Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Olimpiyatlarda Yine Norveç'in Borusu Öttü: Sırları Ne?

6 dakika
1,450
Olimpiyatlarda Yine Norveç'in Borusu Öttü: Sırları Ne? NPR
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yalnızca beş milyon gibi bir nüfusa sahip olan Norveç, dünyaya karşı verdiği mücadeleden arka arkaya dördüncü kez zaferle ayrıldı.

Norveç, PyeongChang 2018 Kış Olimpiyatları'nda en yakın rakibi olan ve kendisine kıyasla on altı kat daha kalabalık olan Almanya'dan sekiz tane daha fazla madalya kazanıp, 39 madalyayla tarihe imza atmıştı.

2022'deki performans, 2018'dekini gölgede bırakmasa da, akıllara getirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Pekin Kış Olimpiyatları'nda on altı altın madalya kazanan Norveç, kış olimpiyatlarında tarihinin en çok altın madalya kazanan ülkesi oldu. 144 milyon nüfuslu Rusya, kazanılan toplam madalya sayısı bakımından beş; 83 milyon nüfuslu Almanya ise dört sayı gerisinde kaldı.

Bu madalyalar biatlona ek olarak kayakla atlama, kuzey disiplini, sürat pateni, kayaklı koşu ve serbest stil kayak gibi alanlardan geldi.

Peki Norveç Bu Başarısını Neye Borçlu?

Norveç'in Alp disiplini kayakçısı Kjetil Jansrud, kendi alanlarında kazandıkları madalyayla ilgili olarak, "Güçlü bir takımımız var. Her zamanki gibi." açıklamasında bulundu.

"Güçlü" demek az kalır. Çünkü Norveç, kış sporlarında artık adeta bir öncü konumuna geldi. Öyle ki ister Alp disiplininden, ister kayaklı koşudan olsun, Amerikalı bazı kayakçılar yıllardır Norveçli atletlerle aynı dağlarda, buzullarda idman yapıyor. Norveç, kayaklı koşu alanında dünyanın en yetenekli 150 gencini bu sporun en iyi koçlarından eğitim alabilsinler diye her yıl kampa götürüyor. Britanya da kayak cilalama konusunda iyileşebilmek için Norveç ile işbirliği yapıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Norveç, en iyi kayakçılarından biri olan Heidi Weng'in Covid pozitif olmasına karşın kayaklı koşuda 4 medal kazandı.
Norveç, en iyi kayakçılarından biri olan Heidi Weng'in Covid pozitif olmasına karşın kayaklı koşuda 4 medal kazandı.
Gabriela Bhaskar/The New York Times

Konu üst düzey kış sporları olduğu zaman Norveç'in diğer ülkelere uzattığı yardım eli bunların da ötesine geçiyor. Bazı ülkeler, geride bıraktığımız son dört yıl boyunca Norveç'in (paylaşmaya razı olduğu) metodlarını öğrenebilmek için önde gelen spor uzmanlarını Norveç'e yolladı.

ABD'deki Kayak ve Snowboard Derneği'nin o dönemki direktörü Luke Bodensteiner, 2018'deki olimpiyattan sonra yaşananları şöyle anlatıyor:

Norveç'in PyeongChang'de yaptıklarını gördükten sonra ekibime oraya gidip ne olup bittiğini, (Norveç'in) neyi nasıl yaptığını görmemiz gerektiğini söyledim.

Norveç'in bir yandan olimpiyatlarda galip gelmek isterken bir yandan da rakiplerine böylesine yardım eli uzatıyor olması kulağa garip gelebilir. Fakat Norveç, galip gelmeye ek olarak, kış sporlarının gelişimine de katkıda bulunmak istiyor; buna giden yol ise rekabetin artmasından geçiyor.

Bodensteiner ve ekibi, Norveç'e yaptıkları 1 haftalık ziyaretin ardından kendilerinin de Norveç'in tarzında bir sistem kurabilecekleri düşüncesiyle ülkeden ayrıldılar. Ancak böyle bir sistemi kurmak için kendi ülkelerindeki gençlere uygulanan eğitim sisteminin tamamen değiştirilmesi ve fazladan bir otuz yıl daha çalışılması gerekiyordu.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bunun farkında olan Bodensteiner, böyle bir sistemi kurmak için dikkat edilmesi gereken püf noktaların hepsinin kendileriyle paylaşılmamış olmasından da şüpheleniyordu.

