Neden Arkadaşlarınızla Spor Yapmalısınız? Çünkü Grup Egzersizleri, Bireysel İdmanlardan Açık Ara Daha Faydalı Olabilir!
Günümüzde grup halinde yapılan egzersizleri oldukça popüler: Düzenli spor yapan insanların neredeyse %40’ı, grup fitness sınıflarına katılıyor. Öyle ki, Amerikan Spor Sağlığı Yüksekokulu’nun tahminlerine göre grup fitness 2020 yılındaki en büyük üç fitness akımından biri olacaktı - ta ki COVID-19 pandemisi başlayana kadar...[1]
Egzersizlerin sağlığımız ve vücudumuz için bariz faydaları var, üstelik sadece ikincil etkileri bile inanılmaz derecede olumlu.[2] Düşük kan basıncını düşünün örneğin, gelişmiş glisemik kontrolü, veya daha huzurlu geçen uykuları düşünün... Grup egzersizleri, bu temel faydaların ötesinde bile olumlu etkilere sahip olabilir.[3]
Eğer online bir grup seansına katılmayı düşünüyorsanız veya bunu yapmanız için sizi dürten birileri varsa, işte sizler için bilimsel verilere dayanarak derlediğimiz, bu fikrin çok da fena bir fikir olmadığını gösteren birkaç sebep:
Bunu Herkes Yapıyor, Siz Neden Yapamayasınız ki?
İnsanların sizin egzersize karşı olan tavrınız ve duygusal yanıtlarınız üzerinde etkisi vardır.[4] Yani başkaları sizin egzersizler hakkındaki hislerinizi etkileyebilir - ki hisler, egzersiz yapıp yapmayacağınıza karar vermede kritik öneme sahiptir. Düzenli egzersiz yapan insanlarla tanışırsanız, sporu daha pozitif, yaygın, cazip ve yapılabilir görmeye başlarsınız.
Psikoloji ve egzersiz araştırmacıları, insanların çevrelerinden farklı şekillerde etkilendiğini biliyor. Kilo veren birini görmek veya fitness’a kaydolan birini duymak, spora karşı olan tutumuzu, duygularımızı ve düşüncelerimizi etkiler.[5]
Bu durum aynı zamanda sosyal norm dediğimiz algıları da biçimlendirir: Yani başkalarının spor yapıp yapmadığı ve bizim de yapmamızın gerekip gerekmediği konusundaki algılarımızı...
Arkadaşlarla Eğlenmek Motive Edicidir!
Spor yapmaya istekli ve meyilli olduğunuza çoktan karar vermişseniz bile, başlangıçta başarılı olup olmayacağınızı ve spor yapmaya devam edip etmeyeceğinizi belirleyen birkaç farklı motivasyon türü vardır.[6], [7] Başkalarıyla birlikte yapılan spor, bu motivasyonları tetikleyebilir.[4]
En verimli motivasyon tipi içsel motivasyondur.[8] Bu şekilde motive olduğunuzda, bir şeyi eğlenceli ve tatmin edici olduğu için (veya her iki nedenle birden) yaparsınız. Spor yaptıktan sonra iyi hissetmenin yanı sıra, spor esnasında eğleniyorsanız, spora bağlı kalmanız daha olasıdır. Ama aktivitenin kendisi sıkıcı bile olsa, veya sevmediğiniz bir şeyi yapıyor bile olsanız, başkalarıyla birlikte yapmak o aktiviteyi eğlenceli kılabilir.[9] Grup egzersizleri sayesinde yağ yakma seansları zevkli bir sosyal aktiviteye dönüşebilir - ki bu da egzersizlere devam etmenizi sağlar.
Başkalarıyla birlikte spor yapmak aynı zamanda psikolojik ihtiyaçları da doyurabilir.[10], [11] Herhangi türde bir egzersiz, kişinin kendini tercihlerinde özgür ve kontrol sahibi hissetmesine yardımcı olabilir evet; ama bir grubun sosyal desteği ile bu bağımsızlık duygusu pekiştirilebilir.[12] Benzer şekilde grup egzersizleri, spinning ve step aerobik gibi sporlarda rekabeti artırdığı için, üstünlük arzusunu tetikleyebilir. Kaçınılmaz olarak bu, diğerleriyle olan bağınızı kuvvetlendirir. İnsan uzun vadede doğal olarak doyurucu, tatmin edici davranışlar edinmeyi tercih eder ve mental sağlıklarını güçlendirir.[13] Bir taşla iki kuş!
