Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

3 Boyutlu Yazıcılar Kullanarak, Canlı Hücrelerden, Doğal Boyutlarda Kulak, Kas ve Kemik Dokusu Üretmek Mümkün!

3 dakika
2,522
3 Boyutlu Yazıcılar Kullanarak, Canlı Hücrelerden, Doğal Boyutlarda Kulak, Kas ve Kemik Dokusu Üretmek Mümkün!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 8 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ismarlama vücut parçaları, hiç bu kadar umut verici görünmemişti!

Bilim insanları ilk defa, doğal boyutlardaki vücut kısımlarını ve dokularını üretmek için 3 boyutlu bir yazıcı kullanarak yaşayan hücreleri “mürekkep” olarak kullandılar. Bu yapılar, sadece gerçek bir şeyin yerini alacak kadar büyük ve dayanıklı değil (önceki biyoyazıcılar bunu yapmayı başaramamıştı), aynı zamanda kişiselleştirilmiş ve işlevseller, yani “herkese uyan” bir kozmetik eklentisi değiller. Teknolojinin arkasındaki araştırmacılardan biri olan Wake Forest İyileştirici Tıp Enstitüsü'nden Anthony Atala, The Guardian'a şöyle konuşuyor:

Bu teknoloji, her biçimde dengeli ve insan boyutuna uygun doku üretebilir. Daha ileri geliştirmeyle birlikte, cerrahi nakil için canlı dokular ve organ yapıları yazdırmak için kullanılabilir.

Biyolojik yazıcılar küçük veya daha basit organ eşlerini (beyinler ve böbrek dokuları dahil) yazdırmak için kullanılıp, bilim insanlarının gerçek organlar yerine bunlar üzerinde araştırma yürütmesine imkan sağladıysa da (Bütün laboratuvar hayvanları, birleşin!), şimdiye dek kimse, güvenilir bir nakil olarak davranacak kadar “canlı”, kalıcı ve büyük bir şey yazdıramamıştı.

Tüm Reklamları Kapat

En büyük engellerden biri, yazdırma işlemi boyunca bu hücrelerin nasıl canlı tutulacağını ve tıpkı oksijen akışını sürdüren kan damarları ve damar yapıları gibi, organlarımızı çalışır halde tutan yapıların nasıl oluşturulacağını çözmek olmuştu. Atala, Gizmodo'yo konuşarak şöyle söylüyor:

Hücreler, son derece küçük olan, 200 mikrondan (yaklaşık 0,1 cm) daha ufak bir kan damarı desteği olmadan kolay kolay hayatta kalamazlar. Bu durum geçmişte biyolojik yazıcılar için sınırlayıcı etmen olmuştu. İhtiyaç duyulan en uzun mesafe budur ve sadece yazdırma işleminde değil, doğanın kendisinde de bu böyledir.

Atala ve ekibi biyolojik dokuları, kası ve kıkırdağı taklit etmesi için tasarlanmış özel plastik türü ve jeller ile birlikte nakil alıcılardan alınmış canlı hücreleri birleştirerek bunun üstesinden nasıl geleceklerini çözdüler. Bu malzemeler, cerrahi olarak nakledildikleri zaman 3 boyutlu vücut parçalarının ihtiyaç duyduğu yapıyı sağlıyor ve organların yerini aldıkları zaman, plastik ile jel bileşenler ortadan kayboluyor ve sadece biyolojik malzemeler kalıyor. Arielle Duhaime-Ross, The Verge'da şöyle açıklıyor:

Aynı zamanda hücreler, naklin şeklini sürdürmesine yardımcı olan destekleyici bir kalıp salgılıyorlar. Bu işlemin sonunda hücreler, kendi kendine yeter bir şekilde yeniden bir araya gelmiş oluyorlar ve destekleyici malzeme ihtiyacı ortadan kalkıyor.

Bu sebeple bu yapılar bir kez nakledildiği zaman, sahip oldukları yapay iskeleyi değiştiriyorlar ve sonra alıcının vücudundaki yeni doku, kemik veya kıkırdak hücreleri gibi canlı desteklerin büyümesini teşvik ediyorlar.

Araştırmacılar insanlar, tavşanlar, fareler ve sıçanlardan alınan canlı hücreleri kullanarak kulak, kemik ve kas yapıları üretip teknolojilerini kanıtladılar. İnsanlarda henüz nakilleri denemediler ancak insan boyutundaki kulakları farenin derisinin altına naklettikleri zaman (evet, şu zavallı fareler), kulaklar kendi şekillerini kaybetmeyip destekleyici yeni kıkırdak ürettiler ve iki ay içinde sağlıklı bir kan tedariği olmasını sağladılar. 

Tüm Reklamları Kapat

Farelere iki hafta sonra 3 boyutlu yazılmış kas dokusu verildiğinde, sinir hücreleri bunun etrafında büyümeye başladı ve beş aylık bir deneyde farelere nakledilen kafatası parçaları, işlevini yerine getiren bir kan tedariği ile yeni kemik dokusu oluşturdular.

Teknoloji henüz ilk zamanlarını yaşıyor (ekip bunun insan deneklerde çalıştığını gösterene kadar bu dönem "ilk zamanlar" olarak kalacak) fakat umut vadettiği görülüyor. Ekip dışından, Carnegie Mellon Üniversitesi'ndeki biyomedikal mühendisi Adam Feinberg'ün The Verge'e yorumu ise şöyle:

Gelecek bir veya iki yıl içerisinde, bunu bilimkurgu aleminden çıkarıp hastaları etkilemeye yakın bir şeye dönüştürecek olan pek çok heyecan verici gelişme göreceksiniz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 7
  • Tebrikler! 6
  • İnanılmaz 4
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 17:12:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4229

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Doğal
Kıl
Kadın Sağlığı
Mitler
Tarih
Uluslararası Uzay İstasyonu
Kuyrukluyıldız
Neandertaller
Cinsel Yönelim
Gen
Entropi
Korona
Hız
Lazer
Bağırsak
Arkeoloji
Şehir Hastanesi
Darwin
Psikiyatri
Diş
Eşeyli Üreme
Virüsler
Üreme
Viroloji
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Crew, et al. 3 Boyutlu Yazıcılar Kullanarak, Canlı Hücrelerden, Doğal Boyutlarda Kulak, Kas ve Kemik Dokusu Üretmek Mümkün!. (26 Şubat 2016). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4229
Crew, B., Zaloğlu, O., Ölez, Ş. (2016, February 26). 3 Boyutlu Yazıcılar Kullanarak, Canlı Hücrelerden, Doğal Boyutlarda Kulak, Kas ve Kemik Dokusu Üretmek Mümkün!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4229
B. Crew, et al. “3 Boyutlu Yazıcılar Kullanarak, Canlı Hücrelerden, Doğal Boyutlarda Kulak, Kas ve Kemik Dokusu Üretmek Mümkün!.” Edited by Şule Ölez. Translated by Ozan Zaloğlu, Evrim Ağacı, 26 Feb. 2016, https://evrimagaci.org/s/4229.
Crew, BEC. Zaloğlu, Ozan. Ölez, Şule. “3 Boyutlu Yazıcılar Kullanarak, Canlı Hücrelerden, Doğal Boyutlarda Kulak, Kas ve Kemik Dokusu Üretmek Mümkün!.” Edited by Şule Ölez. Translated by Ozan Zaloğlu. Evrim Ağacı, February 26, 2016. https://evrimagaci.org/s/4229.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close