Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Meşhur "Kara Güzellik" Meteoriti (NWA 7034), Mars'ta Yaşam Şartlarının Çok Daha Geç Oluştuğuna İşaret Ediyor!

3 dakika
1,822
Meşhur "Kara Güzellik" Meteoriti (NWA 7034), Mars'ta Yaşam Şartlarının Çok Daha Geç Oluştuğuna İşaret Ediyor! Blue Planet Heart
NWA 7034 meteoriti
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Mars'tan gelen ve "Black Beauty" (Kara Güzellik) olarak da bilinen NWA 7034 adlı bu meteorit (göktaşı), bilimsel bakımdan dünyanın en değerli taşlarından biri.[1] Meteoritin içeriğinde bulunan bir kristal, önceden sanılanın aksine Mars'ın asteroid bombardımanına tutulmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu da organizmaların gezegende hayatta kalmış olabileceği aralığı daraltıyor.

Asteroid kuşağından gelenlere kıyasla Mars meteoritleri daha ender bulunuyor çünkü meteoritlerin Kızıl Gezegen'in yüzeyinden uzaya savrulması için güçlü bir darbe gerekiyor. Bu da onları değerli kılıyor. NWA 7034'ün "Kara Güzellik" ismini almasının sebebiyse rengi ve 320 gramlık kütlesi.[2] Perseverance uzay aracının topladığı veriler 2031'e kadar bize ulaşamayacağı için, Mars hakkında yakından bilgi almak için şimdilik bu meteoritlerle yetinmek zorundayız.

4 milyardan daha fazla yıl önce oluşmuş zirkon içeren, eşine az rastlanır Black Beauty meteoriti
4 milyardan daha fazla yıl önce oluşmuş zirkon içeren, eşine az rastlanır Black Beauty meteoriti
NASA

NWA 7034, Mars'ın farklı yerlerindeki materyallerin bir noktada birikerek basınçla birleşmesi sonucunda oluştu. Onun bu özelliği, gezegen bilimcilerin Mars'ın jeolojisiyle ilgili oldukça geniş çıkarımlara varmalarını sağlıyor. Science Advances adlı dergide yayımlanan yeni bir makalede Kara Güzellik'in "zirkon" olarak bilinen kristallerinin incelenmesi anlatılıyor. Makaleye göre, tarihi Mars'ın oluşumuna kadar uzanan bu zirkonlardan biri bilhassa önemli bir etkiye sahip.[3]

Tüm Reklamları Kapat

NWA 7034'ün kalsiyum, silikon ve magnezyum dağılımı. Farklı renkteki cisimler kırılmış kaya ve mineral parçalarını temsil ediyor. Bu görüntü, meşhur meteoritin Mars'ın çeşitli yerlerinden gelen birçok maddeden oluştuğunun kanıtı.
NWA 7034'ün kalsiyum, silikon ve magnezyum dağılımı. Farklı renkteki cisimler kırılmış kaya ve mineral parçalarını temsil ediyor. Bu görüntü, meşhur meteoritin Mars'ın çeşitli yerlerinden gelen birçok maddeden oluştuğunun kanıtı.
Aaron Cavosie

"Kara Güzellik", 4,48 ila 4,43 milyar yıl önce oluşmuş pek çok zirkon içeriyor - ki bu da Mars'ın "protoplaneter disk"ten yoğunlaşmasından kısa bir süre sonraya denk geliyor. 2019'da bu zirkonların üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, bunların hiçbiri oluşumundan sonra dikkate değer bir darbeyle karşılaşmadı.[4] Bu da yaklaşık 3,9 milyar yıl öncesine kadar Ay'a çarpan büyük kütlelerin aksine, Mars'ta böyle bir olay yaşanmadığına işaret ediyor. Curtin Üniversitesinden Dr. Aaron Cavosie, IFL Science'a Kara Güzellik'in içeriğindeki zirkonlarla ilgili şunu söylüyor:

O kadar heterojendi ki daha büyük bir numune sayısına ihtiyaç duyduk. Bu zirkonlardan birinin geçmişi, komşusununkinden tamamen farklı olabilirdi.

İncelenen zirkon sayısını neredeyse iki katına çıkardıktan sonra, Cavosie ve başyazar doktora öğrencisi Morgan Cox, "twinning" (Tür: "ikizlenme") adı verilen şok etkisine maruz kalmış bir parça buldu. Dünya'da bu etki, dinozorların sonunu getiren darbeden bile daha büyük çarpışmalardan sağ çıkan kristallerde gözleniyor.

NWA 7034'ün şok etkisine maruz kalmış parçayı içeren bölümü.
NWA 7034'ün şok etkisine maruz kalmış parçayı içeren bölümü.
Aaron Cavosie

Cox şöyle diyor:[5]

Bu parça gerçekten de Kızıl Gezegen'den gelen eşi bulunmaz bir hediye.

Bahsi geçen kristalin yaşı uranyum/kurşun oranları kullanılarak 4,45 milyar yıl olarak belirlendi. Darbenin daha sonra yaşanmış olması gerekiyor; ancak Cavosie, IFL Science'a ne kadar zaman sonra yaşanmış olduğunun kesin olarak bilinemeyeceğini söyledi.

