Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Melanize Mantar Enfeksiyonu (Fayohipomikoz) ve Tinea Nigra: Bazı İnsanların Elindeki Kahverengi Lekeler, "Cinlerin Kına Yakması" Nedeniyle mi Oluşuyor?

Vücudunuzda Bir Gecede Bile Oluşabilen Lekelerin Sebebi "Cinlerin Kına Yakması" Değil, Mantar Enfeksiyonu!

3 dakika
69,004
Melanize Mantar Enfeksiyonu (Fayohipomikoz) ve Tinea Nigra: Bazı İnsanların Elindeki Kahverengi Lekeler, "Cinlerin Kına Yakması" Nedeniyle mi Oluşuyor? Journal of the American Academy of Dermatology
Bir Yunan adasına yaptığı geziden sonra elinde kahverengimsi bir leke oluşuveren, 13 yaşındaki bir kız çocuğunun Tinea nigra enfeksiyonu vakası.
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Bir kere yattım uyudum. Uyandığımda ellerimde kına gibi lekeler vardı. Bunun sebebi geceleri cinlerin vücuda kına yakmasıymış.

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

"Cin" adı verilen mitolojik varlıkların gerçek olduğunu gösteren herhangi bir bilimsel bulgu bulunmamaktadır ve "cinler" veya "cin davranışları", insan hastalıklarında kullanılabilecek geçerli bir tıbbi tanı değildir. İnsanların vücudunda, özellikle de ellerinde, ayaklarında, parmak aralarında oluşabilen ve çok kısa bir sürede (kimi zaman 1 gecede) beliriveren kararmaların sebebi, çeşitli mantarlar tarafından enfekte olmalarıdır. Tıpta bu koyu renkli izlere tinea nigra, bu hastalığaysa fayohipomikoz (İng: "Phaeohyphomycosis") adı verilir.

İddianın Kökeni

Bu olayı yaşayan kişiler, uyudukları gece hiçbir sıkıntı görünmeyen uzuvlarında özellikle de ellerinde (avuç içi, parmak araları, vb.) sabah kalktıklarında kahverengi bir leke görmüşlerdir. Bazı insanlar bu lekeleri hekimlere göstermek yerine, dini sebeplere bağlayarak bu lekeyi "cinlerin alem değiştirirken vücudumuzda bıraktığı iz" veya "cinlerin kına yakması" olarak yorumlamıştır. Zamanla bu hurafe, insanlar arasında iyice yayılmıştır.

Bilgiler

Fayohipomikoz (İng: "Phaeohyphomycosis"), koyu renkli mantarların sebep olduğu fırsatçı enfeksiyonların geneline verilen bir isimdir. Bu mantarlar aslında sadece deri enfeksiyonuna neden olmazlar; herhangi bir iç organı da enfekte edebilirler. Fakat deri enfeksiyonunda siyah karaltılara ve lekelere neden oldukları için halk arasında daha yaygın bilinirler.

Tüm Reklamları Kapat

Hortaea werneckii türü mantar enfeksiyonundan kaynaklı deri kararması (tinea nigra).
Hortaea werneckii türü mantar enfeksiyonundan kaynaklı deri kararması (tinea nigra).
Studies in Mycology

Benzer semptomlara sahip enfeksiyon tipleri şunlardır (bu terimlerin bazıları, diğerlerinin eş anlamlısı olarak da kullanılabilmektedir):

  • Tinea Nigra,
  • Keratomycosis nigricans,
  • Microsporosis nigra,
  • Pityriasis nigra,
  • Tinea palmaris nigra,
  • Piedra Nigra,
  • Black piedra,
  • Piedraia hortai

Bu yazıda, söz konusu enfeksiyonlardan genel olarak bahsedeceğiz.

Tinea Nigra Nedir?

Tinea nigra, Hortaea werneckii adlı bir mantardan kaynaklanır. "Tinea" kelimesi normalde dermatofitler tarafından oluşturulan deri enfeksiyonlarına verilen bir isimdir; ancak çok yaygın bir şekilde kullanılmasından ötürü mantar enfeksiyonlarında da kullanılmaya devam etmiştir. "Nigra" ise "siyah" anlamına gelir. Yani "tinea nigra", "siyah mantar enfeksiyonu" olarak Türkçeleştirilebilir.

Tinea nigra; genellikle Güney Amerika, Pasifik Adaları, Uzak Doğu gibi genellikle sıcak ve nemli iklimlerde görülür; ancak Avrupa'da ve Akdeniz iklimine tabi bölgelerde de raporlanmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Tipik olarak enfeksiyon, travma bölgesine mantarın bulaşmasıyla edinilir. Sistemik formlar ayrıca sporların solunması, kontamine yiyecek veya suyun yutulması veya kontamine vasküler kateterlerden sonra da ortaya çıkabilir. Deri formları, yirmili yaşlarda daha yaygın olmakla birlikte, her iki cinsiyeti her yaşta etkileyebilir. Kadınlar, erkeklerden 3-5 kat daha fazla etkilenir. Birçok hastada aynı zamanda hiperhidroz da görülür.

