Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Loş Işıkta Kitap Okumak Gözleri Bozar Mı?

3 dakika
24,629
Loş Işıkta Kitap Okumak Gözleri Bozar Mı?
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Kitap okurken ışığı aç, gözlerin bozulur!

Gerçek mi?

Karışık
Karışık

Gerçek Taraflar

Karanlık ışıkta kitap okumak göz kaslarınızı yorar ve çok erken yaşlarda göz yorgunluğu bazı göz kusurlarının gelişmesine katkı sağlayabilir.

Sahte Taraflar

Yapılan araştırmaların neredeyse hiçbiri, kitap okurken ortamda bulunan ışık ile herhangi bir göz kusuru (miyop, astigmat, hipetmetropi, vb.) arasında güçlü bir bilimsel bağlantı ortaya koyamamıştır. Özellikle yetişkinlerde göz yorgunluğunun göz bozulması ile ilişkisi tespit edilememiştir.

İddianın Kökeni

Bu iddianın olası yayılma sebebi, az ışık alan ortamda çalışan gözlerin uyaranlardan yeterli bilgi alamıyor olmasıdır. Bu nedenle gözler odaklanmak için daha çok çalışacak, buna bağlı olarak da göz kaslarında gerinim birikecektir. Kimi zaman bu tür ortamlarda gözlerin daha az kırpılması sonucu kuruma da gerçekleşebilir ki bu kuruma, kimi durumda baş ağrısı, mide bulantısı, göz yorulması gibi yan etkilerle birlikte görülebilir. Ne var ki bu etkilerin tek hiçbiri kalıcı göz kusurları veya halihazırda var olan göz kusurlarının ilerlemesi ile ilişkili değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilgiler

Yakın-görüşlülük, uzağı-görememek ya da daha yaygın olarak miyop ismiyle bilinen göz kusuru, bir otobüsün üzerinde yazan yazılar gibi uzaktaki cisimleri bulanık gören; ancak bir restoran menüsündeki yazıları rahatlıkla okuyabilen insanlarda bulunan kusurdur. Nedeni, mercek tarafından kırılarak normalde retina üzerine düşürülmesi gereken görüntünün, retinanın ön tarafına düşüyor olmasıdır.

Miyopun tam tersi olan hipermetropide (uzak-görüşlülük veya yakınını-görememek) ise ışık, mercek tarafından yine hatalı kırılarak bu defa retinanın arkasına düşürülür. Bu nedenle hasta, yakın cisimleri görmekte zorlanırken, uzak cisimleri kolaylıkla görebilir. İki kusur da gözün yapısından kaynaklanır ve çoğu zaman dış faktörlerden etkilenmez. Basitçe, gözlük veya kontakt lens kullanarak ışık tam retina üzerine düşecek şekilde kırılır ve görme problemi ortadan kaldırılır.

Loş ışıkta kitap okurken gözlerinizin yorulmasıyla, yaptığınız hassas bir işe (dikiş dikmek, ipi iğneden geçirmek, vb.) aşırı odaklandığınızda gözlerinizin yorulması aynıdır. Göz bebekleriniz ve göz merceğiniz etrafındaki kaslar odaklanmayı sağlamak için zorlu koşullarda ekstradan çalışarak diğer tüm kaslar gibi yorulurlar. Bu da baş ağrıları gibi daha önceden saydığımız yan etkilere neden olsa da, göz merceğinizin veya göz şeklinizin bozulması, dolayısıyla da herhangi bir göz kusuruyla sonuçlanamaz.