Bu şüpheyi besleyen şeylerden biri, Norveçli kayak takımlarının kullandığı aerodinamik tulumların rakip ülkelerinkinden çok daha gelişmiş olmasıydı. Norveç ayrıca Alp disiplininde yarışan kayakçıların dağdan inerken izleyebilecekleri en hızlı rotayı bulmalarına yardımcı olan GPS sensörlerinde de öncü konumdaydı. Kayaklı koşu için kullandığı kayaklar ise yıllar boyu süregelmiş test çalışmaları sonucunda bu alanda kullanılan en hızlı kayaklar olmuştu.

Norveç kuzey disiplininde ün salmış olmasına rağmen Birk Ruud (orta) Big Air'in serbest stil kayakçılık yarışmasında altın medal kazandı.
Norveç kuzey disiplininde ün salmış olmasına rağmen Birk Ruud (orta) Big Air'in serbest stil kayakçılık yarışmasında altın medal kazandı.
Hiroko Masuike/The New York Times

Norveçli koçlar ile diğer ülkelerin koçlarının spora yaklaşımları da farklıydı. Rakip ülkelerin Alp disiplini kayakçıları kısa mesafe koşucuları gibi eğitilirken, Norveçli sporcular uzun bisiklet yolculuklarına çıkarak, kreatif akrobatik idmanlar yaparak uzun mesafe koşucuları gibi eğitiliyordu.

Norveç’in erkekler takımının Tokyo'daki 400 ve 1.500 metrelik yarışlarda altın madalyalar kazanması, tüm bu çalışmaların sadece kış değil yaz sporlarında da meyve verdiğini gösteriyor.

Bu başarının tarihinde ise 1988 Calgary Kış Olimpiyatları’nı bir başlangıç olarak görüyoruz. Norveç bu olimpiyatlarda yalnızca beş madalya kazanmış, hiç altın madalya alamamıştı. Bu sonuç, insanların yürümeyi öğrenir öğrenmez kayak yapmaya başladığı Norveç gibi bir ülke için kabul edilemezdi.

Norveç'in Diğer Ülkelerden Farkı Ne?

Geçimini balıkçılıktan ve tarımdan sağlayan, orta ayarda bir ekonomisi olan, kısa süre içerisinde de petrol zengini bir ülke haline gelmiş Norveç, bu olimpiyat oyunlarındaki fiyaskosundan sonra Olimpiyat sporlarından sorumlu Olympiatoppen adlı kuruma ek bütçe ayırmaya başladı; atletizmle ilgilenen her çocuğa üst düzey imkanlar sunulabilmesi için çalışmalar yapıldı ve sporun rekabetçi yanından ziyade sosyalleştirici yanı ön plana çıkarıldı.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin, Norveç’te hemen hemen her mahallede bulunabilen yerel spor tesislerinde 13 yaşının altındaki çocuklara yönelik turnuvalar düzenlenmiyor. İlk kez 1892'de düzenlenen ve ülkenin en büyük ulusal kayak etkinliği olan Holmenkollen Kayak Festivali'nde yetişkin kayakçılar yarışılmasına izin verilse de genç kayakçıların yarışmasına müsaade edilmiyor. Çocuklar kayak alanına istedikleri an adım atabiliyor ve pist süreleri ölçülmüyor. İster profesyonel ister gönüllü bir ebeveyn olsun, her koçun formal eğitimden geçmesi gerekiyor.

