Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ciltte Tavuk Derisi Görünümü: Keratosis Pilaris

2 dakika
108,066
Ciltte Tavuk Derisi Görünümü: Keratosis Pilaris Balmonds
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat
Keratosis Pilaris
  • Türkçe Adı Keratosis Pilaris
  • İngilizce Adı Keratosis Pilaris
  • Latince Adı Keratosis Pilaris
  • OrphaNet 498
  • Diğer İsimleri Tavuk Derisi, Lichen Pilaris

Genel Bilgiler: Patoloji ve Mekanizma

Keratosis pilaris, genellikle üst kollarda, uylukta, yüzde, kalçada veya sırtta görülen, kuru, pürüzlü noktalar ile küçük şişkinliklere neden olan zararsız bir cilt durumudur. Türkçe "hastalık" demek tam olarak doğru olmaz, İngilizce "condition" (durum) terimi kullanılıyor. Evrimsel tıp açısından baktığımızda "hastalık, sendrom, rahatsızlık, varyasyon" gibi terimleri tanımlamak oldukça zor.

Belirti ve Bulgular

Keratosis pilaris, ciltte keratin maddesinin çoğalması sonucunda oluşur. Keratin, cildi enfeksiyonlardan korur ve cilt hücrelerinin fonksiyonlarını doğru yapmasını sağlayan bir proteindir. Keratin, kıl folikülünün açılmasını engeller. Keratosis pilaris, bu kanalların keratin ve ölü deri ile birlikte tıkanması sonucu gelişir. Genellikle birçok tıkanmış noktalar ve pürüzlü cilt lekelerine neden olur. Kışın noktaların sayısında artış gözlemlenir. Bunun sebebi kış aylarında nemin azalması ve cildin kurumasıdır.

Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri

Kalıtsaldır ve nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kıl kanalındaki ölü hücrelerin atılımında bir bozukluk vardır. Ölü hücreler teker teker atılacakları yerde toplu olarak atılırlar. Bu da kılın deriye açıldığı deliklerin genişlemesine ve belirgin hale gelmesine neden olur. Sıklıkla derinin altında kıvrılmış olan kıl görülür.

Tüm Reklamları Kapat

Teşhis Yöntemleri

Çoğu kişi bu durum için doktora başvurmazlar. Fakat başvurdukları zaman hastanın tanısı bir dermatolog tarafından fizik muayene ile konulabilir. Bu durumu teşhis etmek için genellikle tıbbi testler gerekli değildir. Uzmanlar keratosis pilaris olup olmadığından emin olmazlarsa başka testler yapabilirler. Yüz belirtileri akne vulgaris gibi hastalıklarla karışabilir.

Tedaviler veya İdare Yöntemleri

Kalıtsal olduğu için tam tedavisi yoktur. Keratosis pilaris tedavisi tıbbi olarak gerekli görülmese de, görünüşü itibarıyla rahatsızlık duyanlar tedavi isteyebilir. Başka bir deyişle keratosis pilaris medikal değil kozmetik bir durudur. Nemlendirici kremler görüntüyü iyileştirebilir.

Alfohidroksi asitler, topikal retinoidler ve lazer tedavisi görüntüyü nispeten iyileştirmeyi sağlayabilir. Ayrıca siklosporin, tirozin kinaz inhibitörleri gibi ilaçlar da benzer deri bulguları gösterbilir. Bu yüzden ayırıcı tanıda ilaç geçmişi kesinlikle sorgulanmalıdır. Uygulanan tedavi kesildiğinde derinin eski görünümüne yeniden kavuşmaktadır. Bu yüzden tedavi etkisi görüldüğü müddetçe sürekli olmalıdır.

Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)

Toplumda her 4 kişiden 1'inde görülen keratosis pilaris, erkeklere nazaran kadınlarda daha sık görülür. Genellikle 30 yaşından sonra kaybolmaya başlar. İleri yaşlarda nadiren görülür. Ağırlıklı olarak çocuklarda ve ergenlik çağındaki kişilerde görülür.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
61
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 46
  • İnanılmaz 15
  • Üzücü! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Bilim Budur! 6
  • Muhteşem! 5
  • Güldürdü 2
  • Umut Verici! 2
  • Korkutucu! 2
  • İğrenç! 1
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:04:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9412

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Balantekin, et al. Ciltte Tavuk Derisi Görünümü: Keratosis Pilaris. (4 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9412
Balantekin, B., Türkoğlu, P. (2020, October 04). Ciltte Tavuk Derisi Görünümü: Keratosis Pilaris. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9412
B. Balantekin, et al. “Ciltte Tavuk Derisi Görünümü: Keratosis Pilaris.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 04 Oct. 2020, https://evrimagaci.org/s/9412.
Balantekin, Binnur. Türkoğlu, Pedram. “Ciltte Tavuk Derisi Görünümü: Keratosis Pilaris.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, October 04, 2020. https://evrimagaci.org/s/9412.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close