Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Paleolitik Sanat - 2

Paleolitik Sanat - 2 ResearchGate
3 dakika
2,104
Tüm Reklamları Kapat

MAĞARALAR:

1 - Lascaux (20 bin):

Güney Fransa'nın Dordogne sırtlarında yer alır. Vezere Vadisi içindedir. 1940 yılında, kaybolan bir köpeği arayan dört çocuk tarafından bulunduğu söylenir.

Mağara 250 metre uzunluğundadır. Galaeriler dizisi, kuyusu ve ücra bölümü olan koridor bir mağaradır. Kuzeydeki giriş duvarları, kubbeli olmayan büyük bir boşluğa uzanır; burada Paleolitik Sanat'ın en büyük frizi yer alır (sığırları uzunluğu, nerede ise, 5 metreden fazladır). Kurulan iskeleler yardımıyla yapılan boyama göz alıcıdır. Devamında ise ücra bölüm yer alır. Burada sığırları, atları ve dağ keçilerini görürsünüz. Boğalar Salonu'nu apsitten ayıran geçite girildiğinde, çeşitli hayvan figürlerinin yanısıra kimi boyalı işaretlerden oluşan 385 grafik öğenin yer aldığı koridor boyunca ilerlenir. Dairesel bir yapı olan apsitin duvarları ve tavanı, kat kat şeritler halinde yerleştirilmiş resim ve gravürlerle bezenmiştir; aşağıdan yukarıya doğru boğalar, dişi-erkek geyikler ile tavana daha yakın yerlerde atlar görülür. Apsitte yer alan özel iki figür ise, ren geyiği ile misk sığırıdır (o çağın mağaralarında ender resmedilmelerinden özeldir). Apsiti batıya doğru devam ettiren ve 5 metrelik bir derinlikte açığa çıkarılan kuyu, oldukça önemli sayılabilecek arkeolojik buluntu sağlamıştır. Kandiller, boya atıkları, delinmiş yumuşakça kabukları örnek gösterilebilir. Buradaki boyalı bezemede gergedan ve mızrak saplanarak karnı deşilmiş bağırsakları açıkta olan bir bizon tarafından yere serilmiş insan vardır. Sahın denen sonraki alan, yine resim ve gravür bakımından oldukça zengindir. Burada kuzeyden güneye doğru 5 kompozisyon yer alır; el izleri, dağ keçileri, siyah inekler, yüzen geyikler, bizonlar. En güneyde yer alan Yırtıcı Hayvanlar Bölümü oldukça dar ve alçak bir galeridir. Burada yer alan işaret bırakmak amacıyla işeyen erkek yırtıcı ile yaralı yırtıcı ilgi çekicidir.

Mamut yoktur. Atların ve sığırların sayısı, dağ keçileri ve gergedanlar ile ren geyiklerinden fazladır. Orta Bölüm'de yer alan at vücutlu, geyik başlı ve 2 düz boynuzlu yaratığın ne olduğu ise şu an için muallaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Lacaux'da 410 kadar işaret saptanmıştır. Dik çizgiler, dal biçimli çizgiler, dörtgenler... Siyah, sarı ve kırmızı dal biçimliler ilginçtir.

2 - Chauvet-Pont-D'Arc (33 bin - 30 bin):

Güney Fransa'daki Ardeche'de yer alır. 1994'te, Jean-Marie Chauvet ve iki arkadaşı, Eliette Brunel ve Christian Hillaire tarafından keşfedilmiştir.

Aslanlar, panterler, ayılar, gergedanlar, sırtlanlar...

Kafası ve yarı bedeni bizon, üreme organı vajina, bacakları insan (büyük ihtimal kadın bacağı) olan çizim oldukça önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

3 - Cosquer (27 bin - 19 bin):

Fransa, Marsiya'da yer alır. 1985 yılında, dalgıç Henri Cosquer tarafından keşfedildi. Mağaranın girişi günümüzde (su yükselmesi kaynaklı), 37 metre suyun altında yer almaktadır.

Gravette Dönem: 65 el şablonu ve diğer ilgili motifler ile temsil olur.

Solutre Dönem: 177 hayvan çizimi vardır; bunlar bizon, dağ keçisi ve at ile temsil olur.

HEYKELCİKLER:

1 - Willendorf (24 bin - 22 bin):

Avusturya'daki Viyana Doğal Tarih Müzesi'ndedir. 1908 tarihinde Wachau Willendorf'ta yapılan demiryolu inşaatı sırasında keşfedilmiştir (Johann Veran).

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

11 santimetredir. Oolitik kireçtaşındandır (muhtemelen bir başka yerde yapılarak getirildi). Kırmızı aşı boyası ile, renklendirme mevcut.

2 - Brassempouy (25 bin):

1982'de Fransa Brassempouy Mağarası'nda bulundu.

3.65 santimetredir. Fildişindendir.

3 - Laussel (27 bin - 22 bin):

1911'de Fransa Dordogne'da tıp hekimi, J. G. Lalanne tarafından bulundu.

44 santimetredir. Kireçtaşı bir blok üzerine işlenmiştir.

Paleolitik Sanat Görselleri

 

Tüm Reklamları Kapat

Cougnac (şiddet)
Cougnac (şiddet)

 

Chauvet kırmızı noktalı pano


Kemik
Kemik

Almanya Hohlenstein-Stadel - Aslan Başlı Erkek

Tüm Reklamları Kapat

Macaristan Tata

  

Ukrayna Mezhirich'ten yerleşim

Rusya Sungir Gömütleri

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
The Holly - Tree Inn (Charles Dickens)

The first of three Holly Trees opened in Chicago in June 1872, and Gollin says that “over the next few years dozens of other Holly Trees opened in other cities, many of them after consultation with Annie.” An 1874 New York Times article refers to a “Holly-Tree Coffee-house Movement.” The name was a tribute to Charles Dickens. It echoed the title of a Charles Dickens story, “The Boots at the Holly Tree Inn.” The story merely names the inn in passing; the 1855 issue of Household Words was entitled The Holly Tree Inn and was a collection of pieces and stories about
the fictitious inn. Gollin notes that Fields heard Dickens read the story on an 1867 visit to Boston, and Fields was touched by the “cheerful Christmas story about warm relationships that cross class divisions.” The name was also a reference to the beneficent holly tree at [Dickens] graveside.

Warning: Unlike most of the books in our store, this book is in English.
Uyarı: Agora Bilim Pazarı’ndaki diğer birçok kitabın aksine, bu kitap İngilizcedir.

Devamını Göster
₺100.00
The Holly - Tree Inn (Charles Dickens)
  • Dış Sitelerde Paylaş

Lascaux Mağarası

Chauvet Mağarası

Willendorf

Brassempouy

Laussel

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 01:44:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1577

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. A. Sökmen, et al. Paleolitik Sanat - 2. (27 Ekim 2013). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1577
Sökmen, M. A., Bakırcı, Ç. M. (2013, October 27). Paleolitik Sanat - 2. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1577
M. A. Sökmen, et al. “Paleolitik Sanat - 2.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 27 Oct. 2013, https://evrimagaci.org/s/1577.
Sökmen, Mehmet Arif. Bakırcı, Çağrı Mert. “Paleolitik Sanat - 2.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 27, 2013. https://evrimagaci.org/s/1577.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close