Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Nobel Ödülü'nü Havaalanı Güvenliğinden Geçirmeye Çalışmak...

2 dakika
8,084
Nobel Ödülü'nü Havaalanı Güvenliğinden Geçirmeye Çalışmak...
Tüm Reklamları Kapat

2014 Ekim ayında Kimya, Fizik ve Fizyoloji/Tıp Nobel Ödüllerine layık görülen 9 bilim insanı ilan edildi. Eric Betzig, Stefan W. Hell ve William E. Moerne, mikroskopi alanında yaptıkları geliştirmelerle Nobel Kimya Ödülü'ne; Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ve Shuji Nakamura mavi renkte ışık saçan diyot (LED) keşifleriyle Fizik Nobel Fizik Ödülü'ne ve John O'Keefe, May-Britt Moser ve Edvard I. Moser ise beyindeki yön bulmayla ilgili (navigasyonel) hücrelerin keşfi nedeniyle Nobel Fizyoloji/Tıp Ödülü'ne layık görüldü. İsimleri, fizik alanında 196, kimya alanında 166, fizyoloji/tıp alanında 204 Nobel Ödüllü bilim insanı arasına dahil edildi.

Bu ödül, bu alanlarda alınabilecek en üst düzey ve prestijli ödül olarak kabul ediliyor. Bilim insanlarının yaşamları üzerinde de çok büyük etkisi var. Evrenimizin uzay-zaman düzleminin olması gerekenden daha hızlı genişlemesiyle ilişkilendirilen "karanlık enerji"nin keşfi üzerindeki çalışmalarıyla 2011 Nobel Fizik Ödülü'nün ortaklarından astrofizikçi Brian Schmidt, o günleri şöyle hatırlıyor:

Hayatınız 1 gecede değişiveriyor. Hani önceden verilen bir uyarı, bilgilendirme falan yok. Bir gün akşam yemeğinizi mutfağınızda pişirirken telefonunuz çalıveriyor ve karşıdaki ses 'Selam... Ha bu arada, Nobel Ödülü kazandınız.' deyiveriyor.

Schmidt, bu konudaki anılarını 2020 yılında Şili'de açılması planlanan Dev Magellan Teleskobu'nun (GMT) inşaatıyla ilgili New York'ta düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada herkesle paylaştı. Bağlı olduğu enstitü, Avustralya Ulusal Üniversitesi, GMT konsortiyumunun bir üyesi. Diğer bilimsel hedeflerin yanısıra teleskop, uzak yıldızları ve galaksileri inceleyerek uzayın genişlemesini ve karanlık enerjinin doğasını anlamamızı sağlayacak. Karanlık enerjinin evrendeki toplam kütle ve enerjinin %70'ini oluşturduğu düşünülüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Nobel Ödülü, Schmidt'in hayatında birçok diğer şeyle birlikte, şu ilginç konuyu da değiştirmiş: seyahat zorlukları! İşte Nobel Ödülü'nü bir uçağa binmek üzere havaalanına götürdüğünde yaşananlar...

Bir Nobel Ödülü Anısı

Başıma bu konuda gelen birkaç acayip şey var. Nobel Ödülü aldığınızda size verilen şeylerden birisi... Evet, Nobel Ödülü'nün kendisi! Bu ödül kocaman, kalın, yaklaşık Olimpiyat Madalyaları boyutlarında, 250 gram civarında ağırlığı olan, altından yapılmış bir ödül.

Bunu kazandığımda, Kuzey Dakota'daki Fargo kentinde bulunan büyükannem ödülümü görmek istedi. Onlara uğrayacaktım, bu sebeple ödülü de yanımda götürmeye karar verdim. Nobel Ödülü'nü taşımanın başınıza herhangi bir iş açamayacağını düşünebilirsiniz ki büyük oranda öyle de oldu. Ta ki Fargo'dan geri dönmeye çalışana kadar. Bir X-Işını cihazından geçiyordum. Çantamdaki bir şeyden ötürü kafalarının karıştığını görebiliyordum. Diz üstü bilgisayarımının çantasının içerisindeydi. Altından yapılmıştı, bu sebeple tüm X-Işınlarını emebiliyordu. Bu da, ekranda kapkara gözükmesine neden oluyordu. Ekranda hiç böylesine siyah bir şey görmemişlerdi! Aramızda geçen konuşma şöyle oldu:

- Efendim, çantanızda bir şey var.

Tüm Reklamları Kapat

- Evet, sanırım bu kutunun içerisinde, değil mi?

- O kutuda ne var?

- Kocaman bir altın madalya.

İçini açıp baktılar ve şöyle sordular:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

- Bu hangi malzemeden yapılmış?

- Altından.

- Hmmm... Peki bunu size kim verdi?

- İsveç Kralı.

- İyi de neden?

- Çünkü evrenin genişleme oranının giderek arttığını keşfetmemize yardımcı oldum.

Tüm Reklamları Kapat

Artık bu noktada, espri anlayışlarını yitirmeye başlamışlardı. Onun bir Nobel Ödülü olduğunu görevlilere anlattım. Bunu öğrendikten sonra bana sordukları tek soru ise şuydu:

- Fargo'da bulunma sebebiniz neydi?

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Güldürdü 19
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Muhteşem! 3
  • İnanılmaz 3
  • Tebrikler! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 08:41:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2824

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Moskowitz, et al. Nobel Ödülü'nü Havaalanı Güvenliğinden Geçirmeye Çalışmak.... (12 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2824
Moskowitz, C., Bakırcı, Ç. M. (2014, October 12). Nobel Ödülü'nü Havaalanı Güvenliğinden Geçirmeye Çalışmak.... Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/2824
C. Moskowitz, et al. “Nobel Ödülü'nü Havaalanı Güvenliğinden Geçirmeye Çalışmak....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 12 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2824.
Moskowitz, Clara. Bakırcı, Çağrı Mert. “Nobel Ödülü'nü Havaalanı Güvenliğinden Geçirmeye Çalışmak....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 12, 2014. https://evrimagaci.org/s/2824.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close