Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Öncül Analitik Felsefe Dergisi: Türkiye'nin İlk Popüler Analitik Felsefe Dergisi!

Analitik Felsefe geleneğini popüler anlamda halk ile buluşturmaya çalışan Öncül Analitik Felsefe Dergisi, yayın hayatına devam ediyor. Popüler felsefe anlatıcılığına da ihtiyacımız var!

Öncül Analitik Felsefe Dergisi: Türkiye'nin İlk Popüler Analitik Felsefe Dergisi!
5 dakika
1,826
Tüm Reklamları Kapat

Analitik felsefe adı verilen gelenek, ülkemizde ne yazık ki pek tanınmıyor. Türkiye'de 80 civarı felsefe bölümü, onlarca felsefe dergisi, çoğunlukla felsefe kitapları yayınlayan birçok yayınevi ve felsefe konularının tartışıldığı birçok oluşum var. Bu oluşum ve kurumların neredeyse tamamı, aralarında bazı fikirsel farklılıklar rağmen belirli bir felsefi vizyonu paylaşmakta veya çalışmaları ile bu vizyona daha yakın görünmektedir.

Kıta felsefesi adını taşıyan bu felsefe geleneği, felsefenin hangi konularla ilgilenmesi gerektiği ve nasıl icra edileceği konusunda çeşitli varsayımlara sahiptir. Bu varsayımlar her ne kadar söz konusu vizyonu paylaşan grupların tamamı tarafından aynı şekilde kabul edilse (veya edilmese de), genel çerçevenin şu özelliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz:

Tüm Reklamları Kapat

  • Doğa bilimlerine nispi mesafelilik
  • Kapalı metaforların ve edebi anlatımın yoğun olduğu bir dil
  • Belli düşünürlerin söylediklerinin etrafında kümelenerek onları yoğun bir şekilde çalışmak
  • Sanatın felsefede son derece önemli bir rolünün olduğunu düşünmek
  • Felsefe tarihini felsefe yapma geleneğinin merkezine yerleştirmek

Bu genel karakteristik özelliklere sahip olmasının dışında kıta felsefesini fenomenoloji, varoluşçuluk, postyapısalcılık, yapısökümcülük gibi birbirlerine gevşek bir şekilde bağlanmış felsefi akımları içeren çatı bir alan olarak görebiliriz. Türkiye’de birkaç felsefe bölümü ve bazı akademik yayınlar dışında bu geleneğin felsefe camiasına hâkim olduğunu söyleyebiliriz; bununla beraber, üniversite öncesi felsefe eğitimi de bu çerçeveye göre şekillenmektedir.

Türkiye'de analitik felsefenin çok küçük bir akademik çevre dışında varlık gösterememesi ve ABD, İngiltere, Yeni Zelanda, Avusturya gibi ülkelerdeki en prestijli üniversitelere hâkim olan felsefi geleneğin Türk entelektüel iklimine etkisinin çok az olması bir hayli ilginç ve üzücü bir durumdur. Elbette bu, aynı zamanda entelektüel iklimimiz için de bir eksikliktir.

Tüm Reklamları Kapat

Öncül Analitik Felsefe Dergisi, bu eksikliği bir nebze de olsa gidermek Analitik felsefe adı verilen felsefi vizyonu hem popüler anlamda hem entelektüel anlamda ülkemizde daha bilinir hale getirmek için 2018 yılının Ocak ayında kurulmuştur.

Derginin kullandığı afişlerden biri
Derginin kullandığı afişlerden biri

Öncül Analitik Felsefe Dergisi, kuruluşu sırasında bir manifesto yayınlayarak paylaştıkları vizyonu ve hedeflerini şöyle sıralamıştır:

  • Doğa bilimleri başta olmak üzere her türlü sosyal bilimin felsefi tartışmalarda bize kısmen ya da doğrudan rehberlik etmesi gerekmektedir. Bu görüş bilimin doğruya ulaşmanın tek yolu olduğu şeklinde özetlenebilecek "Bilimcilik" görüşüyle karıştırılmamalıdır. Bizim vermek istediğimiz mesaj, felsefenin bilimsel veri ve metotlardan da yararlanabileceğidir. Felsefe en azından bir dereceye kadar diğer bilimlerle belli bir düzeyde ilişki sahibi olmalıdır.
  • Felsefenin sahip olduğu dil olabildiğince açık ve anlaşılır olmalıdır. Düşünce deneyleri ve hikâyeleştirmeler anlaşılır olmalıdır. Terimler iyi bir şekilde tanımlanmadan kullanılmamalıdır.
  • Felsefe argümantatif bir disiplindir. Bir şey söylediyseniz onu bir şekilde gerekçelendirmeye çalışmanız gerekir. Bu gerekçelendirilme mantık ilkeleri ile tutarlı olmalıdır.
  • Felsefe gerçekliğin doğasıyla ilgili objektif gerçeklere ulaşma amacı taşımalıdır. Subjektif konuları felsefe dışına itmemekle beraber aradaki sınırı belirginleştirmek gerekmektedir.
  • Bir şeyi kimin, hangi toplumsal koşullar altında ve ne tür önyargılara sahip olarak söylediği ikincil öneme sahiptir. Önemli olan düşünceyi öne sürenlerin düşüncelerini desteklemek için kullandıkları argümanlardır. Yalnızca birkaç düşünür altında kümelenerek, bu düşünürlerin sınırlarından dışarı çıkmadan felsefe yapmak hatalıdır.
  • Sanatın felsefe öğretiminde pedagojik önemi ve sanat felsefesinde gerçek bir değeri olsa da sanat asla bize gerçekliğin kapılarını açan bilgi edinme biçimi olamaz. Sanatın felsefenin diğer alanlarındaki problemlere dair “neredeyse” hiçbir nüfuzu yoktur.
  • Felsefe tarihinin her ne kadar günümüzdeki tartışmaların nereye konumlandığını anlamak ve tarih boyunca önem taşımış felsefi ekolleri/argümanları öğretmek açısından bir faydası olsa da felsefe disiplini açısından taşıdığı önem ikincildir.
  • Felsefe soyut düzeyde olduğu kadar somut ve toplumsal düzeyde de gereklidir. İçinde yaşadığımız çağın sorunlarına dönük olmayan bir felsefe düşünülemez.

