Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Loch Ness: İskoçya'nın Gölünde Bir Canavar Mı Yaşıyor?

4 dakika
14,467
Loch Ness: İskoçya'nın Gölünde Bir Canavar Mı Yaşıyor? Getty Images
Evrim Ağacı Akademi: Sahtebilim Yazı Dizisi

Bu yazı, Sahtebilim yazı dizisinin 19 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Bilimin Anlamını Gölgeleyen Tehlike: Sahtebilim!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

‘Loch Ness’ İskoçya’da bulunan büyük ve derin bir tatlı-su gölüdür. İskoçya’nın ikinci en büyük gölü olmasına rağmen (alanı 56.4 kilometre kare), derinliği sebebiyle hacim olarak diğerinden daha büyüktür (en derin noktası 230 metredir). Burada birkaç çeşit canlı bulunmaktadır, fakat aralarından bir tanesi yıllarca insanlar tarafından var olduğu düşünülen gizemli bir yaratıktır. 

Loch Ness Canavarı -diğer adıyla ‘Nessie’- birkaç insan tarafından görüldüğü söylenen ve Loch Ness gölünde yaşadığı düşünülen bir yaratıktır. Varlığına dair herhangi bir kanıt olmamasına rağmen, bazı insanlar hala onu aramaktadır. Elde sadece birkaç tartışmalı fotoğraf ile sonar taramaları mevcuttur. Fotoğraflar incelendiğinde, bunların çoğu sadece benzetim yoluyla kanıt olarak sunulmuştur ve iyice bakıldığı zaman genelde su üzerinde yüzen cisimlerdir. Gölde yüzen bir kütük buna bir örnektir.

Bu canlıya “Canavar” (Monster) kelimesi ilk defa 1933 yılında bölgede bulunan memur Alex Campbell tarafından konulmuştur. Bu yıllardan itibaren gördüğünü iddia edenler bu canavarın bir su yılanı, ejderha, ya da bir canavar balığı olarak tanımlamıştır ve genelde küçük bir baş ile uzun bir boyuna sahip olduğu söylenmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Anlatılanlara göre, bu canlı baya büyüktür, fakat daha da yakından incelendiğinde, 7.yüzyıl zamanına kadar dayanmasıyla beraber, oldukça yaşlı olduğu düşünülmektedir. 7.yüzyılda yaşayan St. Columba’nın hayatın bir kesitinde, yoldaşlarıyla beraber Ness Nehrin yakınlarında yürürken bir adamın bir başkasını gömdüğünü görürler. Hikayeye göre bu kişi gölde yüzerken bir canavar balığı tarafından saldırıya uğramıştı. Bunun üzerine St. Columba takipçisi olan Luigne'nin nehirde yüzmesini emretmiştir. Birden arkasından canavar ortaya çıkmıştır ve St. Columba hac işaretini çıkarıp “Daha fazla yaklaşma. Bu adama dokunma. Şimdi geri git” demesiyle canavar sanki iplerle çekilirmişçesine kaçmıştır. Buna şahit olan herkes bu olayı bir mucize olarak yorumlamıştır. Doğrusu bu hikayede bir göl yer almıyor ve bazı skeptikler bunun canavara inanan kişiler tarafından Loch Ness ile ilişkilendirdiğini düşünüyor.

 

1933 yılında bu canavarın Hugh Gray tarafından ilk defa fotoğrafı çekildiği söylenmektedir. 1934 yılında ise Dr. Robert Kenneth Wilson kamerasıyla 5 tane fotoğraf çekmiştir ve bunların sadece 2 tanesi diğer fotoğraflardan daha nettir. Fotoğraflardan biri diğer fotoğrafa göre daha bulanık olduğundan sadece 1 tanesi üzerinde daha çok durulmuştur ve adına ‘Surgeons Photograph’ konulmuştur. 1975 yılında The Sunday Telegraph adlı gazete bu fotoğrafın sahte olduğunu yazmıştır. İncelemelerde fotoğrafın özelliklerine bakılarak sadece 60-90cm yüksekliğinde bir şey olduğu düşünülmüştür. 1979’da bir fil (filin hortumu suyun dışında), 1980’lerde ise bir su samuru ya da dalan bir kuş olduğu düşünülmüştür, fakat daha sonra Christian Spurling’in itirafı üzerine bir denizaltı oyuncağın üzerine bir kafanın eklenmesiyle fotoğrafın çekildiği ortaya çıkmıştır ve 1999 yılında bu fotoğrafın nasıl yapılıp çekildiği konusunda detaylarıyla “Nessie - The Surgeon's Photograph Exposed” adlı bir kitapta açıklamıştır.