Tüm Reklamları Kapat

İkizlenmeye yol açabilecek kadar büyük bir darbenin gezegendeki yaşama uygun şartları yok etmiş olabileceği düşünülüyor. Eğer önceden gezegende yaşam vardıysa bile darbenin ardından tekrar sıfırdan başlaması gerekmiş olabilir. Bu büyüklükteki tek bir darbe çok önemli olmayabilir, ancak eğer Ay'dakine benzer sürekli bir bombardımana işaret ediyorsa, bu, yaşam olasılığının oldukça düşük olduğu anlamına gelir. Cavosie şöyle açıklıyor:

Bu, gezegenin yaşama uygun olduğu aralığın düşünülenden daha geç açılmış olma olasılığına dikkat çekiyor ki bu olasılık Mars'ta 3,9 ila 3,7 milyar yıl önce sıvı su bulunduğuna dair kanıtlarla örtüşüyor.
Mars meteoriti NWA 7034'ün taramalı elektron mikroskobundaki görüntüsü-jeologlara-Mars'ın yüzeyinden toplanmış kaya ve mineral parçalarından oluşmuş regolit köşeli yığışımı gösteriyor.
Mars meteoriti NWA 7034'ün taramalı elektron mikroskobundaki görüntüsü-jeologlara-Mars'ın yüzeyinden toplanmış kaya ve mineral parçalarından oluşmuş regolit köşeli yığışımı gösteriyor.
Aaron Cavosie

Cavosie, IFL Science'a konu hakkında hatırı sayılır derecede belirsizlik olduğundan şöyle bahsediyor:[6]

Chicxulub darbesinin kraterin altında yaşama yüzeyden daha uygun hidrotermal bir alan oluşturduğuna dair kanıtın ışığında, böyle darbeler iki yönlü de etki gösterebilir diyebiliriz.

Her hâlükârda bu parça Mars'taki eski yaşamla ilgili düşüncelerimizi gözden geçirmemizi sağlayacak. Eğer yaşama dair kanıtı hiç bulamazsak bunun olası sebeplerini de tahmin etmemize yardımcı olacak.

Tabii daha büyük bir numune hacmi bu konudaki bilgimizi arttırırdı. Ne yazık ki Cavosie, bunun olması için beklememiz gerektiğini söylüyor; çünkü bu türden şokları tespit edebilecek düzeyde ekipman, Mars'a gönderilen uzay araçlarının içine sığamayacak kadar büyük. Bu da bizi ender bulunan meteoritlere bağımlı kılıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
34
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 6
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: IFL Science | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Dr. A. Carpineti. Earthly Life Could Survive On Mars, New Studies Suggest. (25 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2022. Alındığı Yer: IFL Science | Arşiv Bağlantısı
  • ^ NASA. "Black Beauty" Mars Meteorite. (25 Ocak 2019). Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2022. Alındığı Yer: NASA Solar System Exploration | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. A. Cox, et al. Impact And Habitability Scenarios For Early Mars Revisited Based On A 4.45-Ga Shocked Zircon In Regolith Breccia. (2 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Science Advances doi: 10.1126/sciadv.abl7479. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ D. E. Moser, et al. Decline Of Giant Impacts On Mars By 4.48 Billion Years Ago And An Early Opportunity For Habitability. (1 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Nature doi: 10.1038/s41561-019-0380-0. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. A. Cox, et al. Shocked Zircon Find A ‘One-Off Gift’ From Mars. Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Scimex doi: 10.1126/sciadv.abl7497. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Stephen Luntz. Giant Hydrothermal Vents Beneath Chicxulub Crater Once Hosted Life. (3 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2022. Alındığı Yer: IFL Science | Arşiv Bağlantısı
  • Stephen Luntz. Famous Meteorite Suggests Mars’ Habitability May Have Occurred Much Later Than Thought. (3 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2022. Alındığı Yer: IFL Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:49:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12218

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Luntz, et al. Meşhur "Kara Güzellik" Meteoriti (NWA 7034), Mars'ta Yaşam Şartlarının Çok Daha Geç Oluştuğuna İşaret Ediyor!. (13 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12218
Luntz, S., Öz, İ. E., Bakırcı, Ç. M. (2022, August 13). Meşhur "Kara Güzellik" Meteoriti (NWA 7034), Mars'ta Yaşam Şartlarının Çok Daha Geç Oluştuğuna İşaret Ediyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12218
S. Luntz, et al. “Meşhur "Kara Güzellik" Meteoriti (NWA 7034), Mars'ta Yaşam Şartlarının Çok Daha Geç Oluştuğuna İşaret Ediyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by İrem Ezra Öz, Evrim Ağacı, 13 Aug. 2022, https://evrimagaci.org/s/12218.
Luntz, Stephen. Öz, İrem Ezra. Bakırcı, Çağrı Mert. “Meşhur "Kara Güzellik" Meteoriti (NWA 7034), Mars'ta Yaşam Şartlarının Çok Daha Geç Oluştuğuna İşaret Ediyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by İrem Ezra Öz. Evrim Ağacı, August 13, 2022. https://evrimagaci.org/s/12218.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close