Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Madagaskar Maymunu Olarak da Bilinen Ay-Ay Türünde Altıncı Parmak Keşfedildi!

Madagaskar'da Yaşayan Bir Primat Türü Olan Ay-Ay Maymunları Evrim Geçirerek, Parmağımsı Bir Altıncı Uzantıya Sahip Oldular!

Madagaskar Maymunu Olarak da Bilinen Ay-Ay Türünde Altıncı Parmak Keşfedildi! Science News
3 dakika
6,367
Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, Madagaskar'da yaşayan ve oldukça nadir bir makimsi tür olan ay-ayların (İng. aye-aye) beş parmağının yanında başparmak görevi gören ve anatomik bir yapıya sahip ekstra bir parmak olduğunu keşfettiler. Bu parmağımsı uzuv, küçük nesneleri ve dalları kavramaya yardımcı oluyor. Dev pandalarda da gözlemlenen bu anatomik benzerlik, pandaların bambuları daha iyi kavramasını sağlıyor.

Ay-Ay Türü Hakkında Kısaca

Öncelikle, bu hayvanlar memeliler sınıfının primatlar takımında yer alıyorlar. Daubentoniidae (Uzun parmaklıgiller) familyasının tek üyesi olup, tür adları Daubentonia madagascariensis. Madagaskar’da yaşadıkları için Madagaskar maymunu olarak biliniyorlar.

Gece avlanan bu hayvanlar diğer maymun türlerine göre daha küçük yapılılar; kuyrukları ile birlikte ortalama 50-60 cm boyunda olup, ortalama ağırlıkları 2 kg. Yarasa gibi büyük kulaklara, kırmızı gözlere ve kemirgenlerinki gibi kesici dişlere sahipler.

Tüm Reklamları Kapat

Familya adından da anlaşılacağı üzere parmakları uzun ve ince ancak orta parmakları yani üçüncü parmakları diğer parmaklardan daha ince. Üçüncü parmaklarını ağaçlara hafifçe vurarak ağaçlardaki boşluklardan kaynaklanan sesleri dinleyebiliyorlar. Ay-ayların kulaklarının iç yüzeylerinin karmaşık geometrisi sayesinde, ekolokasyon sinyallerine keskin bir şekilde odaklanabilir ve avlarının ürettiği sesleri de duyabilirler ve daha sonra bu ince orta parmaklarını kullanarak ağaç kavuklarında buldukları kurtçuk ve böcekleri yerler.

Ay-ayların ilginç parmak yapıları vardır. Ortadaki parmak (üçüncü parmak) diğerlerine göre daha incedir ve ağaçların kovuklarındaki kurtçuk ve böcekleri yemek için kullanırlar.
Ay-ayların ilginç parmak yapıları vardır. Ortadaki parmak (üçüncü parmak) diğerlerine göre daha incedir ve ağaçların kovuklarındaki kurtçuk ve böcekleri yemek için kullanırlar.
Wikipedia

Maalesef ay-aylar nesli tükenmekte olan hayvanlar sınıfındadır ve bunun en büyük nedenlerinden biri de çiftçilerin ay-ayları mahsullerini korumak için yasa dışı yollarla öldürmesidir. Ayrıca yerli halk ay-ayları kötülüğün habercisi olarak gördükleri için gördükleri yerde öldürebilmektedir.

Altıncı Parmak Çıkıntısının Keşfi

Ay-aylar tür olarak 18. yüzyıldan beri bilinen hayvanlardır. Araştırmacıların ay-ayların ekstra parmaklarını keşfi ise kazara olmuştur. Bir numunenin ön kol ve el anatomisini inceleyen araştırmacılar, özellikle insanlarda başparmağı işleten tendonu araştırırken keşfetmişlerdir bu çıkıntıyı.

