Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Neden Arkadaşlarınızla Spor Yapmalısınız? Çünkü Grup Egzersizleri, Bireysel İdmanlardan Açık Ara Daha Faydalı Olabilir!

Neden Arkadaşlarınızla Spor Yapmalısınız? Çünkü Grup Egzersizleri, Bireysel İdmanlardan Açık Ara Daha Faydalı Olabilir!
5 dakika
2,253
Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde grup halinde yapılan egzersizleri oldukça popüler: Düzenli spor yapan insanların neredeyse %40’ı, grup fitness sınıflarına katılıyor. Öyle ki, Amerikan Spor Sağlığı Yüksekokulu’nun tahminlerine göre grup fitness 2020 yılındaki en büyük üç fitness akımından biri olacaktı - ta ki COVID-19 pandemisi başlayana kadar...[1]

Egzersizlerin sağlığımız ve vücudumuz için bariz faydaları var, üstelik sadece ikincil etkileri bile inanılmaz derecede olumlu.[2] Düşük kan basıncını düşünün örneğin, gelişmiş glisemik kontrolü, veya daha huzurlu geçen uykuları düşünün... Grup egzersizleri, bu temel faydaların ötesinde bile olumlu etkilere sahip olabilir.[3]

Eğer online bir grup seansına katılmayı düşünüyorsanız veya bunu yapmanız için sizi dürten birileri varsa, işte sizler için bilimsel verilere dayanarak derlediğimiz, bu fikrin çok da fena bir fikir olmadığını gösteren birkaç sebep:

Tüm Reklamları Kapat

Bunu Herkes Yapıyor, Siz Neden Yapamayasınız ki?

İnsanların sizin egzersize karşı olan tavrınız ve duygusal yanıtlarınız üzerinde etkisi vardır.[4] Yani başkaları sizin egzersizler hakkındaki hislerinizi etkileyebilir - ki hisler, egzersiz yapıp yapmayacağınıza karar vermede kritik öneme sahiptir. Düzenli egzersiz yapan insanlarla tanışırsanız, sporu daha pozitif, yaygın, cazip ve yapılabilir görmeye başlarsınız.

Psikoloji ve egzersiz araştırmacıları, insanların çevrelerinden farklı şekillerde etkilendiğini biliyor. Kilo veren birini görmek veya fitness’a kaydolan birini duymak, spora karşı olan tutumuzu, duygularımızı ve düşüncelerimizi etkiler.[5]

Bu durum aynı zamanda sosyal norm dediğimiz algıları da biçimlendirir: Yani başkalarının spor yapıp yapmadığı ve bizim de yapmamızın gerekip gerekmediği konusundaki algılarımızı...

Arkadaşlarla Eğlenmek Motive Edicidir!

Spor yapmaya istekli ve meyilli olduğunuza çoktan karar vermişseniz bile, başlangıçta başarılı olup olmayacağınızı ve spor yapmaya devam edip etmeyeceğinizi belirleyen birkaç farklı motivasyon türü vardır.[6], [7] Başkalarıyla birlikte yapılan spor, bu motivasyonları tetikleyebilir.[4]

Tüm Reklamları Kapat

En verimli motivasyon tipi içsel motivasyondur.[8] Bu şekilde motive olduğunuzda, bir şeyi eğlenceli ve tatmin edici olduğu için (veya her iki nedenle birden) yaparsınız. Spor yaptıktan sonra iyi hissetmenin yanı sıra, spor esnasında eğleniyorsanız, spora bağlı kalmanız daha olasıdır. Ama aktivitenin kendisi sıkıcı bile olsa, veya sevmediğiniz bir şeyi yapıyor bile olsanız, başkalarıyla birlikte yapmak o aktiviteyi eğlenceli kılabilir.[9] Grup egzersizleri sayesinde yağ yakma seansları zevkli bir sosyal aktiviteye dönüşebilir - ki bu da egzersizlere devam etmenizi sağlar.