Bir de bunun aksini düşünelim: Motivasyonunuz eğer dışsal bir motivasyonsa egzersizler gözünüze daha gereksiz gözükebilir.[8] Dışsal motivasyon birinin size spor yapmanızı söylemesi olabilir, veya her şeyden önce kilo vermek için spor yapıyor olabilirsiniz. Bu durumda fitness programınıza bağlı kalmanız daha az teşvik edici olacak, bırakmanız daha olası olacaktır. Hele ki dışsal sebepleriniz ortadan kalkarsa - örneğin zayıflarsanız veya tartıda yazan sayıyı artık umursamadığınıza karar verirseniz – egzersizlere devam etmek için ihtiyacınız olan motivasyonun yok olması muhtemeldir.
Arkadaşlar, Alışkanlıkları Pekiştirir!
Başkalarıyla birlikte yapılan spor süreci kolaylaştırabilir ve bunun bir alışkanlık haline gelmesini sağlayabilir. Arkadaşlarınız, egzersizleriniz için birer teşvik aracı olabilir.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Öncelikle biz insanlar, bir şeyleri nasıl yapacağımızı öğrenmek için etrafımızdaki insanları izleriz; çevremizdekileri izledikten sonra onların davranışlarını örnek almak sahip olduğumuz bir eğilimdir. Yanımızdakilerin ter döktüğünü görmek içimizdeki spor kabiliyetine olan güvenimizi arttırabilir; psikologlar insanın kendine olan bu inancını öz-yeterlik olarak adlandırıyor.[14], [15], [16] Başkalarının davranışlarını örnek alma eğiliminin sonucunda kendi özgüvenini inşa etmek, yeni bir egzersiz rutinine başlamak için çok büyük önem taşır. Çünkü bir yoga sınıfına kaydolma veya spor salonunda yeni bir ekipman deneme ihtimaliniz, yeteneklerinize ne kadar güvendiğinizle doğru orantılıdır.
İkinci olarak, arkadaşlar spor yapmanın önündeki bazı engelleri kaldırabilir. Bir idman arkadaşı size hatırlatıcılık yapabilir, sizi spora teşvik edebilir, programa bağlılığınız noktasında sizi sorguya çekebilir, size sporunuzda eşlik edebilir ve Zoom sınıfları gibi fırsatların linkini sizinle paylaşabilir.
Rekabet dürtüsünü saymıyoruz bile. Arkadaş grubunuzdaki minik, dostane bir rekabet, harcadığınız enerjinin yoğunluğunu arttırabilir.[17]
Alışkanlıklar, kendinizi yapmaya zorlayarak çokça enerji sarf etmek zorunda olmadığınız, otomatik davranışlardır.[18] Bu davranışlar varsayılan davranışlardır; yani yapılacağı varsayılır, yapılması tercih edilir. Bütün irade gücünüzü tüketmenize gerek kalmadan alışkanlıklarınızı sık sık ve düzenli olarak yerine getirirsiniz. Egzersiz arkadaşları burada da devreye girer. Alışkanlıklar bazen o davranışı tetiklemek için ufak bir kıvılcıma ihtiyaç duyabilir, her zamanki yüzme gününüzde size yazıp havuzda size katılacağını söyleyen bir arkadaş gibi.
Alışkanlıkları devam ettirebilmek için bir ödül de gerekebilir. Başkalarıyla birlikte spor yapmaktan doğan içsel motivasyon, egzersizleri hayatınızın bir parçası olarak tutan bir hediye görevi görebilir.[19]
Birbirine Tutunmak ve Spor Yapmak
Görünüşe göre grup egzersizleri, bireysel egzersizlerin sahip olamadığı bazı faydalara sahip.
