Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Mikro İğne Teknolojisi Nedir? Mikro İğneleme Ne İşe Yarar?

6 dakika
1,356
Mikro İğne Teknolojisi Nedir? Mikro İğneleme Ne İşe Yarar? Independent Türkiye
Tüm Reklamları Kapat

Biyoteknoloji ve nanoteknolojinin gelişmesi ve bu teknolojilerin biyomedikal alanda uygulamaya geçmesiyle beraber, teşhis ve tedavide önemli ilerlemeler kaydedilmeye başlanmıştır. Bu teknolojilerin gelişmesi ve uygulamaya girmesi; hızlı tanı koyma, hızlı tedavi ve tedavinin düşük maliyet ile gerçekleştirilebilmesi gibi olanaklar sağlamıştır.[1] Mikro iğne teknolojisi de biyomedikal uygulamada kendisine yer bulan önemli bir teknolojidir.

Mikro iğneler, deri gibi biyolojik engelleri invazif olarak geçebilen mikro ölçekli iğnelerdir. Mikro iğnenin deriye uygulanması sırasında iğneler, kan damarlarına ve sinirlere ulaşamayacağı için işlem sırasında ağrı veya kanama meydana gelmemektedir.[2] Bununla beraber mikro iğneler; iğne yaralanma kazalarının önüne geçtiği ve hastaya kendi kendine uygulama olanağı sağladığı için de pratik ve güvenli bir yöntem olarak kabul edilmektedir.[3]

Mikro iğneler ayrıca, deride hedef aldıkları bölgeler bağışıklık sistemi hücreleri bakımından zengin olduğu için az bir doz ile bağışıklık hücrelerinin uyarımını sağlayarak ilaç dozundan tasarruf sağlamakta ve vücuda aşırı kimyasal alınmasının önüne geçmektedir.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Mikro İğnelerin Tarihçesi

Mikro iğneleme prosedürünün kaydedilen ilk kullanımı 1905 yılında Alman dermatolog Ernst Kromayer tarafından yapılmıştır. Bu uygulamada yara izlerini, doğum lekelerini ve hiperpigmentasyonu tedavi etmek için motorla çalışan esnek kordon ekipmanıyla desteklenen çeşitli boyutlarda diş frezleri (küçük cerrahi matkap) kullanılmıştır.

Kullanılan ilk mikroiğne örneği.
Kullanılan ilk mikroiğne örneği.
Cosmetics and Skin

Bugün bildiğimiz şekliyle mikro iğneleme tekniği, ilk kez 1995 yılında Philadelphia'da Dr. Desmond Fernandes tarafından, hipodermik iğnelerle kırışıklıkları ve yara izlerini tedavi etmek amacıyla uygulanmıştır. Aynı zamanlarda Dr. Fernandes, kolajen üretimini teşvik etmek için küçük bir iğne damgası da geliştirmiştir. Daha fazla araştırmayla mikro iğnelemenin yara izlerinin yanı sıra diğer cilt rahatsızlıklarının tedavisinde de başarılı olduğu keşfedilmiştir. Vücudun doğal iyileşme süreçlerinden yararlanan mikro iğneleme prosedürü; kolajen ve elastin üretimini tetikleyerek kırışıklıkları ve çizgileri hafifletmeye, cildi pürüzsüzleştirmeye, pigmentasyon ve kahverengi lekeleri tedavi etmeye yardımcı olmaktadır.

Mikroiğnelerin Kullanım Alanları

Günümüzde mikro iğnelerin kullanıldığı alanlar birkaç başlık altında gruplandırılabilir. Bu kategoriler, yazının devamında teker teker incelenmiştir.

İlaç Salım Sistemi

İlaçların hipodermik iğnelerle deri altına enjeksiyonu, bazı engelleri ekarte edebilmesi nedeniyle oldukça avantajlıdır. Bu engeller; ilacın emiliminin zayıf olması veya gastrointestinal sistem ya da karaciğerde enzimatik bozunma nedeniyle oral uygulamanın mümkün olmamasıdır.[4] Transdermal nüfuz sırasında, ilacın kan damarlarına salınmadan önce deride birikmesi, ilacın sürekli olarak dağıtılması için doğal bir mekanizma sağlamaktadır.[5]

