Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Delikli İğneler, Giyinmenin Sosyal ve Kültürel Evrimine Işık Tutuyor!

3 dakika
180
Delikli İğneler, Giyinmenin Sosyal ve Kültürel Evrimine Işık Tutuyor! Phys
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 5 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Sydney Üniversitesi'nden bir arkeolog liderliğindeki bir araştırma ekibi, delikli iğnelerin kültürümüzdeki önemini vurguluyor. Ekip, bu iğnelerin sosyal ve kültürel amaçlarla giysileri süslediğimiz ve giysileri kendi kimliğimizi ifade etmek kullandığımız bir yenilik başlattığını öne sürüyor. Sydney Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Onursal Üyesi Dr. Ian Gilligan, şöyle anlatıyor:

Delikli iğne aletleri tarih öncesi için önemli bir gelişmedir çünkü giysilerin işlevinde faydacı amaçlardan sosyal amaçlara doğru bir geçişi göstermektedir.

İnsanlar başta sadece soğuktan korunmak için basit hayvan derileri kullanıyordu. Zaman içinde kemik tığlar ve delikli iğneler gibi yeni aletler icat edildi. Bu aletlerle vücuda oturan ve süslü giysiler yapıldı. Peki insanlar neden sadece korunmak için değil, kendilerini ifade etmek ve başkalarını etkilemek için de giyinmeye başladı? Dr. Gilligan ekibi, Science Advances dergisinde yayınladıkları makalelerinde giysinin evrimine dair son keşiflerin kanıtlarını yeniden yorumluyor.[1] Dr. Gilligan şöyle diyor:

Neden kıyafet giyiyoruz? Bunun insan olmanın bir parçası olduğunu düşünüyoruz. Ama dünyada farklı kültürlere baktığımızda, bazı insanların kıyafet giymeden de toplum içinde gayet normal yaşadıklarını görüyoruz. Benim ilgimi çeken, giysinin belirli ortamlarda fiziksel bir gereklilik olmaktan çıkıp tüm ortamlarda sosyal bir gereklilik haline gelmesi.

Bilinen en eski delikli iğneler yaklaşık 40.000 yıl önce Sibirya'da ortaya çıktı. Taş Devri'ne ait Paleolitik eserlerin en ikoniklerinden biri olan bu aletlerin yapımı, giysileri dikmek için yeterli olan kemik tığlara kıyasla daha zordur. Kemik tığlar, bir noktaya kadar keskinleştirilmiş hayvan kemiklerinden yapılmış aletlerdir. Delikli iğneler ise sinirin veya ipliğin dikilmesini kolaylaştırmak için bir deliğe sahip modifiye edilmiş kemik tığlardır.

Tüm Reklamları Kapat

Kanıtlar kemik tığların halihazırda kişiye özel giysiler yapmak için kullanıldığını gösteriyordu. Delikli iğneler ise buna ek olarak daha karmaşık, katmanlı giysilerin üretilmesini ve boncuk gibi takılarla giysilerin süslendiğini gösteriyor olabilir. Dr. Gilligan, şöyle açıklıyor:

Son buzul döngüsüne kadar giysilerin yalnızca ara sıra kullanıldığını biliyoruz. Giysilerle ilişkilendirdiğimiz klasik aletler deri kazıyıcılar veya taş kazıyıcılar da aynı şekilde son buzul çağının farklı evrelerinde bazen ortaya çıkıyor, bazen ortadan kayboluyor.

Araştırmacılar, aşı boyası ile vücut boyama veya kasıtlı yara izi bırakma gibi geleneksel vücut süsleme yöntemlerinin Avrasya'nın daha soğuk bölgelerinde mümkün olmadığını savunuyor. Yazarlara göre insanlar hayatta kalmak için her zaman giysi giymek zorunda kalmıştı ve bu da giysilerin bir süslenme öğesi gelmesini sağladı. Dr. Gilligan, şöyle yorumluyor:

Bu yüzden delikli iğnelerin ortaya çıkması çok önemli. Çünkü giysilerin süslenme amacıyla kullanıldığına işaret ediyor. diyor. Delikli iğneler, giysileri süslemek için gerekli olan çok ince dikişler için çok yararlıdır.

Dolayısıyla giysilerin zamanla yalnızca dış etkenlere karşı korunmak için pratik amaçlarla kullanılmak yerine bireysel ve kültürel kimlikleri yansıtan sosyal ve estetik bir işlev de kazandığını söylemek mümkündür.

Giysilerin düzenli olarak giyilmesi insanların daha soğuk iklimlerde daha kolay yaşamasını sağlarken geliştirdikleri ortak giyim tarzları ve sembolleri ise aynı zamanda kendi toplumları veya başka toplumlarla işbirliği yapma imkanı sundu. Bu durum, aynı zamanda daha büyük ve daha karmaşık toplumların oluşmasını da sağlamıştır. Giysi üretimiyle ilişkili beceriler daha sürdürülebilir bir yaşam tarzına katkıda bulunmuş ve insan topluluklarının uzun vadede hayatta kalmasını kolaylaştırarak refahlarını artırmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar düzenli olarak giysi giymeye başlayınca daha soğuk yerlerde yaşayabildiler. Ayrıca, benzer kıyafetler ve semboller kullanan gruplar daha kolay anlaşabildi ve birlikte çalışabildi. Bu da daha büyük ve karmaşık toplumların oluşmasını sağladı. Giysi yapma becerileri, insanların daha iyi yaşamasına ve toplulukların uzun süre varlığını sürdürmesine yardımcı oldu.

İnsanın giysilerle vücudunu örtmesi, şu anda iklimden bağımsız olarak devam eden sosyal bir uygulama. Dr. Gilligan, gelecekteki çalışmasının "kıyafet giymeye ne zaman ihtiyaç duyulduğunun" ötesine geçerek giysi giymenin psikolojik işlevlerini ve etkilerini de inceleceğini belirtiyor:

Giysi giydiğimizde rahat hissettiğimizi ve toplum içinde kıyafet giymediğimizde ise rahatsız hissettiğimizi kabul ediyoruz. Peki giysi giymek kendimizi nasıl gördüğümüzü, insan olarak kendimizi nasıl algıladığımızı ve belki de çevremizi nasıl değerlendirdiğimizi nasıl etkiliyor?
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • University of Sydney

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 18:56:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18007

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Delikli İğneler, Giyinmenin Sosyal ve Kültürel Evrimine Işık Tutuyor!. (30 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18007
Derin, U. (2024, June 30). Delikli İğneler, Giyinmenin Sosyal ve Kültürel Evrimine Işık Tutuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18007
U. Derin. “Delikli İğneler, Giyinmenin Sosyal ve Kültürel Evrimine Işık Tutuyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 30 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/18007.
Derin, Ufuk. “Delikli İğneler, Giyinmenin Sosyal ve Kültürel Evrimine Işık Tutuyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, June 30, 2024. https://evrimagaci.org/s/18007.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close