Bir grup egzersizine dahil olmak daha sürekli ve dirençli bir egzersiz deneyimiyle sonuçlanabilir.[20], [21] Yapılan araştırmalara göre, üyesi oldukları egzersiz sınıflarına daha bağlı hisseden insanlar daha fazla seansa katılıyor, seanslara vaktinde gelip gidiyor, spordan kopmaya daha az meyilli, aksamalara karşı daha dayanıklı ve egzersizlerden daha fazla mental fayda görmeye müsaitler.[22] Egzersiz programlarını tamamlayamadan pes etmek yaygın bir durum olduğundan ve aksamalar insanları egzersiz rutinlerinden kolaylıkla koparabildiğinden, bir gruba dahil olarak egzersiz yapmak bu problemlerle başa çıkmak için özellikle iyi bir yol olabilir.
Unutmadan söyleyelim, kendinize bir egzersiz grubu seçerken diğer katılımcıların sizinle ne derece benzer olduğunu gözden geçirin; yaşları, cinsiyetleri, ilgi alanları hakkında düşünün.[23] Kendinize benzeyen insanlarla birlikteyken daha sıkı bağları olan bir grup şekillendirmek muhtemeldir.[24] Üyelerin birbirine bağlı olduğu bu grupların aralarındaki bağı korumaları ve egzersizlere devam etmeleri çok olasıdır.
Sosyal Mesafeli Grup Sporları
Sonuç olarak başkalarıyla birlikte egzersiz yapmak başarılı, keyifli ve aktif bir yaşam tarzı için gerekli olan bütün bileşenleri sağlayabilir. Özellikle de pandemiden ve olumsuz etkilerinden dolayı kendinizi yalnız hissediyorsanız, uzaktan grup egzersizlerini denemenizin şimdi tam zamanı olabilir. Hava koşulları uygunsa belki katılımcılar arasında bolca mesafe koyarak açık havada yoga yapılan bir sınıf veya maskelerini çıkarmayan üyelere sahip bir koşu kulübü bulabilirsiniz.
Sanal sınıflar yüz yüze yapılan grup egzersizlerinin yerini tutmayabilir. Elbette bu sınıflara katılmak birazcık daha fazla motivasyon gerektirebilir veya evinizde bulunmayan ekipmanlara ihtiyacınız olabilir. Ancak online sınıfların da programdaki esneklik, aktivite ve egzersiz türlerindeki çeşitlilik, fiziksel olarak uzakta olan insanlarla bağ kurabilme gibi potansiyel faydaları vardır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 8
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
- ^ W. R. Thompson. (2019). Worldwide Survey Of Fitness Trends For 2020. Ovid Technologies (Wolters Kluwer Health), sf: 10-18. doi: 10.1249/FIT.0000000000000526. | Arşiv Bağlantısı
- ^ U.S. Department of Health and Human Services. Physical Activity Guidelines For Americans. (8 Mart 2018). Alındığı Tarih: 8 Mart 2021. Alındığı Yer: U.S. Department of Health and Human Services | Arşiv Bağlantısı
- ^ D. M. Yorks, et al. (2017). Effects Of Group Fitness Classes On Stress And Quality Of Life Of Medical Students. The Journal of the American Osteopathic Association, sf: e17-e25. doi: 10.7556/jaoa.2017.140. | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b K. Ball, et al. (2010). Is Healthy Behavior Contagious: Associations Of Social Norms With Physical Activity And Healthy Eating. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, sf: 1-9. doi: 10.1186/1479-5868-7-86. | Arşiv Bağlantısı
- ^ G. Chevance, et al. (2019). The Association Between Implicit Attitudes Toward Physical Activity And Physical Activity Behaviour: A Systematic Review And Correlational Meta-Analysis. Health Psychology Review, sf: 248-276. doi: 10.1080/17437199.2019.1618726. | Arşiv Bağlantısı
- ^ L. A. Phillips, et al. (2017). Interdependent Effects Of Autonomous And Controlled Regulation On Exercise Behavior:. Personality and Social Psychology Bulletin, sf: 49-62. doi: 10.1177/0146167217733068. | Arşiv Bağlantısı
- ^ R. Schwarzer. (2008). Modeling Health Behavior Change: How To Predict And Modify The Adoption And Maintenance Of Health Behaviors. Applied Psychology, sf: 1-29. doi: 10.1111/j.1464-0597.2007.00325.x. | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b R. M. Ryan, et al. (2005). Self-Determination Theory And The Facilitation Of Intrinsic Motivation, Social Development, And Well-Being.. American Psychological Association, sf: 68-78. doi: 10.1037/0003-066X.55.1.68. | Arşiv Bağlantısı
