Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mağaralara Çizilen Domuz Avı Sahnesi Dünyanın En Eski Figüratif Sanatı Olabilir!

4 dakika
424
Mağaralara Çizilen Domuz Avı Sahnesi Dünyanın En Eski Figüratif Sanatı Olabilir! Science
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 6 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

50.000 yıldan daha uzun bir süre önce Sulawesi adasındaki yemyeşil vadilerde yaşayan insanlar, yaşadıkları yerlerin yukarısındaki dar kireçtaşı mağaralara tırmanıyorlardı. Burada kendi yaşamlarından esinlenerek mor ve kırmızı tonlarda yarı insan-yarı hayvan figürleriyle domuz avı içeren fantastik sahneler resmettiler.

Endonezya ve Avustralya'dan arkeologlar, Nature dergisinde yayınladıkları bir makalede yeni geliştirilen bir tarihlendirme tekniği kullanarak bu çizimlerin bildiğimiz en eski görsel hikayeyi anlattığını öne sürüyor.[1] Aynı ekip, 3 yıl önce de yakındaki başka mağarada çizimler bulmuştu. Ancak bu yeni keşif, diğerinden en az 5700 yıl daha eski. Yeni tarihler, insanların Avrupa'daki ünlü mağaraların duvarlarına yaptıkları hayvan resimlerinden 15.000 yıl daha geri gidiyor. Araştırmada yer almayan Victoria Üniversitesi arkeoloğu April Nowell, şöyle anlatıyor:

Bu ekip neredeyse tek başına sanat tarihini değiştiriyor.

Yeni tarihlendirilen resim, Endonezya'nın Sulawesi adasındaki Leang Karampuang adlı bir kireçtaşı oyuğunun içinde yer alıyor. Resim, muhtemelen bir Sulawesi siğilli domuzunu ve etrafındaki insan veya insan-hayvan melezi figürleri tasvir ediyor. Makalenin ortak yazarı olan Griffith Üniversitesi'nden arkeolog Adam Brumm, binlerce yıl boyunca atmosferik koşulların mağara resimlerinde onun "patlamış mağara mısırı" dediği beyazımsı kalsiyum karbonat parçaları oluşturduğunu söylüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ekip, 3 yıl önceki araştırmalarında Leang Bulu Sipong 4 adlı bir mağarada bulunan bir resmin üstünden "patlamış mısır" parçalarını ortalama M.Ö. 41.900 yılına tarihlemişti. Ancak bu tarih, “patlamış mısırın” dış ve dolayısıyla daha genç katmanlarını içeriyordu. Yeni çalışma için, aralarında arkeolog Adhi Agus Oktaviana ve Endonezya Ulusal Araştırma ve İnovasyon Ajansı'ndan (BRIN) Adhi Agus Oktaviana ve ekibi, her iki mağarada da 50 mikrondan daha az kalınlıktaki kalsiyum karbonat katmanlarını yakmak için bir lazer kullandı. Bu da pigmentin hemen üzerinde yer alan ve sanat eserinin boyanmasından kısa bir süre sonra ortaya çıkan patlamış mısır katmanlarına ulaşmalarını sağladı. Griffith Üniversitesi'nden arkeolog ve jeokimyacı Maxime Aubert şöyle anlatıyor:

Resimlerin kendilerini tarihleyemiyoruz, ancak üstte oluşan kalsiyum karbonatı tarihleyebiliyoruz. Her seferinde bu tarih biraz daha eskiye gidiyor.

Yazarlar, pigmentin hemen üzerinde oluşan mineral tabakadaki çok küçük miktarlardaki uranyumu tarihlediklerinde Leang Karampuang mağarası sanat eserinin en az 51.200 yaşında olduğunu buldular. Ayrıca bu keşif sanat eserinin; insanların Afrika'dan doğuya, Asya'ya ve Okyanusya ada zincirlerine yayılmasından kısa bir süre sonra boyandığını gösteriyor. Araştırmacılar, aynı tekniği kullanarak Leang Bulu Sipong 4'teki sanat eserini de yeniden tarihlendirdiler ve sonuç, daha önce düşünülenden 4.000 yıl daha eski olan 48.000 yıldı.

