Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Küresel Isınma Nedeniyle Daha Rahat Üreyen Bakteriler, Isınmayı Daha da Hızlandırabilir!

İklim Değişikliği'nin En Büyük Riski, Geri Bildirim Mekanizmalarıyla Daha da Hızlanarak Kontrolden Çıkma Potansiyeli!

3 dakika
1,900
Küresel Isınma Nedeniyle Daha Rahat Üreyen Bakteriler, Isınmayı Daha da Hızlandırabilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bakteriler daha yüksek sıcaklıklara adaptasyon sağladıkça, solunum hızlarını arttırırlar ve daha fazla karbon salınımı gerçekleştirirler ve bu da iklim değişikliğini potansiyel olarak hızlandırır.

Küresel sıcaklıklar arttıkça daha fazla karbon salınması, arkeler, bakteriler ve diğer ilgili organizmalar küresel ısınmayı, mevcut modellerin önerdiğinden bile hızlı artırabilir. Imperial College London'dan bilim insanları tarafından Nature Communications dergisinde yayınlanan bir araştırma, gelecekteki iklim ısınması konusunda daha doğru modeller hakkında bilgi verebilir.

Toplu olarak prokaryotlar olarak bilinen bakteri ve arkeler, her kıtada bulunur ve dünyadaki tüm organizmaların toplam ağırlığı olan küresel biyokütlenin yaklaşık yarısını oluşturur.

Tüm Reklamları Kapat

Prokaryotların çoğu, enerjiyi kullanan ve karbondioksit salgılayan solunum yapar - tıpkı nefes alırken yaptığımız gibi. Belirli bir süre boyunca salınan karbondioksit miktarı, prokaryotun sıcaklığa tepki olarak değişebilen solunum hızına bağlıdır.

Bununla birlikte; sıcaklık, solunum hızı ve karbon üretimi arasındaki kesin ilişki belirsizdir. Araştırmacılar, 482 prokaryottan gelen sıcaklığa göre bir solunum hızı değişimi veritabanını bir araya getirerek, araştırmacıların çoğunluğunun daha önce düşünülenden daha yüksek derecelere göre daha yüksek sıcaklıklara karşılık olarak karbon çıkışlarını artıracağını buldular. Yaşam Bilimleri Bölümü'nden Dr. Samraat Pawar şunları söyledi:

Kısa vadede, günlerden saatlere kadar bireysel prokaryotlar metabolizmalarını hızlandıracak ve daha fazla karbondioksit üretecektir. Ancak metabolizmalarının yetersiz kaldığı azami bir sıcaklık bulunmakta.

Uzun vadede, yıllar geçtikçe, bu prokaryot toplulukları daha yüksek sıcaklıklarda daha verimli olmalarını sağlayarak, metabolizmalarını ve karbon verimlerini daha da arttıracaklardır.

Tüm Reklamları Kapat

Yükselen sıcaklıklar bu nedenle birçok prokaryot toplulukları üzerinde "iki katı" bir etkiye neden oluyor. Bu da hem kısa hem de uzun vadede daha verimli bir şekilde çalışmalarını sağlıyor ve küresel karbona ve bunun sonucunda oluşan sıcaklıklara daha da büyük negatif yönde katkı sağlıyor.

Araştırmacılar, prokaryotun dünyanın her yerinden ve her koşulda sıcaklık değişimlerine verdiği yanıtları derledi: 0°C'nin altındaki tuzlu Antarktika göllerinden, 120°C'nin üzerindeki termal havuzlara kadar...

Genellikle 45°C'nin altındaki orta sıcaklıkta çalışan prokaryotların, değişen sıcaklıklara karşı güçlü bir tepki gösterdiğini, hem kısa vadede hem de uzun vadede solunumlarını arttırdığını buldular.

45°C'nin üzerindeki yüksek sıcaklık aralıklarında çalışan prokaryotlar böyle bir tepki göstermedi, ancak başlangıçta bu kadar yüksek sıcaklıklarda çalıştıkları için, iklim değişikliğinden etkilenmeleri beklenmiyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Orta sıcaklıktaki prokaryotların ısınmaya verdiği kısa vadeli tepkiler, ökaryotlar için bildirilenlerden daha büyüktü.

Ekip, bu solunum hızı değişimlerinin prokaryot topluluklarının karbon üretimini nasıl etkileyeceğini öngören matematiksel bir model geliştirdi. Bu durum, solunum hızındaki kısa ve uzun vadeli değişikliklerin, şu anda ekosistem ve iklim modellerinde hesaba katılmamış olan karbon çıktısında beklenenden daha büyük bir artış oluşturacağını ortaya koydu. Yeni araştırmanın baş yazarı olan, Yaşam Bilimleri Bölümü'nden Thomas Smith şunları söyledi:

İklim modellerinin çoğu, tüm organizmaların solunum hızlarının aynı şekilde sıcaklığa tepki verdiğini varsayıyor, ancak çalışmamız bakteri ve arkeanın küresel ortalamadan ayrılacağını gösteriyor. Bu mikroorganizmaların birçok ekosistemdeki toplam solunum ve karbon üretimine önemli ölçüde katkıda bulunmaları göz önüne alındığında, iklim modellerinin hem kısa hem de uzun zaman dilimlerinde sıcaklık değişimlerine karşı yüksek hassasiyetlerini göz önünde bulundurmak çok önemlidir. Gelecekteki iklim tahminleri için spesifik olarak, prokaryotların sayısının ve yerel ekosistemlerdeki bolluğunun artan sıcaklıklarla nasıl değişebileceğini bilmek istiyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Üzücü! 2
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:44:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8153

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
I. C. London, et al. Küresel Isınma Nedeniyle Daha Rahat Üreyen Bakteriler, Isınmayı Daha da Hızlandırabilir!. (26 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8153
London, I. C., Tolkun, Ö., Bakırcı, Ç. M. (2019, December 26). Küresel Isınma Nedeniyle Daha Rahat Üreyen Bakteriler, Isınmayı Daha da Hızlandırabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8153
I. C. London, et al. “Küresel Isınma Nedeniyle Daha Rahat Üreyen Bakteriler, Isınmayı Daha da Hızlandırabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ömer Tolkun, Evrim Ağacı, 26 Dec. 2019, https://evrimagaci.org/s/8153.
London, Imperial College. Tolkun, Ömer. Bakırcı, Çağrı Mert. “Küresel Isınma Nedeniyle Daha Rahat Üreyen Bakteriler, Isınmayı Daha da Hızlandırabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ömer Tolkun. Evrim Ağacı, December 26, 2019. https://evrimagaci.org/s/8153.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close