Maya Mantarının Eşey Genlerinde Meydana Gelen Tek Bir Mutasyon, Yeni Bir Türü Doğurabiliyor!
Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Ortak bir atayı paylaşan iki soy hattı, artık birbiriyle çiftleşemeyecek kadar farklılaştığında, türleşmenin yaşandığını söyleriz. Bu tür üreme-temelli (eşeysel) bir izolasyon, evrimsel sürecin anahtar olgularından birisidir. Ancak bu izolasyon (bariyer) sürecinin mekanizmaları ve hangi tip mutasyonlar sonucu meydana geldiği konusundaki bilgimiz, halen genişletilmeye ihtiyaç duymaktadır. Japonya'nın Okazaki kentindeki Ulusal Temel Biyoloji Enstitüsü Genel Müdürü Masayuki Yamamoto şöyle söylüyor:
Çok çeşitli gözlemlere dayanarak evrim tarihi hakkında spekülasyonlarda bulunabiliriz. Ancak bunu deneysel olarak tekrar etmemiz, neredeyse imkansızdır.
Ancak Yamamoto yanılıyor. Sıfırdan tekrar etmemiz imkansız olabilir; ancak en azından kısmen tekrar etmemiz mümkün gözüküyor. Japonya'daki Osaka Şehir Üniversitesi'nden Chikashi Shimoda'nın ekibi, Schizosaccharomyces pombe türü maya mantarlarında deneysel olarak türleşmeyi gözlemeyi başardı!
S. pombe türünün iki cinsiyeti bulunuyor ve bunlara M (minus: eksi) ve P (plus: artı) adları veriliyor. Bu cinsiyetlerin her biri, M faktörü ve P faktörü denen birer feromon salgılıyor ve aslında isimlerini de buradan alıyor. Bu feromonlar, karşı cinsiyetteki ilgili reseptörlere bağlanıyor. Bu etkileşim, türün başarıyla çiftleşmesi için zorunludur.
Shimoda'nın takımı daha önceden M faktörünü üreten gen olan mfm1 geninin mutantlarını yaratmayı başarmıştı. Bu mutasyonlar, M hücrelerinin mutasyona uğramamış (vahşi tip) P hücreleri ile çiftleşmesine engel oluyordu. Şimdiyse ekip, M faktörünün reseptörü olan map3 proteinini üreten genlerde mutasyon yaratarak, mfm1 mutantı olan bireylerin çiftleşebilecekleri reseptörler yarattılar! Sonuç olarak ellerinde 4 mfm1/map3 mutant çifti yaratmış oldular. Bunlardan mutant olanlar birbiriyle, vahşi olanlar da birbiriyle çiftleşebiliyor; ancak bir mutant, bir vahşi bireyle çiftleşemiyor.
Bir diğer deyişle, mutant bir M faktörü, mutant bir map3 reseptörüne bağlanabileceği için, 2 farklı mutasyon birbirini egale ederek çiftleşmeyi mümkün kılmaktadır. Ancak söz konusu mutasyonların varlığı, atasal maya mantarından farklı bir mantarın var olması demektir. Araştırmada yer almayan Yamamoto şöyle anlatıyor:
Her ne kadar araştırmaları gerçek doğa tarihini yansıtmıyorsa da, çiftleşme partnerlerinin seçilmesindeki mekanizmada meydana gelen değişimlerin türleşme konusundaki ilk basamak olduğu konseptini doğrulamaya yetiyor.
Shimoda ise sözlerini şöyle bitiriyor:
Üremede görev alan feromon-reseptör etkileşimleri birçok farklı türde halihazırda çalışılmıştır. Dolayısıyla, feromonlarda meydana gelen mutasyonlar, diğer organizmalarda da araştırılabilir.
Bu sayede, türleşmeyi tetikleyen mutasyonlar ve evrimsel süreçler çok daha iyi anlaşılabilecek.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- T. Seike, et al. Molecular Coevolution Of A Sex Pheromone And Its Receptor Triggers Reproductive Isolation In Schizosaccharomyces Pombe. (29 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 29 Mayıs 2020. Alındığı Yer: PNAS | Arşiv Bağlantısı
- R. Williams. How To Make A New Species. (29 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 29 Mayıs 2020. Alındığı Yer: The Scientist | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 01:26:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3772
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.