Paylaşım Yap

Lösemi Hücreleri, Zararsız Akyuvarlara Çevrildi; Hatta Kanserle Mücadele Edecek Şekilde Değiştirildi!

Lösemi Hücreleri, Zararsız Akyuvarlara Çevrildi; Hatta Kanserle Mücadele Edecek Şekilde Değiştirildi!
2 dakika
2,156

Tıp, her zaman tesadüflere ve plandakilerin dışına çıkan gelişmelere açık olan bir bilimdir. Genellikle bu plan dışı gelişmeler bilim insanlarının canını sıksa da tarih, zaman zaman kazayla inanılmaz keşiflerin yapılmasına tanıklık etmiştir. Örneğin kalp ritmi düzenleyicileri (pacemaker) veya penisilin gibi... Araştırmacılar, yine o anlardan birine denk gelerek özellikle agresif olan kanser türlerine karşı güçlü bir silah olabilecek bir şey keşfettiler.

Kanser hücrelerinin deneyler esnasında ölmelerine engel olmak adına sayısız yol deneyen Stanford Üniversitesinden bilim insanları, lösemi hücrelerinin bir çeşit bağışıklık hücresine dönüşecek şekilde olgunlaşmasını sağlayan bir yöntem geliştirdi. Daha da ilginci uzmanlar, bu hücreleri vücuttaki diğer tümör hücrelerini avlamaya programlayabileceklerini iddia ediyorlar! Çalışma Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı.

Akyuvarların veya daha spesifik olarak lenfositlerin olgunlaşmamış bir hücre tipine dönüşmesiyle ortaya çıkan agresif bir kanser olan akut lenfositik löseminin (ALL) birden fazla çeşidi olup, bu hastalık kanser hücrelerinin köken aldıkları lenfosit türüne (B hücresi veya T hücresi) ve bu hücrelerin ne kadar olgunlaştıklarına göre sınıflandırılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Mevcut çalışmada, bilim insanları akut lenfoblastik löseminin en yaygın tipi olan prekürsör B hücreli ALL veya kısaca B-ALL’ı araştırmaktaydı. İsminden anlaşıldığı üzere bu kanser türü tek bir başıboş B hücresinin olgunlaşma evresinin erken bir döneminde sıkışıp kalmasından köken alıyor. Bu olgunlaşmamış hücreler, transkripsiyon faktörleri adı verilen ve gelişimleri için hayati önem taşıyan bazı hücresel moleküllerini kısmen kaybettikleri için normal B hücrelerine dönüşemiyorlar. Transkripsiyon faktörleri hücre DNA’sına tutunan ve çeşitli genlerin aktif veya inaktif hale gelmesini sağlayan bazı proteinlerden oluşuyor.

B-ALL özellikle kötü bir seyre ve öngörüye (prognoza) sahip agresif kanserlerden bir tanesi olduğu için Stanford Üniversitesi'nden bilim insanları bu hastalığın önünü alabilmek için özellikle ilgilerini bunun üzerine yoğunlaştırılmış durumdaydılar. Ancak hastadan alınan kanserli hücreleri bir laboratuvar ortamında hayatta tutmakta zorlanıyorlardı. Baş araştırmacı Ravi Majeti şöyle söylüyor: "Hücreleri hayatta tutabilmek adına elimizden gelen hiçbir şeyi ardımıza koymadık."

Hücreleri belirli bir transkripsiyon faktörüne maruz bıraktıklarında, bilim insanları hücrelerin boyut ve şekil değiştirmeye başlayarak, görevi hasarlı hücreleri veya yabancı maddeleri yemek üzerine kurulu bir akyuvar tipi olan makrofajların (savunma sistemin hücrelerinin) morfolojik özelliklerini edinmeye başladıklarını gözlemlediler.

Araştırma ekibi bu hücreleri laboratuvarda incelemeye aldığında normal makrofajlarla aynı karakteristik özelliklere sahip olduklarını ve bakterileri yiyebilmek gibi çeşitli makrofaj görevlerini yerine getirebilmekte olduklarını fark ettiler. Dahası, bu yeniden programlanmış hücreleri bağışıklık sistemi olmayan farelere verdiklerinde kansere sebep olmadıklarını gördüler.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılara göre, bu hücreler yalnızca eski kanserli kimliklerini geride bırakmakla kalmayıp, aynı zamanda vücutta var olan diğer kanserli hücrelere karşı bir bağışıklık tepkisi yaratabilirler. Bunun sebebi de makrofajların anormal hücreler veya yabancı maddelerden karakteristik kimlik özelliklerini toplayarak bu bilgiyi bağışıklık sisteminin diğer elemanlarına iletme yoluyla saldırı emri verebilmelerinin mümkün olması. Bu hücreler de kanserli hücrelerden geldiği için, kendilerinin eski kimliği olan kanserli hücreleri tanıyarak onları düşman olarak belirleyebilecekler.

Projenin bir sonraki aşaması bu hücre dönüşümünü klinik olarak uygun bir kullanıma açabilmek olacak. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • IFLS. Scientists Convert Cancer Cells Into Harmless Immune Cells. (8 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 8 Temmuz 2020. Alındığı Yer: IFLS | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 16:16:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3434

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
O. Sarıyurt, et al. Lösemi Hücreleri, Zararsız Akyuvarlara Çevrildi; Hatta Kanserle Mücadele Edecek Şekilde Değiştirildi!. (25 Mart 2015). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3434
Sarıyurt, O., Bakırcı, Ç. M. (2015, March 25). Lösemi Hücreleri, Zararsız Akyuvarlara Çevrildi; Hatta Kanserle Mücadele Edecek Şekilde Değiştirildi!. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3434
O. Sarıyurt, et al. “Lösemi Hücreleri, Zararsız Akyuvarlara Çevrildi; Hatta Kanserle Mücadele Edecek Şekilde Değiştirildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 Mar. 2015, https://evrimagaci.org/s/3434.
Sarıyurt, Osmancan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Lösemi Hücreleri, Zararsız Akyuvarlara Çevrildi; Hatta Kanserle Mücadele Edecek Şekilde Değiştirildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 25, 2015. https://evrimagaci.org/s/3434.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close