Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Opioid ve Güneşlenme Bağımlılığının Nedeni D Vitamini Eksikliği Olabilir!

Opioid ve Güneşlenme Bağımlılığının Nedeni D Vitamini Eksikliği Olabilir! Philadelphia Inquirer
4 dakika
1,449
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Massachusetts Genel Hastanesi (MGH) araştırmacıları tarafından yürütülen yeni bir araştırmaya göre, D vitamini eksikliği, opioidlere duyulan isteği ve opioidlerin etkilerini fazlasıyla güçlendiriyor ve potansiyel olarak bu ilaçlara yönelik bağlılık ve bağımlılık riskini artırıyor. Science Advances dergisinde yayınlanan bu bulgular, yaygın görülen D vitamini eksikliği sorununu ucuz takviyeler kullanarak çözmenin, devam eden opioid bağımlılığı salgınıyla mücadelede rol oynayabileceğini öne sürüyor.[1]

MGH Kanser Merkezi'nin Melanom Programı direktörü ve MGH Kütanoz Biyoloji Araştırmaları Merkezi (CBRC) direktörü David E. Fisher'ın daha önceki çalışmaları, mevcut çalışmanın temelini oluşturuyor. 2007'de Fisher ve ekibi, beklenmedik bir şey bulmuştu: Ultraviyole (UV) ışınlarına (özellikle UVB adı verilen ışınlara) maruz kalmak, hepsi beyindeki aynı reseptörleri aktive eden morfin, eroin ve diğer opioidlerle ilişkili olan endorfin hormonunu üretimini beyinde artırmaktaydı. Fisher tarafından daha sonradan yapılan bir araştırma, UV maruziyetinin farelerde endorfin seviyelerini yükselttiğini ve bunun daha sonra bu farelerin opioid bağımlılığı ile tutarlı davranışlar sergilediğini buldu.

Endorfine bazen "iyi hissetme" hormonu denir, çünkü hafif bir öfori hissi uyandırır. Buna bağlı olarak bazı araştırmalar, bazı insanların, opioid bağımlılarının davranışlarına benzer şekilde, güneşlenme davranışı sergileme ve bronzlaşma salonlarını ziyaret etme dürtüsü geliştirdiğini ileri sürdü. Fisher ve meslektaşları, insanların farkında bile olmadan endorfin hücumunu arzuladıkları için UVB alma arayışına girebileceklerini öne sürdüler. Ama bu, Fisher'ın büyük bir çelişkiye düşmesine neden oluyordu:

Tüm Reklamları Kapat

Neden var olan en yaygın kanserojen (kanser kaynağına) doğru çekilmek için davranışsal bir evrim geçirmiş olalım ki?

Sonuçta, Güneş'e maruz kalma, cilt kanserinin birincil nedenidir. Kırışıklıklar ve diğer cilt hasarlarından söz etmiyoruz bile!

Fisher, insanların ve diğer hayvanların neden Güneş'e çekildiklerinin tek açıklamasının, vücudumuzun kendi başına üretemediği D vitamini üretimi için UV radyasyonuna maruz kalmanın gerekli olması olduğuna inanıyor. D vitamini, kemik oluşturmak için gerekli olan kalsiyum alımını pekiştirir. İnsanların ataları, tarih öncesi çağlarda kuzeye göç ettikçe, onları aşırı soğuk günlerde mağaralardan çıkıp güneş ışığı almaya zorlayacak davranışsal bir evrim geçirmeleri gerekmiş olabilir. Aksi takdirde, küçük çocuklar uzun süreli D vitamini eksikliğinden ötürü raşitizm gibi hastalıklara yakalanıp ölebilir ve yetişkinler yırtıcılardan kaçarken vitamin eksikliğinden ötürü zayıf olan kemikleri kolayca kırılarak onları savunmasız bırakabilirdi.

Bu teori, Fisher ve meslektaşlarını, hayatta kalmak için gereken hormonun sentezini artırmak amacıyla sergilenen güneş arayışı davranışının D vitamini eksikliği tarafından yönlendirildiği ve D vitamini eksikliğinin vücudu opioidlerin etkilerine karşı daha duyarlı hale getirebileceği ve potansiyel olarak bağımlılığa katkıda bulunabileceği fikrine yöneltti. MGH'de Dermatoloji alanında doktora sonrası araştırma görevlisi olan baş yazar Lajos V. Kemény, şöyle diyor:

Bu çalışmadaki amacımız, vücuttaki D vitamini sinyali ile UV arama ve opioid arama davranışları arasındaki ilişkiyi anlamaktı.