Tüm Reklamları Kapat

Mikro iğneler; mikromoleküllerden makromoleküllere kadar çeşitli ilaçların, özellikle de çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan protein ilaçlarının taşınmasında kullanılan uygulamalarda önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle biyoteknoloji şirketleri mikro iğne yüklü protein ilaçlarının araştırma ve geliştirilmesine daha fazla önem vermektedir.[6], [7] Bununla birlikte biyoterapötiklerin etkili kullanımı; ilacın boyutu, hidrofilik yapısı, zayıf emilimi ve ilacın dengesiz yapısı nedeniyle engellenebilir ve bu durum ilacın deri yoluyla etkili bir şekilde alımını zorlaştırmaktadır.[7]

Mikro iğne teknolojisinde, ilaçları stratum corneum katmanının altındaki katmanlara minimum invaziflikle iletmek için mikroskobik iğneler kullanılmaktadır. Bu dağıtım sistemlerinde kullanılan mikro iğnelerin uzunlukları farklılık göstermektedir; bazıları sadece birkaç mikrometre uzunluğunda iken bu uzunluk 2000 μm'ye kadar çıkabilmektedir.[8]

Mikroiğne teknolojisi ile iğne korkusu olan bireylerin tedavisi kolaylaşabilir.
Mikroiğne teknolojisi ile iğne korkusu olan bireylerin tedavisi kolaylaşabilir.
Altınöz

Günümüzde mikro iğneler yüksek dağıtım verimliliğine sahip önemli bir ilaç dağıtım sistemi olarak kabul edilmektedir. İlaç dağıtım özelliklerine göre mikro iğneler genel olarak beşe ayrılabilir:[9]

  1. Katı mikro iğneler,
  2. İçi boş mikro iğneler,
  3. Kaplamalı mikro iğneler,
  4. Çözünen mikro iğneler,
  5. Gözenekli mikro iğneler.

Mikro iğne araştırma ve üretim teknolojisindeki ilerleme, gelecekte klinik açıdan önemli ilaçların sunulmasını da sağlayacaktır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Kozmetik Alanda Mikro İğne Kullanımı

Mikro iğneleme yöntemi ilk olarak kolajen tedavisi amacıyla kullanılmıştır. Bu yöntemde mikro iğneler yardımıyla cilt üzerinde küçük delikler açılmaktadır. Böylelikle cilt kontrollü ve hassas bir şekilde yaralanmakta ve bu durum da cildin kontrollü iyileşmesine olanak sağlamaktadır. Ayrıca bu durum cildin gençleşmesini ve ayrıca hücre yenilenmesi ve artan kolajen üretimi yoluyla bir dizi durumun tedavisini sağlamaktadır.[10], [11]

Mikro iğneli rollerlar, cildin geniş alanlarını kozmetik amaçlarla tedavi etmek ve ilaç dağıtımı için cilt geçirgenliğini arttırmak amacıyla uygulanmaktadır. Dermatolojide mikro iğne kullanımının öncüsü ise cilt iğneleme teknolojisi olmuştur. 1995 yılında Orentreich, yara izlerini iyileştirmek için subsizyonu veya dermal iğnelemeyi tanımlamıştır.[12]

Bu yaklaşım, deriyi delmeyi ve ardından yara izlerinin altında bağ dokusu oluşturmak için dermisi iğneyle yaralamayı içermektedir. Ancak, kanama ve morarma nedeniyle bu teknik geniş alanlarda kullanılamamıştır. Camirand ve Doucet, Orentreich'in çalışmasını temel alarak 1997'de yara izlerini "iğneyle aşındırmak" için bir dövme tabancası kullanmışlardır.[13] Ancak bu tekniğin, epidermiste oluşturulan deliklerin çok sığ ve birbirine yakın olması nedeniyle fazlasıyla yavaş olduğu kabul edilmiştir. Fernandes sonrasında, bu prensiplere dayalı olarak çalışarak travma sonrası doğal inflamatuar süreci başlatmak için yeni bir teknoloji olan mikro iğnelemeyi geliştirmiştir. Bu tekniğin temeli, cildi delen minik iğnelerin neden olduğu kontrollü yaralanmalar yoluyla, yara izini dermis tabanına bağlayan kolajen iplikçiklerini kırmaktır. Süreç, doğal yara iyileşmesi kademesinin indüksiyonu yoluyla neo-anjiyogenez ve neo-kolajenez ile sonuçlanmaktadır.

