Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mikroalgler Besin Olarak Kullanılabilir mi?

Mikroalgler, Omega-3 Yağ Asitleri İçin Alternatif Bir Kaynak Olabilir!

2 dakika
2,219
Mikroalgler Besin Olarak Kullanılabilir mi? Wikipedia
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Mikroalgler deniz ve tatlı suların tabanında, sütunlarında ve çeşitli mercan oluşumlarında görülen tek hücreli canlılardır. Mikroalgler tek başlarına bulunmazlar, o yüzden tek hücreli de olsalar da oluşturdukları koloniler çıplak gözle görülebilir. Binlerce farklı tür mikroalg olmasına karşın, en yaygın olanlar diyatomlar (Bacillariophyceae), yeşil algler (Chlorophyceae) ve altın rengi alglerdir (Chrysophyceae).

Bir mikroalg kolonisinin 3 boyutlu görünümü
Bir mikroalg kolonisinin 3 boyutlu görünümü
Nanyang Technological Universty

Mikroalglerin en önemli özelliklerinden birisi de fotosentez yapabilmeleridir. Öyle ki atmosferik oksijenin yaklaşık yarısını mikroalgler üretir. Bu sayede organik maddeleri (karbonhidrat, protein, yağ) de sentezlerler. Bu da mikroalgleri zengin birer besin kaynağına dönüştürür; çünkü mikroalgler insan vücudunda sentezlenemeyen omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini içerir. Ayrıca mikroalgler A, B1, B2, B6, B12, C, E, ve folik asit (B9) gibi vitaminlerin de iyi bir kaynağıdır.

Mikroalgler İnsan Diyetinde Balıkların Yerine Kullanılabilir mi?

Halle-Wittenberg Martin Luther Üniversitesi (MLU) araştırmacılarının yürüttüğü ve sonuçları 7 Temmuz 2020 tarihinde Uygulamalı Psikoloji Dergisi'nde yayınlanan çalışmaya göre, mikroalgler bioenerji endüstrisinin yanında gıda endüstrisinde de kullanılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Mikroalgler, temel olarak Asya'da üzeri açık küçük gölcüklerde üretilmektedir. Ancak bu küçük gölcüklerde zararlı maddelerin bulaşma riski de yüksektir. Bazı mikroalg türleri fotobiyoreaktör adı verilen kapalı sistemlerde yetiştirilmeye daha elverişlidir. Araştırmacılar bu kapalı sistemlerde hangi mikroalg türünün üretilip üretilemeyeceğini bulmaya çalışıyor. Bu sayede Almanya'da dahi mikroalgler üretilebilir ve insan diyetine farklı bir omega-3 kaynağı eklenebilir.

Bir fotobiyoreaktörün içi
Bir fotobiyoreaktörün içi
Schott

Mikroalgleri üretmek bazı balık türlerini üretmekten hem daha kolaydır hem de daha çevre dostudur. Çalışma ile ilgili Halle-Wittenberg Martin Luther Üniversitesi İnovasyon Ofisi'nden Dr. Toni Meler şöyle diyor:

İlk olarak yaptığımız şey, mikroalglerdeki ve balıklardaki besin ögelerinin karbon ayak izlerini karşılaştırmak oldu. Aynı zamanda su kaynağındaki asitleşmenin ve ötrifikasyonun (sudaki azot ve fosfatın artması) nasıl değiştiğini de iki besin kaynağı arasında karşılaştırdık.

Halle-Wittenberg Martin Luther Üniversitesi Tarım Ve Beslenme Bilimleri'nden Susann Schade ise şöyle diyor:

Ancak ürettiğimiz omega-3 ile çevreye etkilerine bakıldığında balık üretiminin mikroalg üretiminden daha kötü olduğunu gördük. Tabii ki ürettiğimiz mikrolgler bütün anlamlarda balıkların yeine geçemez. Ama eğer bunu başarırsak mükemmel bir çevre dostu omega-3 kaynağı elde ederiz.

Mikroalgler biyolojik olarak aktif ve sürdürülebilir olmalarından başta enerji olmak üzere kozmetik ve ilaç endüstrilerinde sık sık kullanılıyor. Yapılan yeni çalışmalar sayesinde bu endüstrilerin arasına gıda endüstrisini de eklemek amaçlanmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/01/2025 02:46:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8973

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Güneş
Uzay Görevleri
Patlama
Bakteri
Ayak
Kuyrukluyıldız
Vegan
Araştırma
Teşhis
Hızlı
Bilgisayar
Galaksi
Teori
Bilişsel
Mikrobiyota
Avcı
Periyodik Tablo
Sağlık Bilimleri
Karar Verme
Kalp
Safsata
Farmakoloji
Eczacılık
Robot
Uydu
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Daily, et al. Mikroalgler Besin Olarak Kullanılabilir mi?. (11 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 5 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8973
Daily, S., Çolak, C., Bakırcı, Ç. M. (2020, July 11). Mikroalgler Besin Olarak Kullanılabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved January 05, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8973
S. Daily, et al. “Mikroalgler Besin Olarak Kullanılabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 11 Jul. 2020, https://evrimagaci.org/s/8973.
Daily, Science. Çolak, Canberk. Bakırcı, Çağrı Mert. “Mikroalgler Besin Olarak Kullanılabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 11, 2020. https://evrimagaci.org/s/8973.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close