Koronavirüs Salgınında Evcil Hayvanları Nasıl Korumalıyız?
Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Geçtiğimiz hafta Hong Kong’daki bir Pomeranya köpeğinin SARS-CoV-2 testi pozitif çıktığında, evcil hayvanlar hızla koronavirüs tartışmasının bir parçası haline geldi. Gözlemlenen vaka, evcil hayvanların SARS-CoV-2'nin bulaşma zincirinin bir parçası olabileceği ve hem kendilerine hem de insanlara zarar verebilecekleri endişesini artırdı. Ancak virüsün hayvanlardan insanlara geçme olasılığı ve bu durum karşısında verilebilecek tepkiler hakkında kafalardaki birçok soru işareti varlığını sürdürüyor.
Hong Kong Tarım, Balıkçılık ve Doğal Kaynakları Koruma Bakanlığı’nın geçen hafta yayınladığı bir bilgi formunda duyurduğu gibi, Pomeranya köpeğinin burun ve ağız örneklerindeki viral RNA’ları tespit eden hassas testlerde verdiği sonuç “zayıf pozitif” idi. Kurum, köpeğin düşük bir enfeksiyon seviyesine sahip olduğunu ve durumun muhtemelen bir insandan hayvana bulaşma vakası olduğunu bildirdi.
Halk ve hayvan sağlığını korumak için... enfekte olmuş bireylerin bulunduğu hanelerdeki köpek ve kediler de dahil olmak üzere memeli evcil hayvanların karantina altına alınmasını şiddetle tavsiye ediyoruz.
Science dergisi, Pennsylvania Üniversitesi Veterinerlik Bölümü’nden bir mikrobiyolog olan Shelley Rankin ile evcil hayvanların COVID-19 riski taşıyıp taşımadıkları hakkında bir röportaj gerçekleştirdi. Rankin’in laboratuvarı, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin Veteriner Laboratuvarı Araştırma ve Müdahele Ağı’nın bir parçasıdır. Bu laboratuvar ağı, pandeminin evcil hayvanlar ve diğer hayvanlar üzerindeki etkisini saptamaya yardımcı olabilecek bir veteriner teşhis laboratuvarı topluluğudur. Gerçekleştirilen bu röportaj üzerinde anlaşılırlık ve uzunluk bakımından düzenlemelere gidilmiştir.
Koronavirüs ve Evcil Hayvanlar Hakkında Sık Sorulan Sorular
Yeni koronavirüs, evcil hayvanlarımıza bulaşır mı?
SARS-CoV-2 virüsü insanlardan insana bulaşarak yayılıyor. Şu anda virüsün insandan hayvanlara yayılabileceğini destekleyen hiçbir araştırma bulunmamaktadır. Hong Kong’taki köpek vakasından alınan örneklerde az sayıda virüs partikülü mevcuttu. Klinik hastalık belirtisi olmayan bir hayvanda bunun ne anlama geldiğini söylemek zor. Bu bir kerelik bir durumdu ve insanlardaki SARS-CoV-2 virüsünün hayvanları enfekte etme olasılığı hakkında çok daha fazla araştırma yapmamız gerektiğini öğrendik.
Unutmamamız gerekir ki insanlar gibi kediler ve köpekler de memeli hayvanlardır. Hücreleri insanlarla aynı tipteki birçok reseptöre sahiptir. Bu nedenle virüs teorik olarak bu reseptörlere yapışabilir. Ama hayvanların hücrelerine girip çoğalmaları pek muhtemel değil.
Yine de virüsü taşıyan insanlar evcil hayvanlarıyla temaslarını sınırlandırmalıdır. Ellerinizi yıkayın ve hayvanlarınızın yüzünüzü yalamalarına izin vermeyin. Virüsün hayvanlara da geçme olasılığı varsa, taşıyıcı olmanız durumunda virüs bu yollarla onlara geçebilir.
COVID-19 taşıyıcısı olduğu doğrulanan kişilerin evcil hayvanlarını da test etmemiz gerekir mi?
Şu an için önceliğimiz bu değil. Ancak Hong Kong’daki örnekte olduğu gibi daha çok vakayla karşılaşırsak bunu düşünmemiz gerekebilir.
Peki evcil hayvanlar bir rezervuar görevi görüp, taşıdıkları virüsleri insanlara bulaştırabilir mi?
Evcil hayvanlar enfekte olabiliyorsa –ki olup olamayacaklarını bilmiyoruz- evet, virüs rezervuarı (ara konak) görevi görebilirler. Bu durumda, hayvanlarla da insan vakalarıyla ilgilendiğimiz şekilde ilgilenmemiz ve onları nasıl tedavi edeceğimizi bulmamız gerekir. Veteriner hekimler de vaka sayısındaki bir artışa tıpkı insan hastaneleri gibi hazırlıklı olmalıdır.
Hayvanları da karantina altına alabilir miyiz?
Evet, tıpkı insanlar gibi hayvanlar da bir hastanede ya da bir barınakta karantina altına alınabilir. Virüs taşıyıcısı oldukları halde hastalık belirtisi göstermiyorlarsa evde de karantinaya alınabilirler. Çünkü bu durumda onlarla temasımızı sınırlandırmamız gerekir. Evcil hayvanlarımızı diğer insanlardan ve hayvanlardan uzak kalabilecekleri bir yatak odasında tutabiliriz. Ayrıca ellerimizi sık sık yıkayabilir ve odaya girdiğimizde bir maske takabiliriz.
Aynı evin içinde hem karantinaya alınmış, hem de alınmamış insanlar yaşıyorsa, iki grup da hayvanla temasa geçebilir mi?
Hayır. Temkinli olmayı elden bırakmamak için bunun cevabı hayır olmalıdır.
Evcil hayvanlarımızı korumak için şu an neler yapmamız gerekiyor?
Ailenizin hazırlık planına evcil hayvanların da dahil edilmesi önemlidir. Hastalanır ve karantinaya alınırsanız, elinizde ekstra evcil hayvan yemi olduğundan emin olmalısınız. Evinize geri dönememeniz durumunda evcil hayvanlarınızın beslenme, yürüyüş veya ilaç gibi ihtiyaçlarını karşılamaları konusunda komşularınızı da haberdar etmelisiniz. Derhal hazırlık yapmanızda fayda var. Örneğin ben kedimle tek başıma yaşıyorum ve elimde fazladan yem bulunduruyorum. Yakın bir tarihte ihtiyacı olmasa bile, er ya da geç bu yemleri yiyecektir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 16
- 5
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Magazine | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 21:59:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8335
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Magazine. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.