- ^ R. Rettner. Dread The Gym? Exercise With Friends Puts People In A Better Mood. (6 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 8 Mart 2021. Alındığı Yer: Live Science | Arşiv Bağlantısı
- ^ K. Wilson. The At Home Workout Products Trainers Really Love. (5 Mart 2021). Alındığı Tarih: 8 Mart 2021. Alındığı Yer: Essence | Arşiv Bağlantısı
- ^ B. A. Sibley, et al. (2017). What Keeps Athletes In The Gym? Goals, Psychological Needs, And Motivation Of Crossfit™ Participants. International Journal of Sport and Exercise Psychology, sf: 555-574. doi: 10.1080/1612197X.2017.1280835. | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. E. Hancox, et al. (2017). Putting Self-Determination Theory Into Practice: Application Of Adaptive Motivational Principles In The Exercise Domain. Qualitative Research in Sport, Exercise and Health, sf: 75-91. doi: 10.1080/2159676X.2017.1354059. | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. E. Lachman, et al. (2018). When Adults Don’t Exercise: Behavioral Strategies To Increase Physical Activity In Sedentary Middle-Aged And Older Adults. Innovation in Aging. doi: 10.1093/geroni/igy007. | Arşiv Bağlantısı
- ^ B. M. Kwan, et al. (2010). Affective Response To Exercise As A Component Of Exercise Motivation: Attitudes, Norms, Self-Efficacy, And Temporal Stability Of Intentions. Psychology of Sport and Exercise, sf: 71-79. doi: 10.1016/j.psychsport.2009.05.010. | Arşiv Bağlantısı
- ^ L. M. Warner, et al. (2014). Sources Of Self-Efficacy For Physical Activity.. American Psychological Association, sf: 1298-1308. doi: 10.1037/hea0000085. | Arşiv Bağlantısı
- ^ K. Hamilton, et al. (2008). Extending The Theory Of Planned Behavior: The Role Of Self And Social Influences In Predicting Adolescent Regular Moderate-To-Vigorous Physical Activity. Journal of Sport and Exercise Psychology, sf: 56-74. doi: 10.1123/jsep.30.1.56. | Arşiv Bağlantısı
- ^ B. Steinhilber. The Health Benefits Of Working Out With A Crowd. (19 Haziran 2018). Alındığı Tarih: 8 Mart 2021. Alındığı Yer: NBC News | Arşiv Bağlantısı
- ^ L. A. Phillips. (2020). Challenging Assumptions About Habit: A Response To Hagger (2019). Psychology of Sport and Exercise, sf: 101502. doi: 10.1016/j.psychsport.2019.03.005. | Arşiv Bağlantısı
- ^ L. A. Phillips, et al. (2015). Habitual Exercise Instigation (Vs. Execution) Predicts Healthy Adults’ Exercise Frequency.. American Psychological Association, sf: 69-77. doi: 10.1037/hea0000249. | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. Holt-Lunstad, et al. (2017). Advancing Social Connection As A Public Health Priority In The United States.. American Psychological Association, sf: 517-530. doi: 10.1037/amp0000103. | Arşiv Bağlantısı
- ^ P. A. Estabrooks, et al. (2000). Sustaining Exercise Participation Through Group Cohesion. Exercise and sport sciences reviews. | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. R. Beauchamp. (2018). Promoting Exercise Adherence Through Groups: A Self-Categorization Theory Perspective. Ovid Technologies (Wolters Kluwer Health), sf: 54-61. doi: 10.1249/JES.0000000000000177. | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. R. Beauchamp. (2018). Promoting Exercise Adherence Through Groups: A Self-Categorization Theory Perspective. Ovid Technologies (Wolters Kluwer Health), sf: 54-61. doi: 10.1249/JES.0000000000000177. | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. R. Beauchamp, et al. (2007). Older Adults' Preferences For Exercising Alone Versus In Groups: Considering Contextual Congruence. Annals of Behavioral Medicine, sf: 200-206. doi: 10.1007/BF02879901. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:22:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10242
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in The Conversation. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.