Mendelevyum
Mendelevyum Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?
Özellikler
Mendelevium, "Md" (eski gösterimiyle "Mv") sembolü ile gösterilen ve atom numarası 101 olan sentetik bir elementtir. Sadece daha hafif elementlerin yüklü moleküllerle bombardımanıyla üretilebilir. Mendelevyum izotoplarının hepsi radyoaktiftir, α\alpha-partikül emisyonu, elektron yakalama ve/veya kendiliğinden fisyon ile bozunur.
Fiziksel Özellikler
Mendelevyum, periyodik tabloda aktinit fermiyumun sağında, aktinit nobelyumun solunda ve lantanit tuliumun altında yer alır. Mendelevyum metali henüz toplu miktarlarda sentezlenememiştir. Fiziksel özellikleri ile alakalı yapılan çalışmaların tamamı tahmin ve yaklaşım üzerine yapılmıştır. Mendelevyumun erime noktasının 827 °C olduğu varsayılmaktadır. Bu değer, komşu element nobelyum için öngörülen değerle birebir aynıdır. Yoğunluğunun ise yaklaşık 10.3 ± 0.7 g/cm3 olduğu tahmin edilmektedir.
Kimyasal Özellikler
Yakın bir tarihe kadar mendelevyumun bileşiklerde sadece +3 veya +2 oksidasyon durumlarını alabildiği biliniyordu. Son çalışmalar sonucunda +1 oksidasyon durumunu da alabileceği bildirildi. Bu durum, hala resmi olarak kanıtlanmadığı için şimdilik sadece bir tahmin olarak görülmektedir. Bir mendelevyum atomunun 101 elektronu vardır ve bunlardan en az üçü (ve belki de dördü) değerlik elektron olarak hareket edebilir.
Bulunma Sıklığı ve Üretimi
Mendelevyum elementi doğada yoktur ve çok kararsız bir çekirdek yapısına sahiptir. Bu yüzden üretmek ya da tespit etmek oldukça zordur.
Uygulama ve Kullanım Alanları
Mendelevyumun bilinen bir uygulaması ya da kullanım alanı yoktur.
Tarihi
1955 yılında Albert Ghiorso, Bernard Harvey, Gregory Chopin, Stanley Thompson ve Glenn Seaborg tarafından 17 adet mendelevyum atomu sentezlendi. Kaliforniya, Berkeley'de siklotron kullanılarak bütün gece süren komplike bir deneyin ardından oluşturuldu. Deney sırasında, bir einsteinyum-253 numunesi alfa parçacıkları (helyum çekirdekleri) ile bombardımana tutuldu ve mendelevyum-256 tespit edildi. Bu atomun yaklaşık 78 dakikalık bir yarı ömrü vardı. Daha sonraki deneyler sonucunda birkaç bin mendelevyum atomu elde edildi ve bugün milyonlarca mendelevyum atomu üretmek mümkündür. En uzun ömürlü izotop, 28 günlük yarı ömre sahip olan mendelevyum-260'tır.
Etimolojisi
Mendelevyum elementi, ilk periyodik tablolardan birini oluşturan Dmitri Mendeleev'in adından türetilmiştir.
Önlem ve Güven
Mendelevyum doğal olarak oluşmaz ve yer kabuğunda bulunmaz. Bu nedenle sağlık tehlikelerini düşünmek için şimdilik hiçbir neden yoktur.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 5
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Lenntech. Mendelevium (Md) - Chemical Properties, Health And Environmental Effects. Alındığı Tarih: 24 Şubat 2021. Alındığı Yer: Lenntech | Arşiv Bağlantısı
- Royal Society of Chemistry. Mendelevium - Element Information, Properties And Uses | Periodic Table. Alındığı Tarih: 24 Şubat 2021. Alındığı Yer: Royal Society of Chemistry | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Chemical Element With The Atomic Number Of 101. (21 Mart 2001). Alındığı Tarih: 24 Şubat 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- chemistry explained. Mendelevium - Chemistry Encyclopedia - Elements, Metal, Number, Mass, Atom. Alındığı Tarih: 24 Şubat 2021. Alındığı Yer: chemistry explained | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/11/2024 18:34:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10197
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.