Arkeolojik kanıtlar, Sulawesi resimlerinin onları yapan insanlar için ritüel ya da eğitim açısından önemli olduğunu gösteriyor. Bölgede aşı boyası içeren pigment kullanılarak yapılmış yüzlerce kaya sanatı paneli belgelenmiştir. Resimler genellikle vadilerin yukarısında, gezici avcı-toplayıcı grupların dolaştığı küçük mağaralarda bulunuyor. Brumm şöyle anlatıyor:

Buralarda fazla zaman istemezsiniz. Büyük olasılıkla bu yüksek mağaralara sadece kaya sanatı yapmak veya sanatlarını görmek için tırmanıyorlardı. Buralar arazideki özel bölgeler.

Arkeologlar basit şekillerden oluşan daha eski mağara sanatları buldular. Örneğin Güney Afrika'daki Blombos Mağarası'nda aşı boyası parçaları üzerindeki geometrik kazımalar Sulawesi resimlerinden yaklaşık 25.000 yıl öncesine dayanıyor. Sulawesi resimleri, insan ve hayvan figürlerini tasvir eden ve görsel bir hikaye anlatan en eski resimler olsa da İspanya'daki araştırmacılar, mağara duvarlarındaki şekilleri yaklaşık 65.000 yıl öncesine tarihlendirerek bunların Neandertaller tarafından yapılmış olabileceğini öne sürüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Sulawesi resimleri yapıldığında Endonezya'daki bir başka adada hâlâ hobbit olarak da bilinen x türü yaşıyordu. Ancak Aubert ve Brumm, bölgedeki resimlerin karmaşıklığının hobbitlerin varsayılan yeteneklerini geçtiğini savunuyor. Brumm, şöyle diyor:

Bu sanatın karmaşıklığı nedeniyle bu resimlerin modern insanlar tarafından üretildiğine %100 bir şekilde inanıyorum.

İspanya ve Fransa'da 30.000 ila 40.000 yıl öncesine tarihlenen mağaralarda da çiftleşen ya da dövüşen hayvanların gerçekçi tasvirleri gibi figüratif sanat eserleri bulunuyor. Ancak Sulawesi resimleri ise gerçekçilik yerine avcılar ve avlar arasındaki etkileşimleri masalsı bir yolla anlatıyor ya da en azından tasvir ediyor gibi görünüyor. Aubert, bu konuda şöyle söylüyor:

Bu sadece durağan bir görüntü değil, bir hikâye.

Diğerleri ise anlatı yönü konusunda ikna olmuş değil. Leiden Üniversitesi'nde arkeolog olan Wil Roebroeks, resmin şablonla yapılmış el izleri ve geometrik unsurlar içeren çeşitli bileşenlerinin farklı zamanlarda yapılmış olabileceğini söylüyor. Hikaye anlatan bir dizi görüntü yerine farklı zamanlarda yapılmış görüntülerin bir koleksiyonu olabilirler:

40.000 yıllık aşınmadan sonra, bunlar pigmentlerin görsel olarak aynı olduğunu söylemek yeterli değil. Palimpsestler yerine boyaların aynı zamana ait olup olmadığını görmek için daha fazla jeokimyasal analiz isterdim.

Roebroeks, tarihleme yöntemini övse de sanat tarihinde hala çok fazla boşluk olduğunu da belirtiyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Franco-Kantabrik mağaralar ile Sulawesi arasında mağara sanatı açısından hiçbir şey yok. Bu da 12.000 kilometrelik bir hiçlik demek. Elimizde son derece taraflı ve eksik bir kayıt var, bu nedenle anlatı ya da figüratif sanatın ilk olarak nerede ve ne zaman ortaya çıktığını tam olarak söyleyemiyoruz.

Yine de Sulawesi'deki tarihler, ilk figüratif sanata yol açan herhangi bir bilişsel sıçramanın büyük olasılıkla atalarımız Afrika dışına yayılmadan önce gerçekleştiğini gösteriyor.

Nowell, şöyle bitiriyor:

Bu çalışma, anlayışımızı değiştiriyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 00:48:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18051

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Mağaralara Çizilen Domuz Avı Sahnesi Dünyanın En Eski Figüratif Sanatı Olabilir!. (6 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18051
Derin, U. (2024, July 06). Mağaralara Çizilen Domuz Avı Sahnesi Dünyanın En Eski Figüratif Sanatı Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/18051
U. Derin. “Mağaralara Çizilen Domuz Avı Sahnesi Dünyanın En Eski Figüratif Sanatı Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 06 Jul. 2024, https://evrimagaci.org/s/18051.
Derin, Ufuk. “Mağaralara Çizilen Domuz Avı Sahnesi Dünyanın En Eski Figüratif Sanatı Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, July 06, 2024. https://evrimagaci.org/s/18051.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close