Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Marketlerde Ürünlerin Dizilişini Daha Sağlıklı Olacak Şekilde Değiştirmek, Müşterilerin Seçimlerini Olumlu Yönde Etkiliyor!

2 dakika
1,080
Marketlerde Ürünlerin Dizilişini Daha Sağlıklı Olacak Şekilde Değiştirmek, Müşterilerin Seçimlerini Olumlu Yönde Etkiliyor! Supermarket News
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Southampton Üniversitesi'nden yapılan yeni bir araştırma, şekerlemelerin ve diğer sağlıksız ürünlerin kasalardan ve yakındaki koridorların sonundan çıkarılmasının ve mağaza girişlerinin yakınlarına meyve ve sebzelerin yerleştirilmesinin müşterileri daha sağlıklı yiyecek satın almaya teşvik ettiğini gösteriyor (bu konuda bir diğer yazımızı buradan okuyabilirsiniz).

Halk Sağlığı Beslenmesi Bölümü'nde Baş Araştırma Görevlisi Dr. Christina Vogel ve üniversitenin MRC Yaşam Kursu Epidemiyoloji Merkezi'nde Halk Sağlığı ve Epidemiyoloji Profesörü Janis Baird tarafından yürütülen çalışma, ulusal süpermarket zinciri Iceland Foods Ltd. ile ortaklaşa yapıldı. Çalışma, İngiltere'deki Iceland mağazalarından oluşan bir seçkiyi kapsadı ve mağaza satışlarının yanı sıra düzenli müşterilerden oluşan bir örneklemin satın alma ve diyet kalıplarını izledi.

Sonuçlar, kasalara ve karşı koridorların sonuna gıda dışı ürünler ve su yerleştirildiğinde ve mağaza girişinin yakınında genişletilmiş bir meyve ve sebze bölümü yeniden konumlandırıldığında, mağaza genelinde şekerleme satışlarının azaldığını ve meyve ve sebze satışlarının arttığını gösterdi. Hanehalkı meyve ve sebze alımı ve bireysel diyet kalitesi için de faydalı etkiler gözlemlendi. Tüm ayrıntılar, PLOS Medicine dergisinde yayınlandı.[1] Araştırmanın sonuçlarından bahsederken Dr. Vogel şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Süpermarketlerin düzenini değiştirmek, insanların daha sağlıklı yiyecek seçimleri yapmasına ve nüfusun diyetini hükümetin diyet tavsiyelerine doğru kaydırmasına yardımcı olabilir. Çalışmamızın bulguları, daha sağlıklı bir mağaza düzeninin, her mağazada haftalık olarak yaklaşık 10.000 porsiyon fazladan meyve ve sebze ve yaklaşık 1.500 daha az porsiyon şekerleme satılmasına yol açabileceğini gösteriyor.

Bu araştırma, yerleştirme stratejilerinin, kapsamı sınırlı olan, yalnızca tek bir yer (örneğin kasalar) dahil etmek veya sağlıklı ve sağlıksız ürünleri bir araya getirmek gibi daha sağlıklı gıda satın alımını teşvik edip edemeyeceğini test eden önceki çalışmalardan daha kapsamlıdır. Bu çalışma daha da ileri giderek, kasaya ve koridor uçlarına ters yönde gıda dışı ürünler yerleştirerek ve mağaza satışları, müşteri market kartı satın alma kalıpları ve birden fazla hane üyesinin diyetleri üzerindeki etkileri ölçerek müşterilerin maruz kaldığı kalori fırsatlarını azaltmayı amaçlıyor. İzlanda Format Geliştirme Başkanı Matt Downes şöyle diyor:

Bu uzun vadeli çalışmayı ve süpermarketlere ürün yerleştirmenin müşterilerimizin diyetlerini nasıl etkileyebileceğini değerlendirmeyi desteklemekten memnuniyet duyuyoruz. Çocukluk çağı obezitesinin büyüyen bir sorun olduğunu biliyoruz ve perakende sektörünün bununla mücadelede rol oynaması gerekiyor. Çalışmanın sonuçlarının, daha geniş perakende sektörü ve politika yapıcılar için mağaza mağazacılığının satın alma kararları üzerindeki etkisi hakkında fikir vermesini umuyoruz.

Prof. Baird şöyle ekliyor:

Bu sonuçlar, Birleşik Krallık hükümetinin perakende satış noktalarına sağlıksız gıdaların belirgin bir şekilde yerleştirilmesine yönelik koyulması amaçlanan yasağın, nüfusun beslenmesi için faydalı olabileceğini ve süpermarket girişlerinin yakınında bir ürün bölümü için gereksinimlerin düzenlemeye dahil edilmesi durumunda etkilerin daha da artabileceğini öne süren yeni kanıtlar sunmaktadır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ C. Vogel, et al. (2021). Altering Product Placement To Create A Healthier Layout In Supermarkets: Outcomes On Store Sales, Customer Purchasing, And Diet In A Prospective Matched Controlled Cluster Study. PLOS Medicine, sf: e1003729. doi: 10.1371/journal.pmed.1003729. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 12:55:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10898

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bağırsak
Diş Hekimi
Küresel Isınma
Bilgi
Aminoasit
Hidrotermal Baca
Primatlar
Sıcaklık
Küresel
Primat
Pandemik
Tohum
Dil
Vaka
Deizm
Mucize
Yayılım
Virüs
Ölümden Sonra Yaşam
Amerika Birleşik Devletleri
Yüzey
Biyokimya
Organ
Mühendislik
Bilgisayar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Akman, et al. Marketlerde Ürünlerin Dizilişini Daha Sağlıklı Olacak Şekilde Değiştirmek, Müşterilerin Seçimlerini Olumlu Yönde Etkiliyor!. (11 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 23 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10898
Akman, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 11). Marketlerde Ürünlerin Dizilişini Daha Sağlıklı Olacak Şekilde Değiştirmek, Müşterilerin Seçimlerini Olumlu Yönde Etkiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10898
S. Akman, et al. “Marketlerde Ürünlerin Dizilişini Daha Sağlıklı Olacak Şekilde Değiştirmek, Müşterilerin Seçimlerini Olumlu Yönde Etkiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 11 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/10898.
Akman, Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “Marketlerde Ürünlerin Dizilişini Daha Sağlıklı Olacak Şekilde Değiştirmek, Müşterilerin Seçimlerini Olumlu Yönde Etkiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 11, 2021. https://evrimagaci.org/s/10898.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close