Babası ABD'nin 1988 Olimpiyatlarındaki takımı ile birlikte yarışmış olan 21 yaşındaki Alp disiplini kayakçısı Atle McGrath, bu etkinlikle ilgili olarak şunları söylüyor:

Her bir bireyin etkinliğe dahil edilmesine önem veriliyor. İyi [kayıyor] olsun olmasın, herkes hemen hemen aynı deneyimi yaşıyor.
Norveç'li kayakçı Silje Opseth (22), Beijing'de bir madalyon kazanamamış olmasına karşın önünde daha çok oyun var!
Norveç'li kayakçı Silje Opseth (22), Beijing'de bir madalyon kazanamamış olmasına karşın önünde daha çok oyun var!
Hiroko Masuike/The New York Times

Norveç’in bu genel tutumuyla ilgili konuşan isimlerden biri, babası Norveç'te büyüyen, kendisi de Norveçli atletlerle birlikte beş yıl boyunca bir bilim insanı olarak çalışmış olan, ABD'deki Kayak ve Snowboard Derneği danışmanı eski cerrah Jim Stray-Gundersen oldu. Norveç'in rakiplerine karşı üstünlüğünün, ülkede sağlığa ve düzenli egzersize verilen önemden kaynaklandığını belirten Stray-Gundersen, konu hakkında şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Fizyolojik tatmin, sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve başarılı atletler, uzun vadede ancak böyle elde edilir. Bu, bizim ABD toplumu olarak yaptığımız ve yapmadığımız şeylerden çok daha farklı.

Rekabete dayalı bir yaklaşım yerine sağlığa ve düzenli egzersize öncelik verilen Norveç'te çocuklar kayaktan soğumuyor ve bu çocukların bazıları, rekabete dayalı gelişime önem verilen kimi ülkelerde yaşayan çocukların aksine genç yetişkinlik dönemlerinde başarıya ulaşabiliyorlar. Örneğin 21 yaşındaki kayakçı McGrath, başarıya ancak 17 yaşındayken ulaştı.

Gün içinde güneşin 22 saat boyunca parıldadığı yaz aylarında ve çetin geçen kış aylarında bile açık hava aktivitelerine düşkün olmaları, Norveçlilerin kayda değer özelliklerinden bir diğeri.

Vermont’ta büyüyen Felix McGrath, oğlunun 8-9 yaşlarındayken kayakla ilgilenmeye başladığını ve evin ön bahçesinde kayağıyla saatlerce oynadığını belirtiyor. Oğlunun ilgisi zamanla futbola, beyzbola ve kayaklı koşuya kaymış. Alp disiplinine yönelmesi 14 yaşını bulmuş ve ancak 16 yaşına varıp Alp disiplinine yönelik özel bir okula yazıldıktan sonra kayda değer başarılar elde etmeye başlamış. McGrath, oğlunun gelişimiyle ilgili olarak şunları söylüyor:

Atle'nin performansı hep yüksekti ama istikrarlı bir şekilde galibiyet alamıyordu. O; genelde en yetenekli çocukların biraz gerisinde kalan ama hep sıkı çalışıp, gitgide kendini geliştiren bir çocuktu.

Öyle ki Atle Mcgrath, Pekin Olimpiyatları'nın Çarşamba gününde gerçekleşen slalom yarışı sırasında ikinci kapıyı kaçırmasına rağmen pistten ayrılmak yerine kapının etrafından dolaşıp kaymaya devam etti. Yarışı birincinin 12 saniye gerisinde tamamlayarak zaferden payını aldı.

Tüm Reklamları Kapat

Norveçlilerin olimpiyatlarda sergilediği ruh da tam olarak bu.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Tebrikler! 2
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 21:06:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11512

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Futterman, et al. Olimpiyatlarda Yine Norveç'in Borusu Öttü: Sırları Ne?. (12 Mart 2022). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11512
Futterman, M., Sakmar, Ö., Karagözoğlu, M. (2022, March 12). Olimpiyatlarda Yine Norveç'in Borusu Öttü: Sırları Ne?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11512
M. Futterman, et al. “Olimpiyatlarda Yine Norveç'in Borusu Öttü: Sırları Ne?.” Edited by Mert Karagözoğlu. Translated by Ömer Sakmar, Evrim Ağacı, 12 Mar. 2022, https://evrimagaci.org/s/11512.
Futterman, Matthew. Sakmar, Ömer. Karagözoğlu, Mert. “Olimpiyatlarda Yine Norveç'in Borusu Öttü: Sırları Ne?.” Edited by Mert Karagözoğlu. Translated by Ömer Sakmar. Evrim Ağacı, March 12, 2022. https://evrimagaci.org/s/11512.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close