Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Koronavirüs Salgınında Evcil Hayvanları Nasıl Korumalıyız?

Koronavirüs Salgınında Evcil Hayvanları Nasıl Korumalıyız? Sciencemag
3 dakika
6,048
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Geçtiğimiz hafta Hong Kong’daki bir Pomeranya köpeğinin SARS-CoV-2 testi pozitif çıktığında, evcil hayvanlar hızla koronavirüs tartışmasının bir parçası haline geldi. Gözlemlenen vaka, evcil hayvanların SARS-CoV-2'nin bulaşma zincirinin bir parçası olabileceği ve hem kendilerine hem de insanlara zarar verebilecekleri endişesini artırdı. Ancak virüsün hayvanlardan insanlara geçme olasılığı ve bu durum karşısında verilebilecek tepkiler hakkında kafalardaki birçok soru işareti varlığını sürdürüyor.

Hong Kong'da koronavirüsüna yakalanan cinsten bir Pomeranya köpeği.
Hong Kong'da koronavirüsüna yakalanan cinsten bir Pomeranya köpeği.
Pixabay

Hong Kong Tarım, Balıkçılık ve Doğal Kaynakları Koruma Bakanlığı’nın geçen hafta yayınladığı bir bilgi formunda duyurduğu gibi, Pomeranya köpeğinin burun ve ağız örneklerindeki viral RNA’ları tespit eden hassas testlerde verdiği sonuç “zayıf pozitif” idi. Kurum, köpeğin düşük bir enfeksiyon seviyesine sahip olduğunu ve durumun muhtemelen bir insandan hayvana bulaşma vakası olduğunu bildirdi.

Halk ve hayvan sağlığını korumak için... enfekte olmuş bireylerin bulunduğu hanelerdeki köpek ve kediler de dahil olmak üzere memeli evcil hayvanların karantina altına alınmasını şiddetle tavsiye ediyoruz.

Science dergisi, Pennsylvania Üniversitesi Veterinerlik Bölümü’nden bir mikrobiyolog olan Shelley Rankin ile evcil hayvanların COVID-19 riski taşıyıp taşımadıkları hakkında bir röportaj gerçekleştirdi. Rankin’in laboratuvarı, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin Veteriner Laboratuvarı Araştırma ve Müdahele Ağı’nın bir parçasıdır. Bu laboratuvar ağı, pandeminin evcil hayvanlar ve diğer hayvanlar üzerindeki etkisini saptamaya yardımcı olabilecek bir veteriner teşhis laboratuvarı topluluğudur. Gerçekleştirilen bu röportaj üzerinde anlaşılırlık ve uzunluk bakımından düzenlemelere gidilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Koronavirüs ve Evcil Hayvanlar Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yeni koronavirüs, evcil hayvanlarımıza bulaşır mı?

SARS-CoV-2 virüsü insanlardan insana bulaşarak yayılıyor. Şu anda virüsün insandan hayvanlara yayılabileceğini destekleyen hiçbir araştırma bulunmamaktadır. Hong Kong’taki köpek vakasından alınan örneklerde az sayıda virüs partikülü mevcuttu. Klinik hastalık belirtisi olmayan bir hayvanda bunun ne anlama geldiğini söylemek zor. Bu bir kerelik bir durumdu ve insanlardaki SARS-CoV-2 virüsünün hayvanları enfekte etme olasılığı hakkında çok daha fazla araştırma yapmamız gerektiğini öğrendik.

Unutmamamız gerekir ki insanlar gibi kediler ve köpekler de memeli hayvanlardır. Hücreleri insanlarla aynı tipteki birçok reseptöre sahiptir. Bu nedenle virüs teorik olarak bu reseptörlere yapışabilir. Ama hayvanların hücrelerine girip çoğalmaları pek muhtemel değil.

Yine de virüsü taşıyan insanlar evcil hayvanlarıyla temaslarını sınırlandırmalıdır. Ellerinizi yıkayın ve hayvanlarınızın yüzünüzü yalamalarına izin vermeyin. Virüsün hayvanlara da geçme olasılığı varsa, taşıyıcı olmanız durumunda virüs bu yollarla onlara geçebilir.

COVID-19 taşıyıcısı olduğu doğrulanan kişilerin evcil hayvanlarını da test etmemiz gerekir mi?

Şu an için önceliğimiz bu değil. Ancak Hong Kong’daki örnekte olduğu gibi daha çok vakayla karşılaşırsak bunu düşünmemiz gerekebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Peki evcil hayvanlar bir rezervuar görevi görüp, taşıdıkları virüsleri insanlara bulaştırabilir mi?

Evcil hayvanlar enfekte olabiliyorsa –ki olup olamayacaklarını bilmiyoruz- evet, virüs rezervuarı (ara konak) görevi görebilirler. Bu durumda, hayvanlarla da insan vakalarıyla ilgilendiğimiz şekilde ilgilenmemiz ve onları nasıl tedavi edeceğimizi bulmamız gerekir. Veteriner hekimler de vaka sayısındaki bir artışa tıpkı insan hastaneleri gibi hazırlıklı olmalıdır.

Hayvanları da karantina altına alabilir miyiz?

Evet, tıpkı insanlar gibi hayvanlar da bir hastanede ya da bir barınakta karantina altına alınabilir. Virüs taşıyıcısı oldukları halde hastalık belirtisi göstermiyorlarsa evde de karantinaya alınabilirler. Çünkü bu durumda onlarla temasımızı sınırlandırmamız gerekir. Evcil hayvanlarımızı diğer insanlardan ve hayvanlardan uzak kalabilecekleri bir yatak odasında tutabiliriz. Ayrıca ellerimizi sık sık yıkayabilir ve odaya girdiğimizde bir maske takabiliriz.

Aynı evin içinde hem karantinaya alınmış, hem de alınmamış insanlar yaşıyorsa, iki grup da hayvanla temasa geçebilir mi?

Hayır. Temkinli olmayı elden bırakmamak için bunun cevabı hayır olmalıdır.

Evcil hayvanlarımızı korumak için şu an neler yapmamız gerekiyor?

Ailenizin hazırlık planına evcil hayvanların da dahil edilmesi önemlidir. Hastalanır ve karantinaya alınırsanız, elinizde ekstra evcil hayvan yemi olduğundan emin olmalısınız. Evinize geri dönememeniz durumunda evcil hayvanlarınızın beslenme, yürüyüş veya ilaç gibi ihtiyaçlarını karşılamaları konusunda komşularınızı da haberdar etmelisiniz. Derhal hazırlık yapmanızda fayda var. Örneğin ben kedimle tek başıma yaşıyorum ve elimde fazladan yem bulunduruyorum. Yakın bir tarihte ihtiyacı olmasa bile, er ya da geç bu yemleri yiyecektir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 16
  • Muhteşem! 5
  • Üzücü! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Magazine | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 17:12:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8335

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Grimm, et al. Koronavirüs Salgınında Evcil Hayvanları Nasıl Korumalıyız?. (14 Mart 2020). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8335
Grimm, D., Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2020, March 14). Koronavirüs Salgınında Evcil Hayvanları Nasıl Korumalıyız?. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8335
D. Grimm, et al. “Koronavirüs Salgınında Evcil Hayvanları Nasıl Korumalıyız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 14 Mar. 2020, https://evrimagaci.org/s/8335.
Grimm, David. Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Koronavirüs Salgınında Evcil Hayvanları Nasıl Korumalıyız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, March 14, 2020. https://evrimagaci.org/s/8335.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close