakat dişi ve genç bireylerde benek sayısı erkeklerden daha yoğundur.

Pelet (kusmuk) yapısının dış yüzeyi kıllarla kaplıdır ve canlı iskeletlerine ait kısımlar da görülebilmektedir. Bu kıllar fare, böcekçil, köstebek gibi memelilere ait olabilir. Gece aktif olan kulaklı orman baykuşu, kukumav, peçeli baykuş ve diğer baykuş türleri pelet oluşturabilmektedir. Peletlerini doğal yaşam alanlarının çevresinde, eski ahır ve yapılarda, tüneklediği yerlerde ve yaşam alanları çevresindeki ağaçların altlarında bulabilmek mümkündür. Bir alanda pelet var ise orada bir baykuşun varlığından söz edilebiliriz yani o alanda yaşadığını veya belli bir süre orada bulunduğunu anlayabiliriz. Bunun dışında bir peletten o canlının beslenme alışkanlıklarını öğrenmek mümkündür.

Peçeli baykuş peleti.
Peçeli baykuş peleti.
Furkan Eren

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Tyto alba, Strigiformes (Gece Yırtıcı Kuşları) takımına aittir. Strigiformes, içerisinde tüm baykuşları barındırır. Bu takıma Türkçe'de baykuşlar denmektedir. Tytonidae (Peçeli Baykuşgiller) ve Strigidae (Baykuşgiller) adlı iki aile bulundurur. Baykuşlar 200'den fazla türe ve yaklaşık 27 cinse sahiptir.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Peçeli baykuşlar kırsaldan kentlere kadar çok geniş yayılım alanlarına sahiptir. Genellikle otlaklar, bataklıklar ve tarım alanları gibi alçaklarda bulunurlar. Yuvalanma içinse içi boş ağaçlar, uçurumlar, nehir kıyılarında bulunan boşluklar, mağaralar ve ahır çatıları gibi yerleri tercih ederler.

Peletten çıkan kemirgenlere ait bazı kemikler.
Peletten çıkan kemirgenlere ait bazı kemikler.
Furkan Eren

Davranış ve Etoloji

Çoğunlukla akşam karanlığından gün doğumuna kadar olan saatlerde aktiftirler. Fakat gün içinde de aktif oldukları görülmektedir. Özellikle kukumav (Athene noctua) gündüz de görülebilen bir baykuş türüdür. Uçuşları, kanatlarındaki testere (serratus) benzeri mikro yapılar nedeniyle duyulamayacak kadar sessizdir. Bu sessizliği yalnızca kanat çırpışlarında düşük bir ses seviyesinde bozarlar. Üreme dönemlerinde çıkardıkları çığlık benzeri sesten dolayı arazide tanınmaları oldukça kolaydır. Açıklık alanlarda avlarını daha rahat görebilmek için tümsek, çit ve direk gibi yüksek yerlerde tünerler.

Diyet ve Metabolizma

Fareler, sıçanlar, böcekçiller gibi küçük memeliler ve sincap gibi türlerini yediğinin yanı sıra karatavuk ve sığırcık gibi kuş türlerini avladığı da bilinmektedir. Yedikten sonra sindiremediği kısımları vücudundan ağız yoluyla kusmaktadırlar. Bu kusmuk ''pelet'' olarak isimlendirilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Peletten çıkan kemirgen kafatasları.
Peletten çıkan kemirgen kafatasları.
Furkan Eren

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Yüzyıllardır insanların en bildiği baykuş türleri arasında yer almaktadırlar. Eski ahırlar ve terk edilmiş evleri de kullandıkları için daima insanlarla iç içe bir yaşamın parçası olmuşturlar.

Etimoloji

Beyaz ve solgun yüz çehresinden dolayı Latince bu anlama gelen ''alba'' kelimesi kullanılarak ''Tyto alba'' şeklinde adlandırılmıştır. İnsanlarla iç içe yaşamanın vermiş olduğu ikili etkileşimden dolayı da toplum içerisinde birçok adlandırmalar yapılmıştır. Hayalet baykuş, altın baykuş, beyaz baykuş, kilise baykuşu ve altın baykuş bunlardan bazılarıdır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 10/12/2024 05:00:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8429

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sağlık Personeli
Kadın Doğum
Yapay Seçilim
Uzay
Sayı
Kütle
Oyun
Genom
Mitler
Kişilik
Bilim İnsanı
Biyografi
Hücreler
Pandemik
Uzaylı
Nanoteknoloji
Tercih
Ufo
Asteroid
Dna
Göğüs Hastalığı
Eşey
Yakınsak Evrim
Psikanaliz
Test
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
F. Eren, et al. Peçeli baykuş (Tyto alba). (17 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 10 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8429
Eren, F., Türkoğlu, P. (2020, June 17). Peçeli baykuş (Tyto alba). Evrim Ağacı. Retrieved December 10, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8429
F. Eren, et al. “Peçeli baykuş (Tyto alba).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 17 Jun. 2020, https://evrimagaci.org/s/8429.
Eren, Furkan. Türkoğlu, Pedram. “Peçeli baykuş (Tyto alba).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, June 17, 2020. https://evrimagaci.org/s/8429.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close