Mikroalgler Besin Olarak Kullanılabilir mi?
Mikroalgler, Omega-3 Yağ Asitleri İçin Alternatif Bir Kaynak Olabilir!
![Mikroalgler Besin Olarak Kullanılabilir mi?](https://thumbor.evrimagaci.org/Ieg0rUdOY_cmF8bT8Ob3NGaitkE=/250x0/old%2Fcontent_media%2F8b182ce541664c9a77016b2359f3d431.jpg)
Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Mikroalgler deniz ve tatlı suların tabanında, sütunlarında ve çeşitli mercan oluşumlarında görülen tek hücreli canlılardır. Mikroalgler tek başlarına bulunmazlar, o yüzden tek hücreli de olsalar da oluşturdukları koloniler çıplak gözle görülebilir. Binlerce farklı tür mikroalg olmasına karşın, en yaygın olanlar diyatomlar (Bacillariophyceae), yeşil algler (Chlorophyceae) ve altın rengi alglerdir (Chrysophyceae).
![Bir mikroalg kolonisinin 3 boyutlu görünümü](https://thumbor.evrimagaci.org/QlkY_8hh6czwhYuBC-bKQx72vn4=/825x0/old%2Fcontent_media%2Ff63c05ef672400bf2544db34761919f0.jpg)
Mikroalglerin en önemli özelliklerinden birisi de fotosentez yapabilmeleridir. Öyle ki atmosferik oksijenin yaklaşık yarısını mikroalgler üretir. Bu sayede organik maddeleri (karbonhidrat, protein, yağ) de sentezlerler. Bu da mikroalgleri zengin birer besin kaynağına dönüştürür; çünkü mikroalgler insan vücudunda sentezlenemeyen omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini içerir. Ayrıca mikroalgler A, B1, B2, B6, B12, C, E, ve folik asit (B9) gibi vitaminlerin de iyi bir kaynağıdır.
Mikroalgler İnsan Diyetinde Balıkların Yerine Kullanılabilir mi?
Halle-Wittenberg Martin Luther Üniversitesi (MLU) araştırmacılarının yürüttüğü ve sonuçları 7 Temmuz 2020 tarihinde Uygulamalı Psikoloji Dergisi'nde yayınlanan çalışmaya göre, mikroalgler bioenerji endüstrisinin yanında gıda endüstrisinde de kullanılabilir.
Mikroalgler, temel olarak Asya'da üzeri açık küçük gölcüklerde üretilmektedir. Ancak bu küçük gölcüklerde zararlı maddelerin bulaşma riski de yüksektir. Bazı mikroalg türleri fotobiyoreaktör adı verilen kapalı sistemlerde yetiştirilmeye daha elverişlidir. Araştırmacılar bu kapalı sistemlerde hangi mikroalg türünün üretilip üretilemeyeceğini bulmaya çalışıyor. Bu sayede Almanya'da dahi mikroalgler üretilebilir ve insan diyetine farklı bir omega-3 kaynağı eklenebilir.
![Bir fotobiyoreaktörün içi](https://thumbor.evrimagaci.org/dXcnHAB8D-n0lFVK0l96tIq-_BQ=/825x0/old%2Fcontent_media%2F43a66f5a417aca0c021c4cdcc7fb2753.jpg)
Mikroalgleri üretmek bazı balık türlerini üretmekten hem daha kolaydır hem de daha çevre dostudur. Çalışma ile ilgili Halle-Wittenberg Martin Luther Üniversitesi İnovasyon Ofisi'nden Dr. Toni Meler şöyle diyor:
İlk olarak yaptığımız şey, mikroalglerdeki ve balıklardaki besin ögelerinin karbon ayak izlerini karşılaştırmak oldu. Aynı zamanda su kaynağındaki asitleşmenin ve ötrifikasyonun (sudaki azot ve fosfatın artması) nasıl değiştiğini de iki besin kaynağı arasında karşılaştırdık.
Halle-Wittenberg Martin Luther Üniversitesi Tarım Ve Beslenme Bilimleri'nden Susann Schade ise şöyle diyor:
Ancak ürettiğimiz omega-3 ile çevreye etkilerine bakıldığında balık üretiminin mikroalg üretiminden daha kötü olduğunu gördük. Tabii ki ürettiğimiz mikrolgler bütün anlamlarda balıkların yeine geçemez. Ama eğer bunu başarırsak mükemmel bir çevre dostu omega-3 kaynağı elde ederiz.
Mikroalgler biyolojik olarak aktif ve sürdürülebilir olmalarından başta enerji olmak üzere kozmetik ve ilaç endüstrilerinde sık sık kullanılıyor. Yapılan yeni çalışmalar sayesinde bu endüstrilerin arasına gıda endüstrisini de eklemek amaçlanmaktadır.
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 9
- 4
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
- T. Sarıgül. Çevreci Fabrikalar: Mikroalgler. (9 Mayıs 2018). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Tübitak bilim genç | Arşiv Bağlantısı
- NoMorFilm. About Microalgae. (9 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2020. Alındığı Yer: NoMorFilm | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/02/2025 01:56:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8973
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.