Olası Bağlantılar

Bazı güncel araştırmalar, gözlerin yorulma miktarı ile göz kusurları arasında zayıf bağlantılar tespit etmiştir. Ancak bu bağlantıların hiçbiri, genetik ve doğuştan gelen faktörlere kıyasla dikkate değer öneme sahip değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Konuyla ilgili bir sorun, miyop ya da hipermetropi gibi göz kusurlarının nedenlerinin tam olarak bilinemiyor olmasıdır. Ancak eldeki veriler, bu kusurların genetik faktörlerden çok güçlü bir şekilde etkilendiğini göstermektedir. Örneğin İngiltere'de ikizler üzerinde yapılan bir araştırmada göz bozukluklarının %86 gibi ezici bir oranı sadece genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Bir başka araştırma, ebeveynlerinin ikisinde de miyop olan çocuklarda miyopinin gelişme olasılığının %40; her iki ebeveyni de sağlıklı olan çocuklardaysa aynı riskin sadece %10 olduğunu göstermektedir. 2011 yılında yapılan bir araştırma, göz kusurlarının oluşumuna etki eden genetik-harici faktörlerden en önemlilerinin yavruların doğumdaki kilosu ve hamilelikte annenin sigara içmesi olduğunu göstermiştir. Aynı araştırmada göz yorulmasının söz konusu hastalıklar üzerindeki etkisinin önemsenmeyecek kadar az olduğu doğrulanmıştır. Bir başka araştırmada ise göz yorulmasının halihazırda herhangi bir göz kusuru geliştirme riski taşıyan yetişkinlerde bu belirtilerin daha erken başlamasına neden olduğu, ancak sıfırdan hastalığın gelişimine dikkate değer bir etkisi olmadığı gösterilmiştir.

Evrim Ağacı Önerisi

Kitap okumak çok önemli bir uğraş olduğu için ve Evrim Ağacı olarak okurlarımızın maksimum kitap okuyabilme yüzdelerine erişebilmeleri için, gözlerindeki yorulmanın en aza indirilmesinde fayda görüyoruz. Bu yüzden, her ne kadar göz kusurlarına sebep olmuyor olsa da, kitap okuduğunuz ortamda bol miktarda ışık olmasına özen göstermenizi tavsiye ediyoruz. Böylece yorulmadan kitap okuyabildiğiniz süreyi mümkün olan en üst düzeye çekmiş olabilirsiniz. Ancak eğer ki kitap okuyabileceğiniz tek zaman, ışığın loş olması gerektiği bir zamansa, korkusuzca kitabınızı okuyabilirsiniz. Size zarar verebilecek bir durum söz konusu değildir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
40
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 33
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 19
  • Bilim Budur! 11
  • Umut Verici! 3
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • B. S. B. Wachler. Myths About Your Eyes And Vision. (10 Kasım 2017). Alındığı Tarih: 1 Mart 2019. Alındığı Yer: WebMD | Arşiv Bağlantısı
  • C. Hammond. Is Reading In The Dark Bad For Your Eyesight?. (2 Ekim 2012). Alındığı Tarih: 1 Mart 2019. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
  • A. O'Connor. The Claim: Reading In The Dark Will Damage Your Eyes. (4 Temmuz 2006). Alındığı Tarih: 1 Mart 2019. Alındığı Yer: The New York Times | Arşiv Bağlantısı
  • H. Mitchell. Burning Question Does: Reading In Dim Light Hurt Your Eyes?. (8 Nisan 2013). Alındığı Tarih: 1 Mart 2019. Alındığı Yer: Wall Street Journal | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/11/2024 03:24:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/760

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Einstein
Siyah
Eğilim
Doku
Hastalık Kontrolü
Lipit
Su Ayısı
Avrupa
Evrim Teorisi
Cinsiyet
Kuantum Fiziği
Ecza
Odontoloji
Dalga
Makine
Aşı
İngiltere
Sars Mers
Antik
Kalori
Acı
Evrim Tarihi
Yas
Teşhis
İmmünoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Loş Işıkta Kitap Okumak Gözleri Bozar Mı?. (8 Ekim 2011). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/760
Bakırcı, Ç. M. (2011, October 08). Loş Işıkta Kitap Okumak Gözleri Bozar Mı?. Evrim Ağacı. Retrieved November 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/760
Ç. M. Bakırcı. “Loş Işıkta Kitap Okumak Gözleri Bozar Mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 08 Oct. 2011, https://evrimagaci.org/s/760.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Loş Işıkta Kitap Okumak Gözleri Bozar Mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 08, 2011. https://evrimagaci.org/s/760.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close