Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Lyme Hastalığı

5 dakika
10,403
Lyme Hastalığı Healthline
  • Hastalık Kataloğu
  • Tıp
Kenelerin bazı türleri insanları ısırdığı zaman bakteriyel bir enfeksiyona neden olabilir.
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat
Lyme borreliosis
  • Türkçe Adı Lyme Hastalığı
  • İngilizce Adı Lyme Disease
  • Latince Adı Lyme borreliosis
  • OrphaNet 91546
  • Diğer İsimleri Laym Hastalığı

Genel Bilgiler: Patoloji ve Mekanizma

Kronikleşmiş hastalıklarınız var ve geçmeyen bir yorgunluk hissediyorsunuz. Sürekli doktora gidip tahliller yaptırıyorsunuz fakat bir türlü bu hastalığın tanısı konulamıyor; Lyme hastası olabilirsiniz. Her yıl binlerce insan Lyme hastalığına yakalanıp antibiyotik tedavisi görerek bu hastalıktan kurtulabiliyor ancak bu hastalığa sahip olduğunu bilmeyen ve bir türlü tanısı konulamayan binlerce insan hayatları boyunca bu hastalığın semptomlarıyla yaşamak zorunda kalıyor.

Lyme hastalığı, sarmal şekli ile ayırt edilen bir bakteri olan Borrelia cinsi bakterilerin neden olduğu ve kene ile insanlara bulaşan bakteriyel enfeksiyondur. Her kene türü bu hastalığa sebep olmaz, özellikle Ixodes cinsi kenelerde taşıyıcılık gözlenir. Lyme hastalığı çok değil daha geçen yüzyılın sonlarında, 1976 yılında Amerika’nın Connecticut eyaletinde görülmüş ve tanısı konulmuş bir hastalıktır. Araştırmacılar, Lyme hastalığı bakterisinin Kuzey Amerika'da yeni olmadığını ve en az 60.000 yıl boyunca sessizce ormanlarda dolaştığını düşünüyor.

Keneler uzun otların olduğu ormanda yaşayan minik ve örümcek benzeri canlılardır. Keneler atlamaz veya uçmaz, insanların derisine yapışırlar. Bir kene ısırdığında, bırakmadan önce birkaç gün kanla beslenir.
Keneler uzun otların olduğu ormanda yaşayan minik ve örümcek benzeri canlılardır. Keneler atlamaz veya uçmaz, insanların derisine yapışırlar. Bir kene ısırdığında, bırakmadan önce birkaç gün kanla beslenir.
Independent

Belirti ve Semptomlar

Lyme hastalığının erken belirtilerinden biri, kenenin ısırdığı deri üzerinde dairesel ve kırmızı bir deri döküntüsünün gelişmesidir. Yalnız en belirgin belirti olan bu döküntüyü herkes geliştirmediği için Lyme hastalığı tanısının konulması epey zorlaşabilmektedir. Döküntülerin çoğu ilk 4 hafta içinde ortaya çıkar, yalnız bu döküntüler kene ısırdıktan sonra 3 ay içinde de ortaya çıkabilir ve bu kızarıklığın geçmesi genellikle birkaç hafta sürer.

Tüm Reklamları Kapat

Kene ısırdıktan sonra genellikle ortaya çıkan dairesel döküntü.
Kene ısırdıktan sonra genellikle ortaya çıkan dairesel döküntü.
Lyme Disease Action

Bu arada, kızarıklık dairesel olmak zorunda değildir, döküntü dağınık kenarlara sahip ve çok geniş olabilir (40 cm çapında), sadece bir tane değil; çok sayıda kızarıklık olabilir. Ayrıca, döküntü mutlaka kene ısırığı bölgesinde olmayabilir. İngiltere'de yapılan araştırmalarda, her üç kişiden 1'inde bir kızarıklık görülmemiştir.

Deri burada olduğu gibi dairesel bir halka şeklinde değil de, tamamen kızarmış bir döküntü olabilir.
Deri burada olduğu gibi dairesel bir halka şeklinde değil de, tamamen kızarmış bir döküntü olabilir.
NHS

Hastalığın ilk etaptaki diğer belirtileri arasında; yüksek ateş, baş ağrıları, kas ve eklem ağrıları, yorgunluk ve enerji kaybı yer almaktadır. İlk etapta tedavi edilmeyen Lyme hastalığı bazı insanlarda aylar veya yıllar sonra daha ciddi semptomlar geliştirebilir. Bu semptonlar; eklemlerde ağrı ve şişlik, sinir sistemi sorunları, kalp sorunları, hafıza veya konsantrasyon sorunları olabilir.

Teşhis Yöntemleri

Lyme hastalığını doğrulamak için iki tür kan testi mevcuttur ancak bu testler hastalığın erken dönemlerinde her zaman doğru sonuçlar vermeyebilir. Yani test sonucunda negatif çıksa bile bu hastalığa sahip olabilirsiniz. O yüzden insanların bu konuda bilinçlenip semptomları iyi teşhis etmeleri gerekir. Her yıl binlerce insan bu yüzden erken tedavi şansından mahrum olmaktadır.

Lyme hastalığının teşhisi hem test sonuçlarına hem de diğer semptomaların varlığına bağlıdır. Klasik dairesel döküntü, özellikle diğer semptomlar tarafından desteklendiğinde Lyme hastalığına neredeyse kesin olarak teşhis konulabilir. Yalnız bu döküntülerin olmama ihtimalini de düşünerek bu hastalıktan muzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka bu alanda uzmanlaşmış bir doktoru görmekte yarar vardır. Ayrıca, belirtiler antibiyotiklerle tedaviden sonra geri gelirse veya iyileşme olmazsa mutlaka doktora gidilmelidir.