 

Tüm Reklamları Kapat

Bu canavar konusunda bir sürü araştırma sürdürülmüştür: 

(1) Sir Edward Mountain Seferi (1934)

(2) Loch Ness Fenomen Araştırma Bürosu (1962-1972)

(3) LNPIB Sonar taraması (1967-1968)

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

(4) Andrew Carrol Sonar taraması (1969)

(5) Dalgıç araştırmaları (1969)

(6) ‘’Büyük sefer’’ (1970)

(7) Robert Rine araştırmaları (1972, 1975, 2001, 2008)

(8) Derin tarama operasyonu (1987)

(9) Discovery Loch Ness (1993)

Tüm Reklamları Kapat

‘Operation Deepscan’ (Derin Tarama Operasyonu, 1987). Toplamda 24 bot ile Loch Ness gölünün %60'ı taranmıştır.

 

Suyun altında dinleme cihazları, dalgıç araştırmaları, denizaltı incelemeleri, baştan sona kadar yüzlerce ayrı sonar taramaları, fakat bugüne kadar hala ortada bir canavar görülmüyor. Ama yine de bu konu üzerinde araştırmalar devam etmektedir. Şu an ise Loch Ness turistik bir mekandır, fakat son yıllarda ziyaretçi sayısı giderek azalmıştır çünkü eskiden herkes en basit yanılsamayı bile canavarın kendisi olarak tanımlarken, günümüzde artık birçok kişi bu tarz şeylere daha kuşkucu bir açıdan bakmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Natural History Museum, Plesiosaur

 

Bazıları da soruyor: “Bu bir dinozor türü olabilir miydi?”. Bahsedilen bu canavarı ‘Plesiosaur’ türüne benzetebiliriz, ancak bu tür 65 milyon yıl önce yok olmuştu ve Loch Ness gölün kendisi de sadece 10,000 yıl önce buzullar tarafından oyulmuştu. Yine de bir şekilde yaşayıp günümüze kadar geldiğini düşünürsek, dışarı çıkıp bazen hava alması gerektiği de düşünülebilir. Bununla beraber böyle bir canlının beslenebilmesi için de büyük miktarlarda besin de gerekebilir. Durum böyle olsaydı durmadan görülürdü ancak böyle bir olaya maalesef rastlamadık, bu yüzden Loch Ness Canavarı diğer canlıların aksine sadece Kriptozooloji’de yerini almaktadır.

Kaynaklar Ve İleri Okuma:

  1. RationalWiki "Loch Ness Monster'' Makalesi
  2. Museum Of Hoaxes ''The Surgeons Photo'' Makalesi
  3. Skeptoid ''The Loch Ness Monster'' Makalesi
  4. Skeptic's Dictionary ''Nessie'' Makalesi
  5. Wikipedia ''Loch Ness Monster'' Makalesi
  6. Wikipedia ''Plesiosauria'' Makalesi
  7. LiveScience ''Loch Ness Monster: Facts About Nessie'' Makalesi
  8. National Geographic ''Photo In The News: Loch Ness Monster Was An Elephant?'' Makalesi
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Sahtebilim Yazı Dizisi

Bu yazı, Sahtebilim yazı dizisinin 19 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Bilimin Anlamını Gölgeleyen Tehlike: Sahtebilim!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 21:51:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1855

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. B. Acar, et al. Loch Ness: İskoçya'nın Gölünde Bir Canavar Mı Yaşıyor?. (10 Ocak 2014). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1855
Acar, A. B., Bakırcı, Ç. M. (2014, January 10). Loch Ness: İskoçya'nın Gölünde Bir Canavar Mı Yaşıyor?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1855
A. B. Acar, et al. “Loch Ness: İskoçya'nın Gölünde Bir Canavar Mı Yaşıyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Jan. 2014, https://evrimagaci.org/s/1855.
Acar, Arsel Berkat. Bakırcı, Çağrı Mert. “Loch Ness: İskoçya'nın Gölünde Bir Canavar Mı Yaşıyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 10, 2014. https://evrimagaci.org/s/1855.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close