Science Advances makalesinde, Fisher, Kemény ve çeşitli kurumlardan multidisipliner bir ekip, soruyu ikili bir bakış açısıyla ele aldı. Çalışmanın bir kolunda, normal laboratuvar fareleri ile D vitamini eksikliği olan fareleri (özel üreme yoluyla D vitamini üretemeyecek şekilde evrimleştirilen veya diyetlerinden D vitamini çıkarılmış fareleri) karşılaştırdılar. Kemény, şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

D vitamini seviyelerinin modüle edilmesinin hem UV hem de opioidlere yönelik çoklu bağımlılık davranışlarını değiştirdiğini bulduk.

Araştırmanın en önemli bulgusu ise şuydu: Fareler düşük dozlarda morfin ile koşullandırıldığında, D vitamini eksikliği olanlar ilacı aramaya devam ettiler; ancak bu davranış, normal fareler arasında daha az yaygındı. Morfin kesildiğinde, D vitamini düzeyi düşük olan farelerin yoksunluk semptomları geliştirme ihtimalinin çok daha yüksek olduğu bulundu. Çalışma ayrıca D vitamini eksikliği olan farelerde morfinin ağrı kesici olarak daha etkili çalıştığını buldu - yani opioid, bu farelerde normalden yüksek bir yanıt verdi. Fisher şöyle diyor:

Bu, eğer insanlar için de geçerliyse, endişe verici olabilir. Sonuçta, ameliyattan sonra ağrı kontrolü için morfin alan bir ameliyat hastasını düşünün. Bu hastada D vitamini eksikliği varsa, morfinin öforik etkileri normalden yüksek deneyimlenebilir ve bu kişinin bağımlılık geliştirme ihtimali daha yüksek olacaktır.

D vitamini eksikliğinin bağımlılık davranışını artırdığını öne süren laboratuvar verileri, halk sağlığı kayıtlarından elde edilen verilerle birlikte analiz edildi. Bu veri hatlarından bir tanesi, orta-düşük D vitamini düzeyine sahip hastaların, normal düzeydeki diğerlerine göre opioid kullanma olasılığının %50 daha fazla olduğunu, şiddetli D vitamini eksikliği olan hastaların ise %90 daha fazla olduğunu gösterdi. Başka bir analiz, opioid kullanım bozukluğu (OUD) teşhisi konan hastaların D vitamini eksikliğinin diğerlerinden daha fazla olduğunu buldu. Fisher, çalışmanın diğer kritik bulgularından bir diğerinin daha önemli etkileri olabileceğini söylüyor:

Eksikliği olan farelerde D vitamini seviyelerini düzelttiğimizde, opioid tepkileri tersine döndü ve normale döndü.

Fisher, insanlarda D vitamini eksikliğinin yaygın olduğunu, ancak düşük maliyetli diyet takviyeleri ile güvenli ve kolay bir şekilde tedavi edildiğini belirtiyor. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, D vitamini eksikliğini tedavi etmenin OUD riskini azaltmaya yardımcı olmak ve bozukluk için mevcut tedavileri desteklemek için yeni bir yol sunabileceğine inanıyor. Fisher, sözlerini şöyle tamamlıyor:

Sonuçlarımız, halk sağlığı alanında devam eden opioid salgınına müdahale etme fırsatımız olabileceğini gösteriyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 2
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ L. V. Kemény, et al. (2021). Vitamin D Deficiency Exacerbates Uv/Endorphin And Opioid Addiction. Science Advances, sf: eabe4577. doi: 10.1126/sciadv.abe4577. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/05/2024 01:51:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10587

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Beyin
Gezegen
Cinsellik Araştırmaları
Mit
Habercilik
Bakteriler
Besin Değeri
Periyodik Tablo
Bitki
Arı
Işık Hızı
Metal
Kimya Tarihi
Abiyogenez
Normal Doğum
Biyokimya
Gıda
Zaman
Evrimsel Biyoloji
Tarım
Genel Görelilik Teorisi
Sahtebilim
Google
Renk
Charles Darwin
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Opioid ve Güneşlenme Bağımlılığının Nedeni D Vitamini Eksikliği Olabilir!. (15 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 5 Mayıs 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10587
Bakırcı, Ç. M. (2021, June 15). Opioid ve Güneşlenme Bağımlılığının Nedeni D Vitamini Eksikliği Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved May 05, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10587
Ç. M. Bakırcı. “Opioid ve Güneşlenme Bağımlılığının Nedeni D Vitamini Eksikliği Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/10587.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Opioid ve Güneşlenme Bağımlılığının Nedeni D Vitamini Eksikliği Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 15, 2021. https://evrimagaci.org/s/10587.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close