Başkalarıyla birlikte spor yapmak aynı zamanda psikolojik ihtiyaçları da doyurabilir.[10], [11] Herhangi türde bir egzersiz, kişinin kendini tercihlerinde özgür ve kontrol sahibi hissetmesine yardımcı olabilir evet; ama bir grubun sosyal desteği ile bu bağımsızlık duygusu pekiştirilebilir.[12] Benzer şekilde grup egzersizleri, spinning ve step aerobik gibi sporlarda rekabeti artırdığı için, üstünlük arzusunu tetikleyebilir. Kaçınılmaz olarak bu, diğerleriyle olan bağınızı kuvvetlendirir. İnsan uzun vadede doğal olarak doyurucu, tatmin edici davranışlar edinmeyi tercih eder ve mental sağlıklarını güçlendirir.[13] Bir taşla iki kuş!

Bir de bunun aksini düşünelim: Motivasyonunuz eğer dışsal bir motivasyonsa egzersizler gözünüze daha gereksiz gözükebilir.[8] Dışsal motivasyon birinin size spor yapmanızı söylemesi olabilir, veya her şeyden önce kilo vermek için spor yapıyor olabilirsiniz. Bu durumda fitness programınıza bağlı kalmanız daha az teşvik edici olacak, bırakmanız daha olası olacaktır. Hele ki dışsal sebepleriniz ortadan kalkarsa - örneğin zayıflarsanız veya tartıda yazan sayıyı artık umursamadığınıza karar verirseniz – egzersizlere devam etmek için ihtiyacınız olan motivasyonun yok olması muhtemeldir.

Arkadaşlar, Alışkanlıkları Pekiştirir!

Başkalarıyla birlikte yapılan spor süreci kolaylaştırabilir ve bunun bir alışkanlık haline gelmesini sağlayabilir. Arkadaşlarınız, egzersizleriniz için birer teşvik aracı olabilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Öncelikle biz insanlar, bir şeyleri nasıl yapacağımızı öğrenmek için etrafımızdaki insanları izleriz; çevremizdekileri izledikten sonra onların davranışlarını örnek almak sahip olduğumuz bir eğilimdir. Yanımızdakilerin ter döktüğünü görmek içimizdeki spor kabiliyetine olan güvenimizi arttırabilir; psikologlar insanın kendine olan bu inancını öz-yeterlik olarak adlandırıyor.[14], [15], [16] Başkalarının davranışlarını örnek alma eğiliminin sonucunda kendi özgüvenini inşa etmek, yeni bir egzersiz rutinine başlamak için çok büyük önem taşır. Çünkü bir yoga sınıfına kaydolma veya spor salonunda yeni bir ekipman deneme ihtimaliniz, yeteneklerinize ne kadar güvendiğinizle doğru orantılıdır.

İkinci olarak, arkadaşlar spor yapmanın önündeki bazı engelleri kaldırabilir. Bir idman arkadaşı size hatırlatıcılık yapabilir, sizi spora teşvik edebilir, programa bağlılığınız noktasında sizi sorguya çekebilir, size sporunuzda eşlik edebilir ve Zoom sınıfları gibi fırsatların linkini sizinle paylaşabilir.

Rekabet dürtüsünü saymıyoruz bile. Arkadaş grubunuzdaki minik, dostane bir rekabet, harcadığınız enerjinin yoğunluğunu arttırabilir.[17]

Alışkanlıklar, kendinizi yapmaya zorlayarak çokça enerji sarf etmek zorunda olmadığınız, otomatik davranışlardır.[18] Bu davranışlar varsayılan davranışlardır; yani yapılacağı varsayılır, yapılması tercih edilir. Bütün irade gücünüzü tüketmenize gerek kalmadan alışkanlıklarınızı sık sık ve düzenli olarak yerine getirirsiniz. Egzersiz arkadaşları burada da devreye girer. Alışkanlıklar bazen o davranışı tetiklemek için ufak bir kıvılcıma ihtiyaç duyabilir, her zamanki yüzme gününüzde size yazıp havuzda size katılacağını söyleyen bir arkadaş gibi.

Alışkanlıkları devam ettirebilmek için bir ödül de gerekebilir. Başkalarıyla birlikte spor yapmaktan doğan içsel motivasyon, egzersizleri hayatınızın bir parçası olarak tutan bir hediye görevi görebilir.[19]

Birbirine Tutunmak ve Spor Yapmak

Görünüşe göre grup egzersizleri, bireysel egzersizlerin sahip olamadığı bazı faydalara sahip.

