Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Nitinol Nedir? Bir Alaşım, Önceki Şeklini Nasıl Hatırlayabilir?

4 dakika
7,530
Nitinol Nedir? Bir Alaşım, Önceki Şeklini Nasıl Hatırlayabilir? YouTube
Nitinol teller
Tüm Reklamları Kapat

Nitinol, yaklaşık olarak eşit miktarda (%50) nikel ve titanyum içeren bir metal alaşımıdır; ancak içeriğindeki nikel oranına bağlı olarak Nitinol 55 veya Nitinol 60 gibi isimler alabilir. Oldukça yoğun streslere maruz kalabilen Nitinol, yaklaşık 1 asır öncesinde keşfedilmiştir; ne var ki potansiyeli, ancak modern teknoloji sayesinde keşfedilebilmiştir.[1]

Alaşım Nedir?

Nitinol ve özelliklerinin sınırlarını daha iyi kavrayabilmek açısından "alaşım" kavramını açmamızda fayda var: Alaşımlar, en basit tabiriyle, bir ya da birden çok metalin kimi zaman birbirleriyle, kimi zaman da farklı elementlerle yaptığı karışımlara verilen genel addır. Bunlara hepimizin günlük hayatta çok yakından tanıdığı çelik (demir ve karbonun genellikle kütlece 98:2 gibi oranlarda birleşmesiyle elde edilen alaşım), tunç (bakır ile kalay alaşımı), pirinç (bakır ile çinko alaşımı), lehim (kalay ile kurşun alaşımı) ve amalgamlar (cıva alaşımları) gibi daha yaygın olan alaşımlardan, nitinol gibi hem üretimi daha sınırlı hem de kullanım alanları daha özelleşmiş alaşımlara kadar pek çok sayıda örnek verebiliriz.

Alaşımları günümüzde bu kadar yaygın yapan en önemli etmen, alaşımların, barındırdıkları elementlerin ayrı ayrı karşılayamadığı pek çok yeni özelliğe sahip olmalarıdır. Çelik üzerinden örnek verecek olursak: Doğada bulduğumuz saf demir, oluşturduğu kristal yapısı gereği günümüzde bir binanın desteğini oluşturan temel materyalden beklenmeyecek ölçüde yumuşak kalmaktadır. Bu durum, demirin kendi kristal yapısı içerisinde diğer demir atomları üzerinden kolayca kayabilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu sorun, en basit biçimiyle, bu kristal yapının içerisine kaymayı önleyici "bariyer bir element" işlememizle çözülebilmektedir. Bu element, genellikle karbon elementidir. Demirin içine karıştırılan karbon sayesinde, günümüzde pek çok yapının inşaat iskeletini oluşturmaktan gemi gövdelerinin yapımına kadar hemen her alanda kullandığımız çelik ortaya çıkmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Aralıklı ve İntermetalik Alaşımlar

Her ne kadar en nihayetinde çelik gibi bir alaşım da olsa, nitinol, çeliğe kıyasla çok daha farklı mekanizmalara ve bunlarla birlikte gelen özelliklere sahiptir. Bunları incelememiz için ilk olarak çelik gibi aralıklı (İng: "intersitial") bir alaşımla nitinol gibi inter-metalik (İng: "intermetallic") bir alaşımın farklarından bahsetmemiz faydalı olacaktır.

Çelik ilk bakışta eşit dağılmış bir karışım gibi görünse de karbon atomları çeliğin içinde düzenli bir biçimde dağılmak yerine rastgele karışmışlardır. Bu durum çeliği güçlü yapmakla birlikte, esnekliğini bir nebze yitirmesine neden olur. Öte yandan intermetalik bir alaşımda tam bir düzen, yani bu alaşımı oluşturan metallerin birlikte yepyeni bir kristal yapı oluşturma prensibi yatar. Bu durum nitinole çelikten ve diğer pek çok alaşımdan farklı olan iki özellik kazandırmaktadır.

Nitinol, Eski Şeklini Nasıl Hatırlar?

Bu özelliklerden ilki "şekil hafızası" (İng: "shape memory") etkisidir. Temelde, nitinolün oldukça büyük deformasyonlara rağmen kritik sıcaklığın üstünde bir sıcaklığa ulaştığında eski şekline geri dönmesine, bir nevi ilk şeklini "hatırlamasına" dayanmaktadır.