Bu rahatsızlık, avucun içerisinde ve genellikle ayak altında ciddi bir rahatsızlığa neden olmayan koyu renkli lekelere neden olur. Enfeksiyon, genelde kahverengi veya siyah lekelerle kendini gösterir. Bazen boyun ve gövde gibi vücudun diğer bölgeleri de etkilenebilir.

Ciltte kozmetik olarak kötü bir görüntü dışında tinea nigra genellikle zararsız bir durumdur. Tinea nigra, cildin en dıştaki katmanlarla sınırlıdır. Kaşıntı veya deri iltihabı gibi sıkıntılar yaşatmadığı için çoğu durumda zararsızdır.

Tinea nigra'ya sebep olan Hortaea werneckii mantarı
Tinea nigra'ya sebep olan Hortaea werneckii mantarı
Pinterest

Tinea nigra, diğer hiperpigmente lezyon nedenlerinden ayırt edilmelidir. Bunlardan en önemlisi, kötü huylu melanomun akral lentiginöz formudur. Bu tespit, en hızlı şekilde, lezyondan yapılacak kazımaların doğrudan mikroskop altında potasyum hidroksit ile incelemesi yoluyla elde edilir. Tinea nigra durumunda kahverengi veya zeytin yeşili renkte septat dallanma hifleri ve biraz klamidokonidyum içeren uzun tomurcuklanan hücreler görülür. Teşhisi onaylamak için kültür de yapılmalıdır. Sklerotik korpüsküller veya granüller gibi diğer yapıların varlığında, diğer mantar enfeksiyonları üzerinde durulmalıdır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Piedra nigra
Piedra nigra
Dermatology Advisor

Tinea Nigra Nasıl Tedavi Edilir?

Tinea nigra, cildin en üst katmanlarını etkiler. Bu sebeple cilde direkt sürülen kremler ve ilaçlar ağızdan alınan ilaçlara göre daha iyi etki gösterir. Deri lezyonunun bulunduğu yere Whitfield merhemi gibi salisilik asit preparatları ve iyot tentürü gibi keratolitik ajanlar sürülerek etkin bir tedavi yapılabilir. Başarıyla kullanılan diğer topikal ajanlar arasında terbinafin, %10 tiyabendazol ve imidazol ajanları mikonazol, ekonazol, klotrimazol ve oksikonazol yer alır. Kullanılan kremlerden bazıları hücre yenilenmesini hızlandırır ve cildin dökülmesine neden olur. Bunlar, genellikle 14 gün kullanılır.

Ağız yoluyla alınan griseofulvin'in etkisiz olduğu gösterilmiştir; ancak ketokonazol ve itrakonazol ile başarılı oral tedavi bildirilmiştir. Tekrar maruz kalmanın bir sonucu olarak nüksler meydana gelebilse de, etkili tedaviden sonrasında durumun nüksetmesi normalde beklenmez.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
77
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 51
  • Bilim Budur! 26
  • Merak Uyandırıcı! 16
  • İnanılmaz 13
  • Umut Verici! 11
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 10
  • Muhteşem! 8
  • Korkutucu! 3
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • T. Brabb, et al. Infectious Diseases. (19 Aralık 2011). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2022. Alındığı Yer: Elsevier BV doi: 10.1016/B978-0-12-380920-9.00023-7. | Arşiv Bağlantısı
  • E. J. Anaissie. (2009). Clinical Mycology. ISBN: 9781416056805. Yayınevi: Elsevier Health Sciences.
  • D. A. Sutton, et al. (2009). Dematiaceous Fungi. Churchill Livingstone, sf: 329-354. doi: 10.1016/B978-1-4160-5680-5.00014-1. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 18:46:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12145

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı, et al. Melanize Mantar Enfeksiyonu (Fayohipomikoz) ve Tinea Nigra: Bazı İnsanların Elindeki Kahverengi Lekeler, "Cinlerin Kına Yakması" Nedeniyle mi Oluşuyor?. (5 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12145
Bakırcı, Ç. M., Yılmaz, . (2022, August 05). Melanize Mantar Enfeksiyonu (Fayohipomikoz) ve Tinea Nigra: Bazı İnsanların Elindeki Kahverengi Lekeler, "Cinlerin Kına Yakması" Nedeniyle mi Oluşuyor?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12145
Ç. M. Bakırcı, et al. “Melanize Mantar Enfeksiyonu (Fayohipomikoz) ve Tinea Nigra: Bazı İnsanların Elindeki Kahverengi Lekeler, "Cinlerin Kına Yakması" Nedeniyle mi Oluşuyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Aug. 2022, https://evrimagaci.org/s/12145.
Bakırcı, Çağrı Mert. Yılmaz, . “Melanize Mantar Enfeksiyonu (Fayohipomikoz) ve Tinea Nigra: Bazı İnsanların Elindeki Kahverengi Lekeler, "Cinlerin Kına Yakması" Nedeniyle mi Oluşuyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 05, 2022. https://evrimagaci.org/s/12145.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close