Mikro iğne tedavisi sadece sivilce izleri, ameliyat izleri, ince çizgiler, kırışıklıklar, çatlaklar ve selülit gibi özellikleri gidermekle kalmamakta; ayrıca cilt dokusunu, sıkılığını ve cildin nem düzeyini ayarlamayı da sağlamaktadır. Akne tedavilerinde mikro iğneleme fraksiyonel radyofrekansın (MFR) kullanımı, mikro iğneleme yönteminin örneklerinden birini oluşturmaktadır. Araştırmalar sonrasında bu yöntemin cilde zarar vermeden akne izlerinin tedavisinde klinik olarak etkili olduğu bulunmuştur.[14]

Kozmetik alanda mikroiğneli roller kullanımı.
Kozmetik alanda mikroiğneli roller kullanımı.
Memorial

Mikro iğneler, cildin stratum korneum bariyer tabakası boyunca mikron ölçekli yollar oluşturarak cilt geçirgenliğini arttırmak ve böylece küçük moleküllü ilaçların, proteinlerin ve aşıların girişine izin vermek için sıklıkla tercih edilmektedir.[15]

Dermatolojide Kullanılan Mikro İğneleme Yöntemleri

  • Radyofrekanslama Yöntemi: Bu yöntem ısı ile çalışan bir yöntemdir. Uygulama esnasında iğnelerden deriye ısı geçişi olmaktadır. Radyofrekans mikro iğneleme tüm cilt tonları için güvenlidir. Bazı araştırmalar bu tedavinin lazerle aynı sonuçları verebileceğini, ancak daha az aksama süresi ve olası yan etkilerle ortaya çıktığını öne sürmektedir.
  • Trombosit Açısından Zengin Plazma (PRP) ile Mikro İğneleme: Bu yöntem hastanın kendi kanının kullanıldığı ve kan bileşenlerinin santrifüj ile birbirinden ayrıldığı bir yöntemdir. Kan ayrılırken işlemi uygulayan dermatolog mikro iğneleme cihazı kullanarak ciltte küçük delikler açmaktadır. Kan hazır olduğunda dermatolog trombosit açısından zengin kanı mikro iğneleme işlemi görmüş cilde uygulamaktadır. Bu yöntemin özellikle sivilce lekeleri üzerinde etkili olduğu belirtilmektedir.

Mikro İğneleme Yönteminin Yararları

Mikro iğneleme aşağıdaki gibi durumların tedavisine yardımcı olabilir:[16]

Tüm Reklamları Kapat

  • Akne,
  • Saç dökülmesi (Alopesi),
  • Ciltte koyu lekeler veya lekeler (Hiperpigmentasyon),
  • Büyük gözenekler,
  • Azalan cilt elastikiyeti,
  • Yara izleri,
  • Deri çatlağı,
  • Güneş hasarı,
  • İnce çizgiler ve kırışıklıklar.

Mikro İğneleme Yönteminin İyileşme Süreci ve Riskler

Mikro iğneleme aşağıdaki gibi sorunlara neden olabilir:[17]

  • İyileşme süresi gereksinimi,
  • Kızarıklık,
  • Acı,
  • Deride soyulmalar,
  • Enfeksiyon riski.

Sonuç olarak yeni geliştirilen teknolojiler günlük hayat ve biyomedikal açıdan çeşitli avantajlar sunmaktadır. Mikro iğneleme teknolojisi sayesinde hızlı, kolay ve ekonomik tedavi yaklaşımlarının yanı sıra kozmetik alanda da çeşitli kapılar aralanmıştır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Muhteşem! 7
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 10:51:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15558

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Tercih
Ana Bulaşma Mekanizması
Ölüm
Diş
Normal Doğum
Vejetaryen
Ateş
Kuvvet
Filogenetik
Meyve
Bilgi
Ölümden Sonra Yaşam
Bebek Doğumu
Küresel
Doğa Gözlemleri
Viral Enfeksiyon
Hastalıkların Tedavisi
Demir
Kadın Sağlığı
Böcek Bilimi
Hekim
Araç
Homeostasis
Köpek
Balina
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
H. Aslan, et al. Mikro İğne Teknolojisi Nedir? Mikro İğneleme Ne İşe Yarar?. (25 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15558
Aslan, H., Alparslan, E. (2023, October 25). Mikro İğne Teknolojisi Nedir? Mikro İğneleme Ne İşe Yarar?. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15558
H. Aslan, et al. “Mikro İğne Teknolojisi Nedir? Mikro İğneleme Ne İşe Yarar?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 25 Oct. 2023, https://evrimagaci.org/s/15558.
Aslan, Hacer. Alparslan, Eda. “Mikro İğne Teknolojisi Nedir? Mikro İğneleme Ne İşe Yarar?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, October 25, 2023. https://evrimagaci.org/s/15558.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close