İlk bakışta anlaması güç gibi gelse de bu davranış temelde martensit dönüşümü (İng: "martensitic transformation") denilen basit bir ilkeye dayanmaktadır. Nitinol, kritik sıcaklığının üstündeyken ostenit (İng: Austenite) denilen basit kübik bir kristal yapıda bulunur ancak bu sıcaklığın altında martensit (İng: Matrensite) denilen eğik eksenli çok daha kompleks bir yapıya bürünür. Bu durumda deformasyona açık olan nitinol tekrardan ısıtıldığında basit ostenit yapısına geri döner ve bu esnada ilk formasyon şeklini geri kazanır. Martensit dönüşümü ise bu kristal yapının sıcaklığa bağlı olarak ostenit ve martensit arasında değişmesine verilen bilimsel addır. [2], [3]

Tüm Reklamları Kapat

Martensit dönüşümü
Martensit dönüşümü
wikimedia commons

Bu durum kendi başına da oldukça ilginçtir; ancak bu "geri dönüş" aşaması, nitinole bilimsel bir fenomenin ötesinde, pratikte tıpkı yapay bir kasmışçasına kullanım şansı sunar. Buna en basit bir örnek olarak bir boruda sıvı geçişini düzenlemekle yükümlü kendini sıvı sıcaklığına göre ayarlayan bir kapakçık demek uygun olacaktır. Nitinolün bu özelliği, aynı zamanda geleceğin robotlarında metal bir "kas" olarak kullanılma olanağı vermektedir. Bunun arkasında yatan temel etmen ise nitinolün üstün dayanıklılığı ve üretebileceği potansiyel gerilimin büyüklüğüdür.

Süperelastik Nitinol!

Nitinolün ikinci özelliği ise kritik sıcaklığın üstündeyken yani ostenit halindeyken gerçekleşir. Ostenit halinde martensit halinin aksine deformasyonu oldukça zorlaşan nitinol, "süperelastiklik" (İng: "superelasticity") kazanarak, günümüzde alışılagelen metallerden 10-30 kat daha fazla deformasyona maruz kalıp ilk şeklini halen koruyabilmektedir.

Bu nitelik, nitinole, inşaat sektöründe bir şok tamponu olarak kullanılmaktan damarlara zarar vermeyen kalp stentlerine kadar pek çok alanda kullanım sunmaktadır. Aynı şekilde üzerinde halen çalışılmakta olan "Akıllı güçlendirilmiş beton" (İng: "Intelligent Reinforced Concrete") teknolojisinin temeli de nitinolün süperelastiklik ve şekil hafızası özelliklerinin birlikte kullanılarak betonun içindeki mikro çatlaklara bakmaksızın şeklini halen koruyabilmesine dayanmaktadır.[4], [5]

Sonuç

Sonuç olarak günümüzde henüz tam potansiyeline ulaşamamış olsa da nitinol tarzı "mucize materyalleri" yakın bir gelecekte çok daha sık görmemiz neredeyse kaçınılmazdır. Gerek geliştirilmiş kalp damar açıcıları (İng: "stent") gerekse endüstriyel sıvı taşınım düzenleyicilerine (İng: "actuator") kadar günümüzde pek çok alanda kullanılan bu materyalin günümüzün "akıllılaşan" dünyasında çok daha temel görevler üstleneceği neredeyse kaçınılmazdır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
46
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 27
  • Tebrikler! 14
  • Bilim Budur! 10
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Umut Verici! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Muhteşem! 3
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:40:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11674

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Göksün, et al. Nitinol Nedir? Bir Alaşım, Önceki Şeklini Nasıl Hatırlayabilir?. (2 Mayıs 2022). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11674
Göksün, E., Bakırcı, Ç. M. (2022, May 02). Nitinol Nedir? Bir Alaşım, Önceki Şeklini Nasıl Hatırlayabilir?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/11674
E. Göksün, et al. “Nitinol Nedir? Bir Alaşım, Önceki Şeklini Nasıl Hatırlayabilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 May. 2022, https://evrimagaci.org/s/11674.
Göksün, Ege. Bakırcı, Çağrı Mert. “Nitinol Nedir? Bir Alaşım, Önceki Şeklini Nasıl Hatırlayabilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 02, 2022. https://evrimagaci.org/s/11674.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close