Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kutup Ayıları Hakkında Neler Biliyoruz?

3 dakika
31,784
Kutup Ayıları Hakkında Neler Biliyoruz?
Tüm Reklamları Kapat

Kutup ayılarının ağırlığı 50-550 kilogram arasında değişebilir. Yeni doğan kutup ayıları sadece 500 gram ağırlığında ve 30 santimetre boyundadır. Üst düzey avcıdırlar. En hassas duyu organları burunlarıdır ve yaklaşık 35 kilometre uzaktan koku alabilirler. Şu anda var olan tek avcıları insandır.

Kutup ayıları, boz ayılardan 4-5 milyon yıl kadar önce ayrılarak evrimleşmiştir. Ancak evrimsel süreçte bu iki kuzen tekrardan karşılaşarak genleri birbirine karışmıştır. Şu anda yapılan genetik analizler, kutup ayısı popülasyonlarında çok düşük genetik çeşitlilik bulunduğunu, dolayısıyla muhtemelen bu ayıların darboğaz etkisi altında evrimin genetik sürüklenme mekanizmasından ciddi anlamda etkilendiği düşünülmektedir. Yine yapılan analizler, kutup ayılarının düşük çeşitliliğinin, Dünya'ya verdiğimiz zarara adapte olamayacak kadar dar olduğunu, dolayısıyla bu hızla devam ederse sonunda yok olacaklarını göstermektedir.

Onları Yok Ediyoruz!

Evlerimizde kullandığımız bazı temizlik malzemeleri, atık sularla okyanuslara karışarak kutup ayılarının yaşam alanlarına kadar ulaşmıştır. Birçok kutup ayısının beyninde bu kimyasallar nörotoksin olarak birikmektedir ve tespit edilebilir düzeydedir. 2002 yılında Dünya'nın büyük bir kısmında bu kimyasallar (perfloroalkil maddeler, poliklorinatlı bifeniller, vs.) yasaklansa da, Çin bunları halen kullanmaktadır ve bu yüzden, 2002'deki yasaklara rağmen bu kimyasalların üretimi o yıldan beridir 10 kat artmıştır!

Tüm Reklamları Kapat

Eğer onları korumazsak ve bugün yok oldukları hızda yok olmaya devam ederlerse, şu anda var olan her 3 kutup ayısı soy hattından 2 tanesi 2050 yılını göremeyecek.

Kutup Ayıları Ne Renk?

Kutup ayılarının postu beyaz renkte değildir! Kutup ayılarının kılları aslında renksizdir. Kıllarının içi oyuktur, bu yüzden gelen tüm görünür ışığı yansıtabilirler; ancak görünemeyen skaladaki birçok dalga boyunu soğurarak kendilerini sıcak tutarlar. Kızılötesi taramada ayılar neredeyse görünmezdirler.

Kutup ayılarının derileri de beyaz değildir; siyahtır!

Kutup Ayıları Deniz Memelisi midir?

Evet. Kutup ayılarının denizel memeli (ya da deniz memelisi) sayılmasının sebebi, "denizel memeli" kavramının taksonomik olarak pek de açık olmamasıdır. Tanımına göre, bir canlının deniz memelisi sayılabilmesi için, deniz ortamında avlanıyor olması gerekmektedir. Deniz memelisi sayılan 128 türün her birinin denizde geçirdiği zamanlar birbirinden farklıdır ve geçirilen bu zamana göre bir sınıflandırma yapılmamaktadır. Benzer şekilde, canlının vücudunun yunus ve balinalarda olduğu gibi balık formuna evrimleşmesi de şart değildir. Önemli olan türün denizde avlanabilecek şekilde adaptasyon geçirmiş olmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Kış Uykusuna Yatarlar mı?

Kutup ayıları kış uykusuna yatmaz. Sadece dişi kutup ayıları, yavru bakımı sırasında kış uykusuna yakın bir davranış sergilerler ve yemeden, içmeden, üremeden yaşarlar.

Doğanın En İyi Anneleri: Kutup Ayıları

En iyi babalar sıralamasında kutup ayılarının ilk 10'a girememesinin sebebi çok açık: Erkek kutup ayıları, tek gecelik ilişkilerin krallarıdırlar. Bu "kazanovalar", dişileri hamile bıraktıktan sonra terk ederler ve hamilelikleri boyunca 200 kilogramdan fazla kilo almalarına sebep olurlar. Bu, bebeğin gerçek ağırlığından çok daha fazlasıdır; ancak bu aşırı beslenmenin faydaları sonradan ortaya çıkar: Eğer ki anne kutup ayısı ağırlığını 2 katına çıkaracak kadar besin bulamazsa, vücudu karnındaki yavruyu yeniden emerek yok eder!

Her ne kadar bilim kurgu gibi geliyor olsa da, tamamen gerçektir. Eğer ki başarıyla beslenir ve ağırlığını arttırırsa, hemen bir "kar yuvası" kazar ve içerisine girerek kış uykusu benzeri bir uykuya dalar. Hatta bebeği doğarken bile uykusundan uyanmaz! Yavrular dişsiz ve kör olarak doğarlar; ancak inanılmaz tatlıdırlar. Anneleri uyandıktan sonra 2 yıl kadar anneleriyle yaşarlar. Bu süreçte çocukluk ve ergenlik dönemleri atlatılır. Sonra ise yavrular yalnız başınadırlar...

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 25
  • Muhteşem! 14
  • Merak Uyandırıcı! 10
  • İnanılmaz 6
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Üzücü! 3
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 02:58:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2201

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Kutup Ayıları Hakkında Neler Biliyoruz?. (19 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2201
Bakırcı, Ç. M. (2014, April 19). Kutup Ayıları Hakkında Neler Biliyoruz?. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/2201
Ç. M. Bakırcı. “Kutup Ayıları Hakkında Neler Biliyoruz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 19 Apr. 2014, https://evrimagaci.org/s/2201.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Kutup Ayıları Hakkında Neler Biliyoruz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 19, 2014. https://evrimagaci.org/s/2201.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close