Tüm Reklamları Kapat

Bir grup egzersizine dahil olmak daha sürekli ve dirençli bir egzersiz deneyimiyle sonuçlanabilir.[20], [21] Yapılan araştırmalara göre, üyesi oldukları egzersiz sınıflarına daha bağlı hisseden insanlar daha fazla seansa katılıyor, seanslara vaktinde gelip gidiyor, spordan kopmaya daha az meyilli, aksamalara karşı daha dayanıklı ve egzersizlerden daha fazla mental fayda görmeye müsaitler.[22] Egzersiz programlarını tamamlayamadan pes etmek yaygın bir durum olduğundan ve aksamalar insanları egzersiz rutinlerinden kolaylıkla koparabildiğinden, bir gruba dahil olarak egzersiz yapmak bu problemlerle başa çıkmak için özellikle iyi bir yol olabilir.

Unutmadan söyleyelim, kendinize bir egzersiz grubu seçerken diğer katılımcıların sizinle ne derece benzer olduğunu gözden geçirin; yaşları, cinsiyetleri, ilgi alanları hakkında düşünün.[23] Kendinize benzeyen insanlarla birlikteyken daha sıkı bağları olan bir grup şekillendirmek muhtemeldir.[24] Üyelerin birbirine bağlı olduğu bu grupların aralarındaki bağı korumaları ve egzersizlere devam etmeleri çok olasıdır.

Sosyal Mesafeli Grup Sporları

Sonuç olarak başkalarıyla birlikte egzersiz yapmak başarılı, keyifli ve aktif bir yaşam tarzı için gerekli olan bütün bileşenleri sağlayabilir. Özellikle de pandemiden ve olumsuz etkilerinden dolayı kendinizi yalnız hissediyorsanız, uzaktan grup egzersizlerini denemenizin şimdi tam zamanı olabilir. Hava koşulları uygunsa belki katılımcılar arasında bolca mesafe koyarak açık havada yoga yapılan bir sınıf veya maskelerini çıkarmayan üyelere sahip bir koşu kulübü bulabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Sanal sınıflar yüz yüze yapılan grup egzersizlerinin yerini tutmayabilir. Elbette bu sınıflara katılmak birazcık daha fazla motivasyon gerektirebilir veya evinizde bulunmayan ekipmanlara ihtiyacınız olabilir. Ancak online sınıfların da programdaki esneklik, aktivite ve egzersiz türlerindeki çeşitlilik, fiziksel olarak uzakta olan insanlarla bağ kurabilme gibi potansiyel faydaları vardır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 00:02:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10242

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Molekül
Süt
Yıl
Ay Görevleri
Olumsuz
Korku
Dişler
Nöron
Gün
Balina
Yok Oluş
Teleskop
Hayvanlar Alemi
Ağız
Görme
Venüs
Kimyasal Evrim
Nadir
Teori
İnsanlar
Elementler
Çeviri
Balıklar
Geometri
İnsan Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. A. Phillips, et al. Neden Arkadaşlarınızla Spor Yapmalısınız? Çünkü Grup Egzersizleri, Bireysel İdmanlardan Açık Ara Daha Faydalı Olabilir!. (8 Mart 2021). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10242
Phillips, L. A., Kaçar, Z. S., Bakırcı, Ç. M. (2021, March 08). Neden Arkadaşlarınızla Spor Yapmalısınız? Çünkü Grup Egzersizleri, Bireysel İdmanlardan Açık Ara Daha Faydalı Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10242
L. A. Phillips, et al. “Neden Arkadaşlarınızla Spor Yapmalısınız? Çünkü Grup Egzersizleri, Bireysel İdmanlardan Açık Ara Daha Faydalı Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Zeynep Sude Kaçar, Evrim Ağacı, 08 Mar. 2021, https://evrimagaci.org/s/10242.
Phillips, L. Alison. Kaçar, Zeynep Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “Neden Arkadaşlarınızla Spor Yapmalısınız? Çünkü Grup Egzersizleri, Bireysel İdmanlardan Açık Ara Daha Faydalı Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Zeynep Sude Kaçar. Evrim Ağacı, March 08, 2021. https://evrimagaci.org/s/10242.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close