Tüm bu düşüncelerimizin doğal bir sonucu olarak başlıca eylemlerimiz ilk etapta şu şekilde olacaktır:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

  • Sürekli bir dergi çıkarmak,
  • Sosyal medya ve web sitesi aracılığıyla uygun içerikler hazırlamak,
  • Ankara’da düzenli olarak halka açık sunumlar ve belirli tarihlerde atölyeler düzenlemek,
  • Üniversiteler ve liselerde etkinlikler yapmak,
  • Türkçe literatüre kazandırılmamış dünyaca ünlü makaleleri çevirmek,
  • Sadece felsefe değil; antropoloji, sosyoloji, ekonomi, fizik, biyoloji gibi alanlarda da çalışmalar yapmak.

2018'den bu yana yayın hayatına devam eden Öncül, onlarca kişilik bir ekipten oluşmaktadır. 2023 yılının Kasım ayına dek Analitik felsefenin çeşitli alanlarına dair (metafizik, epistemoloji, bilim, zihin, siyaset, din, etik, dil, mantık, sanat, meta-felsefe, vb.) yüzlerce içerik üretmiş olan dergi, özgün makaleler kaleme almanın yanı sıra çeviri metinler de yayınlamakta ve çeşitli sunum, canlı yayın, video çevirileri ve söyleşiler hazırlamaktadır.

Dergi, ülkemizde felsefenin ülkemizde kendine yer edinmesi adına olağanüstü bir çaba sarf etmiş olan merhum Arda Denkel adına sitelerinde özel bir kategori açarak ve 3. sayısını onun aziz mirasına ithaf ederek de ülkemizdeki felsefe geleneğine vefa borcunu göstermeye çalışmaktadır.

Öncül Analitik Felsefe Dergisi'nin web sitesi
Öncül Analitik Felsefe Dergisi'nin web sitesi

Ayrıca dergi, 2018'den sonraki yıllara yayılan bir süre boyunca dünyadaki birçok felsefecinin ilk başvuru kaynaklarından biri olan Stanford Felsefe Ansiklopedisi ile İnternet Felsefe Ansiklopedisi'nden de çeviriler yapmakta ve ülkemizde analitik felsefe geleneğine daha yakın sayılabilecek akademisyenlerle röportajlar hazırlamaktadır.

Öncül Analitik Felsefe Dergisi tamamen bağımsız bir oluşum olup gönüllülük esasıyla çalışan bir ekiptir. Destek aldıkları tek oluşum, Evrim Ağacı ekibidir. Ayrıca Evrim Ağacı ile ortak bir projenin ürünü olan Felsefe Ağacı, felsefenin çeşitli alanlarına dair bir veri tabanı olma yolunda ilerlemektedir.

Öncül Analitik Felsefe Dergisi'nin şu ana dek basılan tüm sayılarına ulaşmak için tıklayınız.

Öncül Analitik Felsefe Dergisi'ni YouTube, Twitter, Facebook ve Instagram üzerinden takip edebilir ve çalışmalarını daha yakından inceleyebilirsiniz. Ekibin çıkarmış olduğu dergi sayılarını da şuradan görebilirsiniz. Başta Evrim Ağacı olmak üzere katkı sunan ve destek veren herkese teşekkürler.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 8
  • Tebrikler! 6
  • Umut Verici! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 07:53:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10044

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. Beyter. Öncül Analitik Felsefe Dergisi: Türkiye'nin İlk Popüler Analitik Felsefe Dergisi!. (27 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10044
Beyter, T. (2021, January 27). Öncül Analitik Felsefe Dergisi: Türkiye'nin İlk Popüler Analitik Felsefe Dergisi!. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10044
T. Beyter. “Öncül Analitik Felsefe Dergisi: Türkiye'nin İlk Popüler Analitik Felsefe Dergisi!.” Edited by Taner Beyter. Evrim Ağacı, 27 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/10044.
Beyter, Taner. “Öncül Analitik Felsefe Dergisi: Türkiye'nin İlk Popüler Analitik Felsefe Dergisi!.” Edited by Taner Beyter. Evrim Ağacı, January 27, 2021. https://evrimagaci.org/s/10044.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close