İngilizce’de pseudothumb olarak kullanılan ve daha önce pandalarda gözlemlenen bu parmak gerçek bir parmak değildir aslında. Bilek yapısında başlayan kıkırdaklı bir uzantı ile birlikte bilek kemiği oluşmuştur. Bu kemiği hareket ettiren üç kas ve hatta bir de parmak izi de bulunur. İlginç olan tarafı ise toplam vücut ağırlığının neredeyse yarısına eşit miktarda kuvvet uygulayabiliyor olmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Altıncı parmak çıkıntısının yakından görünüşü.
Altıncı parmak çıkıntısının yakından görünüşü.
Wired

Bu keşfi yapan araştırmacılardan biri de Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi biyoloğu Adam Hartstone-Rose'dur. Amerikan Fiziksel Antropoloji Dergisi'nde yayınlanan araştırmaya liderlik eden Hartstone-Rose ay-ayların çok tuhaf primatlar olduğunu söylüyor ve ay-ayları şöyle tanımlıyor:

Bu hayvanlar gerçekten çılgın gibi görünüyorlar, elleri de bir dal yığını gibi görünüyor. Ay-aylar örümcek üzerinde yürüyen uyuz bir kediye benziyor. Bazılarımız için korkunç görünen ay-aylar, diğerlerine göre sevimli.

Aşağıdaki videoda Prof. Adam Hartstone-Rose ve doktora sonrası araştırmacısı Edwin Dickinson ay-aylardan ve altıncı parmaklarından bahsediyor.

Ay-ayların bu ekstra parmağı geliştirmelerindeki en büyük neden, parmaklarının kavramak için mükemmel olmamasıdır. Bu nedenle bir 'pseudothumb'a ihtiyaçları vardır. Orta parmakları ile çürüyen ahşaba dokunur ve boşlukları dinlerler ve kurtçukların oyduğu yolların zihinsel bir haritasını oluştururlar. Daha sonra kesici dişlerini kullanarak ahşabı oyup, kurtçuklara ulaşmak için orta parmaklarını kullanırlar.

Bu videoda parmak çıkıntısı ve ve kıkırdak uzantısı daha iyi gözlenmektedir.
Wired

Sonuç

Evrimsel süreçte, atların daha basitleşmiş bir toynak oluşturabilmesi için parmak sayısı azalmış, yarasaların beş basamağının kanat zarını tutabilmesi için bir iskele haline gelmiştir. Ama ay-ay ve panda gibi memelilerin elleri daha da genişleyip ekstra bir parmak gelişmiştir. Bu evrimsel değişim ay-ayların Madagaskar gibi bir adada yiyecek bulabilmeleri ve yaşayabilmeleri için büyük avantaj sağlamıştır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Muhteşem! 5
  • Tebrikler! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Voa News | Arşiv Bağlantısı
  • Matt Simon. The Bizarre Aye-Aye Isn’t Giving Us The Finger After All. (21 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 24 Şubat 2020. Alındığı Yer: Wired | Arşiv Bağlantısı
  • Wikipedia. Aye-Aye. (24 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 24 Şubat 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • James Lloyd. Aye-Aye The First Primate With A Sixth Finger. (27 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 24 Şubat 2020. Alındığı Yer: Science Focus | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 19:05:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8301

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Psikoloji
Aslan
Kuyruksuz Maymun
Yas
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Kök Hücre
Önyargı
Tehdit
Lazer
Süt
Ufo
Dilbilim
Yapay Zeka
Ateş
Balıklar
Oyun
Sinir
Mikrobiyoloji
Sahtebilim
Elektrik
Koaservat
Şüphecilik
Pediatri
Periyodik Tablo
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. Reuters, et al. Madagaskar Maymunu Olarak da Bilinen Ay-Ay Türünde Altıncı Parmak Keşfedildi!. (24 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8301
Reuters, -., Sever, M. Ç. (2020, February 24). Madagaskar Maymunu Olarak da Bilinen Ay-Ay Türünde Altıncı Parmak Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8301
-. Reuters, et al. “Madagaskar Maymunu Olarak da Bilinen Ay-Ay Türünde Altıncı Parmak Keşfedildi!.” Edited by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, 24 Feb. 2020, https://evrimagaci.org/s/8301.
Reuters, ---. Sever, Meltem Çetin. “Madagaskar Maymunu Olarak da Bilinen Ay-Ay Türünde Altıncı Parmak Keşfedildi!.” Edited by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, February 24, 2020. https://evrimagaci.org/s/8301.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close