Tüm Reklamları Kapat

Tedaviler veya İdare Yöntemleri

Öncelikle, belirgin semptomların hepsi yoksa Lyme hastalığının teşhisi zor olabilir. Örneğin, çok belirgin olan dairesel döküntünün yokluğu teşhisi zorlaştırabilir. Aynı zamanda, diğer hastalıklarda da benzer semptomlar olabilir.

Lyme hastalığına teşhisi konulan insanlara 28 güne kadar sürebilen antibiyotik tedavisi verilir. Tedaviyi sonuna kadar devam ettirmek çok önemlidir. Lyme hastalığı olan çoğu kişi antibiyotik tedavisinden sonra iyileşir. Bu bazı insanlar için bu iyileşme süreci aylar sürebilir.

Lyme hastalığı genellikle antibiyotiklere yanıt verir ancak hastalığın erken tedavisi en başarılı yöntemdir. Geç dönem hastalıkta, genellikle antibiyotikler bakterileri yok eder ve çoğu insanda artriti yani eklem iltihabını rahatlatır. Bununla birlikte, bazı kişilerde tedaviden sonra bile eklem iltihaplarına rastlanılmaktadır. Lyme hastalığı tanısı konulan ve tedavi edilen bazı kişilerde yıllarca sürebilen yorgunluk, ağrı ve enerji kaybı gibi semptomlar da ortaya çıkabilir.

Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)

Lyme hastalığı, Kuzey Amerika'da en sık görülen hastalıklardan biridir. Hastalığın 1995'ten bu yana üç kattan fazla arttığı ve her yıl 300.000'den fazla Amerikalı'nın hasta olduğu tahmin ediyor. Yalnız bu hastalık dünyanın diğer bölgelerine de hızla yayılmaktadır. Her yıl İngiltere ve Galler'de serolojik olarak teşhis edilen yaklaşık 1000 Lyme hastalığı vakası açıklanmıştır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Gelişmekte olan ülkelerde henüz bu hastalık üzerinde çok fazla durulmadığı için vakaların sayısı tam olarak tespit edilememektedir. Araştırmacılar, hastalığın hızla yayılmasının sebebi olarak ekolojik değişimleri düşünmektedir. Orman yıkımları ve geyik popülasyonundaki artış kenelerin yayılması için uygun koşulları yaratmış ve salgına neden olmuştur.

Önlem Yöntemleri

Lyme hastalığına karşı alınabilecek en iyi yöntem, kenelerin olduğu bölgelerde bulunmamak veya bulunulacaksa da gerekli önlemlerin alındığından emin olmaktır.

Lyme hastalığını bulaştıran kenelerin çoğu Nisan-Eylül ayları arasında aktiftir ve ağaçlık alanlarda, özellikle de yüksek otların veya odun parçalarının bulunduğu, gölgeli, serin bölgelerde yaşarlar. Bu tarz açık alanlara giderken, vücudun (özellikle de bacakların) otlara temas etmeyeceğinden emin olmak, en önemli önlem yöntemlerinden birisidir.

Ayrıca açık deri olacaksa, DEET, pikaridin, IR3535, limonlu ökaliptüs yağı (OLE) veya paramentandiyol içerikli kene savıcı kimyasallar vücuda sıkılmalıdır. Permetrin gibi kimyasallar içeren savuşturucular, sadece keneleri uzak tutmakla kalmaz; aynı zamanda temas halinde keneyi öldürürler.

Dışarıda oynayan çocuklar, evcil hayvanlar ve dışarıda kullanılan alet edevat eve geldikten sonra kenelere yönelik kontrolden geçirilmelidir. Kıyafetler sıcak suda 10 dakika boyunca bekletilerek keneler öldürülebilir (sadece ılık su veya kurutucu içinde bekletmek keneleri öldürmez). Dışarıdan gelir gelmez duş almak ve vücudun genelinde keneleri aramak en iyi yöntemdir.

Kene Güvenli Bir Şekilde Nasıl Çıkarılır?

İnce uçlu bir cımbız ya da eczanelerden bu iş için kullanılan aletler kullanılarak kene cilde yakın tarafından tutulur ve ezmemeye dikkat ederek yavaşça yukarı çekilir. Kenenin hala bakteri taşıma ihtimalini düşünerek güvenli bir şekilde yok edilmelidir. Kene elle tutulup çekilmemelidir. Eğer kene çıkarılamazsa, zorlanmamalı ve bir sağlık kuruluşuna gidip yardım alınmalıdır. Daha sonra, ısırık antiseptik veya sabunlu suyla temizlenmelidir. Eğer yukarıda belirtiler semptomlar ortaya çıkarsa mutlaka doktora gidilmelidir.

Tüm Reklamları Kapat

Keneyi bu şekilde çıkarmak gerekir.
Wikihow

Etimoloji

Hastalığın ismi, 1975 yılında ilk defa çok sayıda vakanın görüldüğü, ABD'nin Connecticut eyaletinin Lyme kentinden gelmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 15
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Korkutucu! 2
  • Muhteşem! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:13:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8042

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Ç. Sever, et al. Lyme Hastalığı. (14 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8042
Sever, M. Ç., Bakırcı, Ç. M. (2019, November 14). Lyme Hastalığı. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8042
M. Ç. Sever, et al. “Lyme Hastalığı.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 14 Nov. 2019, https://evrimagaci.org/s/8042.
Sever, Meltem Çetin. Bakırcı, Çağrı Mert. “Lyme Hastalığı.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 14, 2019. https://evrimagaci.org/s/8042.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close