Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Laboratuvarda Yaratılan En Basit Hücre, Modern Hücrelerden Çok Daha Hızlı Evrimleşiyor!

3 dakika
7,265
Laboratuvarda Yaratılan En Basit Hücre, Modern Hücrelerden Çok Daha Hızlı Evrimleşiyor! New Scientist
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tek hücreli yaşam formlarının çevrelerine adapte olabilmek için ihtiyaç duyduğu tek şey, basit evrimsel dayanaklardır. Yeni yayımlanan bir çalışmada araştırmacılar, sadece 493 gene sahip minimal bir hücrenin bile mutasyonlar yoluyla adaptasyon sağlayabileceğini gösterdiler.[1] Bu bulgu, yaşamın sürekliliği ve kararlılığını kanıtlatan ilk laboratuvar gözleminin yapıldığı anlamına geliyor.

ABD ve Brezilya'dan bir ekibin yürüttüğü araştırma, var olmaya devam edebilmek için kesin olarak ihtiyaç duyulan en temel genleri hariç bütün genleri çıkarılan bir hücrenin evrimleşmeye devam edip edemeyeceğini araştırıyordu. Çalışmada kullanılan hücre, keçi gibi geviş getiren hayvanların bağırsaklarında bulunan M. mycoides bakterisinin yapay olarak üretilmiş Mycoplasma mycoides JCVI-syn3B adlı, basitleştirilmiş versiyonuydu. Bu bakteri türü, bağırsaklarında yaşadığı hayvanlardan parazit olarak beslendiğinden orijinal genlerinin çoğunu evrimsel süreçte doğal olarak kaybetmişti. Öyle ki, bakterinin genomunda bugün sadece 901 gen bulunuyor ve bu sayı, binlerce gene sahip diğer bakterilere veya on binlerce gene sahip bitki ve hayvanlara göre oldukça az.

Dahası, 2016'da Kaliforniya'daki Craig Venter Enstitüsü'nden araştırmacılar bakterinin 901 geninden %45'ini daha eleyerek bir hücrenin tek başına hayatta kalabilmesi için ihtiyaç duyduğu bilinen en küçük gen setini oluşturdular. Indiana Üniversitesi'nden biyolog Jay Lennon, bu gen setinin bir hücrenin hayatta kalması için gereken en temel düzeyde olduğunu, yani bir tür en basit organizma olduğunu söylüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Teorik olarak en basit organizma, hiçbir fazladan işlevi olmayan ve sadece hayatta kalmasına yetecek kadar gene sahip olan organizmadır. Böyle bir organizmada gerçekleşecek herhangi bir mutasyon, hücrenin hayatta kalmasını sağlayan işlevlerini bozabilir ve evrimine engel olabilir. Ancak araştırmacılar M. mycoides JCVI-syn3B'nin yine de evrimleşmeye devam ettiğini gözlemledi. Lennon bu konuda şöyle söylüyor:

Bu kadar küçük bir genomda mutasyonların oluşmasına izin verecek kadar esneme payı olmadığı düşünülebilir, böyle bir durum da hücrenin evrimleşme potansiyelini kısıtlayacaktır. Ancak en temel genlerine kadar basitleştirdiğimiz hücreler bile hücre evrimleşmeye devam ediyor.

Aslına bakarsanız bulgulara göre M. mycoides JCVI-syn3B, oldukça yüksek bir mutasyon hızına sahipti. Ekip, bakteriyi 300 gün boyunca (yaklaşık 2.000 bakteri jenerasyonu üretilene kadar) laboratuvarda tuttuğunda bu yeni suşun orijinal bakteriye göre %39 daha hızlı evrimleştiğini buldu. Böylece hücre araştırmacıların çıkardığı genlerden açılan boşluğu kapatabiliyordu.

Araştırmanın sonraki adımı, bu hücrelerin performansını 300 günlük evrimleşme sürecinden geçmemiş minimal hücrelerle karşılaştırmaktı. Evrim sürecinden geçen hücreler, bu süreçten geçmemiş ancak basitleştirilmiş olan hücrelerle aynı tüplere yerleştirildiklerinde hızlıca dominant tür haline geldiler, yani ortama bariz bir şekilde daha iyi uyum sağlamışlardı. Lennon ve meslektaşları bu konuda şunları yazdılar:

Bulgularımız doğal seçilimin, otonom olarak büyüyen en basit organizmalardan birinin ortama uyumunu hızla artırabileceğini gösteriyor.

Ayrıca araştırmacılar, evrimleşme sürecinde en çok değişime uğrayan genleri de tespit etti. Bu genlerden bazıları hücre yüzeyinin oluşturulmasında görev alan genlerdi, bazılarınınsa işlevi bilinmiyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Teorik olarak bir hücre ne kadar büyükse o kadar karmaşık olabilir. Ancak ilginç bir şekilde evrimleşen hücrelerin hacmi artmamıştı. Araştırmacılar, bunun sebebinin zar proteinlerinin yarısının hücreden çıkarılmış olmasından kaynaklanabileceğini düşünüyor. Çünkü bu zar proteinlerinin eksikliği hücrenin hacmini artırmasını engellemiş olabilir.

Her ne kadar araştırılması gereken birçok detay olsa da bu çalışmanın bulguları doğal seçilimin en basit organizmaları bile ortama uyum sağlayacak hale getirebileceğini gösteriyor. Araştırmacılar bulgularını "Yaşam bir yolunu bulur." diyerek özetliyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
63
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 37
  • Tebrikler! 22
  • Merak Uyandırıcı! 20
  • İnanılmaz 14
  • Umut Verici! 12
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 10
  • Muhteşem! 8
  • Korkutucu! 3
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/09/2024 02:49:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15056

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Örümcek
Manyetik Alan
Yavru
Karanlık
Yok Oluş
Koku
Ekoloji
Oyun Teorisi
Önyargı
Su
Boyut
Ağaç
Evrimsel Tarih
Dinozorlar
Akademi
Radyoaktif
Çocuklar
Çiçek
Aşı
Model
Karbonhidrat
Tarih
Balıkçılık
Kimya Tarihi
Şehir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Alparslan. Laboratuvarda Yaratılan En Basit Hücre, Modern Hücrelerden Çok Daha Hızlı Evrimleşiyor!. (7 Temmuz 2023). Alındığı Tarih: 11 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15056
Alparslan, E. (2023, July 07). Laboratuvarda Yaratılan En Basit Hücre, Modern Hücrelerden Çok Daha Hızlı Evrimleşiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved September 11, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15056
E. Alparslan. “Laboratuvarda Yaratılan En Basit Hücre, Modern Hücrelerden Çok Daha Hızlı Evrimleşiyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 07 Jul. 2023, https://evrimagaci.org/s/15056.
Alparslan, Eda. “Laboratuvarda Yaratılan En Basit Hücre, Modern Hücrelerden Çok Daha Hızlı Evrimleşiyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, July 07, 2023. https://evrimagaci.org/s/15056.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close