Göz Kırpma Nedir? Neden Göz Kırpıyoruz?
Kadınların Erkeklerden Daha Çok Göz Kırptığı Doğru mu?
Göz kırpma, hepimizin bildiği gibi, gözün nemlenmesi için yapılan ve ani etkilere karşı geliştirilen bir reflekstir. Göz kapakları kapanırken, bu parçanın altında kalan gözyaşları göz üzerini kaplayarak nemlendirir. Aynı zamanda bu sırada göz üzerindeki rahatsız edici parçacıklar da temizlenmiş olur.
Göz kırpmanın bir diğer nedeni de, gözün odak noktasını değiştirmesidir. Dikkat edecek olursanız, genellikle gözünüzü bir noktadan diğerine çevirirken ister istemez göz de kırparsınız. Göz kapalı iken, kafanızın rotasyonuna (dönmesine) bağlı olarak gözlerinizin bir önceki noktada sabitlenip kalmasına engel olmak daha kolaydır.
Göz kırpma davranışını gerçekleştirebilmeyi mümkün kılan birçok kas bulunmaktadır. Örneğin üst göz kapağınızda bulunan orbicularis oculi ile levator palpebrae superioris kasları göz kapaklarınızın kalkıp inmesini sağlar; bu iki kas birbirine ters olarak çalışır. Ayrıca gözlerinizin korku veya şaşkınlıkla açılmasını sağlayan Müller'in Kası da göz kırpmada etkilidir.
Bu davranışı beyninizde kontrol eden kısım globus pallidus isimli bir sinir bölgesidir ve merceksel çekirdekte bulunur. Ortalama bir göz kırpma 100-400 milisaniye kadar sürer. Eğer ki bu kapanmanın süresi 1 saniyeye kadar artıyorsa, buna mikro uyku adı verilir. Ortalama olarak 72 saatten uzun uykusuz kalan insanlarda bu tür mini-uykular (uyuklamalar) görülür. Mikro uyku ile ilgili çok daha fazla bilgiyi buradaki yazımızdan okuyabilirsiniz.
Çeşitli siteler ve sayfalarda dişilerin erkeklerden 2 kat fazla göz kırptığına dair bilgiler okuyabilirsiniz. Bu bir uydurmadır. Yapılan çalışmalar, erkeklerle dişilerin göz kırpma miktarlarının neredeyse aynı olduğunu göstermektedir. Ancak henüz bilinmeyen bir sebeple, doğum kontrol hapları kullanan dişilerde göz kırpma miktarı %32 artmaktadır.
Genelde, ortalama bir insan dakikada 10-12 defa göz kırpmaktadır ve iki göz kırpması arasındaki süre 2-10 saniye arasında değişmektedir. Ancak kitap okumak gibi sabit bir şekilde belli bir uzaklığa odaklanmayı gerektiren durumlarda bu sayı dakikada 3-4 kırpışa kadar düşmektedir. Zaten bu yüzden gözlerimiz kitap okurken daha çabuk yorulur ve kurur.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 11
- 6
- 5
- 4
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- M. J. Doughty. (2002). Further Assessment Of Gender- And Blink Pattern-Related Differences In The Spontaneous Eyeblink Activity In Primary Gaze In Young Adult Humans. Optometry and Vision Science, sf: 439-447. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/11/2024 00:11:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1738
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.