Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kulak Kaslarınızı Kasarak Gürleyen Bir Uğultu Duyabiliyor musunuz? Tensor Tympani ile Tanışın!

3 dakika
39,524
Kulak Kaslarınızı Kasarak Gürleyen Bir Uğultu Duyabiliyor musunuz? Tensor Tympani ile Tanışın!
Tüm Reklamları Kapat

Bunu tarif etmesi zor; ancak bazı insanlar, kulak kaslarını kasarak (oynatarak değil, kasarak), kulaklarının içinde gürleyen bir uğultu yaratabiliyorlar. Bu uğultuyu, ellerinizi kulaklarınızın üzerine kapattığınızda duyduğunuz uğultuya kısmen de olsa benzetmek mümkün; fakat bu uğultuyu yaratabilen kişiler, ellerini kulaklarına kapatmaksızın da bu sesi duyabiliyorlar!

Şu anda bu tuhaf yeteneğin insan nüfusunun yüzde kaçında bulunduğu net olarak bilinmiyor; ancak herkesin bunu yapamadığı (veya belki yapabiliyorsa da farkında olmadığı) bilinmiyor. Fakat bunu mümkün kılan kasın, orta kulaktaki tensor tympani kası olduğunu biliyoruz!

Tensor tympani, ses kanalının üzerinde bulunan ufak bir kas. Aslında duyma duyumuzda büyük bir rol oynuyor: Sesler, kulak zarınıza çarptığınızda bu zarı titreştiriyor. Bu titreşimler; örs, üzengi ve çekiç olarak bilinen üç küçük kasa iletiliyor. Tensor tympani, çekiç kemiğine bağlı bir kas. Bu kas kasıldığında, çekiç kemiğini kulak zarından uzaklaştırıyor ve buna bağlı olarak kulak zarı (tympanic membran) gevşiyor ve daha az titreşebiliyor. Bu sayede, örneğin çok gürültülü ortamlarda iç kulağa gönderilen ses şiddeti azaltılabiliyor ve böylece iç kulak hücreleri hasardan korunmuş oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Tensor Tympani kası
Tensor Tympani kası

Buna ek olarak, bu ufak kas sayesinde düşük frekanslı sesler baskılanabiliyor (ve bu sayede daha yüksek frekanslı sesleri daha kolay duyabiliyoruz) ve aynı zamanda çiğneme, öksürme, konuşma, esneme gibi "kendi kendimize ürettiğimiz sesleri" baskılamamız da mümkün oluyor, böylece sırf kendi vücut hareketlerimizden doğan sesler nedeniyle rahatsızlık yaşamıyoruz.

İşte ola ki bu kası istemli olarak kasabiliyorsanız, kasın hareketi dolayısıyla düşük şiddetli, gök gürültüsüne benzer bir "gürleyen uğultu"ya sebep oluyor. Duyduğunuz bu ses, tensor tympani kasının kendi hareketinin sesi!

Tensor tympani'ye biraz daha yakından ve şematik bir bakış
Tensor tympani'ye biraz daha yakından ve şematik bir bakış

2013 yılında 27 yaşındaki bir erkek bunu ilk defa fark ettiğinde hastaneye başvurmuştu; ama kulağında bir sorun olmadığı, sadece tensor tympani kasını kontrol edebildiği fark edildi. Yani eğer bu özelliği yeni keşfediyorsanız, korkmayın! Bu oldukça normal ve abartmadığınız sürece kulağınıza zarar verebilecek bir özellik değil. Ancak ne yazık ki herkes bunu yapamıyor gibi gözüküyor; çünkü insan türü içerisinde geniş bir çeşitlilik var ve hangi kasların ne düzeyde kontrol edilebildiği de bu çeşitliliğin bir parçası. Örneğin daha önceden bazı insanların iç sesi olmadığından söz etmiştik, bu da onun gibi bir evrimsel tür içi çeşitlilik örneği...

Ama bu tür bir uğultunun yaratılabileceğinin keşfi yeni bir keşif değil. 1842'de Johannes Müller, Elements of Physiology kitabının ikinci cildinin 1263. sayfasında bu kasın istemli olarak kasılması sonucunda bir uğultu oluşturulabileceğinden söz ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak sosyal medyanın insanları birbirine bağlamasıyla birlikte, bu tarz ilginç özelliklerin farkındalığında çok daha ciddi bir artış yaşandı. Örneğin Twitter'daki Massimo hesabı bu durumu paylaştıktan sonra birçok insan ilk defa bu özelliğinin farkına vardı; halbuki Reddit'te bunu yapabilenleri bir araya getiren, 2012 yılında kurulmuş bir grup bile var!

Bakalım yıllar geçtikçe, 19. yüzyılda bile tanımlanmış olmasına rağmen, 21. yüzyılda yaşayan insanlar olarak vücudumuza ait daha bilmediğimiz neler öğreneceğiz...

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
63
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 43
  • İnanılmaz 17
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 14
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Güldürdü 6
  • Bilim Budur! 3
  • Umut Verici! 3
  • Muhteşem! 2
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

Orta kulağınızda bulunan tensor tympani isimli bir kası istemli olarak kastığınızda, gürleyen bir uğultu olarak tarif edilebilecek bir ses duyabilirsiniz.

Ses kanalının üzerinde bulunan ufak bir kas olan tensor tympani, dış kaynaklardan gelen ses şiddeti ve frekansına göre kasılıp gevşeyerek, çekiç kemiğinin kulak zarı gerginliğini ayarlamasına yardımcı olur. Böylece daha yüksek frekanslı sesleri duymak veya iç seslerimizi baskılamak mümkün olabilmektedir.

Eğer bunu sürekli yapmıyorsanız veya istemsiz olarak da bu uğultuyu duymuyorsanız, arada bir tensor tympani kasınızı kasarak uğultu yaratmanız herhangi bir sağlık sorununa neden olmayacaktır. Şüphelendiğiniz bir durumda mutlaka hekime başvurunuz.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 13:58:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8946

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Starr, et al. Kulak Kaslarınızı Kasarak Gürleyen Bir Uğultu Duyabiliyor musunuz? Tensor Tympani ile Tanışın!. (30 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8946
Starr, M., Bakırcı, Ç. M. (2020, June 30). Kulak Kaslarınızı Kasarak Gürleyen Bir Uğultu Duyabiliyor musunuz? Tensor Tympani ile Tanışın!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8946
M. Starr, et al. “Kulak Kaslarınızı Kasarak Gürleyen Bir Uğultu Duyabiliyor musunuz? Tensor Tympani ile Tanışın!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 30 Jun. 2020, https://evrimagaci.org/s/8946.
Starr, Michelle. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kulak Kaslarınızı Kasarak Gürleyen Bir Uğultu Duyabiliyor musunuz? Tensor Tympani ile Tanışın!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 30, 2020. https://evrimagaci.org/s/8946.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close