Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Otla Beslenen Hayvan Eti, Tahılla Beslenene Göre Daha Besleyici!

2 dakika
9,185
Otla Beslenen Hayvan Eti, Tahılla Beslenene Göre Daha Besleyici! Pixabay
Otla beslenen bir inek
Tüm Reklamları Kapat

Colorado Department of State (CDOS) veri kümesine bağlı Van Elswyk Danışma Şirketi'nden Mary E. Van Elswyk ve National Cattlemen's Beef Association'dan (Ulusal Sığır Yetiştiriciliği Birliği) Shalene H. McNeill'in ortaklaşa yürüttüğü bir araştırma otlayan inek ve sığırlardan elde edilen etlerin, tahıllarla beslenen hayvanların etlerinden daha besleyici olduğunu gösterdi. Buna göre, otlayan büyükbaş hayvanların etleri tahılla beslenen büyükbaşlarınkine göre daha farklı yağ kompozisyonuna ve vitamin içeriğine sahip.

Sonuçlarda, öncelikle, her iki beslenme tarzıyla da yetiştirilen hayvan etlerinin B12, B3 ve B6 vitaminlerince ve biyoyararlılığı (yani vücutta kullanılma oranı) yüksek olan demir, selenyum ve çinko minerallerince zengin olduğu belirtiliyor. Ayrıca her iki et de yüksek kaliteli protein, kreatin ve karnosin proteini içerdiğinden besleyici olarak görülmektedir.

Kreatin, yoğun egzersiz sırasında kaslarınızda enerji üretimini sağlayarak egzersiz performansınızı arttıran bir besin ögesi olup, karnosin ise kasların gelişimini destekleyerek fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlayan ve ayrıca beyin dahil pek çok organda bulunan bir proteindir.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuçlarda farklı olarak, otlayan hayvan etinin daha az yağ içerdiği ve dolayısıyla gram başına daha az kalori içerdiği bulundu. Otlayan hayvanın eti daha az tekli doymamış yağ içeriyor ve her iki beslenme tarzında da hayvan etleri yaklaşık aynı derecede omega-6 çoklu doymamış yağ asidi içeriyor. Ancak otlayan hayvanın eti beş kat daha fazla omega-3 çoklu doymamış yağ asidine ve iki kat daha fazla konjuge linoleik aside (CLA) sahip. Linoleik asit en yaygın omega-6 yağ asidi olup başına eklenen "konjuge" kelimesi yağ asidinin yapısındaki çift bağın yerinin değişebileceğini göstermektedir. Bu yüzden 28 farklı CLA vardır. (Editör notu: Yeterli miktarda alınması durumunda CLA'nın yağ depolanmasını önlemek, bağışıklığı artırmak ve kanseri önlemek gibi faydaları bulunmaktadır.)

Araştırmada, tahılla beslenen hayvanların etlerinin daha fazla doymuş yağ içerebileceği ve otlayan hayvan etinin tahılla beslenen hayvan etine göre daha az kolesterol içerebileceği de gösterilmiştir. Ancak uzmanlar yine de bu genellemenin kolayca yapılamayacağını çünkü doymuş yağ asidi içeriğinin hayvanın cinsine de bağlı olduğunu belirtmektedirler.

Doymuş yağ asitlerinin düşük yoğunluklu lipoproteinleri (LDL), yani "kötü" kolesterolü yükselterek kalp rahatsızlıkları ve felç riskini arttırdığı düşünülmekteydi. Ancak son zamanlarda yapılan çalışmalar doymuş yağ asitlerinin aynı zamanda yüksek yoğunluklu lipoproteinleri (HDL), yani "iyi" kolesterolü de artırdığını göstermiştir. Bu nedenle, doymuş yağ asitlerinin tüketimi ile kalp rahatsızlıkları ve felç görülme oranları arasında herhangi bir bağlantı bulunamamıştır.

Ayrıca iki ayrı beslenme tipinde etin sahip olduğu vitamin miktarı bakımından da birtakım farklar tespit edilmiştir. Otlayan hayvan eti, tahılla beslenen hayvan etiyle karşılaştırıldığında A vitaminin öncüsü olan karotenoiderden beta-karetonoid bulundurması sebebiyle daha fazla A vitamini içermektedir. A vitamini retinal reseptörlerimizde bulunan ve ışığı absorbe eden rodopsin adlı proteinin üretimi için gereklidir, yani dışarıdan alınması zorunludur. Ayrıca A vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve hücre büyümesini desteklediği de bilinmektedir.

Bir diğer fark E vitamini miktarında da görülmektedir: Otlayan hayvan eti hücre membranlarına yerleşip hücreleri oksidasyona karşı koruyan bir antioksidan olan E vitaminini daha fazla içermektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:48:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7717

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Çolak, et al. Otla Beslenen Hayvan Eti, Tahılla Beslenene Göre Daha Besleyici!. (29 Mart 2019). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7717
Çolak, C., Özdil, A. Ş. (2019, March 29). Otla Beslenen Hayvan Eti, Tahılla Beslenene Göre Daha Besleyici!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7717
C. Çolak, et al. “Otla Beslenen Hayvan Eti, Tahılla Beslenene Göre Daha Besleyici!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 29 Mar. 2019, https://evrimagaci.org/s/7717.
Çolak, Canberk. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Otla Beslenen Hayvan Eti, Tahılla Beslenene Göre Daha Besleyici!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, March 29, 2019. https://evrimagaci.org/s/7717.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close