Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Ara Sıra Sigara İçmeyi Unutun! Sigara İçmenin Güvenli Bir Seviyesi Yok!

Ara Sıra Sigara İçmeyi Unutun! Sigara İçmenin Güvenli Bir Seviyesi Yok! PxHere
2 dakika
145,339
Tüm Reklamları Kapat

Günde, hatta haftada bir sigara içmenin güvenli olduğunu düşünen insanlar için kötü bir haberimiz var: Yapılan bir çalışmaya göre, ara sıra sigara içen insanlar sigara içmeyen insanlarla karşılaştırıldıklarında onlar da ciddi anlamda daha yüksek erken ölüm riski ile karşı karşıyalar.

ABD’deki Ulusal Kanser Enstitüsü (National Cancer Institute - NCI), hayatları boyunca düzenli olarak günde ortalama bir sigaradan daha az içen insanların %64 daha fazla erken ölüm riski taşıdıklarını buldu. Günde 1-10 sigara içenler ise %87 daha fazla risk taşıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmanın bulgularına göre, özellikle akciğer kanseri ile olan bağlantı yüksekti. Hayatları boyunca günde bir sigaradan az içenlerin bu hastalıktan ölme riskleri hiç sigara içmeyenlerin dokuz katı iken günde 1-10 sigara içenler için bu risk on iki kata çıkıyor.

NCI araştırmacısı ve JAMA Internal Medicine’da yayımlanan çalışmanın başyazarı Maki Inoue Choi şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmanın ana fikri şu ki sigara içmenin güvenli bir seviyesi yok. Özellikle gençler arasında günde ya da haftada birkaç sigara içmenin güvenli olduğuna dair yaygın bir algı var. Bu içiciler riskleri ciddi anlamda küçümseyebiliyor. Önceki çalışmalar; günde kaç sigara içtiğinden bağımsız olarak, bir kişinin sigara içme alışkanlığı süresinin sigarayla ilişkili hastalıklara yakalanmada en kritik faktör olduğunu göstermişti.

Geçtiğimiz birkaç yılda sigara içme oranı, sigaranın sağlığa verdiği zarara yönelik artan bilinçlenmenin bir yansıması olarak Amerika Birleşik Devletleri ve diğer birçok ülkede düşmüştü. Çalışmada yer alan bir diğer NCI araştırmacısı Neal Freedman, günde 10 sigaradan daha az içenlerin oranının da gittikçe arttığını söyledi. Bununla birlikte, "düşük yoğunluklu sigara içiciliğinin" sağlık üzerindeki etkileri henüz tam anlamıyla çalışılmamıştır.

Bu tür bir sigara içiciliği, bir zamanlar, sigarayı bırakmak isteyenler için geçici bir yöntem olarak görülürdü. Fakat yeni çalışmalar birçok sigara içicisinin yıllar boyu bu yönteme yapışıp kaldığını gösterdi.

Çalışma NIH-AARP Diet ve Health Study’deki 300,000 yetişkinin verilerini analiz etti. Çalışmanın başlangıcında katılımcıların yaş aralığı 59-82 idi. Bulgular, özellikle de erken yaşlarda sigarayı bırakanlar için sağlık risklerinin daha düşük olduğunu gösterdi.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Araştırmacılar katılımcıların yıllar boyunca sigara içme geçmişlerini hatırlamalarını baz aldı. Hafızaların genelde keskin olmayışı ise çalışma için bir kısıt idi. Yazarların söylediğine göre diğer kısıtlamalar, katılımcıların çoğunun yaşlı ile beyaz olması ve verilerin günde bir sigaradan az içenlerin alışkanlıkları hakkında ayrıntılı bilgi sağlamamasıydı. Örneğin, sadece hafta sonları mı yoksa gün aşırı mı sigara içtikleri net değildi.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
34
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 20
  • Tebrikler! 9
  • Korkutucu! 9
  • Bilim Budur! 6
  • Umut Verici! 6
  • İnanılmaz 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Grrr... *@$# 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 2
  • Güldürdü 2
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Washington Post | Arşiv Bağlantısı
  • M. Inoue-Choi. (2017). Association Of Long-Term, Low-Intensity Smoking With All-Cause And Cause-Specific Mortality In The National Institutes Of Health-Aarp Diet And Health Study. JAMA Internal Medicine, sf: 87-95. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 05:48:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1591

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. McGinley, et al. Ara Sıra Sigara İçmeyi Unutun! Sigara İçmenin Güvenli Bir Seviyesi Yok!. (16 Mart 2018). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1591
McGinley, L., Demiryay, M., Ölez, Ş. (2018, March 16). Ara Sıra Sigara İçmeyi Unutun! Sigara İçmenin Güvenli Bir Seviyesi Yok!. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1591
L. McGinley, et al. “Ara Sıra Sigara İçmeyi Unutun! Sigara İçmenin Güvenli Bir Seviyesi Yok!.” Edited by Şule Ölez. Translated by Mehmet Demiryay, Evrim Ağacı, 16 Mar. 2018, https://evrimagaci.org/s/1591.
McGinley, Laurie. Demiryay, Mehmet. Ölez, Şule. “Ara Sıra Sigara İçmeyi Unutun! Sigara İçmenin Güvenli Bir Seviyesi Yok!.” Edited by Şule Ölez. Translated by Mehmet Demiryay. Evrim Ağacı, March 16, 2018. https://evrimagaci.org/s/1591.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close